לחצו כאן – תרומה לשמואל

האם חוברו מילות קודש לשיר ברצלונה?

הצעיר בכהונה

חבר חדש
השיר ברצלונה של ג'ו עמר זכה לפרסום גדול וכולם מכירים אותו, ואף זמרים דתיים וחרדים שרים אותו, אבל איני מכיר שום מילות קודש שחוברו להתאים ללחן השיר. האם דבר ריק הוא ממני או שמא אני צודק ובאמת אף משורר לא חיבר עד כה מילות קודש לשיר זה?

אין בעיה, אבל למה לא לנגן מנגינה זאת על שיר קודש ? את מי מעניינת ברצלונה והגיטרה ...
לא גיטרה אלא מנדולינה ;)
ויש באמת בעיה הלכתית מצד זה שאין זה שיר קודש. עי׳ בסי׳ תקס, יש שלוש שיטות: יש אוסרים כל שירה גם בפה כשאינה שירות ותשבחות לקב״ה (כך דעת הרמב״ם בתשובה והב״ח). יש מתירים בפה (בתנאי שאינו במשתה יין) אבל אוסרים בכלי שיר בכל אופן (מרן הש״ע). ויש מתירים אף בכלי שיר כל שאינו על היין (מור״ם, וכתב הגרע״י זצ״ל שכך נהגו גם הספרדים. יחוה דעה ח״א (אם אני זוכר טוב) וח״ז). (כתבתי לפי הזיכרון, ייתכן מאד שלא דייקתי בקצת פרטים, אבל הדברים נכונים בעיקרם).

יוצא שאילו היו מגיירים את השיר היה היתר יותר מרווח לשמוע אותו.

בדרך כלל מגיירים שירי עגבים, כשאין ברירה ואי אפשר לשיר אותם במתכונתם הנוכחית.

לא נכון. מה שנכון הוא שמשום מה לא מגיירים שירים ישראלים עבריים. גדולי המשוררים גיירו כל סוגי השירים הערביים. אבל משום מה לא חשבו לחבר מילים חלופיות לשירי חול שהם כבר בעברית, בין אם שירי עגבים בין אם לא. וזה תמוה בעיניי, ועל זה שאלתי.

ויש מתירים אף בכלי שיר כל שאינו על היין (מור״ם, וכתב הגרע״י זצ״ל שכך נהגו גם הספרדים. יחוה דעה ח״א (אם אני זוכר טוב) וח״ז). (כתבתי לפי הזיכרון, ייתכן מאד שלא דייקתי בקצת פרטים, אבל הדברים נכונים בעיקרם).
כל היתר מרן הגרע"י זצוק"ל הוא בשירים מוקלטים משום ס"ס.
הא לאו הכי, אפי' שיש לנו כמה וכמה ספיקות להקל, כולם נגד דעת מרן השו"ע שאוסר אפי' שירות ותשבחות.

ראשי תחתית