איך יתכן הדבר, שאתה פוגש בחורים בישי"ג\אברכים שיודעים אולי הרבה הלכות, אבל ללמוד דף גמרא כראוי לא מסוגלים?!
גם כשיצא רש"י, היו שטענו "מהיום לא תוכלו ללמוד בלי רש"י..."
ההערות של מהדורת שוטנשטיין הן לימוד בעיון פשוטו כמשמעו. רק שבמקום ללכת לספריה, לחפש את הרשב"א, לראות שחסר ולחפש בשולחנות, למצוא את הרשב"א, לדפדף, לעבור על כל הרשב"א ולמצוא את הקטע המתאים, להבין מה בדיוק רוצה הרשב"א - - - - אז סיכמו לך את דעת הרשב"א כתב, במילים ספורות. וכן על זה הדרך, לגבי כל הראשונים והאחרונים. גם הגריש"א צולם לומד בשוטנשטיין מספר פעמים, הוא טען שהוא נהנה לראות את סיכום הדברים (למרות שהכיר את כל לשונות הראשונים בעל פה) ואף המליץ לאחרים.
אגב, רובא דרובא מהבחורי ישיבות לא באמת לומדים בישיבה "איך ללמוד". רובם מעבירים את הזמן בשטויות והבלים, או שמלעיטים אותם בדברי האחרונים והם חוזרים עליהם כמו תוכי. לימוד בעיון אמיתי נמצא בישיבות בודדות ואצל ר"מים בודדים, בדרך כלל תלמידי בריסק, ואם אדם רוצה לבחון את עצמו אם הוא יודע ללמוד, שפשוט יקח גמ' שוטנשטיין ויראה אם מצליח לכוון לכל ההערות או לפחות לרוב ההערות. אם יש קושיה שמישהו הקשה והוא פיספס, זה אומר שהוא לא יודע ללמוד.
היו מקומות שלימדו את התלמידים באופן של כיסוי רש"י ותוספות.
זוהי דרך הלימוד המקובלת בצפון אפריקה, מרוקו ותוניס. ואותו דבר אפשר לעשות עם שוטנשטיין. וכל זה כאשר מקדיש זמן מסויים לעיון כדי להתרגל לעיין, אבל לבזבז על זה יומם ולילה, לא.
"גם בעניין פלפול ועיון ההלכה היה מורי [האר"י] זלה"ה אומר כי תכלית העיון הוא לשבר הקליפות שהם הקושיות כי הם גרמו לאותם הקושיות שהם בהלכה שלא יובנו תירוציהם כי אם בקושי ובדוחק גדול כנודע, ואמנם עסק התורה ממש אינו העיון רק קריאת התורה בעצמה בארבע דרכים שהם ראשי תיבות פרד"ס (ראשי תיבות של פשט רמז דרש סוד יוצא צירוף אותיות פרדס) כנודע וכמו שמי שרוצה לאכול האגוז צריך תחלה לשבר קליפותיו כן צריך להקדים העיון בתחלה והיה מורי ז"ל אומר
כי מי ששכלו זך ודק וחריף לעיין הלכה בשעה או על הרוב בשתי שעות ודאי הוא שטוב לו מאד שיטרח שעה או שתי שעות בתחלה בעיון לסבה הנזכרת, אבל מי שמבין בעצמו שהוא קשה העיון וטורח בו זמן הרבה עד שיעיין ההלכה לא טוב הוא עושה ודומה למי שמשבר כל היום אגוזים ואינו אוכל מה שבתוכם ויותר טוב לו שיעסוק בתורה עצמה בדינין ובמדרשים וסודות" (ספר "פתורא דאבא" חלק ב' סימן כז)
זאת אומרת, גם על לימוד ההלכה היה אומר האר"י לא לעיין יותר משעה-שעתיים, אבל להבין את הגמ' מאן דכר שמיה...
בימינו שכחו לגמרי שמטרת הלימוד היא לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא.
הגמ' נכתבה בשפה שהיתה מובנת היטב לאותו הדור (גם מבחינת התחביר וגם מבחינת השפה), וכן הראשונים כתבו דבריהם בשפה המובנת היטב לדורם. ולכן אבותינו לא היו צריכים להתאמץ הרבה כדי להבין מה אומרים להם.
ומי שחושב שעמל התורה הוא להבין מה כתוב, שיתרגם את התורה לסינית או כל שפה שאינו מבין, וכך "עמלו" יהיה פי כמה וכמה...
הגמ' עוסקת בעיקר בבירור דברי התנאים ומה שיוצא מהם הלכה למעשה, בדגש על מי שנפסקה הלכה כמותו (מדשקלי וטרי אליביה וכו'), ובדגש על מהות הענין, למה נכתב כך ולא אחרת, ומה אנו למדים ממה שכתוב: "מדקתני אבות - מכלל דאיכא תולדות, תולדותיהן כיוצא בהן או לאו כיוצא בהן?"
אגב הקושיות והתירוצים אנו נתקלים בשפע של חכמה עילאה שעל ידה הלומד לומד איך ללמוד, אבל הלא גם זה לא מספיק לך, אתה רוצה לשרוף זמן גם כדי להבין
מה בכלל כתוב בגמ'...
הלא כל אחד שלומד גמ' בימינו לומד את רש"י, ושוטנשטיין הוא בעצם ביאור המבוסס על רש"י, רק בשפה עכשווית ומובנת. למה שלא תקח גמרא בלי רש"י ותעמול להבין את הגמ' לבד?
המושג "עמל התורה" השתבש והוא מתורגם כיום לפענוח שפה קשה, כגון: מה בכלל כתוב בגמ', באותו טקסט שאינו מנוקד ואינו מפוסק והרבה פעמים מתחיל מהאמצע (כגון שהגמ' שואלת שאלה על דבר שהוזכר קודם, ללא שום הקדמה), מה הביאור המילולי בשפה הארמית (שהלומד בגמ' סטנדרטית נתקע בזה הרבה, אע"פ שרגיל בלשון הארמית), ומה כתוב ברש"י, המדבר בשפת דורו מלפני אלף שנה ולא בשפה עכשווית, וגם מקצר הרבה.
כמו כן "עמל התורה" מתורגם לריצה הלוך וחזור לספריה, ולאחר מכן חיפוש בספריה, היכן נמצא ראשון פלוני והיכן נמצא ראשון אחר, ולאחר מכן - חיפוש באותו ראשון, האם דיבר על הקושיה שאני מתקשה בה, ונבירה באותיות הקטנות בכתב רש"י, תוך ניסיון להבין את לשונו המוקשה של אותו ראשון שחי לפני הרבה דורות (ולפעמים חלו שיבושים בהעתקת לשונו, מה שמסרבל יותר את כל הסיפור).
אבל כל זה אינו "עמל התורה" העיקרי אלא שולי, והלימוד ב"שוטנשטיין" חוסך את זה מאיתנו. הלומד מבין היטב מה כתוב, וגם אם יש לו קושיה - בדרך כלל היא מתורצת על אתר, למטה בהערות, שם מובא סיכום נפלא של הראשונים והאחרונים שדיברו על זה.
העמל העיקרי הוא להבין "למה" כתוב מה שכתוב. להתייגע על כל מילה, למה כתוב כך ולא אחרת, מה עומק הסברא, ואיך להוציא מכאן הלכה למעשה.
כדי שאדם יתרגל בעמל זה, הוא משקיע ימים ושנים בחיידר, בישיבה קטנה, ובישיבה גדולה, ללא שוטנשטיין וללא שום כלי עזר. זה זמן מספיק בהחלט.
אולם יכול אדם לשרוף שנים רבות, ולסיים את הישיבה כבור ועם הארץ שאינו יודע ללמוד, מפני שאף אחד לא לימד אותו איך ללמוד. ומאידך גיסא מספיק שיעור עוצמתי אחד, כדי לדעת 'איך ללמוד'.
וזה לך האות אם אתה יודע ללמוד - אם במהלך לימוד הגמ' בשוטנשטיין למעלה, זכית לכוון לכל השאלות שהקשו הראשונים והאחרונים והביא השוטנשטיין למטה. אם לא קשה לך כלום, כנראה אתה לא לומד אלא מדקלם. ואין נפק"מ באיזה גמ' אתה לומד, בכל גמ' יהיה הלימוד שטחי ועלוב.
סיפר לי מח"ס חו"כ שלמד בישיבת אור ברוך: הוא היה אצל הרבה ר"מים בישיבה קטנה וישיבה גדולה, אבל אף אחד מהם לא לימד אותו "איך ללמוד" כמו שלימד אותו הגאון ר' יואל טולדנו, כיום ראש ישיבת ברית יעקב, שאז היה ר"מ שיעור ג' בישיבה הקטנה של אור ברוך (הגר"י טולדנו משתייך לבית בריסק).
הגר"י פתח את השיעור הראשון ואמר לתלמידים שהבן שלו הקטן יודע להכין דף גמרא בעשר דקות. ואם כן, בשביל מה להשקיע כל יום כמה שעות בלימוד פחות מדף גמרא? לא חבל על הזמן?
אבל זהו לא באמת לימוד. אני אלמד אתכם איך לומדים, אמר ופתח בתחילת בבא בתרא. "השותפין שרצו לעשות מחיצה בחצר, בונין את הכותל באמצע". ואז התחיל להמטיר שאלות על התלמידים ההמומים, כשהוא מכניס את כל מהלך הגמ' והראשונים בתוך דברי המשנה (אני כותב מהזכרון, ממה שסופר לי, ואקווה שהעקרון יובן).
על איזה חצר מדובר, חצר משותפת?
אז למה 'לעשות מחיצה', למה לא כתוב 'לחצות'?
מה זאת אומרת 'רצו', צריך דוקא ששניהם ירצו? ואם רק אחד מהם רוצה?
"רצו" הכוונה שהסכימו לחלק את החצר ביניהם, או שהסכימו לבנות כותל?
אם רצו לעשות מחיצה, אז למה כותל דוקא?
מה זאת אומרת 'באמצע', וכי לא הייתי יודע לבד שהמחיצה היא באמצע?
וכך המשיך עד סוף המשנה עם קושיות רבות על כל מילה ומילה. המחשה זו הועילה לאותו אחד יותר מכל השיעורים ששמע בימי חייו, עם קושיות ותירוצי האחרונים על הסוגיה.
ולפיכך, מי שיודע ללמוד - יעמול היטב גם במהדורת שוטנשטיין, ומן הסתם יהנה מאוד למצוא תירוצים לכל קושיותיו בראשונים ובאחרונים המסודרים למטה. ומי שלא יודע ללמוד, גם גמ' רגילה לא תביא אותו לידי עמל, אלא לעמל שולי כנ"ל.