מי הקים את תנועת ש"ס?

אבן ספיר

חבר חדש
ראיתי כמה גרסאות בזה.
ואשמח אם למישהו יש מקור מוצק ומבוסס.
או תיאור ידוע ומוכח.
מי אכן הגה את הרעיון של מפלגת ש"ס.
מי הקים אותה ומתי.
מי היה בשלב ראשון ומי הצטרף לאחר מכן.

יישר כוחכם!

ש"ס זה לא עץ שאפשר לשאול מי נטע אותו ...

ש"ס זה גוף המורכב מהמון פרטים גדולים וקטנים, יהיה מי שיקח זכות יוצרים על הרשימה בירושלים,
יהיה מי שיקח על הרכבת הרשימה הראשונה לכנסת,
ויהיה מי שבכלל דיבר עם הרב שך ויטען שבזכות תמיכתו העניינים התחילו לזוז,
ויהיה מי שיאמר שבלי לווי ותמיכה מהרב עובדיה לא היה פה כלום, ואני דברתי אתו ראשון,
ועוד ועוד
וכולם צודקים, בסמיכות לכל אתר בנייה יש רשימה של שותפים !

ראיתי כמה גרסאות בזה.
ואשמח אם למישהו יש מקור מוצק ומבוסס.

פורסם על כך רבות בתקשורת (גם הכללית וגם החרדית).

בשנת 2018 יצא לאקרנים הסרט "הבלתי רשמיים" המספר על הקמת מפלגת ש"ס, שבו מגלם שולי רנד את דמותו של ר' יעקב כהן. ואני מעתיק מהמכלול:

"השנה היא 1983, יעקב כהן הוא אלמן בעל בית דפוס ואב יחידני. כאשר בתו חלי מסולקת מהסמינר, הוא מתרעם על האפליה והגזענות במוסדות החינוך של בית יעקב ואגודת ישראל, ועל התקציבים הזעומים המופנים למוסדות ספרדיים. הוא מחליט להקים רשימה חרדית-ספרדית שתרוץ לראשות עיריית ירושלים, חודשיים לפני מועד הבחירות. מצטרפים אליו שני שותפים שלאף אחד מהם אין ניסיון קודם בפוליטיקה. כנגד כל הסיכויים, הם מצליחים להיכנס למועצת העיר".

התסריט לא מציין את שמותיהם של מי שהצטרפו אל ר' יעקב כהן, והתיאור לא מדייק בפרטים הקטנים (ר' יעקב הוא לא היה בעל בית דפוס, הוא היה בעל הוצאת ספרים).

את התיאור המדוייק אפשר למצוא בעיתון "משפחה" של חג סוכות האחרון. מי שהקימו את ש"ס בעשר אצבעותיהם יחד עם ר' יעקב כהן ז"ל (בעל הוצאת הספרים שיח ישראל) היו הרב ניסים זאב והרב שלמה דיין שיבדלו לחיים. הרב ניסים זאב יזם כבר בשנת 1979 הקמת בית ספר לבנות הספרדיות, כאשר ראה את הסבל והלחץ של אותם הורים שניסו להכניס את בנותיהן לבתי ספר בית יעקב. אך למרות זאת, נתקל בבעיות בירוקרטיות קשות והתנכלויות, וטדי קולק אמר לו במפורש, "ללא כח פוליטי אף אחד לא יסתכל עליך". הם מספרים שכל חסידות קטנה בירושלים שמנתה שני חסידים וחצי, קיבלה היתרי בניה על שטחים עצומים ונהנתה מכל טוב, ולספרדים אפילו לא זרקו כופתאות.

ר' יעקב כהן שגם הוא נתקל כאמור באפליה קשה בקבלת בתו למוסדות האשכנזים, יזם את הקמת הסיעה הלכה למעשה, כאשר הרב ניסים זאב והרב שלמה דיין מצטרפים אליו, הם הריצו את תנועת ש"ס לבחירות המקומיות בירושלים, ונחלו הצלחה גדולה - שלושה מנדטים (כאשר לאגודה רק 2 מנדטים, ולמפד"ל מנדט אחד בלבד).

שלושתם עבדו לשם שמים, כיתתו רגליהם והצליחו לשכנע כמה מגדולי ישראל לתמוך בהם, ביניהם הגר"ע יוסף והגר"ש כהן, והאחרון הצליח להוציא מכתב תמיכה מהרב שך, וכך זה קם ונהיה.

לאור ההצלחה הגדולה בבחירות המקומיות, ביקש מהם הגר"ע יוסף להמשיך עם התנועה בבחירות לכנסת, אך עם מועמדים יותר מתאימים מהם.. וכך לא כיהנו כח"כ בקדנציה הראשונה, אך הרב שלמה דיין והרב ניסים זאב כיהנו בהמשך.

ר' יעקב כהן לא כיהן מעולם כח"כ, ולאחר פטירתו (לא מזמן) עלו ראשי ש"ס לקברו וביקשו מחילה על היחס אליו, כאשר קיבל הכל באהבה ומעולם לא התלונן.

הרב אריה דרעי נשא דברים:

"ביקשתי שנבוא כולם לכאן כי אני לא יודע אם כולם מכירים, אז אני רוצה לספר כמה דברים, אני הכרתי את המנוח רבי יעקב עוד כשהייתי חתן, אשתי עבדה אצלו במרכז קרנות החסד".

"הוא היה המנוע מאחורי הקמת סיעת ש"ס בירושלים, הוא היה הדבר, המארגן, המנוע, ואחרי ההצלחה של שלושה מנדטים בעירייה, היה מדובר שהמנוח רבי יעקב ירוץ לכנסת ויעמוד ברשימה והם התארגנו והחתימו רשימות ופרסו סניפים ברחבי הארץ והקימו למעשה את התשתית הראשונה של ההתארגנות של תנועת ש"ס הארצית", סיפר דרעי לח"כים שסביבו.

"לבסוף התאחדו מרן הרב עובדיה יוסף והרב ש"ך והקימו את מועצת חכמי התורה שקבעו מי יהיו חברי הרשימה והחליטו לשים את הדמות הרבנית הרב פרץ והמנוח היה במקום 5 ברשימה וקיבל את זה באהבה ולא יצא ממורמר, ועבד ועזר בכל הכוח למען הצלחת הבחירות".

"קיבלנו ארבעה מנדטים והוא לא נכנס לכנסת, הוא חזר לעסקים שלו ולמעשה בגלל כל הדינמיקה של החיים לא היה לנו זמן לחשוב על זה, אבל עכשיו אני התבוננתי קצת וראיתי במשך שלושים וכמה שנים, מעולם לא שמענו איזה שהוא התראיינות, איזה שהוא התלוננות, לקחו לי, אני עשיתי אני הקמתי".

אמנם הרב דרעי ביקש סליחה מר' יעקב כהן, אבל את הרב ניסים זאב הוא גירש מתנועת ש"ס (ללא שימוע) לפני 11 שנים לערך, והוא לא מזכיר אותו כמייסד ש"ס. ובניגוד לר' יעקב כהן, הוא לא נוהג לשמור על זכות השתיקה.

הרב ניסים זאב פירסם בתקופה ההיא סרטון בו נראה הגר"ע יוסף זצוק"ל מעיד עליו כי הוא ממייסדי התנועה. "אני אמרתי פעם, ניסים זאב, שהוא מקים את הדבר הזה, ברוך השם הוא רוצה להקים סמינר. סמינר בגימטריא זה ש"ס. כמו שהקים את ש"ס, כך הוא מקים את הסמינר".

עם זאת, הודה הרב ניסים זאב בעל כרחו שהרב אריה דרעי פעל רבות להעצמת תנועת ש"ס, וזכויות רבות לו.

כמש"כ:

ביניהם הגר"ע יוסף והגר"ש כהן, והאחרון הצליח להוציא מכתב תמיכה מהרב שך

חלקו הנכבד הסתכם במכתב התמיכה הנ"ל, ובמתן גיבוי בהמשך, עד לחבירה לממשלת השמאל.

גם את המכתב הזה הוא לא כתב בקלות, אלא רק לאחר שכנועים. סיפר על כך הגר"ש כהן:

"המכתב הזה של הרב שך, הוא נתן לי כשנכנסתי אליו בביתו בבני ברק. בסוף פרשת כי תבוא על הפסוק "ולא נתן ה' לכם לב לדעת ועיניים לראות ואזנים לשמוע עד היום הזה", כותב רש"י: "עד היום הזה: שמעתי, שאותו היום שנתן משה ספר התורה לבני לוי, כמו שכתוב "ויתנה אל הכהנים בני לוי", באו כל ישראל לפני משה ואמרו לו משה רבינו אף אנו עמדנו בסיני וקבלנו את התורה ונתנה לנו, ומה אתה משליט את בני שבטך עליה, ויאמרו לנו יום מחר לא לכם נתנה, לנו נתנה. ושמח משה על הדבר, ועל זאת אמר להם היום הזה נהיית לעם וגו', היום הזה הבנתי שאתם דבקים וחפצים במקום.

WhatsApp-Image-2019-10-15-at-16.05.46-1-750x1000.jpeg

עם הרש"י הזה שכנעתי את הרב שך. אמרתי לו וכי לנו לא ניתנה התורה? גם אנחנו קיבלנו את התורה, גם לנו יש חלק, ויש רבים מאחינו שלא יודעים מהתורה, שלא מכירים אותה, אנחנו צריכים ללכת וללמד אותם".

ראשי הישיבות בסוף כולם עזבו אותי. בבחירות לעירייה אחד מזקני העסקנים רדף אחריי בצורה לא רגילה, הוא לא השאיר רב אשכנזי אחד שלא שלח אותו לשכנע אותי שאני אפסיק, אפילו רבנים פה בישיבה. נכנסתי לרב שך ושאלתי אותו מה לעשות. אמר לי הרב שך, אני אאסוף את כולם, אתה תדבר ותגיד את הטענות שלך ונראה מה יש להם לענות. ה' זיכה אותי, שפעלתי יחד עם הרב שך. הקב"ה חנן אותו בדעה נקיה, הוא היה אדם נקי בלי שום אינטרס.

התאספו כולם בביתו של הרב שך, באו כל האשכנזים ואני הייתי לבדי, מול כולם. אמרתי להם: 'אתם הולכים לכל המקומות והשכונות של הספרדים, לחזק שם את היהדות? אתם חברי העירייה עושים איזה דבר בשבילנו? אתם לא עוזרים לספרדים. אתם עכשיו ארבעה חברי מועצה, מה אכפת להם שאני אעשה שיהיו שמונה חברים חרדים?!'. קם שלמה לורנץ ואמר אני חותם לך ראשון. ייאמר לזכותו היה אדם אמיתי".

כמש"כ:

חלקו הנכבד הסתכם במכתב התמיכה הנ"ל, ובמתן גיבוי בהמשך, עד לחבירה לממשלת השמאל.

גם את המכתב הזה הוא לא כתב בקלות, אלא רק לאחר שכנועים. סיפר על כך הגר"ש כהן:

"המכתב הזה של הרב שך, הוא נתן לי כשנכנסתי אליו בביתו בבני ברק. בסוף פרשת כי תבוא על הפסוק "ולא נתן ה' לכם לב לדעת ועיניים לראות ואזנים לשמוע עד היום הזה", כותב רש"י: "עד היום הזה: שמעתי, שאותו היום שנתן משה ספר התורה לבני לוי, כמו שכתוב "ויתנה אל הכהנים בני לוי", באו כל ישראל לפני משה ואמרו לו משה רבינו אף אנו עמדנו בסיני וקבלנו את התורה ונתנה לנו, ומה אתה משליט את בני שבטך עליה, ויאמרו לנו יום מחר לא לכם נתנה, לנו נתנה. ושמח משה על הדבר, ועל זאת אמר להם היום הזה נהיית לעם וגו', היום הזה הבנתי שאתם דבקים וחפצים במקום.

WhatsApp-Image-2019-10-15-at-16.05.46-1-750x1000.jpeg

עם הרש"י הזה שכנעתי את הרב שך. אמרתי לו וכי לנו לא ניתנה התורה? גם אנחנו קיבלנו את התורה, גם לנו יש חלק, ויש רבים מאחינו שלא יודעים מהתורה, שלא מכירים אותה, אנחנו צריכים ללכת וללמד אותם".

ראשי הישיבות בסוף כולם עזבו אותי. בבחירות לעירייה אחד מזקני העסקנים רדף אחריי בצורה לא רגילה, הוא לא השאיר רב אשכנזי אחד שלא שלח אותו לשכנע אותי שאני אפסיק, אפילו רבנים פה בישיבה. נכנסתי לרב שך ושאלתי אותו מה לעשות. אמר לי הרב שך, אני אאסוף את כולם, אתה תדבר ותגיד את הטענות שלך ונראה מה יש להם לענות. ה' זיכה אותי, שפעלתי יחד עם הרב שך. הקב"ה חנן אותו בדעה נקיה, הוא היה אדם נקי בלי שום אינטרס.

התאספו כולם בביתו של הרב שך, באו כל האשכנזים ואני הייתי לבדי, מול כולם. אמרתי להם: 'אתם הולכים לכל המקומות והשכונות של הספרדים, לחזק שם את היהדות? אתם חברי העירייה עושים איזה דבר בשבילנו? אתם לא עוזרים לספרדים. אתם עכשיו ארבעה חברי מועצה, מה אכפת להם שאני אעשה שיהיו שמונה חברים חרדים?!'. קם שלמה לורנץ ואמר אני חותם לך ראשון. ייאמר לזכותו היה אדם אמיתי".
תפקידם העיקרי של הרבנים בפוליטיקה זה לתת את ההכוונה ואת הגיבוי אם הם רואים לנכון. מאז ועד היום ובכל מפלגה.

הוידאו של ר' יעקב כהן מעניין מאד
אבל זה נראה שהסריטו אותו מבלי ידיעתו
והוא לא רצה שזה יתפרסם

אכן מעניין ומרתק, אציין את עיקרי דבריו בעשר דקות הראשונות:

א. אני הקמתי את ש"ס, ניסים זאב בכלל היה בחו"ל וזייפתי את חתימתו בבחירות לעירייה.

ב. את הרב עובדיה הבאתי בכח לש"ס. הרב שך עדיין לא הצטרף. ארגנתי עצרות, חוגי בית, עשיתי לשם שמים ועל זה הגאווה שלי, שלא קיבלתי שום חלק בש"ס, ואדרבה ביזו אותי והשפילו אותי.

ג. שמתי חצי מיליון דולר מכיסי לטובת תנועת ש"ס, יש פסק דין של בד"ץ שהכסף מגיע לי, ולא החזירו לי עד היום.

ד. רדפתי אחרי הרב עובדיה במשך שמונה חודשים, עד שהסכים להצטרף לש"ס. אני הגיתי את הרעיון להקים מועצת חכמים, 400 רבנים מכל הארץ, ואתה תהיה הנשיא. ואז הוא אמר "זה נשמע טוב".

ה. כתבתי ספר של 600 עמ', המתאר את כל הקמת ש"ס, יש לי את כל המסמכים והתמונות.

ניסים זאב בכלל היה בחו"ל
באחת החוברות של עיתון משפחה בחבילה של סוכות מרואיינים שלושה ממייסדי ש"ס, אחד מהם הוא נסים זאב, לפי הנאמר שם הוא היה נוכח,
לחוש מיהא בעיא.
ויעויין שם ותרווה נחת (עד כמה שאפשר..)

באחת החוברות של עיתון משפחה בחבילה של סוכות מרואיינים שלושה ממייסדי ש"ס, אחד מהם הוא נסים זאב, לפי הנאמר שם הוא היה נוכח,
לחוש מיהא בעיא.
ויעויין שם ותרווה נחת (עד כמה שאפשר..)
"את ההיסטוריה כותבים המנצחים".
(יוליוס קיסר).

תנועת ש"ס מפרסמת בתקופת הבחירות בעיתון משפחה?

נשאל את זה אחרת: האם מר אריה דרעי היה בכיר בשס מיום הקמתה?
לא רק שלא היה בהקמתה אלא הצטרף אליה רק מהכנסת השלישית
לפנ"כ הוא היה העוזר של הר' יצחק פרץ, וכשהצטרף לש"ס היה אמור להיות שר הפנים ר' יצחק פרץ והוא לא הסכים ואז זה עבר לעוזרו

עם כל הכבוד לעסקנים לולא התמיכה של חכם שלום בבחירות למועצת העיר בירושלים [שהביא גם את תמיכת הרב שך] שום דבר לא היה קורה

נשאל את זה אחרת: האם מר אריה דרעי היה בכיר בשס מיום הקמתה?

אתה שואל את זה בדרמטיות כאילו חשפת פה תחקיר אגדי

אף אחד לא חושב שהוא היה בש"ס מיום הקמתה, הוא עצמו לא אומר זאת והדברים ידועים שהוא נכנס לספינה נוסעת והפך אותה למה שהיא היום.

עם כל הכבוד לעסקנים לולא התמיכה של חכם שלום בבחירות למועצת העיר בירושלים [שהביא גם את תמיכת הרב שך] שום דבר לא היה קורה
עם כל הכבוד לתמיכה וכו', לולא העסקנים שום דבר לא היה קורה.
ושניכם לא חולקים.
זה כמו מנוע שנצרכים לו כמה חלקים. ופשוט.

לא רק שלא היה בהקמתה אלא הצטרף אליה רק מהכנסת השלישית
לפנ"כ הוא היה העוזר של הר' יצחק פרץ, וכשהצטרף לש"ס היה אמור להיות שר הפנים ר' יצחק פרץ והוא לא הסכים ואז זה עבר לעוזרו
א. אף אחד לא חושב שרבי אריה היה ממייסדי ש"ס העירונית, לעומת הארצית ששם היה מהרגע הראשון
ב. גם 'עוזר של' הרבה פעמים הוא המנוע, ככה שלהגיד 'הצטרף מהכנסת השלישית' זה לא מדוייק

לעומת הארצית ששם היה מהרגע הראשון

ברגע הראשון הוא היה כלום ושום דבר, הקימו מועצת חכמים אז נתנו לו ג'וב כמזכיר כי היה ידיד של המשפחה, ולאחר שהכניס רגל התקדם עם הג'ובים, תחילה כעוזר שר, אח"כ מזכ"ל התנועה, אח"כ מנכ"ל משרד הפנים, וכאשר ש"ס חברה לשמאל והרב יצחק פרץ פרש - הוא ניצל את ההזדמנות ומונה כשר הפנים כילד בן 29, והשאר היסטוריה.

הוא אמנם קידם המון את ש"ס בחכמתו המופלגת, אבל להכליל אותו בין מייסדי ש"ס הוא שקר. הוא פשוט הסתובב בין הרגליים שלהם כאשר הם ייסדו את ש"ס.

ושניכם לא חולקים.
זה כמו מנוע שנצרכים לו כמה חלקים. ופשוט.

אין מה להשוות את העסקן שפעל להקמת ש"ס אל הרב שנתן לו תמיכה כאשר הכתיר אותו נשיא המועצת (לאחר 8 חודשים שהתחנן אליו). ברור שלרב יש זכויות רבות, אבל העסקן הוא זה שפעל.

ברגע הראשון הוא היה כלום ושום דבר, הקימו מועצת חכמים אז נתנו לו ג'וב כמזכיר כי היה ידיד של המשפחה, ולאחר שהכניס רגל התקדם עם הג'ובים, תחילה כעוזר שר, אח"כ מזכ"ל התנועה, אח"כ מנכ"ל משרד הפנים, וכאשר ש"ס חברה לשמאל והרב יצחק פרץ פרש - הוא ניצל את ההזדמנות ומונה כשר הפנים כילד בן 29, והשאר היסטוריה.

הוא אמנם קידם המון את ש"ס בחכמתו המופלגת, אבל להכליל אותו בין מייסדי ש"ס הוא שקר. הוא פשוט הסתובב בין הרגליים שלהם כאשר הם ייסדו את ש"ס.
כדאי לקרא את מה שכתבתי לפני שממהרים להגיב.
כתבתי שבארצית הוא היה שם מהרגע הראשון, זו עובדה.
אתה מגדיר את זה כהסתובבות בין הרגלים, זו דעה.

אין מה להשוות את העסקן שפעל להקמת ש"ס אל הרב שנתן לו תמיכה כאשר הכתיר אותו נשיא המועצת (לאחר 8 חודשים שהתחנן אליו). ברור שלרב יש זכויות רבות, אבל העסקן הוא זה שפעל.
בגדול אתה צודק, אין מה להשוות את מנוע הרכב שבסה"כ נתן תמיכה לגלגלים, לגלגלים שפעלו והסתובבו.
הקצנתי, אבל העיקרון ברור.

ראשי תחתית