באנר תרומה

ענייני בני נח

מחשבות טובות

חבר קבוע
אני הקטן כמחבר ספר (לפני 15 שנה) 'תולדות נח' - דיני שבע מצוות בני נח והמסתעף, מקבל הרבה שאלות בעניינים אלו, חלקם בפלפולא דאורייתא אך הרבה מהם למעשה ובפרט מרחבי העולם.
לפעמים אני אומר, אולי אשאל עוד ת"חים, ותשועה ברוב יועץ.
על כן אציגה נא כאן דברים שנשאלתי לאחרונה ממש, ואם יהיו עוד אזי אעלה בלי נדר.
הציבור מוזמן להשיב כפי השגתו, ואפשר גם לשאול כאן.

נשאלתי בזה הלשון (מידיד ב"נ ממדינת איטליה, שכתב זאת בלשון אנונימית):

אני בן נח. אני יודע שבני נח אינם מחויבים לשמור על נדר, אך מכל מקום, מאחר שקיום מילה הוא התנהגות הגיונית וישרה – הם כן מחויבים לכך.
לאור זאת, אם אדם מבטיח לאחר שלא ישמור ממנו שום דבר בסוד, האם יש לכך תוקף גם למפרע?
כלומר, האם עליו לגלות גם דברים שהסתיר ממנו לפני מתן ה“הבטחה”, או שההתחייבות חלה רק על כל מה שיעשה או יאמר מכאן ולהבא?
וכן, אם למשל הוא החביא דבר מה במקום שלא היה נגיש לפני ההבטחה, ולאחר מכן הוא כבר אינו מסתיר זאת באופן פעיל אלא פשוט משאיר זאת שם מבלי לגלות – האם הוא עובר בכך על ההבטחה?

עוד נשאלתי (מתורגם):

כבוד הרב,
אני בן נח.
ברצוני לשאל את השאלה הבאה:

כאשר יש מחלוקת בין רבנים בנוגע להלכת בני נח, האם בני נח צריכים ללכת לפי דעת המחמירה או לפי דעת המקילה? האם יש עיקרון כללי? אם אדם הולך לפי דעת המקילה והמחמירה צודקת, האם הוא נענש או שהשם סולח לו?

אני בן נח. אני יודע שבני נח אינם מחויבים לשמור על נדר, אך מכל מקום, מאחר שקיום מילה הוא התנהגות הגיונית וישרה – הם כן מחויבים לכך.
לאור זאת, אם אדם מבטיח לאחר שלא ישמור ממנו שום דבר בסוד, האם יש לכך תוקף גם למפרע?
כלומר, האם עליו לגלות גם דברים שהסתיר ממנו לפני מתן ה“הבטחה”, או שההתחייבות חלה רק על כל מה שיעשה או יאמר מכאן ולהבא?
וכן, אם למשל הוא החביא דבר מה במקום שלא היה נגיש לפני ההבטחה, ולאחר מכן הוא כבר אינו מסתיר זאת באופן פעיל אלא פשוט משאיר זאת שם מבלי לגלות – האם הוא עובר בכך על ההבטחה?
מה ענין נדר לכאן
נדר זה שהוא אוסר את החפצא עליו
כאן זה ענין של אמת ושקר.

עוד נשאלתי (מתורגם):

כבוד הרב,
אני בן נח.

כאשר יש מחלוקת בין רבנים בנוגע להלכת בני נח, האם בני נח צריכים ללכת לפי דעת המחמירה או לפי דעת המקילה? האם יש עיקרון כללי? אם אדם הולך לפי דעת המקילה והמחמירה צודקת, האם הוא נענש או שהשם סולח לו?
כמדומני שהעובר על אחת משבע מצוות חייב מיתה ולכאו' הוי יותר חמור מספק דאוריתא דידן.ויש לדחות.

אם אדם הולך לפי דעת המקילה והמחמירה צודקת, האם הוא נענש או שהשם סולח לו?
גם אני הקטן נשאלתי בדיוק שאלה זו לפני מס' ימים במהלך שיעור בהלכה.
ואין ולאו ורפיא בידי.
ואח"כ חשבתי לחלק, שאם הקל ע"פ הוראת רבותיו, נראה שלא שייך שיענש על כך, דמאי הוי ליה למעבד. (ועיין מג"א שי"ח סק"ג. ויש לחלק)
אך מי שהגיע למידה זו שלמד הדברים מעצמו כדבעי, ויצא לו להלכה כדעת המקילים, אפשר שדינו כדין האומר מותר.
ולפ"ז יש לחלק בין ישראל לבין בן נח. וצ"ע.

עוד נשאלתי (מתורגם):

כבוד הרב,
אני בן נח.

חידוש שנכרים יודעים את מי לשאול, [וכנראה שהמח' פקע שמי' עד כד"כ. או שיש לו אתר טלביז' שאיננו יודעי' עדיין]
למעשה נלע"ד למאי דכ' הפמ"ג בהק' לאו"ח ס' הנהגת השו' או' מו, דספק איסור מותר לב"נ,
וגם למאי דכ' כמה אח' ז"ל דספק דאו' לקולא בב"נ וכמש"כ במלא הרועים ע' ב"נ אות כב, ועוד רבים, דיש להקל בנ"ד.
ויש עוד להאריך

כך השיבותיו (דו"ק שלא צירפתי מקורות ופלפולים, יען איכא דררא דאיסורא ללמד תורה לגוי ואכמ"ל):

ראשית אביע התפעלותי משני דברים שראיתי אצלך.​
הראשון, הוא מה שיצאת מתוך נקודת הנחה נכונה ועמוקה, שיש הבדל בין קיום נדר שאדם הבטיח לעצמו, לבין התחייבות שמסר לחבירו שזה דבר שההיגיון מחייב לשמור.​
והשני, עצם הכנות והנאמנות שלך לחברך, וביקוש האמת המפעפע בקרבך.​
ועתה אשיב על שאלתך.​
ובכן, "שאלת חכם – חצי תשובה", מכיון שכבר הובן שכל יסוד החיוב לקיים הבטחה הוא מצד ההיגיון האנושי, נראה שיש לנו לדון ולהכריע בשאלה זו על פי עיקרון זה. ולכן מסתבר שכאשר מישהו מתחייב שלא לשמור סוד, אין כוונתו שכעת הוא מחויב לשבת ולזכור את מה שהיו ספון וטמון במוחו וליבו מיום הולדתו ולהתחיל לשפוך הכל בפני חבירו, אלא הכוונה שמעתה ואילך הוא לא יחביא מאיתו סודות. ואמנם אם ההבטחה הייתה בעקבות איזה נושא שהתעורר ביניהם, מסתבר שבנושא זה גם מה שהיה לפני כן צריך הוא לחשוף בפני חבירו, כיון שזה כמו משהו שכעת קורה שהרי על זה נסובה ההתחייבות.​
ולגבי הדוגמא של החבאת דבר שהפך להיות נגיש, צריך לשמוע היטב את המקרה, ולחשוב על אדם המתחייב שלא לשמור סוד, מה דעתו על מקרה כזה, וזה יהיה לנו תמרור דרך לטוב ולמוטב.​
בהוקרה והערכה,​
א"ב.​

מה ענין נדר לכאן
נדר זה שהוא אוסר את החפצא עליו
כאן זה ענין של אמת ושקר.
מבלי להיכנס להגדרות העמוקות של מסכת נדרים, הכוונה לדבר התחייבות שבינו לבין עצמו או לבין קונו, שדן בזה המשל"מ בסוף הלכות מלכים, ושם התבאר שהגם שאינם בחיוב נדרים ושבועות, מ"מ בהתחייבות לחבירו מתחייב לקיים וכדמצינו שבועה באבימלך ושאר אישי התנ"ך אף קודם מתן תורה.

גם אני הקטן נשאלתי בדיוק שאלה זו לפני מס' ימים במהלך שיעור בהלכה.
ואין ולאו ורפיא בידי.
ואח"כ חשבתי לחלק, שאם הקל ע"פ הוראת רבותיו, נראה שלא שייך שיענש על כך, דמאי הוי ליה למעבד. (ועיין מג"א שי"ח סק"ג. ויש לחלק)
אך מי שהגיע למידה זו שלמד הדברים מעצמו כדבעי, ויצא לו להלכה כדעת המקילים, אפשר שדינו כדין האומר מותר.
ולפ"ז יש לחלק בין ישראל לבין בן נח. וצ"ע.
'דברים נכונים' בכללותם.
אני הקטן יש לי אריכות דברים בזה (בכתב ובע"פ, וראשית הענין ראה בתולדות נח עמ' נה כמדומני בענין 'ספק בבני נח' כמה מהלכים ודרכים שפילסתי בסיעתא דשמיא), ולא שאלתי כאן משום שאין לי בית יד, אלא משום שזה נושא גדול מאוד, וחשוב לשמוע כל צד ואפשרות כדי להגיע להכרעה נכונה.

חידוש שנכרים יודעים את מי לשאול,
לא אלמן ישראל, וכיוצא בזה חכמה בגויים תאמין לידע כי תורה בישראל תאמין
[וכנראה שהמח' פקע שמי' עד כד"כ.
אכי"ר
או שיש לו אתר טלביז' (איטליז ?) שאיננו יודעי' עדיין]
חלילה וחס, נא יתנצל במהרה, כדרכו של איש ההשקפה.
למעשה נלע"ד למאי דכ' הפמ"ג בהק' לאו"ח ס' הנהגת השו' או' מו, דספק איסור מותר לב"נ,
וגם למאי דכ' כמה אח' ז"ל דספק דאו' לקולא בב"נ וכמש"כ במלא הרועים ע' ב"נ אות כב, ועוד רבים, דיש להקל בנ"ד.
ויש עוד להאריך
אכן ראה אריכות בתולדות נח פרק א, ואם אחרי כל מה שכתוב שם יש להוד מעלתו מה להוסיף, אשמח מאוד לשמוע.

יש לו אתר טלביז' שאיננו יודעי' עדיין
כעת בינותי שאין כוונת מעלתו שאני מחזיק האי מכשירא המכונה בפי א"י 'טמבטלוויזיה' אלא שיש באיזהו מקומן דרך האתרים אספקלריה המאירה לכל בני הגולה עמי ארצות וגויי העממים.
ואמנם יש תכנון לזה בכמה מישורים ויפה שתיקה, אך עכ"פ בינתיים איכא באתר 'משיב כהלכה' מדור של תשובותי אשר חלקם הם כתשובות לשאלות שנשאלו מפי בני נח, עיי"ש ותרו"צ.

מבלי להיכנס להגדרות העמוקות של מסכת נדרים, הכוונה לדבר התחייבות שבינו לבין עצמו או לבין קונו, שדן בזה המשל"מ בסוף הלכות מלכים, ושם התבאר שהגם שאינם בחיוב נדרים ושבועות, מ"מ בהתחייבות לחבירו מתחייב לקיים וכדמצינו שבועה באבימלך ושאר אישי התנ"ך אף קודם מתן תורה.
בהתחיבות בינו לבין חבירו וכי עובר גם על איסור נדר?

לי אין מה להוסיף על כזה חיבור ענק.
בטוחני שיש לכת"ר מה להוסיף לפחות בענייני עובּרים...
חשבתי שלהרהמ"ח יש מה להוס',
וצדקת! לדוגמא אצרף כאן גיליון של חריפות חסידית בענין ספק לבן-נח, הגם שלמעשה אני לא מסכים עם פלפולו והוא דחוי מעיקרו.
מתברר שלא?
נעלם מעיניך (זה כבר 'חזקה',,,) מה שכתבתי לעיל:
אני הקטן יש לי אריכות דברים בזה (בכתב ובע"פ, וראשית הענין ראה בתולדות נח עמ' נה כמדומני בענין 'ספק בבני נח' כמה מהלכים ודרכים שפילסתי בסיעתא דשמיא), ולא שאלתי כאן משום שאין לי בית יד, אלא משום שזה נושא גדול מאוד, וחשוב לשמוע כל צד ואפשרות כדי להגיע להכרעה נכונה.

קבצים מצורפים

בהתחיבות בינו לבין חבירו וכי עובר גם על איסור נדר?
ברור שזה לא בגדר נדר, אם כבר זה בגדר שבועה, וזה מה שחידש הגאון רא"מ הורביץ בשו"ת אהל משה סי' ל"ח שהחיוב הוא מצד שכך המושכל הפשוט "הבטחת - תקיים", (ולא כלשון רה"מ הציוני סיפא דציפורן 'הבטחתי - אך לא הבטחתי לקיים) ודו"ק.

ברור שזה לא בגדר נדר, אם כבר זה בגדר שבועה, וכו'.​
אמרתי לא אמנע טוב, להעתיק מה שכתבתי (בעיפרון, טרם עידן המחשב...) בתולדות נח בענין נדרים ונדבות קרבנות והתחייבויות בבני נח:

א. בגמ' חולין (יג:) תניא איש איש מה ת"ל איש איש - לרבות את העובדי כוכבים שהן נודרים נדרים ונדבות כישראל, עיי"ש שלמדו מזה שרק בישראל אין מקבלים קרבן מן המומר אבל בגוים אין חילוק. [ובטעם הדבר עי' חבצלת השרון ריש ויקרא שהאריך בזה] ועי' בגמ' תמורה (ב:) דמספק"ל אי עכו"ם יכול להמיר (כלו' לעשות תמורה). במנחות (עג :) שלמי העובדי כוכבים עולות. איבעית אימא: קרא, ואיבעית אימא: סברא. איבעית אימא סברא, עובד כוכבים לבו לשמים; ואיבעית אימא קרא, "אשר יקריבו לה' לעולה" - כל דמקרבי עולה ליהוי. מתיב רב חמא בר גוריא: עובד כוכבים שהתנדב להביא שלמים, נתנן לישראל - ישראל אוכלן, נתנן לכהן - הכהן אוכלן! אמר רבא, הכי קא אמר: על מנת שיתכפר בהן ישראל - ישראל אוכלן, על מנת שיתכפר בהן כהן - כהן אוכלן. עיי"ש שזה דעת ר"ה וכן דעת ר"ע בברייתא ודלא כדעת ריה"ג הסובר שיש דין שלמים בעכו"ם.

ומ"מ מבואר שאם מביא בשביל ישראל שפיר יש לזה דין שלמים, [ויל"ע אמאי לא תי' הגמ' שאם נתנם לעכו"ם, ממילא ל"ש הסברא לומר שדינו לשמים, וי"ל ודו"ק], וכ"פ הרמב"ם (מעשה הקרבנות פ"ג ה"ב) וז"ל: אבל העכו"ם אין מקבלין מהן אלא עולות בלבד שנאמר ומיד בן נכר לא תקריבו את לחם אלהיכם, [עי' לח"מ שהק' דבג' ילפי'לה ממקו"א, ותי' דמקוד הר"מ הוא מהת"כ] אפילו עולת העוף מקבלין מן הנכרי אע"פ שהוא עובד ע"ז, אבל אין מקבלין מהן שלמים ולא מנחות ולא חטאות ואשמות, וכן עולות שאינן באות בנדר ונדבה אין מקבלין אותן מן הנכרי כגון עולת יולדת וכיוצא בה מעולות שאינן באות משום נדר ולא משום נדבה. ושם [בהלכה ג] נכרי שהביא שלמים מקריבין אותן עולות שהעכו"ם לבו לשמים, נדר שלמים ונתנם לישראל על מנת שיתכפר בהן לישראל אוכלין אותן הישראלים כשלמי ישראל, וכן אם נתנן לכהן כהן אוכלן. עכ"ל.

ובמשנה מסכת שקלים פרק ז משנה ו, אמר רבי שמעון שבעה דברים התקינו בית דין וזה אחד מהן נכרי ששלח עולתו ממדינת הים ושלח עמה נסכים קריבין משלו ואם לאו קריבין משל צבור. ובגמ' מנחות שם מבואר דמ"מ אין מקבלים ממנו נסכים בלא קרבן עיי"ש, וע"ע שם (צג.) ובגמ' תמורה שם (ב.) שאין דין סמיכה בעכו"ם ופסק כ"ז הר"מ כאן [הלכה ה] וז"ל, עולות העכו"ם אין מביאין עמהן נסכים שנאמר כל האזרח יעשה ככה, אבל נסכיהם קריבין משל צבור שנאמר ככה תעשו לאחד כמספרם, ואינן טעונות סמיכה שאין סמיכה אלא בישראל, עכ"ל. וברדב"ז כתב דאם נדר שלמים ונתנם לישראל ע"מ שיתכפר בהם הישראל סומך דהא קרבנו קרי' ביה, עיי"ש. ובר"מ מלכים [י-י] כתב "ואם הביא עולה מקבלים ממנו" ועיי"ש ברדב"ז דדוקא באה בנדבה אבל הבאה בחובה לא, ויל"ע מנ"ל די"ז, ודו"ק.

ב. והנה ידועה קו' האחרונים [עי' חידושי רעק"א כתו' יא. שו"ת חתם סופר יו"ד שכא, שו"ת בית יצחק יו"ד סג-יז, ועוד], בהא דמבעי' לן [בנדרים לה: ועי' יומא יט. וקידושין כג:] הני כהני אי שלוחי דידן הוי או שלוחי דרחמנא נינהו. אמאי לא פשיט מברייתא דמקבלים נדרים ונדבות מכותים וקי"ל אין שליחות לכותי, שנאמר איש איש לרבות את הנכרים שנודרים נדרים ונדבות כישראל וא"כ איך הי' כהנים יכולים להקריב קרבנם אי שלוחי דידן נינהו הא כותי לאו בני שליחות נינהו ואין הישראל נעשה שליח לכותי אלא ע"כ שלוחי דרחמנא נינהו. ובשו"ת פנים מאירות [חלק ב סימן קיט] כ' דצריך לומר דלגבי נכרים באמת פשיט לי' דהוי שלוחי דרחמנא ולא מבעי' להש"ס אלא לגבי ישראל אי שלוחי דידן או שלוחא דרחמנא. עיי"ש שלא בי' הסברא בזה, וצ"ב.

ובשו"ת באר יצחק חאו"ח [סימן א ענף א בהערה] כתב ליישב דהא דבעי שליחות בשחיטת קדשים דהיינו דוקא בישראל דיש להבעלים זכות בגוף הקרבן כגון אם הם שלמים יש להם זכות לאכול הבשר ואם הם עולות וחטאות יש להבעלים זכות שמכפרת על ל"ת או על עשה, ולכן שייך שפיר על הבעלים חיוב לעשות שליח על השחיטה משום דעדיין יש להבעלים חלק בקרבן, משא"כ בנכרי דאחר שמסרו להקדש לא שיירו לעצמן שום זכות כלל בהקרבן משום דהא שלמי נכרי הם עולות, ומכפרת עליהם לא שייך כמבואר בהגהות אשר"י בפ"ק דב"ב דלכן אין מקבלין צדקה מהם, ונדרים ונדבות מקבלין מהם משום שאין באין לכפרה, [א.ה. דו"ק לפי"ז ברדב"ז בהל' מלכים הנ"ל] א"כ ליכא להם שום זכות בהקרבן דנימא דיעשו שליחות על השחיטה דהוי כמאן דליתא לבעלים על הקרבן כלל, עכת"ד.

ומתבאר לנו גדר ביסוד דין גוי בקרבן דאין הקרבן נחשב שלו כלל. אמנם עיי"ש בבאר יצחק דלא ברירא ליה האי מילתא, וכן עי' בדבר אברהם (ח"א סי' טו אות ג) שמסיק דעכו"ם נחשב בעלים על הקרבן. ומ"מ מהלך זה שלעכו"ם אין שום זכות בקרבן, מכוון הוא ברמב"ם שנקט בלשונו "אם הביא עולה מקבלים ממנו" וכמש"ב בס' תורת הקודש [ח"ג סי' ד] שישראל נקרא מביא הקרבן משא"כ עכו"ם שרק מקבלים ממנו וזה מדוקדק יותר במש"כ הר"מ "אחד אנשים ואחד נשים או עבדים מביאין כל הקרבנות, אבל העכו"ם אין מקבלין מהן אלא עולות בלבד" עיי"ש שצי' לזבחים (מה:) וסוכה (נה.) דעכו"ם לאו בני הרצאה נינהו, ועי' שטמ"ק מנחות (סא: אות ב) שכ' להדיא דאין לעכו"ם דין בעלים. ויל"ד להאמור במה שנסתפק הרוגוצ'בר לענין פסול בשינוי בעלים בקרבן ב"נ, וכן יל"ד לענין אם יכול לפגל הקרבן, ודו"ק.

ג. והנה דשחיטת נכרי פסולה, אכן לענין קרבן יעוין בשו"ת חתם סופר [קובץ תשובות סימן כא] שכ' "דלגבוה לא הוה שחיטתו נבלה ודוקא להדיוט, והוא הדין בבית המקדש שלנו משום משקה ישראל אבל לדידהו לא, וקרבנות בלעם יוכיח" [וכעי"ז כתב במרכה"מ דנכרי אינו מופקע מפרשת שחיטה, אלא שאסור לאכול משחיטתו דנעשה ע"י כתקרובת לע"ז, משא"כ בשחיטת קדשים], אולם החת"ס לשי' שם דכל נכרי שאינו עובד ע"ז שחיטתו מותרת, וזה כהב"ח יו"ד סי' ב, אבל הש"ך שם ס"ל בדעת הר"מ שאפ"ה שחיטתו פסולה מה"ת עיי"ש, ולכאו' הו"ה לדעת תוס' בחולין (ג:) ד"ה קסבר, שכ' דפסול עכו"ם בשחיטה נלמד מ'וזבחת', עיי"ש ודו"ק.

וא"כ לפי"ז ק' ממה שהוכיח החת"ס מבלעם אכן י"ל דבאמת ל"צ בקרבן של גוי בבמה דיני שחיטה, אולם מה שקשה זה איך ישראל שחטו הפסח, ביציאתם ממצרים, כשעדיין לא מלו וטבלו, ואיך אכלו ממנו. וראיתי שעמד בזה בחבצלת השרון (שמות עמ' קכז) וכתב דלפי התוס' שהפסול הוא משום שאינו 'בר זביחה' א"כ מיושב דכיון שנטוו ישראל על שחיטת הפסח שפיר חשיבי בני זביחה ושחיטתן כשרה, ושוב כתב די"ל אי לא היו מצטווים י"ל דכלל אין חיסרון בדין "שחיטת קדשים", שהרי קרא ד"וזבחת ואכלת" בזביחת חולין מיירי, וא"כ מצד הקרבן אין רעותא, ומצד שחיטת חולין ודאי לית לן בה דעדיין לא קבלו את התורה והותר להם בשר נבילות ואף אי החמירו לא לאכול משחיטת שאר אומות, משחיטת עצמן ודאי אכלו.

ובענין קרבן פסח מצינו עוד שהקשה מרן הגרי"ז זצוק"ל [בספר מאורי המועדים] היאך אכלוהו לדעת ראב"י בחולין לג.דאין מזמנין נכרי על בני מעיים, (ויש לבאר הקו' ע"פ מה שהבאתי בדין נכרי בק"פ שבי' כמה אחרונים להא דהרגו לארמי שאכל פסחים בירושלים [כמבו' בפסחים ג:] זה משום שהפסח נצלה כולו על קרבו ועל כרעיו, וא"כ המעיים נתנו טעם בכל הבשר וממילא נאסר, אכן לשי' שב"נ לא נאסר בנותן טעם א"כ ז"א, וצ"ל שאסור לשייר מן הקרבן, וזה קו' הגרי"ז, וצל"ע היכן מפורש שצ' לאכול אף את הבני מעיים, ומ"מ לגבי הארמי אי"ז מתרץ דהא מנ"ל שאכל לבני מעיים אולי רק שאר החבורה אכלוהו, ודו"ק)

ותי' הגרי"ז דמלבד דין קרבן שהתחדש בפסח נתחדש בה גם דין להתיר את הבשר באכילה דאיכא ביה דין שחיטה המתרת המוציאתו מאי' אבר מן החי עיי"ש. אולם בחבצלת השרון- שמות [עמ' קמג] כתב להוכיח ששחיטת קדשים אינה מוציאה את הבשר מידי איסור נבילה אלא ההיתר הוא רק מחמת מה שנשחטה בתורת זביחת חולין, ולפי"ז נשארת הקו', וכתב דיש לחלק בין קרבן פסח לשאר קורבנות, דפסח עיקרו לאכילה, ועל כן היתר אכילתו כלול בדין שחיטת הקרבן, דלא כשאר קורבנות, וא"ש, עיי"ש. ודו"ק דהשתא י"ל דאף אי ב"נ לא נאסר בבני מעיים ששחט ישראל, מ"מ שפיר הרגו לההוא ארמי שהרי כאן כל ההיתר בא מצד אכילת הפסח וגוי שאסור ליתן לו לאכול מהפסח ממילא לא הותר לו הבשר.

ד. ובמש'ים חפשי ראיתי שדברו בעוד כמה עניינים בזה ונציינם בקצרה. בכלי חמדה [פרשת נח אות א] הסתפק האם טריפה פסול לב"נ בקרבן, ואף שמפו' בגמ' ע"ז [ה:] וזבחים [קטז.] שפסול, י"ל דלמסקנה רק מחוסר אבר פסול עיי"ש, ובאמת נחלקו בזה הראשונים בסוגיא [ע"ז שם] דבתוס' [ו. ד"ה אתך] מבו' דמה שנצטוה נח לבל יכניס טרפה לתיבה זה משום שפסול לקרבן [ועי' שעה"מ שחיטה פי"א וקר"א מנחות ה:], אבל בתוס' רבינו אלחנן [ה:] כ' דכשרה לקרבן ומה שנח לא הכניס טרפה לתיבה זה מפני שאינה ראוי לקיום העולם, עיי"ש. ועי' להגר"מ שטרנבוך שליט"א בחכמה ודעת [בראשית עמ' שכב] האם דווקא כשהטריפה ניכרת וגלויה- פסול, או לאו דווקא אלא בכל חי טריפות נפסל.

וכן עי' בחבצלת השרון פרשת נח שדו לגבי טרםה וכן אי בעינן "משקה ישראל" בב"נ או שלא בעי' כלל או שמא בעי' עכ"פ שיהיה ראוי לב"נ לאכילה, ועיי"ש אי בעל מום נפסל לעבודה בב"נ, ושנה פרקו ביתר שאת בפרשת בלק, [ופלפל גבי נח ובלעם שהיו ב"מ], וע"ע בכלי חמדה [שם אות ב] שהסתפק בב"נ המקריב בבמה האם צריך 'שחיטה' או סגי ב'נחירה', ופלפל בזה כדרכו, אכן משו"ת חת"ס הנ"ל משמע דבעי שחיטה כראוי, עי' ודו"ק, ובחכמה ודעת [שם עמ' שכה] כתב לחלק בין אם הקדישו להקריב בבמה ובין הקדישו להקריב בבית המקדש, עייש"ע מש"כ בזה.

והנה לגבי קרבנות שהקריב נח, מבו' בר"מ [בית הבחירה ב-ב] שהקריבם במקום המקדש, [ומקורו טהור בפדר"א (פ' לא) ובב"ר (פ' לד-ט) עיי"ש]. ובמש"ח הכריח שהיה לזה דין הקרבת מקדש שהרי כ בפסוק [ח-כא] "וירח את ריח הניחוח" והלא תנן בזבחים (קיג.) דאין ריח ניחוח בבמה עיי"ש, אך בחבצלת השרון [בראשית עמ' עג] תמה עליו דהלא מפו' בזבחים (קח:) דהקרבת במה צ' מזבח, ומוכיח לה ממה שנח בנה מזבח, הרי לנו דקורבנותיו היו בתורת הקרבת במה, ולכן בי' דלא נתקדש הר המוריה עד עקידת יצחק, דהא מבו' שבתחילה היה המקום עמק ורק סמוך לעקידה נעשה הר, והא דהיה "ריח ניחוח" בקרבנות נח זה משום דתלי ב"מקום" ולא בגדר ההקרבה, עיי"ש.

ויש להביא דבר פלא דבאבן עזרא [בראשית ח-כ] כתב שנח בנה את המזבח באחד הרי אררט, ולכאו' דבריו נסתרים מהמדרשים [שצוינו לעיל] וצ"ע [וכמדומני שהעירו שנמצא כן רבות ואכמ"ל]. אכן בחכמה ודעת העיר על עיקר הדבר לו' שהמזבח היה בירושלים, הרי התיבה נחה בהרי אררט, והיאך הגיע נח לירושלים עם כל הבהמות והחיות הטהורות. [וזה סיוע לפי' האבן עזרא] ונצטרך לו' שהיה זה דרך נס, דו"ק ועיין. ובעברי אורח מצאתי לספר 'תורת הבמה' שדו בכל עניינים אלו ואין הפנאי מסכים לעי' בדבריו, ורק מראה מקום אני לך.

ראשי תחתית