איזה כשרויות אוכלים רבותינו שליט"א?

• יוזם האשכול יוזם האשכול איש מאסף
  • תאריך התחלה תאריך התחלה

איש מאסף

חבר פעיל
אחרי שרואים בשרשורים פה כמה קשה לדעת מה הולך בתחום הכשרות, נשאלת השאלה:
על איזה כשרויות רבותינו סומכים בעצמם בביתם?
לפחות יהיה לנו מעשה רב לדעת כיצד נוהגים בעצמם.
ובכוונה איני שואל מה דעתם או מה מורים לציבור, שאז יש חישובים ושיקולים שונים, אלא כיצד הם נוהגים בעצמם (יתכן ומחמירים יותר ממה שהם מורים).

• מה נוהג מרן ראש הישיבה הגר"א סלים?
  • מה נוהג מרן ראש הישיבה הגר"ש בצלאל?
  • מה נוהג מרן הגאב"ד הגרש"י זעפראני?
  • מה נוהג גדול מומחי הכשרות הגאון הגדול רבי שלמה מחפוד?
  • מה נוהגים מרנן הראשונים לציון?
  • מה נוהג הגר"מ מזוז שליט"א?
  • וכו'
מי מהתלמידים והנכדים שיש לו ידיעה בנושא - יכול להיות לתועלת לציין את הרב ואת הכשרויות שהוא עצמו אוכל.

מרן הגר"א סאלים - בפורום אחר הובא שלא קונה לכתחילה בשר העדה, אבל אם נמצא במקום שיש - זה בסדר.
מרן הגרש"מ עמאר - בית יוסף (ועוד)
מרן הגר"ש מחפוד - יורה דעה מן הסתם (מה עוד? מי יודע שיעדכן)

הרב זערפני - מחפוד, ולנדא.
הרב משה צדקה - או אשפר או הללי.
הרב יעקב סופר - הללי בלבד.
הרב מזוז - מחפוד, לנדא.
נשמע שהודעתך מתייחסת לבשר ועוף בלבד.
לא נראה לי שמחפוד ולנדא מקיפים את כלל המוצרים.
מה לגבי שאר מוצרים?
הראשונים לציון - ב"י, מחפוד, לנדא, רובין.

'הראשונים לציון' זו ממש לא אסכולא אחת... בקושי הייתי קורא להם משפחה אחת...

מן הראוי לפרט.

למיטב ידיעתי מרן הראש"ל הנוכחי לא אוכל ב"י. לפחות לא בבשר ועוף.

כמו כן כתבתי באשכול המקביל, שממה שאני שמעתי שגם הגרשמ"ע כיום אינו אוכל ב"י.

נשמע שהודעתך מתייחסת לבשר ועוף בלבד.
לא נראה לי שמחפוד ולנדא מקיפים את כלל המוצרים.
מה לגבי שאר מוצרים?

'הראשונים לציון' זו ממש לא אסכולא אחת... בקושי הייתי קורא להם משפחה אחת...

מן הראוי לפרט.

למיטב ידיעתי מרן הראש"ל הנוכחי לא אוכל ב"י. לפחות לא בבשר ועוף.

כמו כן כתבתי באשכול המקביל, שממה שאני שמעתי שגם הגרשמ"ע כיום אינו אוכל ב"י.
אם התייחסותך למרן הגר"ד היא מאותו מקור שממנו "שמעת" על מרן הגרש"מ, הרי שאתה ממשיך לקיים בעצתך תועה בליבו ותולה ברבו.
כמ"ש, מרן הרב עמאר עדין אוכל ומעדיף את מוצרי בית יוסף. מרן הרב דוד אחרי דבריך אני חושב שגם.

אם התייחסותך למרן הגר"ד היא מאותו מקור שממנו "שמעת" על מרן הגרש"מ, הרי שאתה ממשיך לקיים בעצתך תועה בליבו ותולה ברבו.
כמ"ש, מרן הרב עמאר עדין אוכל ומעדיף את מוצרי בית יוסף. מרן הרב דוד אחרי דבריך אני חושב שגם.

שיערב לך.

הרב זערפני - מחפוד, ולנדא.
גבאי קהילתנו שאלו כמה וכמה פעמים את מו"ר עט"ר שליט"א איזה הכשר עופות ובשר לחלק בסלים לחגים. ומדבריו נראה שא"א להצביע על הכשר כלשהו שהרב מורה בו.
תמיד הרב אומר שאינו עונה על הכשרים ומ"מ בענין זה סומך הוא על ידיעתו הברורה של ידידו הגר"מ גרוס שליט"א ועל הרה"ג אמיתי בן דוד שליט"א. שהם מומחים ובקיאים גם במתרחש במציאות.

לא לצערנו
אלא לצערינו הגדול.
מקווה שבזמן הקרוב דברים ישתנו אם לא בכשרות אז בהמנעות הרב עמר שליט"א מאכילת מוצרי "כשרות" זו.
מרן הגר"ד שליט"א פתח בזמנו כשרות בשם יחווה דעת והסיבות לכך ידועות ומפורסמות

הרב זעפרני לא מכניס לבית מחפוד
יתכן שכאשר הוא מתארח זה שונה
וידוע שחכם בן ציון היה מקל לבחורים כאשר הם מתארחים וכו'
לקהילות אברכים הורה לקחת לכתחילה רובין וכך נוהגים הרבה מקומות

הרב זעפרני לא מכניס לבית מחפוד
יתכן שכאשר הוא מתארח זה שונה
וידוע שחכם בן ציון היה מקל לבחורים כאשר הם מתארחים וכו'
לקהילות אברכים הורה לקחת לכתחילה רובין וכך נוהגים הרבה מקומות
חשוב לציין בזמנו כשגבאי קהילתנו שאלו את הרב (כנזכר לעיל) הרב הוסיף ואמר לגבי שאר ההכשרים שבודאי שאפשר שהם ג"כ מהודרים ואינו בא להלעיז עליהם ח"ו אלא שמורה וממליץ על מה שמכיר מידיעה ברורה. וכדרכו לעיולי ולא לאפוקי ח"ו.

זהו אשכול שכל אחד יכול להפריח בו שמועות כאוות נפשו, מבלי שיכחישוהו.

ואף אם יש בסיס עובדתי לשמועה, יתכן שהיא איננה נכונה, כמו שהיה מעשה עם הגר"מ פיינשטיין שהתפשט בשמו שאינו צורך חלב של חברה פלונית, ולבסוף הסתבר שהרים ידו למזוג מהבקבוק וראה שהוא ריק, והניחו ולקח חלב מבקבוק אחר של חברה אחרת, וכך הבינו בטעות שהוא מקפיד לא להשתמש בחלב זה.

אלא לצערינו הגדול.
מקווה שבזמן הקרוב דברים ישתנו אם לא בכשרות אז בהמנעות הרב עמר שליט"א מאכילת מוצרי "כשרות" זו.
לך תנסה לשכנע אותו שהשמש היא ירח וכן הפוך. בהצלחה ידידי
מרן הגר"ד שליט"א פתח בזמנו כשרות בשם יחווה דעת והסיבות לכך ידועות ומפורסמות
אותם סיבות שהרבה רבנים פתחו לעצמם שחיטה פרטית בהשגחתם עם חומרות והידורים שלהם

גבאי קהילתנו שאלו כמה וכמה פעמים את מו"ר עט"ר שליט"א איזה הכשר עופות ובשר לחלק בסלים לחגים. ומדבריו נראה שא"א להצביע על הכשר כלשהו שהרב מורה בו.
תמיד הרב אומר שאינו עונה על הכשרים ומ"מ בענין זה סומך הוא על ידיעתו הברורה של ידידו הגר"מ גרוס שליט"א ועל הרה"ג אמיתי בן דוד שליט"א. שהם מומחים ובקיאים גם במתרחש במציאות.
עדיין לא ענית בזה מה הוא אוכל בביתו ?

אצלינו בקהילה בבית וגן מורינו הרב זעפראני הורה באופן כללי להביא הרב רובין [כמובן בלי לאפוקי מאחרים, לא לטוב ולא למוטב]
היה שאלה לאחרונה על כשרות מסויימת [אני לא יכול לכתוב בפרהסיה מטעמים מובנים] אם להביא לחלוקה מוצר בהכשר מסויים, והרב הורה שלא להביא גם אם מציינים איזה הכשר זה ואמר שהגם שיש כאלו שנוהגים לאכול הכשר זה, מ"מ בקהילת אברכים אין זה מתאים

שמעתי מפורש מעד ראיה ששאל את הרב דוד על בית יוסף וענה תשובה שלא מכיר ואם כן אין סיבה לו' שהוא עצמו אוכל.

שמעתי מפורש מעד ראיה ששאל את הרב דוד על בית יוסף וענה תשובה שלא מכיר ואם כן אין סיבה לו' שהוא עצמו אוכל.
א. שבענו די והותר משמעתי מעד ראיה ששאל שחשב שאמרו לו.
ב. גם אני לא מכיר את העדה החרדית על בוריה, ואם זה מה יש אני אוכל (לא בבשר וכו). "לא מכיר" לא אומר שלא אוכל.

הגרש"מ עמר - רבנות ירושלים
הגרש"י זעפראני - בעופות לנדא בד"ץ רובין ושארית, בבקר - לוין, רובין, עדה"ח וול-דאן, והללי.

אגב, הגרש"י עצמו לא מוכן להורות על הכשרים כמעט בשום אופן, ובכל מקרה נוקט להקל מאוד מפני השלום ומרגלא בפומיה מהגר"א שבביתו לא היה אוכל כמעט כלום וכשהתארח סמך על רוב בהמות אינם טרפות.

הגר"ש בצלאל אינו אוכל בשר. ועופות רק מה שהרבנית מלחה
וידוע שבימים עברו היו הולכים הוא וחכם שלום לשחוט עופות יחד
אכן יש יראי שמיים שנוהגים כן, ופשוט שמי שחפץ להציל עצמו מכל חשש - כך יעשה.
וכן שמעתי שהגה"צ רבי מאיר אמסלם שליט"א דומ"ץ נווה יעקב אוכל רק בשר ועוף ששחט בעצמו, ובשנים שלא התאפשר לו לשחוט - לא אכל מהם כלל.

אבל לכלל הציבור ודאי שזו הנהגה קשה מאוד.

ראשי תחתית