מחשבות טובות
חבר חדש
- הצטרף
- 27/12/24
- הודעות
- 192
ידידי לא חושב אני שלמדתי יביע אומר פחות ממך... ומכיר את דרכו לא פחות ממך. פשוט מכיר גם חוצמזה את הסוגיא. עמל בסוגיא עצמה, ולא מעתיק מספרי אחרים.אתה צריך לדעת וללמוד את דרך "הצירופים"...
דרכו של מרן זצוק"ל הייתה לסמוך על היתר מרכזי בסוגייא, ושההיתר יהיה לרווחא דמילתא, צירף אליו הרבה צירופים וסניפים.
- וכך אנו הולכים לאורו ולדרכו, ואותו דבר כאן עיקר ההיתר המרכזי הוא ע"פ דברי הגרש"ז אוירבך.
ורק שההיתר יהיה יותר מרווח, מצרפים לו את כל הצירופים לעיל, ודברי החת"ס לא שייכים כלל בנושא.
תמחל לי חוץ מן הכבוד לא ראיתי עמל של שנים,מחבר שנכנס לסוגייא עשרות מונים וישב עליה כמה שנים!!!
דמגוגיה זה לקחת ויכוח עיוני בעומק הסוגיות, עם ראיות ברורות בכל היקף הסוגיא, ואז זה מסיים שבכהאי גוונא לגבב צירופים זה לא להיות ממקימי התורה, לא להתייחס לדיון העיוני בכלל, ואחר כך להביא משפט שאם באמת מותר אז מותר, מישהו התווכח על זה?כידוע יש הרבה דרכים בהלכה, גם אצל גדולי הדורות, ויש שנטו יותר לקולא (כמו המהרש"ם והגרמ"פ ועוד) ויש שהחמירו יותר. וכל אחד בסגנון ובדרך שלו. א"א להעתיק ולהדביק דברי החת"ס באיזה ענין, כאילו זה כלל פשוט בהלכה שלהיות "ממקימי התורה" זה להחמיר. אדרבה זה הדמגוגיא.
בהחלט יש כאלו שתמיד מחפשים צדדים להחמיר.ואני מודיע לך שאין כזה שיטה להחמיר גם שמותר.
אם זו היתה כוונתך, אני מסכים. (כוונתי היתה רק להראות הצד שכנגד אלו שתמיד מחמירים).אבל באתי לאפוקי ממצרפי צירופים גם שכל אחד לגופו, נדחה מעומק הסוגיא לדעת רוה''פ. ועל זה בא החת''ס ואמר דברו. ודבריו קיימים. ונכונים לכו''ע.
אין לי הכח להכנס ולכתוב בנשא זה של גידו''ק, למרות שיש לי על זה המון חומר בכתובים ואולי אעלה, אבל לחו''ר הפורום יספיק אם אביא כאן ממש''כ בזה בעבר בקוצר אמרים, ובפרט אנשים שערבבו בין דין טומאה וטהרה, דין פנים חדשות, ודין גידו''ק בסוכה, אחר המחילה רבה לא קרב זה אל זה:ת"ח אחד שלח לי להעלות מפרי דתו,
אני יודע שהאמת היא רק אחת, וכמו שהגר''ח מבריסק היה אומרבהחלט יש כאלו שתמיד מחפשים צדדים להחמיר.
יש הבדלי גישות יסודיים, אך בירור הלכה, חייב להיות יסודי ולא מהעתקות פוסקים, וצירופים מבלי לבדוק כל סברא לגופה.רק אוסיף בזה, שכידוע יש הבדלי גישות בין גדולי הפוסקים. ואע"פ שעיון הסוגיא הוא דבר העיקרי והכרחי, והכל מתחיל משם, מ"מ אחר העיון בסוגיא ובדברי רבותינו האחרונים והפוסקים, יש שלב נוסף והוא איך לפסוק ולהכריע. ובזה יש דרכים שונים, והרבה פעמים הויכוחים לא מעלים ולא מורידים דכל אחד בא כבר עם הדרך שלו.
וכאן אביא קצת מהראיות הברורות למש''כ לעיל, ממש''כ בעבר למעיינים:כאן ממש''כ בזה בעבר בקוצר אמרים
אני לא שמעתי עוד כאלה שיטות מעולם, מאז ומעולם שמעתי שצריך לחפש האמת בין להקל ובין להחמיר.בהחלט יש כאלו שתמיד מחפשים צדדים להחמיר.
כפי שכתבתי לעיל.ידידי לא חושב אני שלמדתי יביע אומר פחות ממך... ומכיר את דרכו לא פחות ממך. פשוט מכיר גם חוצמזה את הסוגיא. עמל בסוגיא עצמה, ולא מעתיק מספרי אחרים.
בטח שלא ראית...תמחל לי חוץ מן הכבוד לא ראיתי עמל של שנים,
לגבי דידי סברא אחת בעיון שוה מעשרות וכ''כ, ובפרט בדורנו הממוחשב שלא צריך כל עמל בשביל וכ''כ.
וההיתר הבסיסי כמו שנתבאר לעיל, זה שכך דרך שימושו.ולכן, הגם שלפעמים תורת הצירופים מהני כי היכי דלמטיין שיבא מכשורא, אך חייב שיהיה היתר בסיסי, או שני צירופים בריאים, ולא קובץ טלאים ועדר ללא רוא'ה. וכפי שמרן היביע אומר זי"ע התבטא כמה פעמים "את הנדחה ואת הצולעה יקבץ".
ביארתי לעיל שכל ה"צירופים" (שכלל אינם שיטה יחידאה)יש הבדלי גישות יסודיים, אך בירור הלכה, חייב להיות יסודי ולא מהעתקות פוסקים, וצירופים מבלי לבדוק כל סברא לגופה.
כשת''ח למד מאות סוגיות בעיון, ויודע שסברא מסויימת נפסקה לחומרא מספק, ולא כודאי, מצד שעיין בסוגיא, ומצרף לקולא במקרה שיש עוד קולות הכל בסדר, אך שמצרף כל מיני סברות, שעומדים על כל אחד אין בו כדי סמיכה,
וכמו שאמרו פעם: אפס ועוד אפס ועוד אפס ואפילו מיליון אפסים שוה אפס.
והסומכים על צירופי שיטות יחידאיות, הרי הם כהולכים על משטח של מחטים מתחת רגליהם, ואין להם משטח יציב תחת הרגליים. וזה הכל.
וראיתי להביא דב''ק, עם ביאור קצר למעיין שנוגע לקושי של ת''ח ללכת עם האמת גם כשהיא לא רצויה בעיני ההמון המחפש "מי שמיקל לו יגיד לו".עיין בזה בספר יסוד העבודה ח''ב שהאריך בפתגמא דנא.
במילים קצרות, הוא טוען שבפועל אם עושים בנחת ואפילו בלחץ קל, אין סחיטה בפועל. ואילו בשפשוף חזק על גוף התינוק, או בלחץ חזק ביד זה סחיטה גמורה. זה כל הענין? שאם לא סוחט בפועל אז אין איסור... או קי.עיקר היתרו כמש"כ לעיל, שברוב המגבונים אין כלל סחיטה ולא הוי פס"ר.
(ועוד הוי פס"ר דלא אכפת ליה, כי אינו רוצה שהנוזל יצא, אלא משפשף חזק להסיר הלכלוך)
הצג קובץ מצורף 6904הצג קובץ מצורף 6905הצג קובץ מצורף 6906
העניין הוא שבשימוש רגיל המגבון לא נסחט, וא"כ אינו בגדר פסיק רישיה.במילים קצרות, הוא טוען שבפועל אם עושים בנחת ואפילו בלחץ קל, אין סחיטה בפועל. ואילו בשפשוף חזק על גוף התינוק, או בלחץ חזק ביד זה סחיטה גמורה. זה כל הענין? שאם לא סוחט בפועל אז אין איסור... או קי.
ומתיר להשתמש בנחת. או קי. ומה דעת הרב אבא בם? רק בנחת?העניין הוא שבשימוש רגיל המגבון לא נסחט, וא"כ אינו בגדר פסיק רישיה.
לא רק בנחת.ומתיר להשתמש בנחת. או קי.
דעתו גם בחוזק, לפי הסברות והראיות שהביא לגרש"ז אוירבך זצוק"ל.ומה דעת הרב אבא בם? רק בנחת?
ושכנגדו דעת הגרנ''ק והרב ווזנר ועוד הרבה מגדולי הדור לא כן, וכפי שביאר דעתם בטו''ט ודעת בויען שמואל הנזכר.במילים קצרות, הוא טוען שבפועל אם עושים בנחת ואפילו בלחץ קל, אין סחיטה בפועל. ואילו בשפשוף חזק על גוף התינוק, או בלחץ חזק ביד זה סחיטה גמורה. זה כל הענין? שאם לא סוחט בפועל אז אין איסור... או קי.
אבל הוא כותב שאם משפשף חזק את התינוק זה סחיטה גמורה. למה אתה משמיט את זה?הוא כתב "בין שימוש קל, בין שימוש בלחץ מסויים כגון תינוק שהתלכלך".