קובץ בית יוסף נ"א

באנר
שוב, אתה יכול לחלוק.
אבל לא כל מי שהוא לא חולק הוא עז.
כתבתי שמי שמתייחס אליו כמו שמתייחס לרמב"ם תמיד יישב אותו.
הוא אינו עז אלא תלמיד מובהק
אבל חכם שמעריכו עד למאוד והוגה בספריו תדיר וחושב בדעתו שהגיע לרמה שיכול לחלוק עליו
ובכ"ז אף פעם אינו חולק הוא עז
עכשיו יש לחשוב אחרת ויש לחלוק בפועל

אם באמת כל כך חשוב להם ענין 'דבר אחד לדור', והכל בשם ה'אחדות' ומניעת מחלוקות, הם מוזמנים לבוא ולהיות תחת הנהגת מרן ראש הישיבה הגר"א סלים שליט"א, או תחת הנהגת מרן ראש הישיבה הגר"ד לנדו שליט"א, וכך לא ירבו מחלוקות בישראל.
או שיחזרו להנהגת הבן איש חי. ושלא יחתרו כל הזמן נגדו.

ואגב לדעתי מי שלומד יבי"א ברצינות, עם השוואה לדברי הגמ' והראשונים, לא יחלוק עליו בעשרות מקומות אלא באלפי מקומות.
ואם נחלוק על עצם שיטת לימודו (כמובן עם ראיות!), נגיע לעשרות אלפי מקומות. ואולי מאות אלפי.

רק עז פשוטו כמשמעו
כיונת לדברי הגרע''י שאדם כזה שלא עומד על דעתו, אין לו דעה עצמאית, נקרא 'חסר דעת'.
וזה לשונו:
וְאַתָּה תַּלְמִיד חָכָם שֶׁהִגַּעְתָּ לְהוֹרָאָה, תַּעֲמֹד עַל דַּעְתְּךָ! לֹא בְּכָל דָּבָר יִהְיֶה פַּחְדָּן וְיֹאמַר 'אֲנִי מְבַטֵּל דַּעְתִּי...', זֶה אֵין לוֹ דַּעַת בִּכְלָל, אִם הוּא עוֹשֶׂה תָּמִיד כְּמוֹ בִּטּוּל חָמֵץ... 'מְבַטֵּל בְּלִבּוֹ וְדַיּוֹ' אָז אֵין לוֹ דַּעַת, צָרִיךְ אָדָם לַעֲמֹד עַל דֵּעוֹתָיו. אֶלָּא מַה, אִם הוּא רוֹאֶה שֶׁהוּא טוֹעֶה זֶה עִנְיָן אַחֵר, 'מוֹדֶה עַל הָאֱמֶת', אֲבָל כְּשֶׁהוּא מַרְגִּישׁ שֶׁהוּא הַצּוֹדֵק, "וַאֲדַבְּרָה בְעֵדוֹתֶיךָ נֶגֶד מְלָכִים וְלֹא אֵבוֹשׁ" (תְּהִלִּים קיט, מו).

כיונת לדברי הגרע''י שאדם כזה שלא עומד על דעתו, אין לו דעה עצמאית, נקרא 'חסר דעת'.
וזה לשונו:
וְאַתָּה תַּלְמִיד חָכָם שֶׁהִגַּעְתָּ לְהוֹרָאָה, תַּעֲמֹד עַל דַּעְתְּךָ! לֹא בְּכָל דָּבָר יִהְיֶה פַּחְדָּן וְיֹאמַר 'אֲנִי מְבַטֵּל דַּעְתִּי...', זֶה אֵין לוֹ דַּעַת בִּכְלָל, אִם הוּא עוֹשֶׂה תָּמִיד כְּמוֹ בִּטּוּל חָמֵץ... 'מְבַטֵּל בְּלִבּוֹ וְדַיּוֹ' אָז אֵין לוֹ דַּעַת, צָרִיךְ אָדָם לַעֲמֹד עַל דֵּעוֹתָיו. אֶלָּא מַה, אִם הוּא רוֹאֶה שֶׁהוּא טוֹעֶה זֶה עִנְיָן אַחֵר, 'מוֹדֶה עַל הָאֱמֶת', אֲבָל כְּשֶׁהוּא מַרְגִּישׁ שֶׁהוּא הַצּוֹדֵק, "וַאֲדַבְּרָה בְעֵדוֹתֶיךָ נֶגֶד מְלָכִים וְלֹא אֵבוֹשׁ" (תְּהִלִּים קיט, מו).
זה אף חידוש יותר מדבריו
אבל חכם שמעריכו עד למאוד והוגה בספריו תדיר וחושב בדעתו שהגיע לרמה שיכול לחלוק עליו
ובכ"ז אף פעם אינו חולק הוא עז

היינו שיצא לו דעה אחרת, אבל אם לא יצא לו דעה אחרת אין לו על מה לעמוד.
אדם שכשיש מחלוקת אחרונים באופן אוטומאטי מבטל דעתו לאחד, ולא מברר בראיות לכאן ולכאן, אף אם ברוב המקומות יצא לו כמו מישהו, אבל לא ייתכן בעולם שתמיד יצא לו כך.
לכל אדם בעול יש דעת שאם הוא מפעיל את שכלו ומעמיק בהבנה מהשורש יצא לו הבנה מחודשת, משלו.
וא''א ששנים תמיד יבינו אותו דבר אא''כ הוא לא עיין בדבר מהשורש.
זה פשוט לא שייך.
חז''ל העידו על זה "כשם שאין פרצופיהם' וכו'.
וכמו שביאר פעם הגרע''י במתיקותו, תגיד לי אתה מתעצבן שהפרצוף של חבר שלך שונה משלך? האף שלו שונה? העיניים שלו? ככה תבין השם ברא כל אחד עם שכל שונה, וחילוקי הדעות הוא דבר מוכרח להיות.

"והנה אף שכתבתי להעיר בזה... מכל מקום מאחר שמרן אאמו"ר כתב בזה להדיא... הנני מבטל דעתי מפני דעתו וכן עיקר להלכה."
(מתוך הקדמת ילקוט יוסף, מהדורה חדשה, וכן בשינויי לשון קלים בהקדמת ספר עין יצחק חלק א').
ובשיעורי בעל הילקוט הוא חוזר ע"ז הרבה בשיעוריו: כאשר הוא מתייחס להבדלים בין פסיקותיו האישיות (בספריו המוקדמים) לבין פסקי "חזון עובדיה", ומצהיר: "אחרי שמרן כתב כך בחזון עובדיה, אני מבטל דעתי"

ועל זה אומר אביו: לֹא בְּכָל דָּבָר יִהְיֶה פַּחְדָּן וְיֹאמַר 'אֲנִי מְבַטֵּל דַּעְתִּי...', זֶה אֵין לוֹ דַּעַת בִּכְלָל, אִם הוּא עוֹשֶׂה תָּמִיד כְּמוֹ בִּטּוּל חָמֵץ... 'מְבַטֵּל בְּלִבּוֹ וְדַיּוֹ' אָז אֵין לוֹ דַּעַת, צָרִיךְ אָדָם לַעֲמֹד עַל דֵּעוֹתָיו.

יכול להיות שזה המקום היחיד שבו הוא חולק עליו...

אדם שכשיש מחלוקת אחרונים באופן אוטומאטי מבטל דעתו לאחד, ולא מברר בראיות לכאן ולכאן, אף אם ברוב המקומות יצא לו כמו מישהו, אבל לא ייתכן בעולם שתמיד יצא לו כך.
לכל אדם בעול יש דעת שאם הוא מפעיל את שכלו ומעמיק בהבנה מהשורש יצא לו הבנה מחודשת, משלו.
וא''א ששנים תמיד יבינו אותו דבר אא''כ הוא לא עיין בדבר מהשורש.
זה פשוט לא שייך.
חז''ל העידו על זה "כשם שאין פרצופיהם' וכו'.
וכמו שביאר פעם הגרע''י במתיקותו, תגיד לי אתה מתעצבן שהפרצוף של חבר שלך שונה משלך? האף שלו שונה? העיניים שלו? ככה תבין השם ברא כל אחד עם שכל שונה, וחילוקי הדעות הוא דבר מוכרח להיות.
חילוקי דעות יכול להיות אבל לי לדוגמא שלמדתי סוגייא לעומק ואחרי זה פתחתי יבי"א אתה רואה את עצמך גמד לעומת מה שהביא הן בבקיאות והן בעיון וקשה מאוד לחלוק עליו באופן כזה.

שוב... גם לי יצא פעמים בודדות לא כמוהו אבל צריך לדעת לפני שחולקים מי הוא זה ואי זה הוא.

חילוקי דעות יכול להיות אבל לי לדוגמא שלמדתי סוגייא לעומק ואחרי זה פתחתי יבי"א אתה רואה את עצמך גמד לעומת מה שהביא הן בבקיאות והן בעיון וקשה מאוד לחלוק עליו באופן כזה.
אין הכי נמי אם לאחר לימוד הסוגיא בעצמך אתה רואה שלא הגעת לרוב ככל הסוגיות והמובאות והסברות שהביא, בעצמך, אז אכן אתה לא בבחינת הגיע להוראה כלפיו.

אבל אני מכיר תלמידי חכמים שמעיינים בסוגיות והראשונים ומגיעים לרוב המראי מקומות בראשונים ובגדולי האחרונים המפורסמים, וגם חידשו מהלכים בעומק ההבנה וגדרי הסוגיות לאור דברי הראשונים, ואולי נשאר להם ספיחין של כמה תשובות של אחרונים שהוא הביא והם לא ראו. והם ניגשים לסוגיא עם מוחין דגדלות.

אני חושב שהגר''מ לוי למשל היה כזה בבגרותו, ואחד כזה אם יבטל דעתו בכל מקום, עליו חרץ הגרע''י שזה חוסר דעת.

קח רמב"ם ותלמד אותו אם לא תרצה לחלוק עליו עשרות פעמים אתה עז!!
אחד המשפטים היפים שראיתי,

אני אף פעם לא חלקתי על הרמב"ם, מי אני ..., אבל בהמון מקרים למדתי את ההלכה המסויימת כמה פעמים ולא נחה דעתי ...

ויעויין בסוף ההקדמה ליבי"א חי"א, שכתב את ההפך הגמור מהאי כללא שאסור לחלוק על גדול הדור ...

הרב @כהנא דמסייע מהיכן לקוחים דברי הגר"ע האלו?
אין הכי נמי אם לאחר לימוד הסוגיא בעצמך אתה רואה שלא הגעת לרוב ככל הסוגיות והמובאות והסברות שהביא, בעצמך, אז אכן אתה לא בבחינת הגיע להוראה כלפיו.
לא הבנתי את דברך,
מי שלמד סוגיא מסויימת, וברר אותה בכל כוחו, לדעת את דעת מרן והאחרונים למעשה (ולא נכנס למהלך הגמ' ושיטות הראשונים), והעלה דלא כאחד הפוסקים המפורסמים אלא כחבירו המפורסם כמותו, אינו יכול לנהגו כהבנתו? ואפי' להורות לאחרים כהבנתו?
וגם אם לא ראה מי בפוסקים שכתב להדא כדבריו, להבנתו כך כתוב בשלחן ערוך. אמנם את הסוגיא הזו לא הספיק ללמוד הדק, אבל ראשו ורובו בסוגיות התורה.

הרב @כהנא דמסייע מהיכן לקוחים דברי הגר"ע האלו?
ציינתי באשכול שהפניתי אליו לעיל. יעו''ש
לא הבנתי את דברך,
מי שלמד סוגיא מסויימת, וברר אותה בכל כוחו, לדעת את דעת מרן והאחרונים למעשה (ולא נכנס למהלך הגמ' ושיטות הראשונים), והעלה דלא כאחד הפוסקים המפורסמים אלא כחבירו המפורסם כמותו, אינו יכול לנהגו כהבנתו? ואפי' להורות לאחרים כהבנתו?
האמת לענ''ד אדם שלא למד הסוגיא והראשונים הדק היטב גם בהבנת מרן וגדולי האחרונים איננו מבין.
וגם אם לא ראה מי בפוסקים שכתב להדא כדבריו, להבנתו כך כתוב בשלחן ערוך. אמנם את הסוגיא הזו לא הספיק ללמוד הדק, אבל ראשו ורובו בסוגיות התורה.
אם הוא חולק על כל האחרונים ולא מצא אף אחד הסובר כמותו, מאד קשה להורות נגד כולם, אא''כ הדבר מבורר בראיות גדולות וחזקות מראשונים. אך סתם בסברא בעלמא, הדבר קשה בעיני עד מאד.

האמת לענ''ד אדם שלא למד הסוגיא והראשונים הדק היטב גם בהבנת מרן וגדולי האחרונים איננו מבין.
ואלו מהדברים המסורים ללב,
אמת, שלעיתים הדברים כ"כ ברורים, עד שפתאום פותחים את חי' הרשב"א גופיה, ומבינים שבעצם ..

עכ"פ, ייש"כ.

אין כאן "אדרבה" כי אם היה מצטט את המתירים וסברותיהם וטעמיהם היה הקורא משתכנע להתיר גם לנשואה (ובעצם לא היה מבין מדוע לאסור).

הוא לא השמיט רק שמות, אלא את כל הסברות מדוע לא שייכים טעמי האיסור (כפי שהרחיב במקומות אחרים ובעניינים אחרים).

אתה יכול לא להסכים, אבל זו המציאות - הוא השמיט, וגם לצורך גרושה ציין רק כמה שמות בודדים ותו לא, בהשמטת כל הטעמים והסברות.
זה לא הנקודה,
הנקודה מבחינתי שיכול מאוד להיות שמרן הרב עובדיה מצא כמה עשרות פוסקים המחמירים בפאה נכרית והבאים אחריו מצאו יותר.

מהדוגמא הראשונה לדוגמא האחרונה:
1773875920445.png

א) גם כאן אין הערה על מרן הרב עובדיה...

ב) איני מבין מה ההערה על הגרמ"ל. [תפל"מ ח"ב סי' י' אות ג'].

זה לשון המשנ"ב ושעה"צ:
1773876089085.png

1773876201715.png

הדבר ברור שבשעה"צ מציין דמ"ש במשנ"ב דיש מקילין בישראל עוע"ג ומזהירן שיכוונו בעשיה לשם מצה, היא דעת רב האי גאון.
ושדעת הרא"ה להקל מטעם אחר, דסגי בשימור לשם מצה.

וע"ז מעיר התפל"מ לנכון, שברי"צ גיאת מבואר בדעת רה"ג להדיא דס"ל כדעת הרא"ה, דלא בעי עשייה לשם מצוה רק שימור לשם מצה.

וכנראה שהמעיר קורא כל דברי השעה"צ בריהטא חדא, שדעת רה"ג והרא"ה להקל מטעמא אחרינא וכו'.

וזה קשה: א) א"כ לא ציין מי הסוברים כטעם שהובא במשנ"ב שמזהירן שיכוונו וכו'. ב) גם הלשון מגומגם וקשה היתוך, ומראה יותר כהבנת התפל"מ.

[ולכל הפחות אפשר לכתוב דרך ישוב ליישב דברי מי שגדול הגאון משנ"ב. אבל עצם ההערה נכונה מאוד]

וכבר ראיתי שהעיר בזה על המשנ"ב, עוד ת"ח מאמריקה, בקובץ אור ישראל מאנסי:
1773877940519.png

אני ב"ה למדתי את רוב ספריו ויצא לי אולי שתי מקומות לא כמוהו וגם באלה אני עדין צריך לברר זאת.
מי שמתייחס לרב עובדיה כמו איזה אברך בן 30 ברור שאחרי שילמד את ספריו יחלוק עליו בעשרות מקומות,

מי שמתייחס אליו כגדול ישראל ויודע שכל הלכה שכתב כל הש"ס ראשונים ואחרונים היו לנגד עיניו ואחרי עיון ובקיאות עצומים כתב כל הלכה לחלוק עליו זה לא דבר שבא בקל.
הרב משה לוי התייחס למרן הרב עובדיה כאל ענק שבענקים, כאשר יחזה כל מי שעובר על ספריו.

ובכל זאת העיר עליו "כננס על גבי ענק" (כמובא בהקדמת יבי"א ח"א).

ואלו דבריו בהקדמת תפל"מ ח"ב:
1773914004689.png

[ולכשתימצי, זהו חטאו הגדול! להעריך ולהעריץ את הגרע"י עד השמים, ולהזכיר אותו בכבוד רב כמעט בכל הלכה, ובד בבד לחלוק עליו, ולכ"ע הרבה פעמים אלו הערות חזקות ביותר - זה תקדים מסוכן בעיני מי שמפחד מזה...]

ראשי תחתית