כנראה שגם @מקור נאמן ג"כ באותו סיטואצייהלא היה לי מובן @אסקופה הנדרסת לרגלי גדו"י איך שלחת הודעה באמצע השבת עד שראיתי שאתה גר בליקוואוד...
[לפי הרבה תגובות שלו ששולחם בשעות שאצלינו זה שבת]
כנראה שגם @מקור נאמן ג"כ באותו סיטואצייהלא היה לי מובן @אסקופה הנדרסת לרגלי גדו"י איך שלחת הודעה באמצע השבת עד שראיתי שאתה גר בליקוואוד...
כך זכור לי, איני זוכר מניןאכן צודק, שאם זו שיטתו אכן לא קשה מה שהקשיתי.
אבל לכאורה ברור שמרן לא כתב אלא מצד המנהג.
ומנין לכבודו שזו שיטת הגרע"י? יש מקור שבו כתב כן להדיא, או שכך מוכרחים לומר בדעתו?
הרי יש ראשונים שסוברים שלא מהני תנאי. והובאו בב"י. וגם בשו"ע הביא י"א שמועיל תנאי וי"א (בתרא) שלא מועיל תנאי.משא"כ לעניין ברכה אחר ההדלקה שיש עשרות רבות של אחרונים שכותבים לברך ואז להדליק. (ובפרט שטעמם ונימוקם של האומרים לברך אחר ההדלקה הוא משום ש"מקבלת שבת" ועל זה או שלא סוברים כן, או שאפשר לעשות תנאי ולצאת יד"ח כו"ע)
צודק בזה שיש אומרים שלא מועיל תנאי, ובאמת זה לא "לכולי עלמא".הרי יש ראשונים שסוברים שלא מהני תנאי. והובאו בב"י. וגם בשו"ע הביא י"א שמועיל תנאי וי"א (בתרא) שלא מועיל תנאי.
וזה בדיוק טעם המנהג להדליק ואח"כ לברך, שחששו למ"ד שלא מועיל תנאי.
במקום צורך אפשר לסמוך על הסוברים שמהני תנאי. אבל לא להפוך את זה ללכתחילה.צודק בזה שיש אומרים שלא מועיל תנאי, ובאמת זה לא "לכולי עלמא".
אבל המ"ב, מג"א ועוד אחרונים כתבו "שבמקום צורך" מותר להתנות - ועל זה כתב מרן הגרע"י זצוק"ל,
הצג קובץ מצורף 8431
כבר הבאנו שהארץ חיים כותב שיש לשמור על מנהגים אף שהם לאחר מרן.- דרך אגב במקומות הנ"ל שמרן הגרע"י זצוק"ל כתב שאף מנהגים שהונהגו אחרי מרן הולכים כמוהם, ראיתי שכתב בשו"ת ברכת יהודה ח"א סי' ו ש"בדברים שלא מעכבים כל כך בהלכה" כגון הנ"ל אזלינן אף בתר מנהג כזה.
(ובאמת צריך לעבור על סברא זאת, ורק עכשיו ראיתי אותה)
הצג קובץ מצורף 8432
לאחרונה יש מישהו שמשתמש הרבה בציבור בלשון 'בטיח', השאלה אם זו לשון מכובדת?לכן לא מבואר להדיא ולא בטיח
אפשר מקור?כבר הבאנו שהארץ חיים כותב שיש לשמור על מנהגים אף שהם לאחר מרן.
אני לא יודע מי הם האחרונים שאליהם התכוונתומנגד ישנם רבים מהאחרונים שכתבו שרק מנהגים קדומים למרן יש לקיימם.