סייג לחכמה שתיקה
חבר חדש
בירושלמי ברכות לד:
לא קשיא לי - קשיא לרבי ולא תורץ שם אם זהפרק ד הלכה ד.
מאי קשיא לך?
מאי שנא מכל הבקשות?
בסך הכל עניין של שיקול הדעת.
כלומר?שיקול הדעת...
שהתימה היא לפי מבט מסוים, ולפי מבט אחר זה לא תימה.כלומר?
כלומר?
כוונת הרב הנחמד @אחיעזר הי"ו לכאורה שלמרות שלפעמים שתיקה כהודעה הנה גם לפעמים לא, וכאן אפשר שלא ענו לא כי לא הסכימו מעיקרא לקושיא. [והגם שלפעמים מתרצים לטעמו של השואל לא היה בידם תירוץ לטעמו].שהתימה היא לפי מבט מסוים, ולפי מבט אחר זה לא תימה.
שהתימה היא לפי מבט מסוים, ולפי מבט אחר זה לא תימה.
מהו המבט האחר שכ"כ פשוט לכםכוונת הרב הנחמד @אחיעזר הי"ו לכאורה שלמרות שלפעמים שתיקה כהודעה הנה גם לפעמים לא, וכאן אפשר שלא ענו לא כי לא הסכימו מעיקרא לקושיא. [והגם שלפעמים מתרצים לטעמו של השואל לא היה בידם תירוץ לטעמו].
לי לא פשוט כלום לא עיינתי בדברים רק הסברתי לענ"ד כוונת הרב @אחיעזר כי ראיתי שאינך מבינו. (כך חשבתי ואולי כן הבנת ורק רצית לדעת ההסבר כמו שאתה מבקש עכשיו).מהו המבט האחר שכ"כ פשוט לכם
שלרבי לא היה פשוט כלל?
כלומר חדדו מה הסברא בכל מבט וכיוון, שבכל טעם וטעם.
לא מוכרח כי א"כ מדועאבל גם אם לא יהיה הסבר [לי הקטן ואולי אעיין בהמשך אי"ה] כנראה שלחולקים בגמרא היה [לפי הסברו של ר' @אחיעזר].
לא אמרתי שמוכרח. [שוב רק ביארתי הסברו שלכך כיוון].לא מוכרח כי א"כ מדוע
הביאו השאלה בלא התשובה
אטו קטיל קניא באגמא רבי בעינם, שלא
טרחו להשיבו על שאלתו.
וגם אם היו עונים וכי ברור שהיתה נופלת קושייתו?
הכל בסדר.לא אמרתי שמוכרח. [שוב רק ביארתי הסברו שלכך כיוון].
זכור לי שיש כזה שגמרא שותקת ויש סוברים שזה מוסכם ויש סוברים שחולקים.
לכאורה לא שייך כאן שתיקה כהודאה כי אין כאן באמת מחלוקת, הלא גם רבי מודה לענין מעשה.הלא"ה, ע' תוס' ב"ב סב. שרק בתלמיד כשרבו שותק לא מחייב שמסכים,
כי לא חש לענות לו אבל בתלמיד חבר זה שתיקה כהודאה.
זה מה שבאתי להגיד וכוונתי היתה להשוות,לכאורה לא שייך כאן שתיקה כהודאה כי אין כאן באמת מחלוקת, הלא גם רבי מודה לענין מעשה.
ואפשר שכשם שלרבי לא היתה תשובה גם לש"ס לא היתה.
יתכן ואתה צודק ומה שזכרתי הוא ברבו.הכל בסדר.
לא אמרתי שאמרת רק העמדתי דברים על דיוקם.
לגבי מה שזכור וכו' - לכי תיתי ספר ניחזי ונדון.
הלא"ה, ע' תוס' ב"ב סב. שרק בתלמיד כשרבו שותק לא מחייב שמסכים,
כי לא חש לענות לו אבל בתלמיד חבר זה שתיקה כהודאה.
ויש בזה עוד תוס' וכו', ובבעלי הכללים עי' עליהם.
אה"נעכ"פ יכול להיות שלא הובאה תשובת החולקים כי לא נודעה למסדרי הגמרא סו"ס לא היה כאן דיון בין חכמים.
לא נראה לי שהחכמים שביטלו ברכת חונן כיוונו לזה אבל ראיתי עתה כאן ביאור יפה ע"פ ההלכה הנ"ל שלא מברכים מעיקרא אבל כן גומרים וז"ל:אה"נ
וזה מרישא דרישא היה
טמון בכוונת שאלתי
מה התשובה על דברי רבי?
חשבתי ע"זלא נראה לי שהחכמים שביטלו ברכת חונן כיוונו לזה אבל ראיתי עתה כאן ביאור יפה ע"פ ההלכה הנ"ל שלא מברכים מעיקרא אבל כן גומרים וז"ל:
וי"ל בהקדים הטעם שאין מברכים בשבת ברכת חונן הדעת' כי השבת היא אות בין השי"ת ובנ"י וא"כ בשב"ק על האדם להיות דבוק במחשבתו ביותר בהשי"ת והוא בחי' דעת' ולכן אין צורך להתפלל בשב"ק על הדעת כי בשב"ק כבר נתעלה האדם לבחי' דעת' אולם אם שבח האדם של שבת והזכיר של חול הרי שלא זכר לקשר את דעתו לדעת עליון ולכן עליו לסיים ולהשלים ברכת חונן הדעת כדי להתפלל על התקשרותו לדעת עליון.