מסתופף בחצרות
חבר חדש
מצוי שמזמרים את השיר הנ"ל ובמילים "עד דלא ידע" לא נותנים רווח בין הדבקים, ובפרט שכופלים ומשלשים בטעות זו, ועל כך באנו לעורר שיש לזמר "עד ד עד ד לא ידע", ולא "עדעד לא ידע". ולשומעים ינעם ועליהם תבוא ברכת טוב.
אמנם הארת פורים החלה,מצוי שמזמרים את השיר הנ"ל ובמילים "עד דלא ידע" לא נותנים רווח בין הדבקים, ובפרט שכופלים ומשלשים בטעות זו, ועל כך באנו לעורר שיש לזמר "עד ד עד ד לא ידע", ולא "עדעד לא ידע". ולשומעים ינעם ועליהם תבוא ברכת טוב.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה - הלכות פורים סעיף יעוד ראיתי להעיר עיני טועים, דהמקיש ברגלו בזמן אמירת ארור המן יעשה זאת ברגל ימין דווקא, כדמצינו בדבר מצוה שיש לקיימו בימין.
יש לדחות דכוונתו לרגל ימין בדוקא, ורגלים דעלמא קאמר (ועיין קידושין נא ע"ב. ודו"ק)בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה - הלכות פורים סעיף י
ואני רגיל להכות ברגלים בשם המן הראשון הכתוב בפסוק אחר הדברים האלה גדל המלך אחשורוש את המן בן המדתא האגגי, וגם עוד שם המן האחרון בפסוק כי המן בן המדתא האגגי צורר כל היהודים חשב וכו.
וש"מ דהבא"ח מדמי לה לארבע' המינים דיש לאחזם בשני הידים, ודלא כמ"ש הרב @הולך בתחבולות לדמותם לנ"ח ולשופר.
ואולי סובר המשיג דד' הבא"ח נאמרו רק בהעי' בגדאד, משא"כ בא"י, ועדיין צ"ע.
סמי חדא מקמי תרתי ותלת, דהא חזינן שכ' דבריו פעמיי' ושלוש באותו הלשוןיש לדחות דכוונתו לרגל ימין בדוקא, ורגלים דעלמא קאמר (ועיין קידושין נא ע"ב. ודו"ק)
יש לדחות דכוונתו לרגל ימין בדוקא, ורגלים דעלמא קאמר (ועיין קידושין נא ע"ב. ודו"ק)
ולי הקט' נראה שוודאי כדאמר הרב @ממדבר מתנה , שהרי אינו יכול להכות בו זמנית בב' רגליו שאינו יכול להשאר באוויר אם עומד הוא (כדקי"ל מגילה נקראת עומד וכו') שאם ירים רגליו יחד בו זמנית יפול כידוע. ולכן צריך לשים אל ליבו עכ"פ להתחיל ברגל ימין (כדאמרי אינשי..).סמי חדא מקמי תרתי ותלת, דהא חזינן שכ' דבריו פעמיי' ושלוש באותו הלשון
בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה - הלכות פורים סעיף ח
ויש נוהגים להכות בידם על הקרקע, ואין זה מנהג יפה אלא ראוי להכות בסנדלים שברגליהם:
באופן שזה דוחק לומר דתרתי ותלת קאמר שלא בדקדוק
מה גם שהי' תנא דווקנא', וע"כ כמ"ש בס"ד.
חיסדאין מיליה...סמי חדא מקמי תרתי ותלת, דהא חזינן שכ' דבריו פעמיי' ושלוש באותו הלשון
בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה - הלכות פורים סעיף ח
ויש נוהגים להכות בידם על הקרקע, ואין זה מנהג יפה אלא ראוי להכות בסנדלים שברגליהם:
באופן שזה דוחק לומר דתרתי ותלת קאמר שלא בדקדוק
מה גם שהי' תנא דווקנא', וע"כ כמ"ש בס"ד.
לא יתכן.זו בגלל השפעת החכם האשכנזי מבגדד שהבאח לא ידע לחכם זה וששינה את המנהגים.
למה להזדרז להשיג?חיסדאין מיליה...
ש"י מש"נ ודפפ"ח.ולי הקט' נראה שוודאי כדאמר הרב @ממדבר מתנה , שהרי אינו יכול להכות בו זמנית בב' רגליו שאינו יכול להשאר באוויר אם עומד הוא (כדקי"ל מגילה נקראת עומד וכו') שאם ירים רגליו יחד בו זמנית יפול כידוע. ולכן צריך לשים אל ליבו עכ"פ להתחיל ברגל ימין (כדאמרי אינשי..).
ועוד, שהנה רבינו הרי"ח הטוב דקדק לשונו ואמר 'נוהגים' בלשון רבים, ע"כ שכוונתו שהרבים יכו ברגליהם, ויתכן בהחלט שכל אחד ואחד יכה ברגלו האחת ותהיה הימין. אלא שק"ק שקשה לדקדק שלא לעבור לרגלו השנייה ברוב ההתלהבות בקיום המצווה. לכן יקפיד להתחיל ברגל ימין כדאמרן.
מסקנה: יתחיל ברגל ימין ובחיוך :)
ליתא, דהתם שאני לפי שבלולב אמרינן מדאגבי' נפק בי', והשאר זה רק הידור בעלמא,ש"י מש"נ ודפפ"ח.
ועוד נראה, שאם יתחיל להכות ברגל שמאל, לא יועיל מה שיכה פעם נוספת בימין.
כידוע בשם מרן הגר"ח דלא שייך הידור במצוה אלא היכאשעדיין לא יצא ידי חובתו.
אי משום הא לא אירייא. דהא למייסד יסוד זה שזו השפעה אשכנזית... בארצות אשכנז גם לא היו גאונים...לא יתכן.
דהא הבא"ח מעיד שהי' זה בסנדלים, וכידו' דבארצות אשכנז לא היו סנדלים, ואכמ"ל בפרט כואב ומכאיב זה, וע"כ כמש"כ בס"ד.
שארי לי' מארי'בארצות אשכנז גם לא היו גאונים...
א"כ ילך ויכה כל היום כולו, דאל"כ נתת דבריך לשיעורין. ובע"כ דבהכאה ראשונה יוצא י"ח, והשאר להידור בעלמא.ליתא, דהתם שאני לפי שבלולב אמרינן מדאגבי' נפק בי', והשאר זה רק הידור בעלמא,
משא"כ בנ"ד דבכל הכאה והכאה אית ביה קיום דין דמחיית עמלק, באופן דהוי מצוה שלימה וגמורה, דלית ביה שיעור כלל,
והיא מצוה נוספת ומושלמת, ובכה"ג לא אמר מרנא הגר"ח את חידושו.
וע"כ כמש"נת בס"ד.
ליתא,א"כ נתת דבריך לשיעורין, ובע"כ דבהכאה ראשונה יוצא י"ח, והשאר להידור בעלמא.
שאני התם דאיכא מצוה דאוריתא. משא"כ הכא דאינו אלא לזכר בעלמא י"ל דלא אטריחוהו רבנן, ולא תקנו אלא הכאה אחת מן הדין ותו לא.ליתא,
דהא בליל הסדר אמרינן דבכל כזית אית בי' קיום דין נוסף ד"בערב תאכלו מצות"
ולא חיישינן למימר כמש"כ מעלת' דנתת דבריך לשיעורין, וע"כ כמשנ"ת בס"ד.
נעלם מעיניך דדברי קבלה כד"ת ולרוה"פ מגילה גם של לילה מד"ק???שאני התם דאיכא מצוה דאוריתא. משא"כ הכא דאינו אלא לזכר בעלמא י"ל דלא אטריחוהו רבנן, ולא תקנו אלא הכאה אחת מן הדין ותו לא.
אחר המחילה מכת"ר זה אינו. דדברי קבלה נא' רק על המצוות שנכתבו במגילה, אך הכאה זו אינה אלא מנהג בעלמא.נעלם מעיניך דדברי קבלה כד"ת ולרוה"פ מגילה גם של לילה מד"ק???
אתמהה.
אכן בזה צדקו ד' הדר"ג,אחר המחילה מכת"ר זה אינו. דדברי קבלה נא' רק על המצוות שנכתבו במגילה, אך הכאה זו אינה אלא מנהג בעלמא.
וכן כתב בשבלי הלקט "דאינה חובה אלא מנהג טוב".
היו גאונים באשכנז, רק כולם עברו לבגדד!שארי לי' מארי'
מי הוא זה ואיז' הוא שאמר כדברים הנוראים הללו????
ספרדים שהשתכנזו שמענו,היו, רק כולם עברו לבגדד!
לא לדאוגשו"ב,
כט"ס,
רבותיי,
ראיתי רבים נכשלים בכל האמור לעיל,
ואני שואל את עצמי,
איך,
איך נציל את הדור במצב שכזה?!
וההי"ב,
וציי"מ,
וימ"ן
אכי"ר.
ספרדים שהשתכנזו שמענו,
אשכנזים שהסתפרדו לא שמענו בלתי היום.
אחר המחילה.
היו כמה,על "חכם אשכנזי" - לא שמעת?!
אחר המחילה כמובן,
אם תרצה נידון ברצינות, ראה כאן (דקדוקים בקריאת המגילה) בענין שומר אנשים (כמובן שאפשר ואפשר להגיע ממנו לצחות וליצנות בכמה דרכים ואכמ"ל).אמנם הארת פורים החלה,
אך מה יעשו הירושלמים שרוח הפורים עדיין לא נחה עליהם ועל זרעם?!
לקח לי זמן להבין...
(או תימא דעדיין לא הבינותי...)