אינני מרגיש מוגבל
הב‘‘י זה תמצית הסוגיא והראשונים. והפסיקה ב90 אחוז מסתברת מאד למעיין
ומקרים המועטים מאוד שקשה מאד ע‘‘פ רוב נמצא שרוה‘‘פ נוטים מזה וגם הספרדים ומחזקים מראשונים שלא היו לפניו.
רוב המחלוקות והעיון נמצא בשטחים אפורים שלא נפסקו להדיא ותלוי בפרשנות.
אני לא מרגיש כ''כ מוגבל
אבל לפעמים יוצא לי איזה סוגיא ברור דלא כב''י, וקשה לי ללכת לפי הב''י (לחומרא בעיקר) רק כי לפני 300 שנה החליטו הרבה רבנים לקבל הוראותיו ככלל.
בירור בעומק הסוגיא צריך לעשות בכל גישה הלכתית שתהיה וכל דרך אחרת שקר.
פשיטא, אבל כשיוצא לך אחרת מ''כללי הפסיקה'' הידועים, ואתה כפוף לכללים וכו', זה מרגיש
לי מוזר, ולא אמת.
זה החלטה בבסיס האם הראיות להחלטותיו נכונות או לא בעומק הסוגיות לי אישית נראה שלא ובכלל לא.
הרב ברדא לאו דוקא, זה גם יכול להיות הרב עובדיה שמתעלם מהאר''י, או הבא''ח שמכניס הרבה חידושים קבליים דבר שלא היה לפניו (עד כדי כך. החיד''א לא קבל את כל דברי הרש''ש, וגם לא פסק הלכ עפ''ז, אם כי בודאות פסק ע''פ האר''י גם נגד מרן)
אמת וחידושים אינטלקטואלים לחוד והרצון לחדש בשדה המעשי והמהפכות למיניהם
לא קשור למהפכנות, בד''כ הרבה 'מחדשים' שבמבט ראשון זה נראה תמוה, מוזר, וכו', הולכים דוקא לפי דינא דגמרא.
יש דוגמאות לרוב, נפילת אפים לספרדים (למה לבטל מנהג הראשונים ע''פ הגמ', רק בגלל החששות של הבא''ח שכמעט אף אחד לפניו לא חשב ע''ז?), נט''י לדבר שטיבולו במשקה (אם חייב ליטול, למה לא לברך ? זה סתירה, בעצם סב''ל. אבל עדיין ברור לכל מי שילמד את הסוגיא שאם העיקר דלא כתוס' שיש חיוב בזה''ז, פשוט שיש לברך, אלא שהב''י חשש לסב''ל, ובגלל זה אנחנו הוכלים לא לפי דינא דגמרא)
יש דוגמאות לרוב, הבאתי רק 2 דוגמאות של נושאים שעסקתי בהם היום (חוץ מסגויית יאוש שלא מדעת שאנחנו לומדים כעת בעיון ..., וגם הלכות פסח)
לפעמים נובעים מיצרמהפכני הכרוך בפרסום ורעש.
זה גם נכון, א''א להכחיש. אבל א''א להכחיש שאצל האנשים האלו יש גם הרבה אמת (המחדשים והם הרבה יותר צמודים ל'דינא דגמרא', ולמסורת העתיקה (קרי ממשה רבנו עד הבית יוסף, ולפחות עד הגאונים)
ושמרנות מצד הכרה בערך גדולים ממך בצורה אמיתית אינו סותר לאמת אם זההכרה, ולא פחד מגיהאדוממחאות קהל למיניהם
גם בענין שמרנות צ''ע, כי השמרנות עצמה עברה גלגולים רבים ושונים. ומה שנוהגים היום לא ממש כמו מה שהיה לפני החיד''א, ולפני השו''ע, ולפני הרמב'''ם, ולפני הגאונים. דברים זזים, זו מציאות. לא הבנתי למה (באופן כללי) מפחדים מחידושים בהלכה דוקא ב-100 שנים האחרונות, כאילו כללי הפסיקה לא השתנו מאז רבינא ורב אשי ...
לגבי הבא‘‘ח איני חושבכך. פרשנותו עסקנית ומחודשת ראה עניןצביעה באוכלין ומשקין וראיותיו אם כי חדשנותו מובילה גם לחומרות. ולא רק לקולות.
לא אמרתי שאין לו חידושים, אבל אצל חכם בן ציון יש חידושים לא רק בפסק אלא (בעיקר) בראיות. לדוג' כשמביא ראיה מדקדוק לשון במרן או ברמב''ם במקום אחר, ויש לו הרבה פסקים מחודשים, וגם מחמיר פחות (ולכל הדעות הולך ע''פ כל כללי הפסיקה, אולי קצת מיקל בקבל האר''י בניגוד לבא''ח וכה''ח שקבלו את הרש''ש ומדייקים דיוקים ע''פ הסוד)