משיב כהלכה
חבר ותיק
- הצטרף
- 18/12/24
- הודעות
- 1,447
בלי שימוש ת״ח אמתי וודאי שקשה להגיע לעיון אמתי.
ועיין בעלי שור (שימוש ת״ח) שאפי׳ אם יגיע לעיון וידיעה בידיעת עצמו בכל אופן להיות בר סמכא בתורה הוא לא יהיה!
זה ברור שללא רב מכוון (בדרך כלל בשנות הנערות) שידריך כיצד צריך לעיין, לא יעזור לימוד שערי יושר או קצות.
סיפר לי ידיד שלמד בישיבת אור ברוך: הוא היה אצל הרבה ר"מים בישיבה קטנה וישיבה גדולה, אבל אף אחד מהם לא לימד אותו "איך ללמוד" כמו שלימד אותו הגאון ר' יואל טולדנו, כיום ראש ישיבת ברית יעקב, שאז היה ר"מ שיעור ג' בישיבה הקטנה של אור ברוך (הגר"י טולדנו משתייך לבית בריסק).
הגר"י פתח את השיעור הראשון ואמר לתלמידים שהבן שלו הקטן יודע להכין דף גמרא בעשר דקות. ואם כן, בשביל מה להשקיע כל יום כמה שעות בלימוד פחות מדף גמרא? לא חבל על הזמן?
אבל זהו לא באמת לימוד. אני אלמד אתכם איך לומדים, אמר ופתח בתחילת בבא בתרא. "השותפין שרצו לעשות מחיצה בחצר, בונין את הכותל באמצע". ואז התחיל להמטיר שאלות על התלמידים ההמומים, כשהוא מכניס את כל מהלך הגמ' והראשונים בתוך דברי המשנה (אני כותב מהזכרון, ממה שסופר לי, ואקווה שהעקרון יובן).
על איזה חצר מדובר, חצר משותפת?
אז למה 'לעשות מחיצה', למה לא כתוב 'לחצות'?
מה זאת אומרת 'רצו', צריך דוקא ששניהם ירצו? ואם רק אחד מהם רוצה?
"רצו" הכוונה שהסכימו לחלק את החצר ביניהם, או שהסכימו לבנות כותל?
אם רצו לעשות מחיצה, אז למה כותל דוקא?
מה זאת אומרת 'באמצע', וכי לא הייתי יודע לבד שהמחיצה היא באמצע?
וכך המשיך עד סוף המשנה עם קושיות רבות על כל מילה ומילה. המחשה זו הועילה לאותו אחד יותר מכל השיעורים ששמע בימי חייו, עם קושיות ותירוצי האחרונים על הסוגיה (כולל שערי יושר וקצות, כמובן).
יש כאלה המדברים על עיון ולימוד בספרי קצות ושערי יושר אבל בפסקיהם תמצא שטחיות מבהילה והעתק הדבק מכל פרסום שהם מוצאים, אפילו פשקוויל בעלמא, תוך טעויות מביכות ממש. אם יהיה לי פנאי, אוכיח זאת בהמשך ואכתוב ברחל בתך הקטנה.