ראיתי כמה גרסאות בזה.
ואשמח אם למישהו יש מקור מוצק ומבוסס.
פורסם על כך רבות בתקשורת (גם הכללית וגם החרדית).
בשנת 2018 יצא לאקרנים הסרט "
הבלתי רשמיים" המספר על הקמת מפלגת ש"ס, שבו מגלם שולי רנד את דמותו של ר' יעקב כהן. ואני מעתיק מהמכלול:
"השנה היא 1983, יעקב כהן הוא אלמן בעל בית דפוס ואב יחידני. כאשר בתו חלי מסולקת מהסמינר, הוא מתרעם על האפליה והגזענות במוסדות החינוך של בית יעקב ואגודת ישראל, ועל התקציבים הזעומים המופנים למוסדות ספרדיים. הוא מחליט להקים רשימה חרדית-ספרדית שתרוץ לראשות עיריית ירושלים, חודשיים לפני מועד הבחירות. מצטרפים אליו שני שותפים שלאף אחד מהם אין ניסיון קודם בפוליטיקה. כנגד כל הסיכויים, הם מצליחים להיכנס למועצת העיר".
התסריט לא מציין את שמותיהם של מי שהצטרפו אל ר' יעקב כהן, והתיאור לא מדייק בפרטים הקטנים (ר' יעקב הוא לא היה בעל בית דפוס, הוא היה בעל הוצאת ספרים).
את התיאור המדוייק אפשר למצוא בעיתון "משפחה" של חג סוכות האחרון. מי שהקימו את ש"ס בעשר אצבעותיהם יחד עם ר' יעקב כהן ז"ל (בעל הוצאת הספרים שיח ישראל) היו הרב ניסים זאב והרב שלמה דיין שיבדלו לחיים. הרב ניסים זאב יזם כבר בשנת 1979 הקמת בית ספר לבנות הספרדיות, כאשר ראה את הסבל והלחץ של אותם הורים שניסו להכניס את בנותיהן לבתי ספר בית יעקב. אך למרות זאת, נתקל בבעיות בירוקרטיות קשות והתנכלויות, וטדי קולק אמר לו במפורש, "ללא כח פוליטי אף אחד לא יסתכל עליך". הם מספרים שכל חסידות קטנה בירושלים שמנתה שני חסידים וחצי, קיבלה היתרי בניה על שטחים עצומים ונהנתה מכל טוב, ולספרדים אפילו לא זרקו כופתאות.
ר' יעקב כהן שגם הוא נתקל כאמור באפליה קשה בקבלת בתו למוסדות האשכנזים, יזם את הקמת הסיעה הלכה למעשה, כאשר הרב ניסים זאב והרב שלמה דיין מצטרפים אליו, הם הריצו את תנועת ש"ס לבחירות המקומיות בירושלים, ונחלו הצלחה גדולה - שלושה מנדטים (כאשר לאגודה רק 2 מנדטים, ולמפד"ל מנדט אחד בלבד).
שלושתם עבדו לשם שמים, כיתתו רגליהם והצליחו לשכנע כמה מגדולי ישראל לתמוך בהם, ביניהם הגר"ע יוסף והגר"ש כהן, והאחרון הצליח להוציא מכתב תמיכה מהרב שך, וכך זה קם ונהיה.
לאור ההצלחה הגדולה בבחירות המקומיות, ביקש מהם הגר"ע יוסף להמשיך עם התנועה בבחירות לכנסת, אך עם מועמדים יותר מתאימים מהם.. וכך לא כיהנו כח"כ בקדנציה הראשונה, אך הרב שלמה דיין והרב ניסים זאב כיהנו בהמשך.
ר' יעקב כהן לא כיהן מעולם כח"כ, ולאחר פטירתו (לא מזמן)
עלו ראשי ש"ס לקברו וביקשו מחילה על היחס אליו, כאשר קיבל הכל באהבה ומעולם לא התלונן.
הרב אריה דרעי נשא דברים:
"ביקשתי שנבוא כולם לכאן כי אני לא יודע אם כולם מכירים, אז אני רוצה לספר כמה דברים, אני הכרתי את המנוח רבי יעקב עוד כשהייתי חתן, אשתי עבדה אצלו במרכז קרנות החסד".
"
הוא היה המנוע מאחורי הקמת סיעת ש"ס בירושלים, הוא היה הדבר, המארגן, המנוע, ואחרי ההצלחה של שלושה מנדטים בעירייה, היה מדובר שהמנוח רבי יעקב ירוץ לכנסת ויעמוד ברשימה והם
התארגנו והחתימו רשימות ופרסו סניפים ברחבי הארץ והקימו למעשה את התשתית הראשונה של ההתארגנות של תנועת ש"ס הארצית", סיפר דרעי לח"כים שסביבו.
"לבסוף התאחדו מרן הרב עובדיה יוסף והרב ש"ך והקימו את מועצת חכמי התורה שקבעו מי יהיו חברי הרשימה והחליטו לשים את הדמות הרבנית הרב פרץ והמנוח היה במקום 5 ברשימה וקיבל את זה באהבה ולא יצא ממורמר, ועבד ועזר בכל הכוח למען הצלחת הבחירות".
"קיבלנו ארבעה מנדטים והוא לא נכנס לכנסת, הוא חזר לעסקים שלו ולמעשה בגלל כל הדינמיקה של החיים לא היה לנו זמן לחשוב על זה, אבל עכשיו אני התבוננתי קצת וראיתי במשך שלושים וכמה שנים, מעולם לא שמענו איזה שהוא התראיינות, איזה שהוא התלוננות, לקחו לי, אני עשיתי אני הקמתי".
אמנם הרב דרעי ביקש סליחה מר' יעקב כהן, אבל את הרב ניסים זאב הוא גירש מתנועת ש"ס (ללא שימוע) לפני 11 שנים לערך, והוא לא מזכיר אותו כמייסד ש"ס. ובניגוד לר' יעקב כהן, הוא לא נוהג לשמור על זכות השתיקה.
הרב ניסים זאב פירסם בתקופה ההיא סרטון בו נראה הגר"ע יוסף זצוק"ל מעיד עליו כי הוא ממייסדי התנועה. "אני אמרתי פעם, ניסים זאב, שהוא מקים את הדבר הזה, ברוך השם הוא רוצה להקים סמינר. סמינר בגימטריא זה ש"ס.
כמו שהקים את ש"ס, כך הוא מקים את הסמינר".
עם זאת, הודה הרב ניסים זאב בעל כרחו שהרב אריה דרעי פעל רבות להעצמת תנועת ש"ס, וזכויות רבות לו.