ספר בגן המבוכה

בתקופה האחרונה נודע לי בכאב עצום על קרוב משפחתי היקר שעומד לפרק את ביתו כפשוטו, בגלל שיבושים חמורים שצרך כל השנים בסוגיית ההיררכיה הנכונה בין איש לאשתו, מפי 'רב' מפורסם שדרשותיו ממלאים את היוטיוב ועלוניו את בתי הכנסיות, אבל לא שימש תלמידי חכמים אמיתיים. אדרבה, ההיפך הוא הנכון - קיבל 'תורה' מצרוע וזב ידוע שקלונו כבר מפורסם לרבים.

וזה רק מצטרף לסיפורים רבים שכבר נודעו והתפרסמו, על מים הרעים שמלאים בספרים הללו, שמשחיתים ומטעים את הרבים, והמפיצים אותם עתידים ליתן את הדין.

אצרף חיבור טוב ומועיל מאוד בענין זה, ויהי רצון שיהא לתועלת, לפקוח עיניים עוורות.

קבצים מצורפים

אם אפשר, עדיף לכתוב להדיא שקונטרס זה עיקרו בא לחלוק על שיטתו של הרב ארוש שליט"א בעבודת ה'.

יתכן שדבריך נכונים, לא עיינתי מספיק, אך כדאי להציג את הספר כמות שהוא.

אם אפשר, עדיף לכתוב להדיא שקונטרס זה עיקרו בא לחלוק על שיטתו של הרב ארוש שליט"א בעבודת ה'.

יתכן שדבריך נכונים, לא עיינתי מספיק, אך כדאי להציג את הספר כמות שהוא.
סתירה מיניה וביה,
אם הוא צודק אז זה לא 'בעבודת ה' אם הוא לא צודק אז לא 'יתכן ודברך נכונים'

לפני שמותחים ביקורת כל שהיא, חובה לבדוק לעומק.

אני לא מכיר כלל.

בתקופה האחרונה נודע לי בכאב עצום על קרוב משפחתי היקר שעומד לפרק את ביתו כפשוטו, בגלל שיבושים חמורים שצרך כל השנים בסוגיית ההיררכיה הנכונה בין איש לאשתו, מפי 'רב' מפורסם שדרשותיו ממלאים את היוטיוב ועלוניו את בתי הכנסיות, אבל לא שימש תלמידי חכמים אמיתיים. אדרבה, ההיפך הוא הנכון - קיבל 'תורה' מצרוע וזב ידוע שקלונו כבר מפורסם לרבים.

וזה רק מצטרף לסיפורים רבים שכבר נודעו והתפרסמו, על מים הרעים שמלאים בספרים הללו, שמשחיתים ומטעים את הרבים, והמפיצים אותם עתידים ליתן את הדין.

אצרף חיבור טוב ומועיל מאוד בענין זה, ויהי רצון שיהא לתועלת, לפקוח עיניים עוורות.

ייש"כ.

עיינתי מקופיא, על כמה מפרקי הספר, בעיקר בחלק של קדושה,

וכל פעם אני לא מבין מחדש:

איך הנהגות שאצלינו ברור שאם כן הוא - הוא למתנהגים בחסידות וכוליה האי והלוואי,

אצל הרבנים מהסוג הזה - הם מורים כך להמון העם ומטה?!

וזה עצמו מביא למכשולות גדולים מאוד,
שבעל תשובה טרי ומתלהב שואף להגיע לשמי רום בקדושתו ולהיות כר"א וכמי שכפאו שד, ופרוש מכל ענייני עוה"ז וכו'
וכל זה מוביל לשבירות ודכאונות גדולים, ולצרות עם חינוך הילדים וכל כיו"ב.

ייש"כ.

עיינתי מקופיא, על כמה מפרקי הספר, בעיקר בחלק של קדושה,

וכל פעם אני לא מבין מחדש:

איך הנהגות שאצלינו ברור שאם כן הוא - הוא למתנהגים בחסידות וכוליה האי והלוואי,

1767030947490.png

1767030978691.png

ראיתי לפני כמה שנים את הקונטרס הנ"ל בפורום אוצר החכמה והגיב שם חכם המתקרא תא חזי וכן אני מעט [לענ"ד כדאי לקרוא את דברי הרב מאיר מאזוז זצ"ל על הספר בגן האמונה (מצוטטים בדבריי להלן)], ואעתיק דברינו לכאן ובע"ה שיהיה לתועלת:
תא חזי
ש' דצמבר 19, 2020 10:11

עוד חזון למועד להעיר על כמה דברים מסויימים שכתב בקונט' הזה.
אבל כמה דברים, כחותה על הגחלים:
א. הרב שלום ארוש לא חזר בתשובה ע"י ב' (אלא על ידי הרב יצחק גינזבורג מכפ"ח (!), והרב יואל שוורץ - במקביל לב', ורק אח"כ נעשה הגבאי שלו וכו').
ב.מה שהביא שם הסכמות בעניין הידיעה והבחירה, הן אמת שכבר העירו להרב ארוש על זה כבר לפני הרבה שנים (ממש בסמיכות כשיצא הספר), ועכ"פ לדידו יש מקורות דווקא מר' צדוק ומהאיז'ביצא (אך כמובן שאינו מזכיר זאת בספריו...). וכן על תוקף ההוראה של 'שעת התבודדות' (שהיא 60 דקות, ו"חובה" עליה להיות בשדה או ביער, וכאילו מי שאינו מפיל תחינתו בפחות מזה "אינו יוצא יד"ח"... והרבה חסידי ברסלב שקוראים את זה נשברים מזה, וכן בדברי מוהר"ן כתוב במפורש ההיפך הגמור מהוראותיו של הנ"ל, ושמעתי כמה פעמים ע"ז דברים קשים מהגרי"מ מורגנשטרן שליט"א) ועל ההמצאה החדשה והמחודשת של '6 שעות התבודדות' ועוד. ולזה מטרת הקונטרס הראשון 'ובחרת בחיים' היתה מצויינת ויפה כוחו בהסכמת כמה מרבני ברסלב (שאגב, מלכתחילה, אין ספריו של הרב ארוש מיועדים לקהילותיהם של הנ"ל, וכמובן לכל מי שעיניו בראשו...) - ואכן השמיטו הרש"א מהמהד' האחרונה של הספר. משא"כ הקונטרס הזה.
ג. לגופם של דברים בענייני ההדרכות שלו בשלום בית: שאלתי פעם את הרב ארוש עצמו על זה, שבכללות ברוב עם ישראל לא נהוג ככה, והבעל הוא בעה"ב ומאן דאמר הסופי בבית וכו', ואמר לי כי בעיקר דבריו מכוונים לבעלי תשובה, שעד עתה הרבה היו רגילים ללכת בתקיפות נגד האשה, ולכפות דעתם (וח"ו לפעמים בכח הזרוע), ונפיק מיניה חורבא נוראה (בין אם נשארו נשואים ובין אם לא), וכמו ששומעים סיפורים רבים כאלה בעוה"ר בקהילות שונות בתוך ברסלב ומחוצה לה, ודרכו בספרו הוא לקחת את הקיצון השני (שיתבטלו לגמרי לאשה וכו') ולחזור עליו הלוך ונסוע שוב ושוב (וכמו שכל מי שבא בשעריו יודע כי את ספרי הרש"א אפשר לתמצת מכל ספר - חוברת, ואולי אפילו דף...) עד שיתיישרו לדרך האמצע (וכמ"ש במפורש הרמב"ם בהלכות דעות פרק ב' הלכה ב') ובפרט בענייני שלום בית שרואים בחוש כי הם כרוכים בחדא מחתא עם מדת הכעס (וכדיעויין שם ברמב"ם הלכה ג' שמדת הכעס והגאווה שונות משאר המדות, שבהן אמר הרמב"ם "וראוי לאדם שיתרחק ממנה עד הקצה האחרון" והם הם דבריו של הרש"א (אלא שתיבלם בלשון חסידית וקבלית של 'תיקון' ו'האשה מראה של בעלה' וכו', שכל זה הוא רק דרוש וחידוש, וצ"ע מה כוונת הבעש"ט במימרא זו (שכמדומה הובאה בכמה ספרי חסידות), ומה כוונת האר"י בזה בשעה"ג, ויעויין בבני אהרן ובבאתי לגני ע"ז). זה הכל. (ומה גם שתמיד הרש"א אומר כי כשם שהבעל קורא 'בגן השלום' אשתו צריכה לקרוא 'חכמות נשים', ומרפרוף על הספר הזה הרי ששם באמת כתוב שהאשה צריכה להקשיב לבעל ואם הוא מעיר לה לקבל, ומביא את דברי הרמב"ם בסוף הלכות אישות וכו'. והרי לפי דברי הרב בעהמ"ח הקונטרס החשוב הנ"ל - היה צריך להיות כתוב שם 'אל תתייחסי לבעלך ולהערותיו גם באיסורים חמורים', 'את ורק את תקבעי לבעלך מה לעשות', 'בזבזי את כל הכסף של בעלך', וכו'... וראה זה פלא).
יהיה איך שיהיה, עיקר העניין הוא שדבריו מעיקרם מכוונים לבעלי תשובה, אלא שנעשו פופולריים בדורנו (מהמון סיבות) גם לכאלה שאינם 'בעלי תשובה'. ועל כך יש לדון ולהפנות את השאלה הנוקבת כלפי עצמנו, איך אין סיפק בידי המשגיחים והמדריכים והספרים הקדושים השורשיים הן ספרי מוסר והן ספרי חסידות, והן אפילו וועדים ושמועות מגדולי היר"ש שבדור, לתת מענה לצרכי בני התורה שבדור, עד שצריכים לרוץ להרוות צמאונם וממילא להשתית כל הנהגתם על בסיס הדרכות ועניינים המיועדים לאלה העושים את צעדיהם הראשונים בתורה ויראת שמים?? (וכשם שלפני כמה שנים ראיתי באיזו ישיבה קדושה מביאים לבחורים (גם בחורים חשובים מאוד) בהדרכה קודם החתונה קונטרסים בענייני טהרה וסימן ר"מ מאת ת"ח חשוב, המלאים בקולות מזן אל זן, וכשחברי סיפר זאת לפני אותו ת"ח הצטער מאוד, ואמר כי חיבר ב' קונטרסים, אחד לבעלי תשובה והוא מלא קולות, והשני לבני תורה ובעלי נפש, המקדשים עצמם במותר להם, וכיצד זה נתחלפו היוצרות? ואולי יש להליץ שהדור שלנו נעשה כולו בבחי' בעלי תשובה, הן לטוב והן למוטב, ואם בחמורות כך, מה לנו כי נלין על עניינים של כביכול ריבוי מדות טובות? וכי סיימנו לתקן את עצמנו שנבוא ונורה לאחרים שהם חייבים להעיר לבני ביתם בדווקא?).
[אגב, בקורסים של מדריכי חתנים שהיו בעבר בישיבתו של הרב ארוש, לא לומדים רק את 'בגן השלום'.... וד"ב]
ד. מביא שם במהדורה זו דברים מעלון 'המברך את עמו ישראל בשלום', והם דברים שנכתבו תוך כדי אמירת השיעורים עצמם, ולאו הרש"א סמיך עליהו בוודאי. ואולי אם ישמעו השיעורים יהיה אחרת.
ה. לעתים הדברים בקונטרס זה באים בסופה ובסערה (וכגון בעמ' 135, ואכמ"ל לעמוד על כך שלקח איזה פיסקא מאיזה שיעור אחד, ולהפוך אותה לכל תורתו, ובפרט שברור שהרש"א התכוון לבכיינות כפשוטו שאינה בכיה בדרך תפילה ותחנונים (אטו כי כל העולם הם האבות והאימהות הקדושים, או צדיקי הדורות שכל בכיה שלהם היא רק תפילה ותחנונים? יהודים לא מתלוננים סתם כשקשה להם?))
נוריאל עזרא
ה' דצמבר 24, 2020 11:33 pm
רפרפתי קצת. בעמוד 59 והלאה עשה בספר בגן המבוכה סתירה כביכול בין הנכתב בגן השלום לבגן האמונה ומעבר לכך שקשה להקשות סתירה בין ספר שמדבר על שלום בית לספר שמדבר על אמונה הדברים כלל לא נכונים ואין שום סתירה ואסביר.

הסתירה לדעת המחבר היא:
בגן השלום נכתב שהבעל מתחייב בכתובה לפרנס את אשתו והדבר נועד לסתום פיותיהם של העצלנים שכשאין להם במה לפרנס הם אומרים לנשים שלהם ה' זן ומפרנס תפני אליו ולא זו בלבד שלא מפרנסים עוד מטיפים כביכול אמונה" שהרב טוען שאינם מאמינים באמת וזה מעצלנות. ושחז"ל חזו את זה ודאגו להחתים את הבעל ושלא כתוב בכתובה שהבעל מתחייב ללמדה אמונה אלא לפרנס.

ואילו בגן האמונה כתוב שהאדם חייב להאמין שאין זה מתפקידו לפרנס ושהוא חייב להאמין שה' הו המפרנס והפרנסה תבוא וכו'.

הנה ראשית כפי שהערתי לעיל לא דומה ספר שנכתב למטרת "שלום בית" לספר שנכתב בענייני "אמונה".

אבל אתייחס

לדעתי הבנתו בדברי הרב שליט"א איננה נכונה.

וגם אם נלך לשיטתו שהבין מהספר בגן האמונה שלא צריך לפרנס רק להאמין והפרנסה תבוא(מה שלא נכון והוא סילוף דברי הרב) הרי שבספר בגן השלום עוסק במי שלא באמת מאמין רק מעצלנות אומר כן ולכן יש לומר שאין לו פרנסה ואילו היה מאמין הייתה לו וממילא אשתו לא הייתה צריכה להתלונן בפניו(וא"כ למה שלא יכתוב בספר שיאמין(רק שלא יטיף לה) על זאת אשיב שמטרת הספר שלום בית ולהפוך אדם למאמין ובוטח בה' זה לא בשנייה ומה יהיה על שלום הבית בינתיים?)

אבל זה לשיטתו שהבין הבנה מסולפת בדברי הרב.

אך האמת תורה דרכה שלא זו כוונת הרב אלא שודאי שהאדם צריך לעבוד רק שכשמתקשה בפרנסה אל יפול לצער ודאגה אלא יאמין שהפרנסה מה' וה' יסדר לו ענייני הפרנסה ולא שהכסף יופקד בחשבונו מבלי לעבוד אלא ה' ידאג לו לפרנסה ע"י עבודה.

וזה לשונו שם בהמשך: "אדם שמתקשה בפרנסתו צריך לפשפש במעשיו שמא יש עבירות שפוגעות באופן ישיר בפרנסה כגון גזל וכו' אם אין בידו אחת מעברות אלו ידע שמרמזים לו על חסרון באמונה...ויעשה תשובה על חסרון באמונה וכו' ע"כ.

הרי שלא אמר שמי שיש לו קושי בפרנסה שיפסיק לעבוד ויאמין שהכסף יבוא. אלא ראשית יבדוק במעשיו אם יש בו מה שגורם לקושי בפרנסה ואם לא מצא אז ידע שיש לו חסרון באמונה(אבל ודאי שימשיך להשתדל ולעבוד) רק שלא יחשוב שזה בא לו מההשתדלות אלא הכל מה'.

ובעמודים רעד ערה כתב שלפני המעשה האדם חייב להאמין שהכל תלוי בו ולאחר המעשה להאמין שהכל מאת ה'.

ובאמת שכבר הכל מיושב בתחילת הדברים שמצטט הספר הנ"ל מגן השלום עצמו וזה לשונו: "הַמִלִים הָרִאׁשֹונֹות ׁשֶבָהֶן פֹותֵחַ הַבַעַל
הֵן ”בְמֵימְרָא ובְסִיַעְתָ אדִשְמַיָא" וכְתַרְגּומֹו – "ּבִרְצֹון ובְעֵזֶר שָמַיִם",
ּדְהַיְנּו ׁשֶמְקַשר עַצְמֹו בְכָל הִתְחַיְבֻיֹותָיו לָאֱמּונָה, ׁשֶהֲרי רַק עַל יְדֵי
הָאֱמּונָה יּוכַל לַעֲמֹד בָהֶן" ורק אחרי זה כתב את העניין של ההתחייבות בכתובה לפרנס.

והרי זה כמבואר שהאדם מחויב לעשות אך עליו להאמין שהכל מה' ומבלי ה' לא יצליח.

ובכלל מי ירהיב עוז לומר שכשאשה פונה לבעלה שיעבוד ולא ישב בטל בבית הוא יאמר לה תפני לה'?? הרי אם המחבר חולק על דברי הרב הרי שעליו לדרוש כך מהבעלים העצלנים...

וראו דברי הרב מאזוז שליט"א מה שאמר על הספר בגן האמונה כאן(דקה 54:39):
https://www.ykr.org.il/video/5333

וזה לשונו: "יש ספר שכתב הרב שלום ארוש שיהיה בריא, נקרא בגן האמונה קראתי אותו לפני שנתיים שלוש הייתי פעם בשבת אצל משהו, קראתי כל הספר יש לו כל כך סגנון יפה, שמעתי עליו שזה הספר תורגם לצרפתית ופעם היה יהודי אחד שהוא שגריר של תוניס באחד הערים באירופה שמו רני טרבלסי ככה השם שלו, אז רני טרבלסי היה פעם בתוניס נפגש עם עם אחד השרים הגבוהים, ערבי כמובן בא נפגש איתו הוא(הערבי) בא אליו(לטרבלסי) הביתה עם אשתו, אשתו(של הערבי) ראתה את הספר הזה בצרפתית קראה אותו והיו מדברים על כמה נושאים ואמרה לו רני אני יכולה לקחת את הספר הזה הביתה מאוד יפה הספר הזה עוד לא גמרתי אותו, אמר לה בסדר, אחרי שגמרה אותו התקשרה אליו ואמרה לו, עכשיו אני יודעת איך העם היהודי החזיק 2000 שנה בגלות כי האמונה שלכם נותנת לכם בטחון שלווה, רוגע, הדבר הזה אין לנו. ממשיך הרב אין להם את זה הערבים רק דאע"ש והשיגעונות שלהם, האביב הערבי איזה אביב..חביב.. התורה נותנת מרגוע רק שאנשים מסלפים אותה מגיעים למריבות, אם הבעל חכם צריך להתנהג עם אשתו בכבוד לכבד אותה וכו'."

נערך לאחרונה:
....[לענ"ד כדאי לקרוא את דברי הרב מאיר מאזוז זצ"ל על הספר בגן האמונה (מצוטטים בדבריי להלן)]....
בשל נחיצות וחשיבות העניין אני רואה לנכון להעתיק שוב את דברי הרב מאזוז זצ"ל בהודעה נפרדת:
וראו דברי הרב מאזוז שליט"א מה שאמר על הספר בגן האמונה כאן(דקה 54:39):
https://www.ykr.org.il/video/5333

וזה לשונו: "יש ספר שכתב הרב שלום ארוש שיהיה בריא, נקרא בגן האמונה קראתי אותו לפני שנתיים שלוש הייתי פעם בשבת אצל משהו, קראתי כל הספר יש לו כל כך סגנון יפה, שמעתי עליו שזה הספר תורגם לצרפתית ופעם היה יהודי אחד שהוא שגריר של תוניס באחד הערים באירופה שמו רני טרבלסי ככה השם שלו, אז רני טרבלסי היה פעם בתוניס נפגש עם עם אחד השרים הגבוהים, ערבי כמובן בא נפגש איתו הוא(הערבי) בא אליו(לטרבלסי) הביתה עם אשתו, אשתו(של הערבי) ראתה את הספר הזה בצרפתית קראה אותו והיו מדברים על כמה נושאים ואמרה לו רני אני יכולה לקחת את הספר הזה הביתה מאוד יפה הספר הזה עוד לא גמרתי אותו, אמר לה בסדר, אחרי שגמרה אותו התקשרה אליו ואמרה לו, עכשיו אני יודעת איך העם היהודי החזיק 2000 שנה בגלות כי האמונה שלכם נותנת לכם בטחון שלווה, רוגע, הדבר הזה אין לנו. ממשיך הרב אין להם את זה הערבים רק דאע"ש והשיגעונות שלהם, האביב הערבי איזה אביב..חביב.. התורה נותנת מרגוע רק שאנשים מסלפים אותה מגיעים למריבות, אם הבעל חכם צריך להתנהג עם אשתו בכבוד לכבד אותה וכו'."

אספר מעשה שקרה לי עם הרב ארוש שיחיה
רק אקדים שאין אני מכיר את ספריו אבל שמעתי אותו כמה פעמים
ושבת אחת התארחתי בעיר בפריפריה בשב''ק
וראיתי אדם הולך עם כתונת פסים בצידי דרכים ונראה כמתבודד
ונגשתי אליו זה היה באיזור שחרית הוא היה עדיין עם טלית ולא זיהיתי
והתקרבתי ולהפתעתי ראיתי שזה הרב הנ''ל
והתפעלתי שהוא מקיים את העצות של רבי נחמן ולא רק מעביר אותם לאחרים.

אם הבנתי נכון את השאלה,

אם הסיפורים הנ"ל, שהספר המדובר מביא נזק,
היאך אפשר למנוע את אלו שרוצים להסיר את הנזק?
אני לא באתי לומר שספריו טובים
ועצותיו מועילות
וגם הדגשתי שאני לא מכיר את ספריו
אלא באתי לומר שהגברא איננו פסול
וצריך לכבדו בלי קשר לדעותיו
שלפי הנראה בענינים אלו קיבל מא''ב.

ראשי תחתית