בית יוסף להבה
חבר קבוע
קשה לנו בגילנו. תרחם על הזקנים
קשה לנו בגילנו. תרחם על הזקנים
...
כן אתייחס למה שהבלעת בדבריך שדברי חכם עובדיה אינם נוגעים לתלמיד ישיבה.
אני לא מבין איך אפשר לומר דבר כזה, על תלמיד חכם בקנה מידה מבהיל שמשאתו יגורו אלים ששיחת חולין שלו צריכה תלמוד. אני כן יכול לשמוע שלא כל דבר שנאמר בכל מקום צריך לקחת אותו בצורה מלאה אלי, אלא הוא צריך לעבור התאמה למקום שלי, לפי הנסיבות, כמו כל דבר תורה, ואפילו דבר הלכה.
ומאותה סיבה לא ניתן לומר שהוא לא הבין בבחורי ישיבות, כי כתוב, אני חכמה שכנתי ערמה, כיון שלמד אדם תורה נכנסת בו ערמומית של כל דבר.
אני מתכוון, שבא תדמיין, שאתה נמצא באי בודד עם קבוצה שהיא הקבוצה שלך, ורק איתה את פועל, ואין לך שום אינטראקציה עם אף אחד מבחוץ.כגון מה ?
סתם כתור בנאדם ? ובכן, אני כתור ספרדי יודע ומודע למעלות שלי ולחולשות שלי. וגם של אחרים. לפרט ?
אני מתכוון, שבא תדמיין, שאתה נמצא באי בודד עם קבוצה שהיא הקבוצה שלך, ורק איתה את פועל, ואין לך שום אינטראקציה עם אף אחד מבחוץ.
הרי ודאי שלא היית מתחיל בדיונים על יכולות ועל מגבלות, על יתרונות ועל חסרונות, כי זה מה יש.
אותו דבר בדיוק, עם הקבוצה שבה אתה צריך לפעול איתה נמצאת ביחס עם אחרים, זה לא אמור לסתור ולהפחית את היחסים הפנימיים שלך בתוך הקבוצה שלך.
קראת את כל דברי, או את השורה האחרונה?הבנתי, הכאב על חכם עובדיה.
בא נהיה כנים.
יש ממנו משהו בעולם הישיבות ? (לא בעלי תשובה ששלחו את בניהם לישיבות, ולא בחורי ישיבות חסידים שרופים שלו, אלא משהו בעיצוב הישיבה ?)
יש ממנו דרך ? יש ממנו מתווה ? יש ממנו דרך לימוד ? יש ממנו דרך בחינוך ?
תגיד לי מה.
מי הן הישיבות שלו ? בא נשמע.
ב' הערות
א- ישנם גם כאלו שזה נמצא אצלם מן הצד הם שוקעים בתורה בעול החיים במשפחה וכו', ותפסים את הכל בצורה יותר טכנית [אולי מהדחקה, אבל בסוף זה גם גישה למצב, אלא שזה ענין של אופי]
ב- צריך לומר את האמת יש נושא של אופי ומנטליות שבעלדיו הארוע היה נגמר מזמן, ובאמת יש הבדל בין המקומות השונים ומשפחות שונות בתוך הספרדים, ואז נוצר מצב שחלק מהציבור פשוט מבין את כל מה שעושים לו, כי בסתר ליבם הם מאשימים את כל סוגי הספרדים האחרים חוץ מהם, ואת השכן שלהם מפרס באמת לא צריך לקבל, ולדידם אין כאן כלל שאלה של רמה וכו' אלא של מנטליות ארופית וכו' שהם רואים את עצמם כחלק ממנה.
- וזה לא ארוע של יחידים אלא רבים וטובים.
יישר כח.ב' הערות
א- ישנם גם כאלו שזה נמצא אצלם מן הצד הם שוקעים בתורה בעול החיים במשפחה וכו', ותפסים את הכל בצורה יותר טכנית [אולי מהדחקה, אבל בסוף זה גם גישה למצב, אלא שזה ענין של אופי]
ב- צריך לומר את האמת יש נושא של אופי ומנטליות שבעלדיו הארוע היה נגמר מזמן, ובאמת יש הבדל בין המקומות השונים ומשפחות שונות בתוך הספרדים, ואז נוצר מצב שחלק מהציבור פשוט מבין את כל מה שעושים לו, כי בסתר ליבם הם מאשימים את כל סוגי הספרדים האחרים חוץ מהם, ואת השכן שלהם מפרס באמת לא צריך לקבל, ולדידם אין כאן כלל שאלה של רמה וכו' אלא של מנטליות ארופית וכו' שהם רואים את עצמם כחלק ממנה.
- וזה לא ארוע של יחידים אלא רבים וטובים.
קראת את כל דברי, או את השורה האחרונה?
כתבתי מספר פעמים שאינני שייך אליו באופן מיוחד, ואני לא מחובר אליו רגשית ברמה כזו שהפגיעה בכבודו תפריע לי.
ולגופם של דבריך, יש ממנו דברים רבים בעולם הישיבות, רוח קדשו נשבה בעולם הישיבות ויצקה טהרה על כל אחד שישב ולמד.
אם אספר לך שאחד ממבוגרי מרביצי התורה אמר לי שהוא היה דמות ההוד שהוא היה רואה בעיני רוחו כשהיה לומד עד השעות הקטנות של הלילה, זה לא מספיק?
דרך לימוד, ודאי וודאי. כי לא כל דרך שאינה זוכה לסיקור עיתונאי ולניתוח על מאפייניה היא לא דרך. מה גם, שכיון שדרכו היא יותר קרובה לדעתנו, איננו רואים בה את חידושיה. אבל אין ספק שהרבה מחידושיו הפכו להיות אבני יסוד בבתי המדרש.
הישיבות שלו?
אין ישיבה שאין בה את רוחו ואת פרי מעשיו.
וגם לא בציבור שלנו, למרות שלגרי"ש אלישיב, לא היתה שום דריסת רגל בעולם הישיבות, לא מפני זה לא התייעצו איתו.
מחילה, לא מבין.
על מי אתה מדבר ?
אם האופי והמנטליות הוא דבר שלילי כ"כ, ויש ככ הרבה שלא רוצים אותו ולא מכירים בו, אז למה הם לא פותחים לבד, בשביל מה יש להם את ש"ס, ולמה הם כ"כ מתבכיינים שהאשכנזים לא רוצים אותם. מה לכל הרוחות יש להם לחפש שם ? תסבירו לי פעם אחת ולתמיד.
הרב פותח האשכול שליט"א שאל מה היחס הנכון למצב, וע"ז הסברתי שיש כאלו שכלל לא מתעסקים בארוע הזה וזה לא תופס אותם ביום יום.יישר כח.
רק אם תוכל לכתוב כלפי איזה נקודה בדיוק דבריך מכוונים.
הרב פותח האשכול שליט"א שאל מה היחס הנכון למצב, וע"ז הסברתי שיש כאלו שכלל לא מתעסקים בארוע הזה וזה לא תופס אותם ביום יום.
עוד נקודה שהוא שאלה עליה - שיש כאלו שחושבים שזה מוצדק הגזענות כלפיהם במוסדות וכו' וע"ז הסברתי שיש כאלו שתופסים שהם בעיקרון צריכים ללמוד במוסד אשכנזי וכו' ורק שם מתאים להם [ולעוד 15 אחוז מהספרדים] והם תוקעים רק טכנית בענין הזה שלפעמים מסננים אותם במקום את השכן.....
אבל ביחס לרוב הציבור זה ארוע אחר של חוסר הצלחה להתרגן וכו' וכו' רק בעומק הענין זה קשור אחד לשני, המשפחות הכי טובות חושבות כמו שכתבתי למעלה שהם באמת מתאימים לסגנון אשכנזי ולדעתם הספרדים האחרים לא מתאימים לשם, ולכן אין להם ענין לפתוח מוסד ספרדי, ושהמשפחות הטובות לא משתפות פעולה העסק נתקע לכולם.
זהו בדיוק, שאני לא על אי בודד.
ואני בתוך עמי אנוכי יושבת, ואני מודע לחולשות שלי מחד ולמעלות של זולתי מאידך.
אז אני לא יכול להתנהג כאילו אני על אי בודד, כי אני לא שם. אני בתוך עין הסערה, הגלים מאיימים, ואם אני לא אעשה משהו כדי להציל את עצמי אני פשוט אטבע.
וכי מה אני יכול למכור היום אלמאלי "השכינוז", דרך לימוד ? דרך חינוך ? עיצוב של בן ישיבה ?
איך אני יוצא לעולם ? לאן אני שולח את הבן ? מה אני מחנך אותו ? מה אני מוכר לו ?
יש לך משהו להציע במצב של היום ?
אין, פשוט אין. ולכן קמו ראשי הישיבות והקימו מפעל כביר כדי לעצב בן תורה ספרדי במדינת ישראל, בתוך הציבור החרדי הקיים.
והם עשו משהו שאין לו תחליף. משהו שאין לו אח ורע.
וחכם עובדיה לצערינו לא התאים לזה, הוא לא גדל בזה, הוא התנתק מהם לגמרי (באשמת אי מי), וזהו, מה לעשות ?
לא מספיק הבנתי מי עושה בעיות?אני לא מסכים איתך לגמרי,
משום שיש לנו מוסדות ספרדיים נפלאים (חוץ מסמינרים שעדיין לא קמו).
וגם שם עושים בעיות.
ו
הבאתי דוגמה נגדית, הרב אלישיב כן היה מעורב בתור תלמיד חכם רם ונישא שהוא עיני העדה, בכל נושא.אני לא מדבר אליך אישית, אתה מייצג צד אז אני פונה אליך בלשון נוכח.
אם אתה לא מייצג את הצד, אז אתה בעצם מבין אותי, אז על מה הויכוח ?
אבל אסביר שנית, הרב קוק הוא קדש קדשים. הרבי מחב"ד קודש קדשים, הרבי מברסלב קודש קדשים.
אבל בחב"ד לא שואלים את הרבי מברסלב ובברסלב לא שואלים את הרבי מחב"ד ובפוניבז' לא שואלים את הרב קוק.
זה לא קשור אחד לשני. זהו.
הרב עובדיה קודש ונרתיקו קודש, אבל הוא לא קשור למפעל של עולם הישיבות כיום, וזהו.
זו המציאות מה לעשות ? - כמו שהרב שך זצ"ל לא היה מ"ד בישיבת חזון עובדיה או כסא רחמים. כך הרב מאזוז והרב עובדיה לא מ"ד לישיבת ארחות תורה.
מה לא ברור ?
אני מסכים איתך שבענין הת"ת והישיבות המצב הרבה יותר טוב ועדין תקוע בסמנרים, כונתי הייתה לאותו חלק שלא הצלחנו גם בת"ת וישיבות [עדין זה לא מספר 1 ולא עדיפות ראשונה אצל רבים]אני לא מסכים איתך לגמרי,
משום שיש לנו מוסדות ספרדיים נפלאים (חוץ מסמינרים שעדיין לא קמו).
וגם שם עושים בעיות.
והכי מצחיק הוא, שאלו שעשוים את הבעיות הם אותם אלו שמלגלגים על מוסדות שלנו שהם משוכנזים, אבל במקביל הם רוצים לשלוח את הילדים דוקא למוסד אשכנזי, ולקחת חתנים וכלות רק משם.
אני בז להם, ויש לי ישיבות וחיידרים נפלאים ואני רואה את עצמי שם, כמו כל הספרדים הקלאסיים שמזוהים עם המרביצי בענין הזה.
רק בסמינרים המצב תקוע, ולא בגלל אלו ששולחים לאשכנזים, אלא בגלל שלא פותחים לספרדים הטובים מקומות. (כי ישיבות יש, אין סיבה שסמינרים לא יצליחו).
נכון, אנחנו לא על אי בודד. ולכן כיוונתי את דבריי, אך ורק כלפי היחס העצמי שלנו.
כלומר, היות והמציאות היא, שאנחנו צריכים ומוכרחים לשתף פעולה בתוך עצמנו, ממילא אנחנו צריכים להתנהג בכבוד עם אלה שאנחנו עמהם.
ואני חושב, שכשאדם מחליט לכבד את הבריות, כלומר לראות את מעלותיהם, אז הוא מרגיש וחש את מעלותיו האמיתיות, כיון שהוא רואה מעלות בצורה אובייקטיבית שקיימות גם אצלו. [בסטייה: היחס הספרדי לחלק החלש שלו, אינו יכול לעמוד בשום גדר הלכתי, וזה מפחיד].
המודעות שלנו למעלותיהם של האשכנזים, היא לא מודעות שמביאה אותנו להערכה וכבוד, והראיה שאין כאן כבוד הדדי לצערינו.
ואני לא מכיר אדם שמדבר על הלימוד אצלם בתור דבר שהוא שמח בו (לא שמעתי משפט שנאמר בשמחה, אה, איזה נס שיש אותם), אלא רק בתור דבר מעיק ומעצבן ושלכאורה אין ברירה בלעדיו.
וכפי שכבר כתבתי, אני מדבר שגם הישיבות תהיינה בקו הדדי.
הבאתי דוגמה נגדית, הרב אלישיב כן היה מעורב בתור תלמיד חכם רם ונישא שהוא עיני העדה, בכל נושא.
חכם עובדיה גם היה אמור להיות כך.
ונכון שהחלוקה העדתית, גורמת שמנהיג של עדה זו אינו שייך לעדה אחרת, אבל בסיפור הזה זה בתוך העדה.
זה נכון שהם לא עוסקים בזה, אבל יש להם התייחסות פנימית לנושא.הרב פותח האשכול שליט"א שאל מה היחס הנכון למצב, וע"ז הסברתי שיש כאלו שכלל לא מתעסקים בארוע הזה וזה לא תופס אותם ביום יום.
קשה לי להבין, איך הם מבינים סברא כזו, שדוקא אותם תוקעים, ולא את אלה שבכל פרמטר נמצאים הרחק הרחק מהם.עוד נקודה שהוא שאלה עליה - שיש כאלו שחושבים שזה מוצדק הגזענות כלפיהם במוסדות וכו' וע"ז הסברתי שיש כאלו שתופסים שהם בעיקרון צריכים ללמוד במוסד אשכנזי וכו' ורק שם מתאים להם [ולעוד 15 אחוז מהספרדים] והם תוקעים רק טכנית בענין הזה שלפעמים מסננים אותם במקום את השכן.....
הטרמינולוגיה של 'המשפחות הכי טובות', היא מוסכמה גרידא, שאינה מוסכמת על כולם.אבל ביחס לרוב הציבור זה ארוע אחר של חוסר הצלחה להתרגן וכו' וכו' רק בעומק הענין זה קשור אחד לשני, המשפחות הכי טובות חושבות כמו שכתבתי למעלה שהם באמת מתאימים לסגנון אשכנזי ולדעתם הספרדים האחרים לא מתאימים לשם, ולכן אין להם ענין לפתוח מוסד ספרדי, ושהמשפחות הטובות לא משתפות פעולה העסק נתקע לכולם.
אני מסכים איתך שבענין הת"ת והישיבות המצב הרבה יותר טוב ועדין תקוע בסמנרים, כונתי הייתה לאותו חלק שלא הצלחנו גם בת"ת וישיבות [עדין זה לא מספר 1 ולא עדיפות ראשונה אצל רבים]
אני מסכים עם חלק מטענותיך, אם כי לא בחריפות שאתה כותב.אבל איך לכבד ?
את מי שמזלזל בי ? את מי שקורה לי משוכנז (מן מילת גנאי כזו, רק בגלל שאני לא בקו שלו) ?
את מי שאומר שאני מחמיר חמור ?
את מי שאומר שאני לא יודע כללים בהלכה ?
את מי שממריד נגדי, ואומר לתלמידים אל תשמעו לראש ישיבה שלכם ?
את מי שמשמיץ אותי בכל מוצא"ש ובכל שיעור ובכל עלון ובכל ספר ?
אלא מה, כי אני מתרחק ממנו ?
נכון, פתחתי מוסד שלא יהיה בקו שלו. הוא צריך להבין את זה ולכבד את זה.
לא לנסות להשתלט עלי מבפנים. לא להתסיס נגדי בקרב תלמידי רק בגלל שיש לו הילה בעיניהם מבית אבא.
(אולי הוא לא אשם, אב העסקנים שלו והמשפחה שלו אשמים).
אם הם לא היו מתנהגים ככה, אז גם אני לא הייתי מתנהג ככה.
אבל כשמעמידים אותי בפני שוקת שבורה, וכל דבר שאני עושה מתפרש על ידם כדבר לא טוב מול אותו חכם שתמיד אומר הפוך, ואני צריך
כל פעם מחדש להסביר וליישר את ההדורים עם התלמידים שלי, ובמקום להתפנות לדברים הגדולים באמת, אני עסוקק בשטויות כל היום,
אז ברור ש...
אבל תראה מי אשם באמת.
הרי התחלנו ביחד, וסיכמנו שאת עולם הישיבות הוא משאיר לרב שך וראשי הישיבות, למה הם פיצצו את זה ?
אלא מה ניסו להשתלט עלי מבפנים.
אז שאני אתן את זה ? - ואם לא, אז זו תביעה עלי ?
אתמהה.
רוצים שלום, בבקשה, קחו את החרב.
שהרב הנוכחי (מרן הבן) יגיד בשיעורים, מה שאומר לכם מרן ראש הישיבה תעשו,
ומה שכתוב בילקוט יוסף זה הלכה ולא למעשה בשבילכם.
בישיבה מרן ראש הישיבה, זהו מרן שקיבלתם הוראותיו.
אז יהיה על מה לדבר.
אבל זה לא מה שקורה.
הוא רוצה דרך אחרת, שיקים ישיבות שלו ויעזוב אותנו בשקט.
ושוב אני רוצה להבהיר.
אני לא בא בטענות.
אני כן רוצה לחדד את העובדה שצריך למצוא את הקו המאחד, שהמרירות כלפי המצב גורמת דוקא למצוא את החלקים המפלגים.
על דרך שבשבע שנות השבע פניהם של הבריות צהובות זו לזו, וכלשון הגמרא (תלמוד בבלי מסכת שבת דף לב עמוד א) רב פפא אמר: אבב חנואתא נפישי אחי ומרחמי, אבב בזיוני - לא אחי ולא מרחמי.
ולכן צריך לשבוע מאחוה ורעות, וכך להגיע למצב תקין.
במקום לקרוא לזה חולשות, תקרא לזה תכונות.אני יודע את הבעיות שלי ויודע את החולשות שלי, ואני לא מנסה להיכנס לשם, כי זה באמת לא מתאים לי.
התגובה הקודמת שלי לנושא הספציפי הזה, כחה יפה גם לתוספת זו.יש לי רעיון,
שהרב יצחק יצהיר בשיעור, שמרן האבא הורה שכל תלמיד עושה בישיבה מה שרבו אומר לו. גם אם זה נגד מרן.
ולכן תלמידי קול תורה ידיליקו נרות חנוכה בברכה.
ותלמידי ישיבה ככלל יעשו חדר יחוד.
וראוי שיצביעו (הוא כבר יכול לדבר על בחירות, לא ?) למה שהראש ישיבה יאמר להם.
ואחרי החתונה כל אחד יבחר את רבו,
ומי שחושב שפא"נ מותרת, יעשה כמו שהרב שלו אומר.
ומי שחשוב שצריך קודם להדליק ואח"כ לברך, יעשה כן.
ומי שלא, לא.
מה אתה אומר ?
אני מסכים עם חלק מטענותיך, אם כי לא בחריפות שאתה כותב.
אבל הוא לא תופס לי במח יותר מחצי קילובייט, והוא לא מעסיק אותי. (אם תשאל אותי למה אני מגן עליו מידי פעם בפורום, אז התשובה היא, בגלל שאני חושב\מרגיש או לא יודע מה, שהוא המותקף יותר, תנסה לקרוא בתוך העלון, מה שהוא עבר באופן אישי, ותנסה להכנס לנעליים שלו ולהרגיש את חוויתו, ותחשוב עליו בתור אח שלך, אז נראה לי שאתה תבין את דרכו, ואולי אפילו תזדהה איתו, גם אם לא תצדיק אותה).
במקום לקרוא לזה חולשות, תקרא לזה תכונות.
שעון זה ספר וספר זה לא שעון.
ובאמת זה בלי קשר שספר ינסה להיות שעון, לא רק כי הוא לא יצליח, אלא בעיקר כי אין לזה שום סיבה, וגם כי הוא לא יהיה לא זה ולא זה.
אפשר להדרש לסוגיא, אבל לא צריך לעשות מזה כזה עסק.אבל הם אשמים בכל זה,
והוא לא המותקף. הוא המתקיף (גם אחים שלו שחוו איתו את אותם דברים, היום מרגישים מותקפים על ידו).
ועכ"פ הוא ביטל את ישותי, הוא הכריז עלי כחוסר סמכות הלכתית.
ואני ממילא נדרש לסוגיא.
אני בהחלט רואה מה חווים ראשי ישיבות מתלמידיהם בחסות ספריו ושיעוריו, ואני מבין אותם היטב.
תסכים איתי שזה משנה מאד...בסדר גמור,
קבלת תכונות.
אפשר להדרש לסוגיא, אבל לא צריך לעשות מזה כזה עסק.
כמה ההשפעה האמיתית שלו?
תסכים איתי שזה משנה מאד...
אני ספקטי בהנחה הזו. בעיקר כשמדברים על השפעה אמיתית, קרי: על השפעה ארוכת טווח ומעצבת.כמה ?
או הו...