הרב יצחק יוסף מתענג על קדושה בנוסח מרוקאי (או שלא)

ביכנ"ס מרוקאי שעושים קדושה של ימים נוראים בחלוקת מילים, נאאאאאאאנא-נא-נא-עעע -קדישך, ווווווווווווהההההה-נעריצך וכו'

בשנים עברו נהגו להישאר בבית הכנסת לאורך כל יום כיפור ולא לעשות הפסקה באמצע (כדי לחזור עם כאב ראש יותר גדול), ולכן עשו טצדקי למשוך את התפילות לאורך כל היום. ומזה נולדה קדושה זו המבוצעת ע"י כל הציבור יחד.

הקדושה שמבצע ר' משה לוק בוידאו הנ"ל היא קדושה סטנדרטית, ואמורה להיות מבוצעת ע"י מספר פייטנים, כאשר כל אחד לוקח קטע משלו, ואז זה מאוד מענג.

באופן כללי, התפילה המרוקאית מאופיינת באורך רוח, ובקטעים רבים לאורך התפילה המבוצעים באופן הנ"ל ע"י דואט של מספר פייטנים, אף אחד אינו ממהר לשום מקום, החמין לא נשרף (ולכל היותר יוסיפו לו קצת מים), הציבור הגיע להתענג על התפילה ולא לברבר הברות מקוטעות במהירות של מטוס קרב.

יש גם מצב ביניים, לא למשוך מידי ולא להריץ מידי.

חזן טוב יודע למהר היכן שצריך ולהאיט היכן שצריך, וכך בסופו של דבר התפילה מאוזנת.

אבל עבור מי שלא נהנה מזה (מכל סיבה שהיא), כל קטע שהוא מושך נראה כמו נצח.

העומד ליד הרב אלבז הוא אביו של הילד, הזמר והנגן אלירן אלבז, טבעי שיתרגש מהביצוע של בנו.

לאחר מכן, הבן בעצמו מתרגש מהביצוע של אחיו הקטן.
לא נשמע שהוא בכה בגלל זה, ואני יודע טוב מאוד מה זה מוזיקה מרוקאית!

נראה לי שיש מקום בפורום קצת להשתעשע, רק שצריך לשמור על רמה.
בנידון דידן, להוריד את השיח מול אנשים מסויימים, רבנים או חזנים.
ולברר מדוע באמת יש עדות שמסלסלים בתפילתם?
האם כדי למלא את הזמן, לא נראה להתענג, מעניין, כנראה תלוי באופי ובידע מקדים.

פתחתי את הנושא ברצינות קלה, יבואו וימשיכו ביתר קלילות, אבל ברמה גבוהה :)

אני לא מרוקאי. אבל אני אוהב חזנות מרוקאית,

בגלל זה אני מדי פעם הולך להתפלל אצל מרוקאים שיודעים לסלסל היטב.

אבל גם זה לא תמיד בא לי בטוב - מותר לי?!

אישית - פחות התחברתי לסלסוליו של החזן האמור, לעומת זאת, הילדים בסרטון השני זה משהו נדיר. [בעיניי בכ"א].

לכן אם הר"י אוהב את זה או לא, אני לא יודע, ואני גם לא חושב שזה נושא כ"כ, כי אתה יכול לאהוב ועכשיו פשוט מאוד: לא בא לו לשמוע...

לגיטימי לחלוטין.

בהחלט. כתבתי שזה משעשע לראות אותו מתייסר, לא כתבתי שזה לא לגיטימי.

אתה יודע שהר' יצחק הוא לא כוס התה שלי.
ועדיין, אתה יכול להסביר לי, כיהודי, מה משעשע בלראות יהודי אחר מתייסר?

אולי נאבד איזה מצפן בדרך?

חברים אני הייתי שם בצרפת. ליד הרב שליט״א. והרב נהנה שמשה לוק שר. שרו שירים אשכנזים בסוף הסליחות והרב דיבר על זה בארץ אבל נערים הרבה באו לראות הרב ולשמוע את דבריו. בסוף עשו קצת שירי רגש והרב ישב עם כולם. ובסוף הוא קרא למשה ושאל אותו אם הוא שר למרן וענה לו שפעם אחת כן והיה קצר. אבל עם הרב עשה סליחות ב ימים בלילה. ולא אמרו ויעבור כי זה היה לפני חצות אבל הכל בסוף עם שירים. והרב נהנה וישב עם העם.

מבחינתי זה בסך הכל קוריוז משעשע שהכנסתי באשכול עדכונים, ותו לא. לאחר ששמעו לעצתך כאן המקום להבהיר שלא אני פתחתי את האשכול ולא אני ניסחתי את הכותרת.
ישר כח על ההבהרה! באמת תמהתי עד היכן יכולים להגיע...

לא שמעתי כאן טיעון כלשהו, "הרב המקדים" דיבר על "לעג וקלס" מצידם של ה"מזלזלים בתפילה", והרב מוצפי הוסיף תארי כבוד כמו "חמור משוגע" ו"ג'אחש".

לגופו של ענין, הגאון רבי יהודה די מודינא בשו"ת זקני יהודה (סי' קלא) נשאל על החזנים שמנגנים ע"פ חכמת המוסיקה, וכופלים מלת כתר בחזרת המוסף, אם יש קפידא על זה. והשיב ע"פ דברי הגמ' בברכות (לג:) שלא הקפידו אלא על שמע שמע או מודים מודים משום דמחזי כשתי רשויות, מכלל שבשאר תיבות אין איסור כלל. ובפרט שמלת כתר יתנו לך, הוא שבח להקב"ה, וכשחוזר על התיבה ב' פעמים הו"ל כמי שאומר כתרים יתנו לך, ומי מעכב מלשבח את ה' כמה פעמים וכו' ע"ש. הרי שהתיר לכפול מילים בתפילה חוץ משמע ומודים.

ובשו"ת חבל נחלתו (חלק יב סי' ג) הסיק שכל מנגינה שבתוכה חזרות על משפטים או מילים (מחמת המנגינה) מותרת בחלקי התפילה שאינם בקריאת שמע או בעמידה וחזרת הש"ץ ופרט לשמות הוי"ה, בהם יש חשש לשתי רשויות. ובק"ש ותפילה גם בפיוטים אין לחזור. אבל בשאר התפילה מותר.

ובשו"ת ארחותיך למדני (חלק יא סי' לא) נשאל על מנהג מרוקו בעת אמירת הקדושה לומר בניגון "נ נ נ נ נ נ נקדישך, ווווו ונעריצך" והשיב שמותר. וביאר ש-נ נ נ אינו תיבה כלל, אלא צליל בלבד שאינו נחשב הפסק. וכעין שמצינו בדברי הפוסקים שמותר לעשות קול שעושים להשתיק התינוק שמותר לצורך התפילה שזה בגדר "תנועה בקול" ולא תיבה. כמו כן בענייננו מותר לצורך התפילה להרבות בשמחת המצוות ושמחת הקדושה שיש בזה דבר גדול מאד, ואין צורך לבטל את המנהג. ע"ש.

ולמעשה ברוב נעימות הקדושה לא חוזרים על הברות, ואולי אפשר למצוא זאת בחלקים אחרים של התפילה.

לא ראיתי שהוא שומר על איפוק.
לדעתי הוא נהנה מזה כמו כולם.
להתרשמותי הוא אוהב פיוט, ואין סיבה שפיוט מרוקאי לא.
יש סרטונים דומים עם נוכחות שלו בהבדלות בחו"ל עם גדולי הזמר הירושלמי ונראה שם שהוא נהנה
הרב יצחק להתרשמותי אינו מבין ולא נהנה כלל מפיוט.

וידאו משעשע... הגר"י יוסף שומר על איפוק לנוכח החזן המסלסל בקולו, קדושה בלחן מרוקאי.
הקטע שאת הקדושה הארוכה הזו עוד עשו לכבודו....
עכ"פ לגופו של עניין מרגש ומיוחד!!! מי שיש לו בעיה עם התפילה המרוקאית (שאגב לא תמיד היא כזו ארוכה רק לעיתים חגיגיות...) מוזמן ללכת למקומות אחרים, די לזלזל במנהגי אבותינו הקדושים!

ראשי תחתית