אהלי התורה בעדתנו

ומיותר לציין את הגרי"ח סופר שליט"א דכל רז לא אניס ליה.
חייב לציין באשכול זה את המדרש בפרשת השבוע

שמות רבה פרשת וארא פרשה י

תני ר"ע אומר צפרדע אחת היתה והיא השריצה ומלאה את ארץ מצרים, א"ל רבי אלעזר בן עזריה עקיבא מה לך אצל הגדה כלה מדברותיך ולך אצל נגעים ואהלות, צפרדע אחת היתה ושרקה להן ובאו, ויעשו כן החרטומים בלטיהם, שהיו סבורין שהן מעשה שדים.
בס"ד

סנהדרין ס"ז ב' ותעל הצפרדע ותכס את ארץ מצרים ר"ע אומר צפרדע אחת היתה והשריצה ומלאה את כל ארץ מצרים.

אמר ראב"ע עקיבא מה לך אצל אגדה כלה מדברותיך ולך אצל נגעים ואהלות אלא צפרדע אחת היתה שרקה להם והם באו.

והנה מאמר זה ודאי אינו מחלוקת רק בפשוטי המקראות שהרי ר"ע מבאר פסוק וראב"ע אומר לו אגדה. ועוד שמה חרה לראב"ע שאמר לו כלה מדברותיך וכלך בנגעים ואהלות[1] וברש"י שהם חמורים ובהם אתה מחודד יותר.

ונראה דפליגי ר"ע ראב"ע בדברים יסודיים וזהו דצפרד"ע הוי סמל למקור החכמה ציפור דעה כנודע[2]. (עיין מהרש"א בב"ב ע"ג ב' דחזי אקרוקתא רמז על מלכות יוונית וע"ש נקרא צפרד"ע).

ומצינו ב' הנהגות בגדולי ישראל אחד שהגדול יורד מן ההר אל העם ומלמדם בינה וכך מתרבים ת"ח ואמנם לפעמים נפגע באיכותם. וצורה אחרת שהגדול יושב ספון בחדרו ומרבה בשקידה וע"י כך מתקבצים אליו תלמידים ונעשים לת"ח עצומים מצד עצמם ואמנם אי"ז בריבוי.

וזהו החילוק בין שרץ שמשריץ והולך ועיקרו ולדותיו, ואילו שרק שורק במקומו והשריקה הולכת למרחקים וע"י כך מתקבצים לשורק כמו שמצינו בקרא אשרקה ואקבצם הנאמר בנבואת אחרית הימים.

ואומנם השרץ רב אך אין בו מעלה עצמית גדולה ואילו בשורק המתקבצים עולים למקום השורק אך זהו מעט.

ובגיטין ס"ז א' גבי שבח של חכמים ראב"ע קופה של בשמים, שענינה שיריחו את ריחה ויתקבצו אליה. ובשלהי סוטה משמת ר"ע נסתמו מעינות החכמה שענינה השפעה כללית.

וכן מצינו בש"ס שיש בלבול בין שרץ לצפרדע והשרץ טמא והצפרדע טהור. טהרות פ"ו. וזהו משום שימצא אדם שיאמר אלך ואלמד תורה קודם שלמד כל צרכו וזה ודאי לא יעזור משום שעליו להכין עצמו וזה שרץ שלית ליה מגרמיה מידי ועושה שרצים כמוהו שאין תועלת מהם. וכך הצפרדע בחייה הרא' נמצאת במים ורק לאחמ"כ שגודלת יוצאת החוצה.

ובמהר"ל כתוב שמכת צפרדע כנגד ישרצו המים. ובשורשי המילים שרץ ושרק שניהם מילים שיורדות מן הגדול לקטן.

וזהו שאמר כלך אצל נגעים ואהלות רמז לו על אדם כי ימות באהל. ומצורע מוסגר.

[1] ואומנם לעיל ל"ח ב' איתא כהאי לישנא אך זהו בהגדה גבי ב' כסאות של שכינה ושם ר' יוסי אומר עונה לר"ע שאמר דקאי להקב"ה ולדוד עד מתי אתה עושה לשכינה חול וזהו משום דרשתו את לרבות ת"ח.
[2] תנא דבי אליהו רבה פרשה ח

ותעל הצפרדע, שיש בו דיעה, בשעה שהעופות צמאים ובאים לשתות מים מן הייאורים ומן האגמים, קורא אותם, בואו ושתו ואל תיראו, עליהן הכתוב אומר, עליהם עוף השמים ישכון וגו'.

חייב לציין באשכול זה את המדרש בפרשת השבוע

שמות רבה פרשת וארא פרשה י

תני ר"ע אומר צפרדע אחת היתה והיא השריצה ומלאה את ארץ מצרים, א"ל רבי אלעזר בן עזריה עקיבא מה לך אצל הגדה כלה מדברותיך ולך אצל נגעים ואהלות, צפרדע אחת היתה ושרקה להן ובאו, ויעשו כן החרטומים בלטיהם, שהיו סבורין שהן מעשה שדים.
לא יודע למה חייב, אבל אם כן, אז ראוי לציין לידידנו איש האשכולות:
1768431537541.png

ויעשו כן החרטומים בלטיהם, שהיו סבורין שהן מעשה שדים.
יעוין במערכה דפרשתא הדֵין:

ובענין הצפרדע, יעוין בפרשה דשבוע דידן בשנה שעברה.

שתי הערות
1. מציאות החיים מורה שאברך ליטאי שראשו ורובו בתורה הוא מקבל מהסביבה להיות פנוי לשקיעות בתורה (מבחינת טירדות החיים ועזרה בבית) הרבה מעבר לעמיתו בתורה הספרדי.
2. לא כל ת''ח הכותב בקדשים וטהרות זה משקף משהו ופעמים שלא תמצא בדבריהם משהו משמעותי.

שתי הערות
1. מציאות החיים מורה שאברך ליטאי שראשו ורובו בתורה הוא מקבל מהסביבה להיות פנוי לשקיעות בתורה (מבחינת טירדות החיים ועזרה בבית) הרבה מעבר לעמיתו בתורה הספרדי.
2. לא כל ת''ח הכותב בקדשים וטהרות זה משקף משהו ופעמים שלא תמצא בדבריהם משהו משמעותי.
קצר ולענין!

שתי הערות

וממה לדעתך נובע החילוק הזה ?
והאם שורשו הוא לא השורש שגורם להרבה ספרדים לא לפנות בכלל לנושאים הללו (באופן אידיאלי) ?

שתי הערות
בקשר להערה הרא' איני מכיר דבר זה.
2. אמת אבל עדיין זה מדובר בכמות גדולה מאוד ואחרי כל הניפוי יש המון ת"ח

שתי הערות
שוב נחיתות במיטבה, אדרבה אני מכיר הרבה אברכים אשכנזים ששקועים בלימוד, ויש להם הרבה חובות לביתם....
נדמה לי שאין עוד חברה בעולם ששלילית על עצמם כמו הספרדים בדורנו
בציטוט מכל הפורומים באתרא הדין נמצא שלל אשכולות ומגוון בעיות שונות ומגוונות על בעיות הספרדים [זה לא אומר שבאמת אין בעיות]
וכפי ששמעתי מת"ח אחד שהבעיה האמיתי של הספרדים היא "שכל הזמן מחפשים בעיות"
ואולי ראוי לאשכול בפ"ע מהיכן זה נובע....

שתי הערות
שאצל הספרידם אין תמיכה. או שאצל האשכנזים יש?
גם וגם
אני מדבר על אברכים משלנו
יש כאן לדעתי משהו חמור ביותר
נשותינו צדקניות עד למאוד ומשליכות על עצמן עול גדול כדי שהבעל ילמד
ולבעל יש תלונות
זה מגיע ממקום של רצון לפטור את עצמנו מאחריות
ועוד כשהבעל משקיע בלימוד ולא מבזבז את זמנו האשה תתן מעצמה המון
אבל כשהיא רואה שהבעל מתעסק בדברים אחרים היא אומרת לעצמה שכנראה אין התורה חשובה בעיניו

שוב נחיתות במיטבה, אדרבה אני מכיר הרבה אברכים אשכנזים ששקועים בלימוד, ויש להם הרבה חובות לביתם....
בציטוט מכל הפורומים באתרא הדין נמצא שלל אשכולות ומגוון בעיות שונות ומגוונות על בעיות הספרדים [זה לא אומר שבאמת אין בעיות]
כאן זה המקום המדויק לדון על הדברים
מאחר ונמצאים בפיגור אדיר כמעט בכל תחום
חייבים למצוא את הדברים המפריעים
לא בהכרח שהכל שלילי או בכלל שיש משהו שלילי
אלא לראות איך לייעל את המערכת
ואין עניין לדחוף את הדבר הזה כל שתי הודעות

גם וגם
אני מדבר על אברכים משלנו
יש כאן לדעתי משהו חמור ביותר
נשותינו צדקניות עד למאוד ומשליכות על עצמן עול גדול כדי שהבעל ילמד
ולבעל יש תלונות
זה מגיע ממקום של רצון לפטור את עצמנו מאחריות
ועוד כשהבעל משקיע בלימוד ולא מבזבז את זמנו האשה תתן מעצמה המון
אבל כשהיא רואה שהבעל מתעסק בדברים אחרים היא אומרת לעצמה שכנראה אין התורה חשובה בעיניו
יש בזה הרבה צדק בהרבה מקרים.
אבל פעמים רבות היכולת של התמיכה המשפחתית מעוטה יותר.
וגם יש משפחות מעורבות, שיש שאלות גם מצד החם, מה עם פרנסה וכדו'.

יש בזה הרבה צדק בהרבה מקרים.
אבל פעמים רבות היכולת של התמיכה המשפחתית מעוטה יותר.
וגם יש משפחות מעורבות, שיש שאלות גם מצד החם, מה עם פרנסה וכדו'.
לכאן ולכאן
הקושי נופל בחיתון הילדים
די לתירוצים שבו ותלמדו
בכל תחום בכל נושא נמצא את עצמנו

לכאן ולכאן
הקושי נופל בחיתון הילדים
אולם לענ''ד עדיין יש תמיכה רחבה יותר בציבור הליטאי בדירות וכדו'.
די לתירוצים שבו ותלמדו
יש כאן ניתוח מציאותי. אפשר להיות עניני לתועלת הענין.
בכל תחום בכל נושא נמצא את עצמנו
זה ודאי. ואין דבר העומד בפני הרצון. ובשביל זה אנו פה לגלות את הקשיים, ולראות איך פותרים.
לא ע''י הדחקה.

נערך לאחרונה:
באמת עובדה מתמיהה, והמתמיה ביותר שכל ההאשמות נכתבות כעובדות מוצקות והצד השני צריך להביא ראיות נגד.
היש מישהו אחד בעולם, שיכול לבדוק כאלה דברים ולהעיד עליהם, (מלבד ניסיונו האישי), שבכלל צריך להשיב על זה?!
אתמהה.

כאן זה המקום המדויק לדון על הדברים
מאחר ונמצאים בפיגור אדיר כמעט בכל תחום
חייבים למצוא את הדברים המפריעים
לא בהכרח שהכל שלילי או בכלל שיש משהו שלילי
אלא לראות איך לייעל את המערכת
ואין עניין לדחוף את הדבר הזה כל שתי הודעות
הוא כתב לך את תמצית הבעיה, שלא נהנים ממה שיש, ומחפשים בעיות כל העת, ולכן יש פיגור.
לכשהשיח ישתנה ויהיה תקין ונורמלי (לא מעבר) לא יהיה שום פיגור, כי לא נצטרך לחפש שום דבר במקום אחר.

הוא כתב לך את תמצית הבעיה, שלא נהנים ממה שיש, ומחפשים בעיות כל העת, ולכן יש פיגור.
לכשהשיח ישתנה ויהיה תקין ונורמלי (לא מעבר) לא יהיה שום פיגור, כי לא נצטרך לחפש שום דבר במקום אחר.
תשתדל מדי פעם לנשום אויר
ושוב תוכל להטמין את הראש בחול.

הרשה לי,
אבל מה שיש פשוט לא מהנה (אותי עכ"פ),
וע"כ אני מחפש במקומות אחרים ששם אני בהחלט מוצא.
וככל שאני מחפש את מה שאני צורך, אני מבין שמה שיש לי כרגע, זה בפיגור גדול מאד.
ומה שיש במקומות שהיו אמורים לייצג אותי, אני פשוט לא רוצה. ואם אגדיר זאת בחריפות, הם מחזירים אותי אחורה הרבה הרבה (בכל מיני תחומים, למחוזות שבהם אני לא רוצה להיות).
כך שאני לא יכול להסתפק במה שיש, ונראה לי שכמוני יש עוד כמה אלפים.
(אלה שכן יודעים להזיז עניינים בציבור שלנו ויש להם את הכוח, נמצאים ע"פ רוב במקום המשתלם להם. - קרי; האיזור ממנו אני בורח).

ראשי תחתית