אני מעתיק אחת מההתכתבויות בענייני השקפה.
כמובן שהוא כותב בלועזית, ואני בעברית, וכל אחד מתרגם לעצמו, כך שיכולים להיות אי אלו שיבושים, כמבואר למעיין.
ש. כבוד הרב, אני לא מצליח להבין דבר מה. השם הוא אינסופי, ולכן שום דבר אינו נמנע עבורו והוא מתעלה מעל לכל דבר. אך טקסטים כמו "חובות הלבבות" מנסים להסביר דברים מסוימים על השם באמצעות ההיגיון. אך השם הוא מעל להיגיון, אם כן מה התועלת בכל זה? מדוע אין זה נכון להישען על אמונה במסורת וזהו?
למשל, ניתן להוכיח באופן רציונלי שלאלוהים אין גוף, משום שמוכח שלאלוהים אין גבולות וגוף מציב גבולות. דבר אינו יכול להיות מוגבל ובלתי מוגבל בו-זמנית, ולכן אם אין לו גבולות, בהכרח לא יכול להיות לו גוף. אך האם אלוהים, בהיותו מעל להיגיון, לא יכול היה – חס ושלום – להיות בעל גוף (אני אומר זאת כהנחה אבסורדית) למרות היותו אינסופי?
זוהי בוודאי סתירה, אך האם מושג הסתירה חל גם על השם? או שמא, בהיותו מעל לתבונה, ייתכן שתתקיים בו סתירה ובכל זאת היא תהיה אמת? זהו כמו הפרדוקס: "האם אלוהים יכול לברוא אבן שהוא אינו מסוגל להרים?". אני מאמין שלאלוהים אין גוף, כי כך אומרים החכמים, אך הייתי רוצה להבין בכל זאת כיצד להתמודד עם הבעיה הזו מנקודת מבט לוגית.
תודה רבה, פייר.
ת. שלום לך פייר יקירי.
אתה נוגע בנקודות עדינות ועמוקות.
אז אני אנסה בקצרה (כתבתי זאת במהירות בלא להתעכב הרבה) לבאר את הנושא.
בנקודה הזו של 'חקירה' מול 'תמימות' באמונה, נחלקו חכמי ישראל מה עדיף, אבל מסקנת הענין בכללותו הוא שאמנם יש דברים שאפשר וכדאי לברר, אבל אנחנו צריכים גם להשתמש באמונה.
יש כאלה ששאלו מה זה בכלל 'אמונה', הרי להאמין ב'אל-אחד' זהו דבר מובן והגיוני, ואינו אמונה. והשיבו על כך, כי אכן רק במקום שנגמר תפקיד השכל מתחיל תפקיד האמונה.
לכן תמצא מקומות שמסבירים דברים עם הגיון לוגי, כי אכן הדת שלנו אמורה להיות מובנת בשכלנו, אבל תמיד נזכור שלפני הכל ואחרי הכל לא הכל אנחנו מבינים, כי האלוקים גדול הרבה מעבר לשכלנו, ורק אפס קצהו נודע לנו, ובזה אנו חוקרים ומתבוננים, ומשם והלאה זה בגדר 'במופלא ממך אל תדרוש'.
[מי שקצת מתבונן באלקות, מבין שבגלל לא שייך לדון אם יש לאלוקים גוף, כיון שאינו בכלל משהו שמתוך העולם, אלא כל העולם שאנו מכירים, לא רק כדור הארץ ואף לא כוכבי הלכת שסביבו ואף לא מיליארדי הכוכבים שחלקם גדולים פי אלפים מכדור הארץ, שכל זה רק בחינה מסוימת בעולמות, ויש עוד עולמות גבוהים יותר, עד אין חקר, וכולם יחד אינה אלא צמצום בתוך אינסופיות של הבורא שבה נתן מקום להעלם ואחיזה של עולמות יותר גשמיים. וזה נושא שאני לא יכול להרחיב עליו יוץר].
מקוה שהובנתי, אני הרחבתי בזה בכתבים שלי, אבל אני לא רוצה שתסתבך במה שכתוב שם, כי זה כתוב בשפה תלמודים המתאימה לחרדים שלמדו תורה שנים רבות, ולכן כתבתי לך מה שאני חושב שמתאים להבנה שלך.
בהצלחה רבה ואהבה, והמשך ניסים ונפלאות לעם ישראל, כמו שהיה לאבותינו בחג הפורים כך גם היום במלחמה מול פרס המודרנית.
אליהו.
ש. כבוד הרב, אני מודה לך שוב. לא התכוונתי לומר שיש להבין הכל באמצעות הלוגיקה. מה ששאלתי הוא האם נכון להאמין שאלוהים חייב לציית לחוקי הלוגיקה. אני מביא דוגמה שנראה לי שמתארת היטב את העניין: האם השם יכול לברוא ריבוע בעל חמש צלעות
אם אומרים שכן, יש להודות שהשם יכול לברוא גם דבר שהוא סתירה (זהו דבר סתירתי כיוון שההגדרה של ריבוע היא שיש לו ארבע צלעות). אם אומרים שלא, אזי יש לומר שהשם אינו יכול לעשות דבר מה. וגם אם כך הדבר, זה ייחשב כהגבלה
קראתי את הדעה לפיה כל-יכולתו של אלוהים פירושה שהוא יכול לעשות הכל, וכשאומרים "הכל" הכוונה היא ל"כל מה שאפשרי", כלומר מה שאינו סתירתי. לפי דעה זו, אלוהים לא יוכל לברוא ריבוע בעל חמש צלעות, כי ריבוע בעל חמש צלעות הוא למעשה שום דבר, ולכן בריאתו לא תהיה פעולה ממשית, ומכאן שהאמירה שאלוהים אינו יכול לעשות זאת אינה אומרת שנמנעת ממנו פעולה כלשהי
כל טוב,
פייר
ת. שלום וברכה.
אנחנו מניחים שדברים שמופקעים מהדעת מצד עצמם, אלוקים לא עושה. ולא בגלל שמישהו אחר הגביל אותו, אלא בגלל שאם זה הלוגיקה א"כ הוא החליט שכך תהיה צורת העולם. אבל אחרי הכל צריך לדעת שכל זה בשכל המוגבל שלנו, ובודאי ייתכנו הפתעות שכל מיני דברים שהם בלתי אפשריים פתאום ייראו לנו אפשריים. לכן בסופו של דבר אנחנו מסכמים שאלוהים הוא בלתי מוגבל.
ש. אני מודה לך שוב ומתנצל אם הבנתי איטית, אני מקווה שאיני מפריע לך. אם הבנתי נכון, אתה שולל את הרעיון שציינתי קודם, לפיו אלוהים יכול לעשות רק את מה שאפשרי. למרות שאיני מכיר היטב את ספרו של הרמב"ם "מורה נבוכים", קראתי את הקטע שבו הוא אומר (במורה נבוכים ג:טו) שלהשם אין יכולת לעשות דברים שאינם הגיוניים. אין זה אומר שאלוהים מוגבל. אני רק רוצה להבין בבירור למה הכוונה במונח "בלתי מוגבל". בכל מקרה, אם הבנתי נכון, נראה שישנה מחלוקת בין החכמים.
ת. עניתי לך לפי זכרוני לפי שעה וכפי הבנתי.
ואכן אתה צודק שיש בזה מחלוקת, לא אצל חכמי ישראל, אלא הרמב"ם עצמו שציינת מביא מחלוקת בזה בין חכמי האומות. ואני כתבתי לך מה שנראה כעין פשרה ביניהם, שאין כאן חוסר יכולת מצד האלוהים, אלא ההיגיון שאנו מכירים הוא עצמו נאצל לנו מאלוהים, ולכן מוכרח שכך הוא קבע, וזה כולל גם אותו. אלא שאחרי הכל, יתכן שיש דברים שלא הצלחנו להעמיק בהם ולקלוט את כל חלקיהם ורבדיהם, ולכן שם ייתכן שנראה שהאלוהים פועל משהו בלתי מציאותי. נמצא שלמעשה אחרי הכל, אין האלוהים מוגבל, אך הוא מגביל על פי רוב את הנהגתו במנוחים הבסיסיים בעיננו שלא ייתכן היפך מהם.
ואני חוזר שוב, מסתבר שבחיפוש והעמקה בספרים תמצא בזה עוד דעות וצדדים וויכוחים, אך אני כותב את מה שנראה לעניות דעתי בזה, ונושאים אלו הם מן הדברים שלא ישבתי לפתוח בהם את הספרים ולהרחיב בשיטות ומהלכים שיש בהם, אלא השתדלתי לתפוס את הקו שנראה יותר נכון ובריא.
ש. אני מודה לכבוד הרב על התשובה. אם כן, האם אוכל לומר שהשם הוא בלתי מוגבל אפילו בדברים שהם בלתי אפשריים וסותרים? אם כך, נאמר שהוא אינו כבול לחוקי ההיגיון, אך מכיוון שאנו בוודאי כבולים אליהם, הדרך היחידה להבין את אלוקים במידה מסוימת היא לחשוב שהוא פועל על פי ההיגיון, למרות שהוא יכול היה לפעול אחרת. כעת, אם הרב מעוניין, אשמח להכיר את כבודו טוב יותר. איפה כבודו גר? ומדוע בחרת להעמיק בהלכות בני נח?
שבת שלום, פייר.
ת. שלום לך פייר יקירי.
אני גר בירושלים עיר הקודש, באזור שכולם יהודים שומרי תורה ומצוות, עם נוף מרהיב של הרי יהודה עד מעבר לירדן.
האמת שבחרתי לעסוק בענייני בני נח, כי זה נושא שנפגשתי איתו בפרשיות השבוע בלימוד החומש, וכן בלימוד ספר מצוות, ובעצם זה נושא מסוים ששייך להרבה מצוות, והרבה פעמים כדי להכריע בדין כלפי בני נח צריך להקיף את המצוה או הנושא מכל צדדיו ואז יכולים לגשת לנידון של בני נח. וזה משהו שמאוד מתאים לסגנון שלי. בהמשך אחזתי שיש כאן מעלה גדולה, שזה נושא שאמור לעניין לא רק כמה מיליונים יהודים, אלא מיליארדי בני אדם בעולם. ואמנם בפועל מלבד כמה קשרים קטנים שהיו לי וכמה תיכנונים של אי אלו אנשים, לא התקדם בתחום הזה (כלפי כלל האנושות) דבר ממשי, אבל אם האלוקים ירצה ותהיה לנו הזכות אז זה יבוא.
כל טוב
ש. כבוד הרב, אשריך שאתה גר במקום כל כך מיוחד, בקרב אנשים שאוהבים את התורה. אנשים רבים בעולם, כמוני, לא זכו לכך, אלא נולדו לחברה מלאה בכפירה ובשטויות.
מאפיין משותף של בני נח רבים בעולם הוא תחושת הבדידות, כי הם בוחרים להאמין ולחיות בדרך שונה לחלוטין מהאנשים שסביבם. אולם זה נכון שגם אתם, עם ה', עמדתם בפני קשיים רבים לאורך ההיסטוריה וגם היום. כאן במקום מגוריי, כמעט כל האנשים שאני פוגש הם "פרו-פלסטינים" ואין להם מושג מהי באמת התורה.
צר לי על כל זה, אני מקווה שישועת ה' תגיע במהרה. אני מודה לך על העבודה שאתה עושה, שה' יברך אותך ואת כל עם ישראל.
כל טוב, פייר.
... כאן אני עוצר ולא מביא את המשך ההתכתבות, שישאר 'טעם של עוד'...