נקודה נוספת עליה דיבר הגר''ד יוסף בשם אביו, על הגר''מ שהיה לו בהירות בש''ס, באופן שהיה יכול להביא ראיות ממנו לכל נדון שהיה בא לפניו.
למרות הסגנון השונה, אני אביא כאן ועד שנמסר בחברון מפי הג''ר ר' ראובן לויכטר תלמיד המשגיח הרב וולבה שמגדיר זאת בצורה יפה.
כשמגיעה אלינו שאלה מהחיים, יש לנו פתאום צורך לחלץ מתוך הידע שלנו משהו שלא כתוב במפורש, אבל מאיר את המקרה באור מסוים. זהו לא שימוש בחומר כפי שנלמד, אלא יכולת עמוקה לפרש אותו ולהתאים אותו למקרה עובדתי, מתקופה אחרת, עם רקע שונה.
קרא את השיעור
אנו משקיעים את מיטב שנותנו בלימוד תורה תוך העמקה וניסיון לדעת חלקים נרחבים בתורה.
במרחק של שנים, לומדים רבים תוהים – האם שנות הלימוד אכן נושאות פרי? האם ישנה בהירות בתורתם, והאם הם זוכרים ושולטים בחומר בהתאם להשקעה המרובה?
התחושה של רבים היא ש’היה אפשר יותר’. ביחס להשקעה המרובה מצופה להרבה יותר ברבות השנים.
זוהי תחושת אכזבה קשה מאד.
בנקודה זו אנו צריכים להציב את השאלה – האם ניתן ללמוד באופן שונה, מה שיביא גם לתוצאות אחרות?
הבנה במושג לימוד בקיאות תפתח לנו דרך בלימוד.
המושג ‘בקיאות’ כחלק מאופן הלימוד אין פירושו רק ידיעות.
בקיאות היא זמינות החומר הנלמד, האופן שבו ניתן להשתמש בו ולשלוף אותו מהזיכרון.
אך יש בבקיאות עומק נוסף, שעשוי להדריך אותנו ממש לדרך לימוד.
הזמינות של הידיעות בתורה היא לא רק הידיעות עצמן, אלא האופן שבו ניתן להשתמש בהן ולחלץ ראיות מתוכן.
כשמגיעה אלינו שאלה מהחיים, יש לנו פתאום צורך לחלץ מתוך הידע שלנו משהו שלא כתוב במפורש, אבל מאיר את המקרה באור מסוים. זהו לא שימוש בחומר כפי שנלמד, אלא יכולת עמוקה לפרש אותו ולהתאים אותו למקרה עובדתי, מתקופה אחרת, עם רקע שונה.
לדוגמא – נשאלה שאלה על ידי יהודים אמריקאים אחרי רעידת אדמה באזור, האם צריך לתרום כסף ולעזור לנפגעים. התשובה הבלתי מעמיקה שיכולה לעלות, היא שאין צורך לתרום וזה אף בזבוז כסף, משום שאין כאן דרכי שלום ולא משום איבה.
זהו פסק הלכה שרואה את המקרה רק מתוך קטגוריה של צדקה. אך כשנתבונן אפשר לבחון את השאלה מתוך המושג של “נושא בעול עם חברו” וכאן צריכים להישאל שאלות אחרות כמו: האם יש ‘נושא בעול’ עם גוי? או האם ‘נושא בעול’ זוהי מידה בלב או שנצרך לה מעשה?
על מנת לדון בשאלות אלו, נדרשת יכולת להבין היטב את התורה כך שנוכל ללמוד ממנה ולענות על שאלות כאלו. בלי יכולת זו של לימוד השאלות יידונו רק מתוך תחושות אינטואיטיביות אך ללא שום בסיס תורני.
זהו לימוד שצריך לתרגל אותו כבר בשנות הלימוד המוקדמות. ולצערנו הדברים לא כך בדרך כלל.
כך, למשל, נמצא שלומדים רבים כותבים חבורות וחידושים שכולם עוסקים בשאלות מופשטות שנידונות מיניה וביה, בלא יכולת להביא ראיות ומקורות ממקומות שונים.
הגמרא במסכת שבת ורש”י בפירושו שם נותנים לנו הדרכה מועילה בעניין זה –
נחלקו ר’ אליעזר וחכמים במשנה האם רשאי אדם לצאת בשבת בכלי זין. שורש המחלוקת היא האם הם כתכשיטים לאדם ומותרים, או שהם גנאי לאדם ואסורים.
הגמרא מנסה להביא ראיה לכך שכלי זין הם תכשיטים מהפסוק בתהילים: “חגור חרבך על ירך גיבור הודך והדרך”, כלומר: החרב וכלי הזין הם הוד והדר לאדם, ומשיבה הגמרא שפסוק זה מדבר על דברי תורה. הם כלי הזין של התלמיד-חכם, והם לו הוד והדר.
ומפרש רש”י –
“בדברי תורה כתיב – הוי זהיר לחזר על משנתך שתהא מזומנת לך בשעת הדין להביא ראיה כחרב על ירך גיבור לנצח במלחמה והוא הודך והדרך”.
זהו ההוד וההדר של התלמיד-חכם. כשבא מעשה לפניו בדין, תלמודו זמין ומונח על ירכו ככלי מלחמה להשתמש בו, להביא ראיה למקרה שעולה מהמציאות.
זוהי הדרכה חשובה הנוגעת ללימוד עצמו. הלימוד צריך להיות כזה שהמחשבה אודותיו היא לא מחשבה מופשטת הנידונה רק מיניה וביה, אלא כבר בתחילה היא מתהווה דרך מקורות שונים וראיות ממקומות אחרים.
הדברים נאמרים לא רק בהקשר של לימוד הלכה, אלא על כל סברא ומחשבה בסוגיה, כפי שהדריך ר’ ישראל את תלמידו ר’ איצלה – ‘כל סברא צריך להביא עליה ראיה מכל דברי חז”ל ומגדולי המחברים’.
לעיתים קרובות אנו עושים בדיוק להיפך, הסברות שלנו נבחנות רק מיניה וביה. אנו חסרים יכולת להביא שאלה או מבחן ממקורות אחרים, והשוואות עם סוגיות שונות.
זוהי הסיבה שהדברים לא מתקיימים בידינו, לא כזיכרון וגם לא כמשהו שאפשר להשתמש בו לנידונים אחרים. למדנות אמתית היא יכולת לומר סברות שיכולות לעמוד במבחן המציאות, ולא רק כשהן ביחס לעצמן.
הגמרא בסוגיה בשבת ממשיכה ומדריכה כיצד צריך התלמיד-חכם ללמוד.
לאחר שאמרה שהפסוק נכתב על דברי תורה, וההוד וההדר של הלומד הוא ביכולת שלו להשתמש בתורתו כחרב על ירך, ממשיכה הגמרא לדרוש את הפסוק.
“שני תלמידי חכמים המחדדין זה לזה בהלכה הקב”ה מצליח להם שנאמר:” והדרך צלח” אל תקרי והדרך אלא וחדדך”.
החידוד של תלמידי החכמים אמור להתקיים באופן של הבאת ראיות ממקומות שונים וניסיון של חיכוך ובדיקה במקורות ובסוגיות נוספות. הוא אינו נעשה על ידי סברא מול סברא, אלא ראיה מול ראיה.
ולא עוד אלא שעולין לגדולה שנאמר צלח רכב”. – כך זוכים לגדלות בתורה.
גדלות בתורה אינה נמדדת רק בחדות השכל והחשיבה, היא נמדדת גם ביכולת לקשר ולהביא ראיות ממקום למקום, ובאופן זה להבין את דברי התורה.
יכול אפילו שלא לשמה תלמוד לומר “על דבר אמת”.
‘שלא לשמה’ האמור כאן אינו הלימוד המלווה בנגיעות. אלא המקרה בו יש ללומד ראיות ודימוים יפים וטובים לסברתו, אך בכל אופן הדברים נראים לו לא נכונים או שאינם מדויקים. יש לו יכולת לדחוק את הראיות לטובתו או להתעלם ממש ממה שלא מסתדר, ולהחזיק בכל אופן בסברתו מכוח הראיות והדימויים שיש. על זה נאמר ‘על דבר אמת’. נדרשת בכך אמת.
יכול אם הגיס דעתו ת”ל “וענוה צדק”.
גם אחרי שהולך התלמיד-חכם עם האמת לבדה, ואינו נוטה ממנה ימין או שמאל, עליו להיזהר שלא להגיס דעתו ולומר – ‘מכיוון שאני יודע את כל זה, אין לי צורך לשמוע דברי תורה מאנשים אחרים היודעים פחות או קטנים ממני’. הדרך היא להקשיב לכל אחד, גם לקטן. הסיבה לכך היא שייתכן כי בדברי כל אדם תהיה נימה שונה ומיוחדת, זו שבכוחה להאיר משהו או לשנות את ההבנה במקצת.
זוהי ההדרכה בלימוד תורה על פי הסוגיה בשבת –
לימוד באופן של הקשר מסוגיה לסוגיה זו הגדלות והחשיבות בתורה, וגם כשיש ראיות צריך להיזהר וללכת אחר האמת – ועל כל אלה לשמור על ענווה ולשמוע כל אדם, כי כל אחד, בניגון שונה של הדברים, עשוי להוסיף.
https://meihadaas.com/he/classes/איך-ללמוד-3/#