האם החיד"א בירך על פיל כל שלושים יום

כנראה ששוב אתה שולח לו חצאי משפטים (תזמין אותו לפורום במקום לעשות טלפון שבור)
כמובן אני שולח לו חצאי משפטים... ממש מצחיק! אני שולח לו את כל התוכן וזה מה שהוא עונה.

ובבקשה ממך אם אין לך תשובה ברורה ואמיתית אל תכתוב בכח - כדי להצדיק בכל כחך את רבך הרב יצחק! זה סתם ביטול תורה לי ולך!

לא מכיר אותם כ"כ אבל אם אתה אומר.

בכל מקרה רק רציתי להביא שבכתב יד של הספר לא נראה לי יש נקודה שם איפה שהוא ולכן דפוס אחד שם נקודה בין שתי המילים ואחד שם בסוף כך שהפרשנות של המילה ניתנת לוויכוח.

אבל זה בדיוק העניין , שאתה מביא ראיה מהוצאה שהכי פחות יש להתחשב בה.

אבל זה בדיוק העניין , שאתה מביא ראיה מהוצאה שהכי פחות יש להתחשב בה.
אני מביא ראיה שסך הכל החיד"א לא כתב נקודות בספר הזה.
ובבקשה ממך אם אין לך תשובה ברורה ואמיתית אל תכתוב בכח - כדי להצדיק בכל ככך את רבך הרב יצחק! זה סתם ביטול תורה לי ולך!
אתה שוב חוזר על אותה איוולת בלי לשים לב מה אני כותב לך.

רק תשים לב בהתחלה איך גמרת את ההלל על הוצאה זו -
מהדורה חדשה ומורחבת ומקיפה ביותר.
הוא לא ראה את זה ואומר שזה ההוצאה הכי גרועה...
אבל אחר שהרה"ג @כאחד העם כתב לך -
במכון המאור רבים השיבושים ברוב ספריהם , כי הם מתהדרים רק בהדר , ואת הדיוק והט"ס זונחים והדברים ידועים ועתיקים
ענית לו -
לא מכיר אותם כ"כ אבל אם אתה אומר.
אתה מבין בהתחלה דיברת בביטחון שזה מהדורה כ"כ מורחבת ומקיפה, ואח"כ הודית שאתה לא מכיר אותם כ"כ....

כעת שלח לי אותו ת"ח כך -

הבאזאר הגדול באיסטנבול (Kapalıçarşı), שבתוכו נמצא ה"בישיסטין" (Bedesten) שהחיד"א מזכיר, לא היה סתם שוק מעורבב. הוא היה מחולק לרחובות שתי וערב, כאשר **כל רחוב הוקדש לגילדה (איגוד מקצועי) אחרת**.
היו שם (וישנם עד היום) רחובות על שם המקצועות: "רחוב מוכרי השטיחים", "רחוב צורפי הזהב", "רחוב יצרני הכובעים", וכו'.

אחד הרחובות/אגפים הידועים בשוק נקרא בטורקית **İğneciler** (אִינֶגִ'ילֶר):
* המילה İğne (אִינֶה) בטורקית פירושה **מחט / סיכה**.
* התוספת -ciler הופכת את זה לבעל המקצוע ברבים: **מוכרי המחטים**.
כלומר, היה בשוק אזור מובהק שנקרא **"שוק מוכרי המחטים" (שוק הסדקית)**. החיד"א פשוט תרגם את שם האגף הזה או את תכולתו לשפת האם שלו (לאדינו).

רק תשים לב בהתחלה איך גמרת את ההלל על הוצאה זו -

אבל אחר שהרה"ג @כאחד העם כתב לך -

ענית לו -

אתה מבין בהתחלה דיברת בביטחון שזה מהדורה כ"כ מורחבת ומקיפה, ואח"כ הודית שאתה לא מכיר אותם כ"כ....
גמרתי את ההלל על הוצאה זו שהיא "מורחבת ומקיפה". (ואני לא חוזר בי! אתה מוזמן לראות אותה לבד)
לא בדקתי אותה לעומק לראות כמה טעויות יש לה...

קצת תורת החילוק...

גמרתי את ההלל על הוצאה זו שהיא "מורחבת ומקיפה". (ואני לא חוזר בי! אתה מוזמן לראות אותה לבד)
לא בדקתי אותה לעומק לראות כמה טעויות יש לה...
תודה רבה...
אתה כתבת את הודעתך בתגובה על הודעתי הנ"ל בשם אותו ת"ח שאינו מכיר הוצאה זו, אבל זה נראה שיש בה הרבה שיבושים (לפי מה שהביאו כאן ממנה).

וע"ז ענית שזה מהדורה כ"כ חשובה, וכעת אתה אפילו לא יודע אם יש שם טעויות...
ואם כוונתך סתם לשבח שהיא מורחבת, מה זה קשור למה שאני כתבתי?! (גם הילקו"י החדשים מורחבים מאוד עם אלפי עמודים, זה אומר שא"כ הם נקיים מטעויות?!....)
קצת תורת החילוק...
את ה'תורת החילוק' הזה אני יוכל ללמוד רק מרבך... שאתה מנסה כאן בכל כחך להסביר למה תמיד הוא צודק (גם שכתוב שחור ע"ג לבן שלא!!!)

תודה רבה...
אתה כתבת את הודעתך בתגובה על הודעתי הנ"ל בשם אותו ת"ח שאינו מכיר הוצאה זו, אבל זה נראה שיש בה הרבה שיבושים (לפי מה שהביאו כאן ממנה).

וע"ז ענית שזה מהדורה כ"כ חשובה, וכעת אתה אפילו לא יודע אם יש שם טעויות...
ואם כוונתך סתם לשבח שהיא מורחבת, מה זה קשור למה שאני כתבתי?! (גם הילקו"י החדשים מורחבים מאוד עם אלפי עמודים, זה אומר שא"כ הם נקיים מטעויות?!....)

את ה'תורת החילוק' הזה אני יוכל ללמוד רק מרבך... שאתה מנסה כאן בכל כחך להסביר למה תמיד הוא צודק (גם שכתוב שחור ע"ג לבן שלא!!!)
עשית לי כבר כאב ראש.

ואלפ'יניטי היא סיכה
ודרך אגב בדקתי בספרים וכל מי שהזכיר אלפיניטי בתור "סיכה" עשה זאת עם ' אחרי האות פ'.

החיד"א היחידי שכתב אותה כרגיל ולכן נראה שכוונתו למשהו אחר.

1777212492784.png

1777212536531.png

1777212556661.png

1777212585506.png

ודרך אגב בדקתי בספרים וכל מי שהזכיר אלפיניטי בתור "סיכה" עשה זאת עם ' אחרי האות פ'.

הצג קובץ מצורף 19483
הצג קובץ מצורף 19484
הצג קובץ מצורף 19485
הצג קובץ מצורף 19486
כתוב לו שאם כבר הוא בדק באוצר החכמה - למה לא הביא את זה [ללא גרש בפ']
1777216929021.png

ועוד, שגם אליפנט [פיל] זה בפ' רפויה ולא בדגושה, אז גם לשיטתו זה גם ודאי לא פיל..

אגוג'ה היא מחט (תפירה) ואלפ'יניטי היא סיכה (לצורכי תפירה או לצרכים אחרים).
(פרופ' אורה ר. שוורצוולד
שפות עברית ושמיות
מכון סלטי ללימודי לדינו
אוניברסיטת בר-אילן)
ככה גם ראיתי היום בילקוט מעם לועז. (חומש שמות).

הצג קובץ מצורף 19483
הצג קובץ מצורף 19484
הצג קובץ מצורף 19485
הצג קובץ מצורף 19486
יש דפוסים של מעגל טוב שהגרש נמצא אחרי האות פ'.

אם בפעם השנייה החיד"א מדגיש במפורש שהוא בירך משנה הבריות, כנראה הוא בא לומר שדווקא כאן הוא בירך ולא קודם לכן, כיון שסובר שמברכים רק בפעם הראשונה.
למה בהתחלה הוא לא כתב שבירך (אם בירך).
לכאו' מכאן ראיה בדיוק להיפך. שהחיד"א ס"ל שרק בפעם הראשונה מברכים, ולכן כשראה פיל כתב מיד שבאותו זמן בירך עליו משנה הבריות.

אם בפעם השנייה החיד"א מדגיש במפורש שהוא בירך משנה הבריות, כנראה הוא בא לומר שדווקא כאן הוא בירך ולא קודם לכן, כיון שסובר שמברכים רק בפעם הראשונה.
למה בהתחלה הוא לא כתב שבירך (אם בירך).
לכאו' מכאן ראיה בדיוק להיפך. שהחיד"א ס"ל שרק בפעם הראשונה מברכים, ולכן כשראה פיל כתב מיד שבאותו זמן בירך עליו משנה הבריות.
מעגל טוב שלהחיד"א זה בסך הכל יומן מסיפור חייו הוא לא בא לעשות דיוקים עכשיו ולדייק שדווקא פה בירך ובעבר לא.

כתוב לו שאם כבר הוא בדק באוצר החכמה - למה לא הביא את זה [ללא גרש בפ']
לא ראיתי.
ועוד, שגם אליפנט [פיל] זה בפ' רפויה ולא בדגושה, אז גם לשיטתו זה גם ודאי לא פיל..
אדרבה מפה ראיה למש"כ לעיל שאולי כוונתו לElephantidae
בכל מקרה ה"מחט סיכה" זה הבנה יותר קשה בחיד"א...
אז למה הוא לא תרגם זאת בצורה נורמלית?

ככה קרא לזה "מחט סיכה"?

כשמתבוננים בדברי החיד"א , מובן להדיא בדבריו שראה בפעם הראשונה פיל רק בשנת תקל"ח , ולא לפנ"כ.

וזאת משום - שהוא מתחיל לתאר איך הוא נראה , וכן את מראהו , ולא זו בלבד - אלא שמתאר גם שסיפרו לו איך הוא גודל ועד כמה הוא חי .

דמכל התיאורים שם , נראה להדיא שזה פעם ראשונה שרואה כזה "מפלצת" ענקית ולכן הוא מתאר אותה.

ולפי"ז אתי שפיר - למה פתאום כאן הדגיש "שבירך משנה הבריות" , כי עד עתה כלל לא ראה פיל בהתגלמותו .

וכל הדחקים שנדחק מתחילה ועד סוף @אור יעקב , גם הם בבחינת "משנה הבריות".

חיד''א פיל א.JPG

חיד''א פיל ב.JPG

אני לא מבין למה צריך לדחוק ולהצדיק?!
לא מדובר כאן בכלל על טעות דרסטית בהלכה כמו להתיר איסורים וכד', אלא בסה"כ על ראיה שאפי' ידוע מהיכן מקורה.
אז עדיף להגיד שאותו רב שהביא את הראיה לא עיין כדבעי, ואחרי שהציג את הראיה לפני הרב יצחק יוסף, הוא פשוט הכניס את זה לילקו"י בלי לעיין היטב, וסמך ע"כ שאם המו"ל של מעגל טוב אומר את הראיה בטח הוא עיין היטב.
וא"כ עדיף פשוט להגיד שקרתה טעות, והמו"ל לא דייק, והרב נמשך אחריו, ובסה"כ נפלה ראיה זו. (מן הסתם אם רק כעת נוספה ראיה זו, היא אינה משפיעה על עיקר הדין, אלא רק ראיה צדדית).

ראשי תחתית