עדכונים מבית הרב יצחק יוסף שליט"א

אני לא דיברתי על עצם הגיוס, אלא על לשונות של זלזול שאין בהם תועלת. ואתה כעסת למה כתבתי על רבך שלא היה צריך לומר משפט זה. וע"ז הגיב הרב @משיב כהלכה שמותר להגיב על דברי כל גדול. אז למה אתה עושה סלט, כאילו הרב משיב כהלכה בא להצדיק את גיוס הבחורי ישיבות
כנ"ל, אף אחד לא דיבר כאן בעד גיוס בחורי הישיבות,
עי' לעיל שעל זה דיברת עם אותו נער מתחזק
מה זה לזה?
מה כל כך בושה?
מה רב לא יכול לטעות, לא יכול להיפלט לו משפט, שלא היה צריך להיאמר (או שאתה אוחז כמו חסידי פלוני, שמותר לרב לומר ולעשות הכל, כמובן לא שואלים על רב)
קורה שרב טועה, קורה שנפלט משפט - אבל אם הוא שונה דבריו סימנא מילתא שמתכוון למה שאומר

כעת ממש חזרתי מפעילות קירוב עם נוער מתחזק,
וישבתי ללמד בחור מתחזק בן 14, שב"ה התחיל להתמיד לבוא ללמוד, ולהתחזק.
וספרתי לו סיפור על הרב עובדיה יוסף. ואיך שאמרתי לו הרב עובדיה הוא אמר לי בזה הלשון:
אני לא יודע אם מותר לדבר על רבנים, אבל תעצור אותי אם אני עושה איסור, אבל זה שאלה שקשה לי, אמרתי לו תשאל. והוא אמר לי איך זה שהרב עובדיה היה מעודד ואוהב חיילים, ואמר שצריך לנשק אותם, והבן שלו הרב הראשי, מזלזל בחיילים, ואומר שצריך לזרוק את הצווים לאסלה, ועוד משפטים נגד החיילים.
והייתי צריך להסביר לו, שלא יתייחס למשפטים אלו, ואין כוונתו לזלזל בחיילים, וכו' וכו'.
אבל הבנתי כמה צדק הרב @משיב כהלכה שרבנים לא צריכים לזרוק משפטים בלי לשים לב, ושאין בהם תועלת בכלל, כי אפשר לדבר עם בני תורה נגד הגיוס, בלי להגיד לשונות זלזול, שאח"כ זה פוגע לנו בקירוב רחוקים, שאנו צריכים להתמודד עם זה.
שבוע שעבר הייתי בפעילות של קירוב לנוער מתחזק, (שלום לעם)
ומדבר לדבר נכנסנו לעניין צבא וגיוס, והיה שם הרבה בחורים שעוד מעט מגיעים לתפר אם ללכת לצבא או להמשיך ללמוד.
אבל רובם ככולם שם - אלה שרצו להמשיך ללמוד "פחדו" שיעברו על החוק ולא יתייצבו ויהיו משתמטים וכו'.

דברתי איתם באורך על הנושא ואז בקשתי מאחד מהם לפתוח את דבריו של מרן הרב יצחק יוסף שליט"א ולהראות לכולם...
ואיך שסיימו לראות זאת, קם אחד מהבחורים היותר פעיל וצעק לכולם "תראו מה גדול ישראל אומר" אם יש לנו הוראה מה לעשות למה שנפחד ממשהו!?

וב"ה היה חיזוק גדול מהדברים האלה.

ואז הבנתי כמה צדקו אותם האומרים שבמשפטים כעין אלה יש חיזוק גדול לנוער בגיל הזה.

שבוע שעבר הייתי בפעילות של קירוב לנוער מתחזק, (שלום לעם)
ומדבר לדבר נכנסנו לעניין צבא וגיוס, והיה שם הרבה בחורים שעוד מעט מגיעים לתפר אם ללכת לצבא או להמשיך ללמוד.
אבל רובם ככולם שם - אלה שרצו להמשיך ללמוד "פחדו" שיעברו על החוק ולא יתייצבו ויהיו משתמטים וכו'.

דברתי איתם באורך על הנושא ואז בקשתי מאחד מהם לפתוח את דבריו של מרן הרב יצחק יוסף שליט"א ולהראות לכולם...
ואיך שסיימו לראות זאת, קם אחד מהבחורים היותר פעיל וצעק לכולם "תראו מה גדול ישראל אומר" אם יש לנו הוראה מה לעשות למה שנפחד ממשהו!?

ואז הבנתי כמה צדקו אותם האומרים שבמשפטים כעין אלה יש חיזוק גדול לנוער בגיל הזה.
מתקבל על הדעת שדברים תקיפים בנושא הגיוס, מרב עם פרופיל ציבורי משמעותי כל כך כמו שלו, עשויים בהחלט לחזק הרבה מאוד בחורים מתלבטים, בעיקר מזרחיים ומסורתיים, שדברים של יהודי כמוהו נתפסים כמי שיש בהם סגולה וכיו"ב.
יחד עם זאת מה שבדבריו לפעמים נשמע שעושה ליצנות מהגיוס, ומזלזל בו, כמו לשים באסלה וכיו"ב, זה דבר שבלי ספק גורם כאב עצום להרבה אנשים שקשה לראות מה התועלת בגרימת אותו כאב.

מתקבל על הדעת שדברים תקיפים בנושא הגיוס, מרב עם פרופיל ציבורי משמעותי כל כך כמו שלו, עשויים בהחלט לחזק הרבה מאוד בחורים מתלבטים, בעיקר מזרחיים ומסורתיים, שדברים של יהודי כמוהו נתפסים כמי שיש בהם סגולה וכיו"ב.
יחד עם זאת מה שבדבריו לפעמים נשמע שעושה ליצנות מהגיוס, ומזלזל בו, כמו לשים באסלה וכיו"ב, זה דבר שבלי ספק גורם כאב עצום להרבה אנשים שקשה לראות מה התועלת בגרימת אותו כאב.
הליצנות והזלזול (בגיוס כלפי הלומדים! - לא בחיילים!) זה מתכון להעביר את הפחד שיש להם.

הליצנות והזלזול (בגיוס כלפי הלומדים! - לא בחיילים!) זה מתכון להעביר את הפחד שיש להם.
כאשר אומרים על צו גיוס לזרוק לאסלה, ואותו בחור שמתלבט אם להמשיך בישיבה או ללכת לצבא, יש לו בן דוד שנהרג או נפצע או נהרסה לו הפרנסה או השלום בית בגלל המחויבות [הרגשית והזהותית] שיש לו לאותו צו, ולמה שאותו צו מייצג, בין אם תרצה או לא, זה נושא כבד משקל עבורו, למה אי אפשר לומר לו שהצבא הוא שמד רוחני, ושהזכות להיות ת"ח היא עצומה, ושאין לחשוש כלל מהמעצרים, ושראשי המדינה וכן ראשי הציבור הדתי לאומי לא יודעים באמת להעריך מה זה תורה ומה זה זהירות בשמירת התורה, וכל זה בלי לעשות צחוק והקטנה מדבר שיש בו כל כך הרבה כאב לב, ומחיר עצום ?

רק באגב מבלי להיכנס לנושא - מה יקרה ברגע שתגיע אליהם המשטרה הצבאית? הם יסכימו ללכת לכלא? או שהם רק מאמינים בתור סגולה שלא יקרה להם כלום?
זה רק ללמדך [אני יודע שאתה שותף לדעה זו] כמה נחוץ החוק שיסדיר את מעמדם של לומדי התורה.

ואגב - את הדיבורים החזקים נגד הגיוס יהיה אפשר לדבר גם לאחר שיעבור החוק. [גם אם לא ראשי הישיבות, לפחות הרה"ר לשעבר ודאי יוכל לדבר]

כאשר אומרים על צו גיוס לזרוק לאסלה, ואותו בחור שמתלבט אם להמשיך בישיבה או ללכת לצבא, יש לו בן דוד שנהרג או נפצע או נהרסה לו הפרנסה או השלום בית בגלל המחויבות [הרגשית והזהותית] שיש לו לאותו צו, ולמה שאותו צו מייצג, בין אם תרצה או לא, זה נושא כבד משקל עבורו, למה אי אפשר לומר לו שהצבא הוא שמד רוחני, ושהזכות להיות ת"ח היא עצומה, ושאין לחשוש כלל מהמעצרים, ושראשי המדינה וכן ראשי הציבור הדתי לאומי לא יודעים באמת להעריך מה זה תורה ומה זה זהירות בשמירת התורה, וכל זה בלי לעשות צחוק והקטנה מדבר שיש בו כל כך הרבה כאב לב, ומחיר עצום ?
כל זה לא מעביר את הפחד (מנערים אלה)
אבל שמדברים בהומור וצחוק על דבר כזה זה כן.

רק באגב מבלי להיכנס לנושא - מה יקרה ברגע שתגיע אליהם המשטרה הצבאית? הם יסכימו ללכת לכלא? או שהם רק מאמינים בתור סגולה שלא יקרה להם כלום?
אני לא חושב שהם האמינו זאת בתור "סגולה" כמו שכתבו לעיל.

פשוט שזו הוראה של משהו מפורסם שהם מכירים ורואים איך שהוא מדבר בחשיבות הללמוד תורה ובזלזול לצד השני הם מבינים מה לעשות.

@אור יעקב סיפורים על התרגשות רגעית של נערים, שלא ברור אם הם צעקו בתור מחאה או הסכמה או בכלל קראו לחבר שיעביר להם את הפיצוחים, זה נחמד לסיפורי צדיקים בהתוועדות המרכזית ביום ההמלכה י"ז באב.
בשביל לדון שנושא רציני, כמו החוק להסדרת מעמד לומדי התורה, צריך לבוא עם מספרים ועובדות ונתונים של השטח, כלל השטח, בצורה מקצועית. ואם אנחנו דברים על נערים שנמצאים בגבול, כבר הבאנו בפורום לפחות פעם אחת מה קורה בישיבות התכוניות החרדיות (לא תמיד זה אותו סוג הנוער כמו המתחזקים, נכון, ועדיין) מאז שאין חוק, כמה אחוזי גיוס לצבא זנקו בצורה משמעותית עד כדי שראשי הישיבות הנ"ל התאספו לאסיפת חירום לחשוב מה עושים.

שכחו את קונטרס הספקות
קונטרס הספיקות זה עי"צ ח"ב.
היה יהודי שתרם ורצה שיצא בשם אחר, והויציאו את עין יצחק בג' כרכים עם שמות שונים, ח"א בשם כללי הפוסקים כמדומה. ח"ב בשם קונטרס הספיקות, וח"ג בשם מעתיקי השמועה.
בח"א וח"ב לא היה הוספות על עין יצחק כלל, וגם הושמטו כמה פרקים. ובמעתיקי השמועה נוסף מעט.

הוא כנראה עוקב כאן בפורום...
כ"כ קשה לכם לראות שיצא נזק מדברי הרב שלכם?!
מדובר מבחור אתיופי מבית חילוני או מסורתי, שאמר טענה בכאב, ושהרב @משיב כהלכה אמר שהרבה מסורתיים טוענים שזה קשה להם לשמוע את זה, התווכחתם אתו, וכעת באתי כיהודה ועוד לקרא לרב משיב כהלכה שהוא צדק!

עי' לעיל שעל זה דיברת עם אותו נער מתחזק
הוא לא שאל אותי על עצם הגיוס, אלא אם לזלזל בחיילים או לא, כי הוא (ועוד הרבה מסורתיים שאוחזים גם מהצב"א) נפגעו ממשפטים אלו. וזה היה הנידון. ותו לא מידי!
קורה שרב טועה, קורה שנפלט משפט - אבל אם הוא שונה דבריו סימנא מילתא שמתכוון למה שאומר
אז אם רב חוזר על טעות פעמיים זה כבר לא טעות?!

אפשר לשאול מי הוא רבך?
השאלה לגבי מה, לגבי הלכה אני משתדל ללמוד את הדעות העיקריות, ולראות מי יותר מסתבר לי.
ואם כוונתך להתייעצות בספקות או בהשקפה, אז זה הרב יהודה ברכה, מח"ס ברכת יהודה, שהוא גם ת"ח גדול, וגם זמין מאוד בזכות הענוה שיש לו.

כל זה לא מעביר את הפחד (מנערים אלה)
אבל שמדברים בהומור וצחוק על דבר כזה זה כן.
אני הקטן והשפל לא מסכים עם זה, אבל מי אני ומה חיי, יתכן שאני טועה - זה קורה לי הרבה.
אבל גם בהנחה שאני טועה, מה עם אותם אלפים שהמלחמה והצבא אילצו אותם לשלם מחירים בלתי נתפסים, ושבין כך יש להם "בטן מלאה" נגדנו שאנחנו לא שותפים איתם בכאב, ולא מבינים את עוצמת המחיר, ויש לנו מחלוקת עמוקה וכואבת מאוד מאוד נגדם, האם מצד בין אדם לחבירו, אנחנו לא מחויבים לכל הפחות לכבד את הכאב שלהם ?
הרי אם המסר יהיה תקיף ולא מזלזל, הוא יעבוד בדיוק באותה מידה, ואין כאן עניין של להעמיד את עולם התורה על ידי אותה גישה מזלזלת בצבא, ומצד הפגיעה בהם היא עצומה ונוראה, זה לא קצת צורם ?
אני בדרך כלל לא אוהב להכנס להתכתשויות הללו, פשוט יש מבני משפחתי שעברו את הדברים הנ"ל בצבא במלחמה האחרונה, [פציעה, פגיעה עצומה בפרנסה, הרס השלום בית, פוסט טראומה וטיפולים פסיכולוגיים מפרכים] יש לי איתם ויכוחים מרים ומייגעים מתוך כבוד והמון כאב, אבל כשהם טוענים שהרבנים שלנו מזלזלים בהם - באמת שאין לי מה להגיד.

באופן כללי,
אני לא חושב שאי מי מרבותינו נ"ע שדיברו על גיוס בני הישיבות,
דיברו על כך בהומור.

נהפוך הוא, יש להתייחס לזה במלוא הכובד ראש, להעמיד את הטענות בצורה ברורה וחדה,
בלי משוא פנים.
לתת כלים אמיתיים להתמודד עם ההסתה, ולא לשפוך שמן למדורת ההסתה - כאשר את הכלים האמיתיים להתמודדות מולה - לא נותנים.

כ"כ קשה לכם לראות שיצא נזק מדברי הרב שלכם?!
מדובר מבחור אתיופי מבית חילוני או מסורתי, שאמר טענה בכאב, ושהרב @משיב כהלכה אמר שהרבה מסורתיים טוענים שזה קשה להם לשמוע את זה, התווכחתם אתו, וכעת באתי כיהודה ועוד לקרא לרב משיב כהלכה שהוא צדק!
היום פגשתי יהודי מסורתי שהילדים שלו כמובן בצבא ובמילואים, והוא בעצמו אומר שהצבא לא מתאים לחרדים, אמרתי לי מה הוא אומר (בעקבות הדיון כאן בפורום) על מה שהרב הראשי הרב יצחק אומר שצריך לקרוע את הצווים ולזרוק לאסלה. הוא אומר תקשיב לי טוב, הוא צודק, כל הצבא הזה הוא מקום של טינופת (לא מתאים לספר כאן מה שסיפר על מה שקורה שם ומה שהוא שומע מהילדים שלו רח"ל וד"ל) ושחבל לו על הילדים שלו ושאחד מהם חזר משם כופר גמור.

בקיצור, מי שנמצא שם יודע בדיוק למה חרדים לא צריכים להיות שם ויודע בעצמו כמה הרב צודק וצריך לעשות ליצנות מע"ז. ומי שמחפש את הרבנים הוא ימצא (ובפרט שיש כאן מי שעוזר לרגשות שלהם). אני זוכר שהרב עובדיה אמר שאסור לעבור בין ב' נשים, עשו מזה חוכא ואיטלולא, לא חסר להם איך ללעוג על דברי חז"ל ועל רבני ישראל.

היום פגשתי יהודי מסורתי שהילדים שלו כמובן בצבא ובמילואים, והוא בעצמו אומר שהצבא לא מתאים לחרדים, אמרתי לי מה הוא אומר (בעקבות הדיון כאן בפורום) על מה שהרב הראשי הרב יצחק אומר שצריך לקרוע את הצווים ולזרוק לאסלה. הוא אומר תקשיב לי טוב, הוא צודק, כל הצבא הזה הוא מקום של טינופת (לא מתאים לספר כאן מה שסיפר על מה שקורה שם ומה שהוא שומע מהילדים שלו רח"ל וד"ל) ושחבל לו על הילדים שלו ושאחד מהם חזר משם כופר גמור.

בקיצור, מי שנמצא שם יודע בדיוק למה חרדים לא צריכים להיות שם ויודע בעצמו כמה הרב צודק וצריך לעשות ליצנות מע"ז. ומי שמחפש את הרבנים הוא ימצא (ובפרט שיש כאן מי שעוזר לרגשות שלהם). אני זוכר שהרב עובדיה אמר שאסור לעבור בין ב' נשים, עשו מזה חוכא ואיטלולא, לא חסר להם איך ללעוג על דברי חז"ל ועל רבני ישראל.
תקרא טוב את ההודעות האחרונות, ותראה שלא ענית כלום, זה שיש כאלה שאהבו את מה שהרב יצחק אמר, זה לא אומר שאין כאלה שזה צרם להם הזלזול. וכפי שבארנו בהודעות הקודמות (וכפי ששמעתי אתמול מנער מתחזק, שככל הנראה יש לו משפחה בצב"א, וזה כואב לו שמזלזלים בהם (עכ"פ להבנתם זה זלזול).
ומספיק שתקרא את ההודעה הזאת שהוא סיכם את זה יפה -
אני הקטן והשפל לא מסכים עם זה, אבל מי אני ומה חיי, יתכן שאני טועה - זה קורה לי הרבה.
אבל גם בהנחה שאני טועה, מה עם אותם אלפים שהמלחמה והצבא אילצו אותם לשלם מחירים בלתי נתפסים, ושבין כך יש להם "בטן מלאה" נגדנו שאנחנו לא שותפים איתם בכאב, ולא מבינים את עוצמת המחיר, ויש לנו מחלוקת עמוקה וכואבת מאוד מאוד נגדם, האם מצד בין אדם לחבירו, אנחנו לא מחויבים לכל הפחות לכבד את הכאב שלהם ?
הרי אם המסר יהיה תקיף ולא מזלזל, הוא יעבוד בדיוק באותה מידה, ואין כאן עניין של להעמיד את עולם התורה על ידי אותה גישה מזלזלת בצבא, ומצד הפגיעה בהם היא עצומה ונוראה, זה לא קצת צורם ?
אני בדרך כלל לא אוהב להכנס להתכתשויות הללו, פשוט יש מבני משפחתי שעברו את הדברים הנ"ל בצבא במלחמה האחרונה, [פציעה, פגיעה עצומה בפרנסה, הרס השלום בית, פוסט טראומה וטיפולים פסיכולוגיים מפרכים] יש לי איתם ויכוחים מרים ומייגעים מתוך כבוד והמון כאב, אבל כשהם טוענים שהרבנים שלנו מזלזלים בהם - באמת שאין לי מה להגיד.

נערך לאחרונה:
זה לא אומר שאין כאלה שזה צרם להם הזלזול
תאמין לי שיש כאלה שצורם להם שלחרדים יש הרבה ילדים וזה כביכול נופל עליהם, ויש כאלו שרואים חרדים בא להם להקיא.
מבחינתם הרבה מצוות התורה הם לא מוסריים ואין בהם שיוויון ויש בהם זלזול והשפלה לנשים.
ההתיפייפות שלך מובנת!, אבל יבוא יום ותצטרך ליישב גם את רבותיך, שדבריהם לא ימצאו חן ושכל בעיני איזה אנשים.

תאמין לי שיש כאלה שצורם להם שלחרדים יש הרבה ילדים וזה כביכול נופל עליהם, ויש כאלו שרואים חרדים בא להם להקיא.
מבחינתם הרבה מצוות התורה הם לא מוסריים ואין בהם שיוויון ויש בהם זלזול והשפלה לנשים.
ההתיפייפות שלך מובנת!, אבל יבוא יום ותצטרך ליישב גם את רבותיך, שדבריהם לא ימצאו חן ושכל בעיני איזה אנשים.
אולי אתה מצליח להבין את מה שאתה קורא התייפייפות, אני לעומת זאת לא מצליח להבין למה אתה כל כך סולד מדעת תורה.
(ע"ש בהנהגת מרן הגר"ד לנדו לדוגמה בכנס שתוכנן בטעות לתאריך עברי שנפל על ה 7/10 בלועזי, ועוד ועוד דוגמות, והדברים ידועים וברורים שדברי חז"ל להחמיר בלולב מהודר - אין הכוונה להשתמש בו כחץ להוציא לשני את העיניים).

ישנה תהום פעורה בין רוב ילדים של חרדים או בין סתם שנאת חרדים, לבין הצבא, אני חושב שזה ממש ברור.
מי ששונא חרדים, סתם כי הם חרדים, חכם ויפה להתל בו ולעשות ממנו לעג וקלס, ואדרבה מי שנבהל מזה הוא לוקה בחנופה.
יהודי דתי לאומי שמשלם מחיר בלתי נתפס, שהולך כל תקופה ללויה של חבר או שכן או בן משפחה, שמכיר לא מעט פצועים מהמעגל הקרוב, שלא ישן בלילה כי הבן בסכנת חיים כבר שנתיים, זה לא מצחיק!!!

ולכן מה?
מצוה להרבות בדברים שמעוררים שנאה?

ראשי תחתית