כלומר?בתור אחד שקצת מעורב ..
אפשר דוגמא, אמיתית?
איפה מצאנו מקרה שמו"צ או כל רב אחר, החמירו על בני תורה ואמרו שרמת היראת שמים נמדדת לפי אותן חומרות.כלומר?
זה אתה יכול לשאול על עוד עשרות סיפורים שיש המספרים על מנת להוריד מערכם של ראשי הישיבות ורבניהם.איפה מצאנו מקרה שמו"צ או כל רב אחר, החמירו על בני תורה ואמרו שרמת היראת שמים נמדדת לפי אותן חומרות.
אני שמעתי שמי שמדליקה ואחר כך מברכת זוכה לילדים שבבניקים.איפה מצאנו מקרה שמו"צ או כל רב אחר, החמירו על בני תורה ואמרו שרמת היראת שמים נמדדת לפי אותן חומרות.
תעלה קישוראני שמעתי שמי שמדליקה ואחר כך מברכת זוכה לילדים שבבניקים.
ייש"כ,
ברור שיש הרבה סוגי חומרות.ייש"כ,
ועדיין יש מקום לבעל דין,
יש חומרא ויש חומרא.
יש את המצב בו האדם לומד ומעמיק בסוגיא ובסופו של דבר אינו יכול להכריע לכאן או לכאן, אז הוא מחמיר. או שיש דעות בראשונים (או בגדולי האחרונים) שלמרות שלא נפסקו להלכה מן הראוי לתת את הדעת ולקיים את המצווה כראוי גם על פי דעתם.
ויש את חומרות הזוהר הקדוש שאין להם מקור בדרך הפשט [ד"א לפני נט"י וכיו"ב], חומרות אלו מי שאינו מיישמן א"א לבוא אליו בטענה כלל, שמה לנו כי נלין עליו שמקיים את פסקי ה'שלחן ערוך' כראוי.
נראה לי שתחילת דברך עוסקים ב'מצב' הראשון ...
[לקראת פסח, יש לנו "חוב הדדי" בעזרת ה', מהו 'רגע' הכתוב השלחן ערוך לגבי אפיית מצות, נדבר ...]
בכוחות הנפש של האדם אין מקום להשקעה מסיבית בכמה תחומים, התת מודע של האדם בוחר אחד מהם ובו הוא משקיע את כל מרצו,בדורנו, מחמירים באוכל משובח, ברכב טוב, בדירה נאה, ועוד ועוד כל אחד לפי ענינו,
ולמה אם כן ישתנה דין הרוחניות?
למה שם מסתפקים ב'כשר' ו'לצאת ידי חובה'?
גם באוכל / דירה / רכב וכו' אתה יכול רק לצאת ידי חובה...
ואיפה עדיף שהראש יהיה?בכוחות הנפש של האדם אין מקום להשקעה מסיבית בכמה תחומים, התת מודע של האדם בוחר אחד מהם ובו הוא משקיע את כל מרצו,
התת מודע נבנה על פי כל מה שראה ושמע במהלך כל חייו אצל רבותיו והוריו וכל סובביו (ידועים דברי הרמב"ם).
תשובות לשאלות ידועות לא צריך לענות,ואיפה עדיף שהראש יהיה?
פעם ראיתי אברך שאומר לבעה"ב שקנה אתרוג ב500 שקלבדורנו, מחמירים באוכל משובח, ברכב טוב, בדירה נאה, ועוד ועוד כל אחד לפי ענינו,
ולמה אם כן ישתנה דין הרוחניות?
למה שם מסתפקים ב'כשר' ו'לצאת ידי חובה'?
גם באוכל / דירה / רכב וכו' אתה יכול רק לצאת ידי חובה...
דקדוק במצוות
רבינו זצוק"ל היה מדקדק במצוות קלה כבחמורה, והיה משתדל לצאת תמיד מידי כל ספק ואפילו הרחוק ביותר, וכמבואר במסילת ישרים פרק י"ח במעלת החסיד עיי"ש, [ומה יש להתפלא על רוחות זרות הנושבות כיום שאסור להחמיר, וכדברי המשנה בסוטה שבעקבתא דמשיחא "יראי חטא ימאסו", ואכ"מ].
שעות רבות היה רבינו עומד לבחור אתרוג על מנת שיהיה מהודר בתכלית ההידור, הג"ר דוד יהודיוף זצ"ל סיפר, כי למחרת יום הכיפורים ראה את רבינו עובר על כמה מאות בדי הדסים, כאשר הוא יוצא עם הדס אחד בלבד…
כמה רבינו היה נזהר ומקפיד בשנת השמיטה בכשרות המאכלים. סיפר בנו כי פעם נתלווה אל רבינו לשוק לקנות ירקות בשנת...
זה בוודאי נכון עקרונית, אבל בענייני מחיר הרבה פעמים המחיר הגבוה לא בהכרח אומר שהאתרוג [או המצה או התפילין או פתילי הציצית או הסכך או השמן לחנוכיה] מהודר יותר, לפעמים אברך שמונח בנושא יכול למצוא משהו זול שהוא מהודר לא פחות מאותו שקנה ב500 ואז השני סתם הניח מעותיו אל קרן הצבי... ויש מקרים כאלה.פעם ראיתי אברך שאומר לבעה"ב שקנה אתרוג ב500 שקל
השיב לו הלה אני קניתי בחמישים! זה גם טוב!.
התאפקתי מלשאול אותו למה חליפה הוא קנה ב1200
הרי בעודפים של בגיר בחמישים שקל זה חליפה טובה.
לא העניין הוא רק המחיר, שלפעמים הוא סימן אך ודאי לא סיבה.זה בוודאי נכון עקרונית, אבל בענייני מחיר הרבה פעמים המחיר הגבוה לא בהכרח אומר שהאתרוג [או המצה או התפילין או פתילי הציצית או הסכך או השמן לחנוכיה] מהודר יותר, לפעמים אברך שמונח בנושא יכול למצוא משהו זול שהוא מהודר לא פחות מאותו שקנה ב500 ואז השני סתם הניח מעותיו אל קרן הצבי... ויש מקרים כאלה.
כן כןזה בוודאי נכון עקרונית, אבל בענייני מחיר הרבה פעמים המחיר הגבוה לא בהכרח אומר שהאתרוג [או המצה או התפילין או פתילי הציצית או הסכך או השמן לחנוכיה] מהודר יותר, לפעמים אברך שמונח בנושא יכול למצוא משהו זול שהוא מהודר לא פחות מאותו שקנה ב500 ואז השני סתם הניח מעותיו אל קרן הצבי... ויש מקרים כאלה.
דווקא אני התחברתי למה שכתבתם [אתה ויעקבי ועוד אחרים] כאן קודם על עניין החומרות, ובעיני חומרות פירושם דקדוק הלכה, וכמו שמצוי כמה דברים שיש בהם מחלוקת, או שהם מותרים מעיקר הדין אבל המציאות קרובה מאוד לעבור איסור, ומכלל מצוות עשה של יראת שמים לפרוש מהם, ובוודאי ובוודאי לבני תורה.כן כן
ובצורה הזאת מונעים מכל הציבור מלהקפיד
כי קודם תקפיד בזה ובזה ובזה
וסוכ"ס לא מקפידים בכלום
והרמה נשארת מתחת לקרשים
ואני וחמורי אוכלים באבוס אחד
דברים נכונים.אבל אני רק מסייג שהרבה פעמים אדם לא מכיר כלל את הנושא, והוא בטוח שעצם הוצאת הממון חומרא היא, וייקור המצוה היא, בעוד שא' הוא לפעמים לא מהדר כלל במעשה המצווה או בחפצא דמצווה, ב' הוא מפסיד את עיקר העסק וההגות במצוה שזה מה שבעיקר יכול להראות על אהבתו אליה.
דיברנו על ענין חומרות ככלל ולא כפרט. וכמשנ"ת לעיל.אני מכיר את הנוסח השגור בישיבות "בן תורה צריך להחמיר".
אני מתנגד, אני הייתי מנסח זאת כך, "בן תורה צריך לדעת את הסוגיא ואת הדין".
כלומר, לא לדעת רק את הדין (שו"ע, שו"ע), אלא את הסוגיא, ואת הדין.
ואח"כ להוציא מהראש (הספרדי) שחומרות זה של אשכנזים, ושל משוכנזים, וזה נגד הדין וכו' וכו', ואז יש לשקול בפלס כל דבר לגופו.
בחשיבות החומרות.ואני מצרף קובץ ברשות, שעוסקבגודל האיסור להחמיר יותר מן הדין.
לדעתי זה תלוי, אם הוא לא מכיר את הנושא, כי עדיין לא הגיע הזמן שלו לעסוק בסוגיא, והוא מברר אצל אלה שכן יודעים עד היכן שידו מגעת, ומכוח חוסר ההבנה שלו הוא מעדיף לבטא את חביבות המצוה בממון, ניחא.דברים נכונים.
אבל עדיין מסתבר שעדיף המוציא ממון רב יותר על המצוה משום חביבותה, אפילו שלא מהדר בזה יותר.
זה ענין של 'חיבוב מצוה'. מצוה זו, וגם מצוות אחרות.
דיברנו על ענין חומרות ככלל ולא כפרט. וכמשנ"ת לעיל.
בחשיבות החומרות.