משיב כהלכה
חבר בכיר
- הצטרף
- 18/12/24
- הודעות
- 2,735
וצ"ע, דאם חיישינן לאיערומי, כיצד הותר למכור לו כאשר מכריז "תרנגול למי" ולא אומר לבן? ניחוש דילמא איערומי ולכן מעלים במתכוון שצריך תרנגול לבן?
אי אפשר לחשוש בלי סוף, לכל חשש צריך להשים את הגבול. אם יש דבר מה שמפיג את החשש [אף שלא לגמרי כי אין לדבר סוף] הגמרא מתירה.השאלה פשוטה, אם חוששים להערמה אז אין לדבר סוף, כי הוא יודע שאסור למכור לו תרנגול לבן ולכן מחפש כביכול תרנגול סתם.
ובגמ' לעיל שנינו שאם חיפש תרנגול סתם, מותר למכור לו אפילו לבן.
ושם ציין הריטב"א שאם ביקש תרנגול סתם והציעו לו תרנגולים אחרים ודחה אותם, חיישינן להערמה ואסור למכור לו.
אבל אם הציעו לו תרנגול שחור וקנה, אדום וקנה, לא חיישינן להערמה כשביקש תרנגול סתם, ומותר למכור לו גם תרנגול לבן.
רש"י כבר ענה על זה שהגוי יודע שקטוע אינו מצוי וימכרו לו לבן.על הגמ' קשיא בתרתי: מדוע אם מחפש "תרנגול לבן קטוע" חיישינן להערמה, ואם מחפש תרנגול סתם לא חיישינן? מה ההבדל?
הרי קטוע לא ראוי אצלם להקרבה, והוא בדרך זו מחפש, וכך גם בתרנגול סתם?
כוונתך על התיקו בגמרא? שם אמנם ביקש בסתם וקיבל כשנתנו לו שחור וקיבל כשנתנו לו אדום מסתפקת הגמרא לגבי לבן ונשארת בתיקו וצריך להבין כוונת הגמרא מה הכוונה מהו למכור לו לבן האם הוא ממשיך לבקש בסתמא עוד תרנגול ואני רוצה לתת לו עכשיו לבן? או הכוונה שכעת מבקש בפירוש לבן ועל זה מסתפקת הגמרא.שאלה שניה: מדוע אם מחפש "תרנגול לבן" ומקבל שחור ואדום חיישינן שמא מערים ומקבל כדי לחפש לבן בהמשך, ואם מחפש סתם תרנגול לא חיישינן שמחפש לבן ומערים?
רש"י כבר ענה על זה שהגוי יודע שקטוע אינו מצוי וימכרו לו לבן.
יתכן באמת. ראית מפורש אחרת?ולמה לא ניחוש במקרה דומה שהגוי הולך לקנות מסוחר ישראל שמוכר רק תרנגולים לבנים והוא עושה עצמו מחפש תרנגול סתם?
כוונתך על התיקו בגמרא? שם אמנם ביקש בסתם וקיבל כשנתנו לו שחור וקיבל כשנתנו לו אדום מסתפקת הגמרא לגבי לבן ונשארת בתיקו וצריך להבין כוונת הגמרא מה הכוונה מהו למכור לו לבן האם הוא ממשיך לבקש בסתמא עוד תרנגול ואני רוצה לתת לו עכשיו לבן? או הכוונה שכעת מבקש בפירוש לבן ועל זה מסתפקת הגמרא
יתכן באמת. ראית מפורש אחרת?
ועל הצד הראשון יש לשאול למה לא ניתן לו ולמה מסתפקת הגמרא אחרי שהוברר שלוקח מכל מיני תרנגולים שמביאים לפניו? ואולי י"ל שכיון שביקש תרנגול אחד וראה שהביאו לו אדום ושוב שואל על אחד והביאו לו אדום ושוב שואל על אחד נראה הדבר מחשיד למה לא ביקש שלוש מעיקרא? ונראה כמערים ולכן לא מוכרים לו או דילמה כך דרך חלק מהקונים לא לגלות שהם רוצים עוד ועוד וכיוון שראינו שלוקח תו לא חוששים תיקו. ולצד השני שמבקש בפירוש לבן יותר מובן שאף שקיבל שחור ואדום מדוע שוב גילה דעתו על לבן ולא ביקש סתם. תיקו. [הסתכלתי בביאור של חברותא ונראה שהבינו שמבקש לבן ממש].
זה יוצא מהגמרא לאיסור.כל עוד לא מפורש בגמ' לאיסור, אין איסור ולא חיישינן להערמה, וזו השאלה שלי - מדוע לא חיישינן.
סוף סוף הגמרא נשארה בתיקו לא אמרה שאסור. אמנם הראש כמדומני תפס לחומרא אבל תמיד בתיקו יש צד לכאן ולכאן ויש מה להסתבך....אינני מבין מדוע אתה מסתבך, שום דבר כאן לא מחשיד, הוא קונה מכל הבא ליד, והוא לא ביקש תרנגול אחד אלא שאל על תרנגול לבן, ואין שום אינדיקציה כמה תרנגולים הוא צריך.
וההערמה היא מצד זה שלוקח שחור ואדום אבל בעצם מחכה בסבלנות שיזדמן לו לבן.
זה יוצא מהגמרא לאיסור.
סוף סוף הגמרא נשארה בתיקו לא אמרה שאסור. אמנם הראש כמדומני תפס לחומרא אבל תמיד בתיקו יש צד לכאן ולכאן ויש מה להסתבך....
מכיוון שאיני מונח בסוגייא ולא היה ברור לי רציתי לראות איך הבין בחברותא סו"ס ת"ח שהיה מונח בסוגייא כשכתב הדברים.זה לא הספק של הגמ'.
מדובר כאשר ביקש לבן דוקא. "אם תימצי לומר איערומי קא מערים [מה יהיה הדין במקרה שהוא מכריז] תרנגול לבן למי".
והספק הוא האם כאשר קיבל שחור וקיבל אדום מוכח שאין כוונתו דוקא ללבן ולכן מותר למכור לו לבן, או שמא לקח את השחור והאדום כהערמה שלא ישימו לב שהוא רוצה לבן [הביאור של חברותא אינו ראיה לכלום].
כך אני הבנתי שבאופן שנראה שמערים כמו רק קטוע יהיה אסור ועדיפא לאסור כשיש רק תרנגולים לבנים.
אתה כותב אלי? כוונתי כמובן לבן קטוע כבגמרא [גם אם לא ציינתי בדבריי] ומזה נלמוד לתרנגול סתם בחנות שמוכרת רק לבנים לכאורה.חוששים רק חשש קרוב ולא רחוק
ולכן בלבן קטוע כיון שהזכיר לבן יש יותר מקום לחשוש