באנר תרומה

הרב בוטבול: הציבור האשכנזי גזען

באנר
צריך לשים את הדברים על השלחן:

זו לא גזענות, זו אוילות.

לא כל רעה חולה שם בהקשר של ספרדים נובעת מגזענות.

יש לאשתי חברה מאוד טובה, גרושה, אשכנזיה, כבת ל'... ורעייתי שתחי' החליטה לעשות מעשה, וניסתה להציע לה בחור ספרדי רווק בגילה.
החברה אמרה לה: תראי, מבחינתי אין לי בעיה, אבל ההורים שלי... היום הבחור הפרנק נשוי ומאושר, והיא עדיין מחפשת את האביר הצולע, העיקר שיהיה לבן...
זו גזענות?!
רחמנות! זו טיפשות!!!
מי אמר שגזענות אינה אווילות?

מי אמר שגזענות אינה אווילות?
יש לחלק
יש אשכנזי שיגיד לא אכפת לי להתחתן עם ספרדיה רק יש את ההורים הסביבה וכו' וזה מובן ולא קשור לגזענות וכשזה במקרה קיצוני כגון נערה מתבגרת שמעדיפה להישאר רווקה ולא להינשא לספרדי בגלל מה יגידו זה הופך לאוילות
ויש אשכנזי שרואה את עצמו כבעל דרגה וכשם שאתה לא מוכן להשיא את בנותיך עם אתיופי גם אם הוא יהיה ישיבשער ולמדן לזה נהוג לקרוא גזענות (אני עצמי לא טוען שזה גזענות)

התשובה ברורה

האם תסכים לקחת כלה "אתיופית" צדיקה אמיתית ?

אם לא - אז אתה גם אויל וגם גזען
השאלה העוד יותר מעניינת
אם המצב היה הפוך שהישיבות הטובות היו של ספרדים, והסמינרים, והאשכנזים היו מגיעים לארץ דור אחרי, ובלית ברירה מנסים להכנס לישיבות שלנו, אבל פערי המנטליות היו להם לרועץ, האם היינו מסכימים להתחתן איתם?

מי שיצר את המנטליות, ואת הגישה לממדים כאלה שהפער בניהם הלך והתעצם עם השנים זה לא אחר מאשר גזענות...
אבל אולי הגזענות היא מצידנו, שהפכנו אותם לגזע העליון...
וההוכחה היא מה שכתבת שורה לפני כן:
מציאות שבחו"ל אשכנזים מתחתנים עם ספרדים, באמריקה, בצרפת, באנגליה ועוד ועוד... אלפים אלפים...
שוב ראיתי כעין זה במש"כ
אם לא היינו [ככלל וכקבוצה אני לא מדבר על כל יחיד ויחיד] תופסים את האשכנזים כעדה נעלית יותר, לא היתה בעיה, לא בישיבות ולא בתת"ים וגם לא בשידוכים, כי אף אחד לא היה רוצה להתחתן עם אשכנזים ומסורב, כמו שחסיד לא מעלה בדעתו לשמוע שידוך עם בחורה ממשפחה ליטאית וסמינר ליטאי.
להרגשתי נושא הגזע בוער אצלנו הרבה יותר מאשר אצלם.
רק שהוא בא מכיוון אחר, שאם לא היינו נחיתיים, זה לא היה מפריע לנו.
אבל אני לא מדבר על ההרגשה וההפרעה, אלא על עצם הדבר.

כללו של דבר: (כמעט) הכל תלוי בנו!

רק שהוא בא מכיוון אחר, שאם לא היינו נחיתיים, זה לא היה מפריע לנו.
אבל אני לא מדבר על ההרגשה וההפרעה, אלא על עצם הדבר.

כללו של דבר: (כמעט) הכל תלוי בנו!
הוא בא מאותו כיוון ממש...

אני חייב,
פעם האשימו את גפני בהערמה כספית ורצו להכניסו לכלא.
דרעי התנגד.
הנימוק; הם לא מקבלים אותנו למוסדות שלהם, אנחנו לא נקבל אותם למוסדות שלנו...
וכמו בכל דבר, תהליכים עמוקים לבסוף מחלחלים עמוק.
היום בעידן אולמרט-מצגר-מקלב... זה כבר מוסדות שלהם...

וכמו בכל דבר, תהליכים עמוקים לבסוף מחלחלים עמוק.
היום בעידן אולמרט-מצגר-מקלב... זה כבר מוסדות שלהם...
לי אין ספק שבדור שלפני הקודם לא היה שייך באמת ובתמים לחתן אשכנזים וספרדים, וה"ה פרסים ומרוקאים, וה"ה טוניסאים וחלבים וכן הלאה, בדור שאחרי זה נהיה פער מנטלי שסביר להתמודד איתו, ובדור שאחרי הוא נמחק כמעט לגמרי, עוד דור או שתיים הוא יימחק גם עם אשכנזים.
רק צריך לזכור שאנחנו ציבור שמרן ביותר באופיו, מפני שחשוב לנו לא לשנות מסורת אבותינו הן בהלכה ומנהגים והן בלימוד והשקפה, וממילא גם המזג נשמר יותר ממה שנשמר אצל אחרים, ולכן לוקח יותר זמן עד שהדברים מתרככים.

צריך לשים את הדברים על השלחן:

זו לא גזענות, זו אוילות.

לא כל רעה חולה שם בהקשר של ספרדים נובעת מגזענות.

יש לאשתי חברה מאוד טובה, גרושה, אשכנזיה, כבת ל'... ורעייתי שתחי' החליטה לעשות מעשה, וניסתה להציע לה בחור ספרדי רווק בגילה.
החברה אמרה לה: תראי, מבחינתי אין לי בעיה, אבל ההורים שלי... היום הבחור הפרנק נשוי ומאושר, והיא עדיין מחפשת את האביר הצולע, העיקר שיהיה לבן...
זו גזענות?!
רחמנות! זו טיפשות!!!
גזענות וטיפשות הכרוכים זב"ז

הידעת? 4 מתוך עשרת הרמטכ"לים האחרונים היו בני עדות המזרח (לא ספרתי בין האלופים כיום, אבל כמדומני שגם ביניהם זהו היחס פחות או יותר).
שזה מתאים לחלקם באולכסייה (כן, יש יותר אשכנזים באחוזים)

הגאון הרב אהרון בוטבול שליט"א נשאל מדוע במגזר החרדי האשכנזים לא מתחתנים עם ספרדים ואמר: "הציבור האשכנזי גזען, זו האמת לאמיתה. א"א ליפות את המציאות" |
קודם כל כל ספרדי בריא בנפשו לא רוצה להתחתן עם אשכנזיה,
אם הוא לא איזה משתכנז שמתחרט על זה שנולד.
הרב הוסיף שבציבור הדתי
בטח כשאתה מכיר בחורה מהשכונה כבר כמה שנים פחות מעניין אותך העדה.

חוץ מזה אופי הגזענות הוא אופי שיש בכל בן אדם לגזעים ששונים ממנו,
קודם שהספרדים יסכימו להתחתן בינם לבין עצמם עם העדות השונות אחר כך שיצאו לעדות האחרות.
ולמה הוא לא דיבר על שידוכים של ספרדים תמנים.
בקושי תוניסאי ומרוקאי עובר,
גם זה לא.

בדרך כלל המנטליות שונה ועלולה לגרום לחיכוכים בבית ושלום הבית גדול מכולם, וכבר ידוע מה ששאלה האי מטרוניתא לרבינו הק' מה עושה הקב"ה מבריאת העולם והשיב לה יושב ומזווג זיווגים, מיד הלכה וזיוגה אלף עבדים עם אלף שפחות וידוע סוף המעשה למוחרת באו כל אחד ואיבר אחר שבור לו.
וה' הטוב יושיע ישראל מצרתם.

לפעמים חתונה במקומות האלה זה כדי להספיק חתונה לפני הלידה וד"ל,
וברוך שלא שם חלקנו כהם וגורלנו ככל המונם.
הגזמת. לאו בשופטני עסקינן. אצל החילונים ברור שזה מאד מצוי אבל לא אצל המזרחי. תראה את האברכים של מרכז הרב הר המור שדרות בית אל אלון מורה מצפה יריחו מצפה רמון ושאר הישיבות החזקות שלהם ותראה שהרבה מהם הבעל ספרדי ואשתו אשכנזית או להפך. ואצלם ודאי לא שייך לימוד החובה שלך.

רק צריך לזכור שאנחנו ציבור שמרן ביותר באופיו, מפני שחשוב לנו לא לשנות מסורת אבותינו הן בהלכה ומנהגים והן בלימוד והשקפה,
צריך לזכור שהאשכנזים הם ציבור שמרן ביותר באופיו וכו׳.
הלואי שגם הספרדים היו כך. אצל רוב הספרדים המושג "חרדיות" לא היה קיים ולקחו אותו מהאשכנזים, ובעניין הזה של שמרנות על מסורת אבות, רוב הספרדים המכונים "חרדים" לא קיבלו את הגישה החרדית, והם ששים ושמחים לשנות מנהגים על ימין ועל שמאל.

דמויות בולטות בחיי הציבור הדתי לאומי סתם כך מתוך הזיכרון:
ראשי הציבור הדתי לאומי בכנסת :
דני הרשקוביץ, רפי פרץ, בנט, סמוטריץ', זבולון המר, אפי איתם, הרב יצחק לוי, אורי אריאל, אורי אורבך, ניסן סלומיאנסקי.
ראשי בני עקיבא:
מוטי יוגב, איתן מור יוסף, בני נכטיילר, דני הירשברג, יגאל קליין.
רבני הציונות הדתית:
הרב חיים דרוקמן, הרב דוד סתיו, הרב יעקב אריאל, הרב יהושע ויצמן, הרב צבי קוסטינר, הרב דוד פנדל, הרב אליעזר מלמד, הרב זלמן מלמד, הרב אלי סדן, חנן פורת, הרב משה צבי נריה.
כמה מזרחיים???
לא הבנתי, אתה כותב סתם מתוך הזיכרון והרשימה החלקית הזו הופכת לקושיה?!
הנה בשליפה קצרה כמה ראשי ישיבות ספרדיים מהציבור הדת"ל:
הרב דוד חי הכהן (בת ים), הרב שבתי סבתו (מצפה ירחו), הרב חיים סבתו (מעלה אדומים), הרב יוסי רודריגז (אילת), הרב ישראל אביחי (ישיבת המקובלים בית אל), הרב טל שאוליאן (חולון), הרב גבריאל סרף (כרם ביבנה), הרב בן ציון אלגאזי (רמת גן), הרב ראובן ששון (לשעבר ברמת השרון), הרב שלמה שושן (בית שאן), הרב ברוך גיגי (הר עציון), הרב אפרים ג'יאמי (גבעת אולגה), הרב אביב צוברי (עטרת ירושלים)
[חברי כנסת ומזכ"לים של בני עקיבא לא כתבתי, אולי הצדק איתך, פשוט אני לא מספיק מכיר]

לא הבנתי, אתה כותב סתם מתוך הזיכרון והרשימה החלקית הזו הופכת לקושיה?!
הנה בשליפה קצרה כמה ראשי ישיבות ספרדיים מהציבור הדת"ל:
הרב דוד חי הכהן (בת ים), הרב שבתי סבתו (מצפה ירחו), הרב חיים סבתו (מעלה אדומים), הרב יוסי רודריגז (אילת), הרב ישראל אביחי (ישיבת המקובלים בית אל), הרב טל שאוליאן (חולון), הרב גבריאל סרף (כרם ביבנה), הרב בן ציון אלגאזי (רמת גן), הרב ראובן ששון (לשעבר ברמת השרון), הרב שלמה שושן (בית שאן), הרב ברוך גיגי (הר עציון), הרב אפרים ג'יאמי (גבעת אולגה), הרב אביב צוברי (עטרת ירושלים)
[חברי כנסת ומזכ"לים של בני עקיבא לא כתבתי, אולי הצדק איתך, פשוט אני לא מספיק מכיר]
מה שמעניין גם כן זה נוסח התפילה בישיבות הללו. אני לא מונח בכל המתרחש במזרחי אבל, לגבי הר עציון (אם אפשר לכנות את זה ישיבה), הרב ברוך גיגי אינו ראש ישיבה בלעדי אלא יש מספר ראשי ישיבה (אני יודע על הרב מדן האשכנזי, ואיני זוכר את שמות האחרים אם יש, אולי הבן של הרב אהרן ליכטנשטיין) ובכל אופן שם נוסח התפילה הוא "אשכנז". גם במעלה אדומים יש שני ראשי ישיבה, הרב חיים סבתו והרב שילת האשכנזי, ואיני יודע מה נוסח התפילה שם אם הוא לפי החזן או לפי נוסח אשכנז...

ראשי תחתית