באנר תרומה

האם במאמר פתיחה של כתב עת ספרדי נכון שיהיה רב ליטאי?

באנר
בדיוק הפוך.
ההודעות האחרונות שלך לא ענו על שום דבר.
רק ברחת וענית בסיסמאות.
וכן, יש ענין להשוות בין העיתונים, להראות שהאלטרנטיבה גרועה בהרבה.
ואם אין לך אלטרנטיבה להציע, טענתך אינה במקומה.
צר לי לאכזב אותך, אבל הדיון כאן מעולם לא עסק ב'עיתון הדרך' ובוודאי שלא ב'יתד נאמן'. אלו רק שמות של דפים מודפסים.
הדיון היה אחד ויחיד: ההתמכרות האינסופית לליטוף המזלזל מהפריץ הליטאי. עיתון 'יתד' הובא כאן רק כמשל לשיטה הרקובה, שבוחרת לבכר רב יחסית צעיר על פני תלמיד חכם עצום ומבוגר, רק כי האחרון 'חטא' בכך שנולד לעדה הלא נכונה. הניסיון שלך לצמצם את הזעקה הזו למלחמות עיתונים הוא עלבון לאינטליגנציה וניסיון נואש להסיט את המבט מהמראה שמוצבת מול פניך.

אגב, ישנו היגיון פנימי מסוים – גם אם אינו מוסכם עליי – בכך שעיתון מפלגתי לא יכתיר בתארים רמי דרג רב שסוטה מהקו ההשקפתי של המערכת. מהבחינה הזו, התנהלות 'עיתון הדרך' עוד ניתנת להסבר רציונלי. לעומת זאת, ההתנהלות של 'יתד' היא סיפור אחר לגמרי. כשמדובר ברב שאמור להיות חלק מהנהגת התנועה (ועוד בתקופת צירופו למועצת, הרבה לפני הסערות הפוליטיות בהקמת מפלגת עץ), וכל סיבת דחיקתו למקום האחרון והזלזול במעמדו נובעים אך ורק מהיותו בן לעדה המזרחית – הרי שאין כאן 'השקפה' אלא גזענות פשוטה. בעולם מתוקן ונורמטיבי, שיקול כזה הוא לא רק פסול מיסודו, הוא עדות לריקבון מוסרי עמוק, שאתה ודומיך בוחרים לגבות במקום לגנות.

נערך לאחרונה:
במה הם בזים ומקטינים אותו?
כששמים אותו אחרי הרב דוד כהן ר"י חברון שיכול להיות תלמידו
נכון, כמו התואר שנקרא שם הרב ליאור גלזר.
או כמו התואר של הגר"א, תלוי איך אתה מסתכל ע"ז נראה לי שהרב עדס מוגדר הגאון הגדול..

צר לי לאכזב אותך, אבל הדיון כאן מעולם לא עסק ב'עיתון הדרך' ובוודאי שלא ב'יתד נאמן'. אלו רק שמות של דפים מודפסים.
הדיון היה אחד ויחיד: ההתמכרות האינסופית לליטוף המזלזל מהפריץ הליטאי. עיתון 'יתד' הובא כאן רק כמשל לשיטה הרקובה, שבוחרת לבכר רב יחסית צעיר על פני תלמיד חכם עצום ומבוגר, רק כי האחרון 'חטא' בכך שנולד לעדה הלא נכונה. הניסיון שלך לצמצם את הזעקה הזו למלחמות עיתונים הוא עלבון לאינטליגנציה וניסיון נואש להסיט את המבט מהמראה שמוצבת מול פניך.

אגב, ישנו היגיון פנימי מסוים – גם אם אינו מוסכם עליי – בכך שעיתון מפלגתי לא יכתיר בתארים רמי דרג רב שסוטה מהקו ההשקפתי של המערכת. מהבחינה הזו, התנהלות 'עיתון הדרך' עוד ניתנת להסבר רציונלי. לעומת זאת, ההתנהלות של 'יתד' היא סיפור אחר לגמרי. כשמדובר ברב שאמור להיות חלק מהנהגת התנועה (ועוד בתקופת צירופו למועצת, הרבה לפני הסערות הפוליטיות בהקמת מפלגת עץ), וכל סיבת דחיקתו למקום האחרון והזלזול במעמדו נובעים אך ורק מהיותו בן לעדה המזרחית – הרי שאין כאן 'השקפה' אלא גזענות פשוטה. בעולם מתוקן ונורמטיבי, שיקול כזה הוא לא רק פסול מיסודו, הוא עדות לריקבון מוסרי עמוק, שאתה ודומיך בוחרים לגבות במקום לגנות.
כל מילה בסלע

יש תורה לכל ישראל ויש תורה למש' יוסף.
זהו.
יש לך איזה חבר ליטאי שאתה אמור לרצות?! או עם התגובה הלא קשורה הזאת אתה רץ למוסד הליטאי שיקבלו את הילד שלך לצעוק אני לא מאלו שלא מתכופפים לכם, ולא נכנעים ומתבטלים להלכות שלכם, למנהגים שלכם...

חבל שאתה מעדיף להיכנע ל'חזקים' להמשיך בשיעבוד, ולהפסיד את החירות הפנימית, את החיבור העצמי, את הגאולה הפנימית ולטנף על אלה שכן שם...

מי זה הפריץ? הנהגת גדולי הדור הליטאיים?
הניסיון המגושם שלך לגרור את גדולי הדור לתוך הדיון כדי להסתתר מאחוריהם, הוא לא פחות ממביך. אני, בניגוד אליך, משוכנע במאת האחוזים שגדולי ישראל מכל העדות אינם נגועים בשיקולים גזעניים נחותים. כוונתי היא לאותם 'גורמים' בצללים – אלו שאתה ודומיך משמשים להם כשופר – שמתרגמים הנהגה רוחנית לעסקנות עדתית צרה.

זה לא יאמן, כמו כלב השב על קיאו, אתה בוחר שוב ושוב להתפלש בזוטות, בפרשנויות נמוכות 'למה התכוון המשורר' ובהסחות דעת זולות. האם אי פעם תאזור אומץ לענות פעם אחת ויחידה לגופו של עניין בצורה מכובדת וראויה? או שמא ההתמכרות שלך לתפקיד ה'מתרץ' של המערכת כל כך עמוקה, שאיבדת את היכולת לחשוב באופן עצמאי אפילו לרגע אחד? תפסיק להסתתר מאחורי שמות גדולים כדי להצדיק קטנות מוחין. השאלות כאן מונחות על השולחן – אתה פשוט מפחד להסתכל להן בעיניים.

הניסיון המגושם שלך לגרור את גדולי הדור לתוך הדיון כדי להסתתר מאחוריהם, הוא לא פחות ממביך. אני, בניגוד אליך, משוכנע במאת האחוזים שגדולי ישראל מכל העדות אינם נגועים בשיקולים גזעניים נחותים. כוונתי היא לאותם 'גורמים' בצללים – אלו שאתה ודומיך משמשים להם כשופר – שמתרגמים הנהגה רוחנית לעסקנות עדתית צרה.

זה לא יאמן, כמו כלב השב על קיאו, אתה בוחר שוב ושוב להתפלש בזוטות, בפרשנויות נמוכות 'למה התכוון המשורר' ובהסחות דעת זולות. האם אי פעם תאזור אומץ לענות פעם אחת ויחידה לגופו של עניין בצורה מכובדת וראויה? או שמא ההתמכרות שלך לתפקיד ה'מגיש' וה'מתרץ' של המערכת כל כך עמוקה, שאיבדת את היכולת לחשוב באופן עצמאי אפילו לרגע אחד? תפסיק להסתתר מאחורי שמות גדולים כדי להצדיק קטנות מוחין. השאלות כאן מונחות על השולחן – אתה פשוט מפחד להסתכל להן בעיניים.
למה אתה לא יכול לענות פשוט על השאלות שלי?
וגם, מאיפה למדת את הלשון הכל כך נקיה שלך?

רבים מגדולי ישראל שליט"א הלכו עד היום בהנהגת גדולי ישראל הליטאיים,
תלמידיהם הולכים אחריהם.
יש טענות על הדבר הזה?

אני מסרב לגרור את הדיון למקום נחות וירוד.
כשאתה תענה על השאלות הענייניות שלי אענה לך בחפץ לב על ה'שאלות' שלך.

במוסדות הליטאים האליטיסטים שגדלתי בהם כל חיי.

יש לך איזה חבר ליטאי שאתה אמור לרצות?! או עם התגובה הלא קשורה הזאת אתה רץ למוסד הליטאי שיקבלו את הילד שלך לצעוק אני לא מאלו שלא מתכופפים לכם, ולא נכנעים ומתבטלים להלכות שלכם, למנהגים שלכם...

חבל שאתה מעדיף להיכנע ל'חזקים' להמשיך בשיעבוד, ולהפסיד את החירות הפנימית, את החיבור העצמי, את הגאולה הפנימית ולטנף על אלה שכן שם...

אל תבלבל המוחין,
א. אין צורך לרצות אף אחד, אבל אין צורך שיהיה "רב ספרדי" דווקא.
כל עוד ויש להם מה למכור שלך אין, תקח מהם הטוב.
וכל עוד והרב הענק שלך, לא מתקרב ל...
אז תכיר בעובדא.
זה הכל.

ב. ההלכות של הרב עובדיה או בנו, זה לא ההלכות של "הספרדים".
יש ספרדים שפוסקים כמותו, אבל יש שפוסקים אחרת וזה ספרדי לא פחות.

ג. מי שמטנף, בינתיים זה לא אני,
אלא זה שאתה מתבטל אליו ומלקק אותו בחנופה רגשית ולא חכמה,
והוא (ושומעי לקחו וכותבי עלוניו) מנצלים את היותך רגשי, ומחדירים בכם שנאה עצמית למה שהייתם אמורים להיות.
אבל תבין שכמו שאתה רואה אותי "משוכנז" ובז לי ולרבותי,
כך בדיוק אני רואה אותך ואת רבותיך ... וממילא יחסי אליכם בהתאם.

אני מסרב לגרור את הדיון למקום נחות וירוד.
כשאתה תענה על השאלות הענייניות שלי אענה לך בחפץ לב על ה'שאלות' שלך.
שאלתי מה כוונתך במילים שכתבת, ואם אתה מפחד לענות אתה לא חייב.
במוסדות האשכנזים האליטיסטים שגדלתי בהם כל חיי.
חבל שרק את זה ידעת לקבל מהם.

תלמידיהם הולכים אחריהם.
יש טענות על הדבר הזה?
לא ידעתי שתלמידי מרן הגרמ"ה הירש הם אלו שהוציאו את הקונטרס "תורת הישיבה" הייתי מבין כך למה הקדימו את רבם למרן הגר"י עדס
מי זה הפריץ? הנהגת גדולי הדור הליטאיים?
אני יענה במקומו זה עסקונה הליטאית המקבילה של היוריסטוקרטיה המשפטית...

לא ידעתי שתלמידי מרן הגרמ"ה הירש הם אלו שהוציאו את הקונטרס "תורת הישיבה" הייתי מבין כך למה הקדימו את רבם למרן הגר"י עדס
אם הרב עדס אוחז שהגרמ"ה הירש והגרד"ל הם מנהיגי הדור אז הם עושים כדעתו.

אני יענה במקומו זה עסקונה הליטאית המקבילה של היוריסטוקרטיה המשפטית...
ומה יעשו אלו החפצים להיות תחת מרות גדולי ישראל הליטאיים, ומאידך יש כאלה מהעסקונה וכדו' שמחמת כך גם קצת ידרכו עליהם?
הם שוקלים מה עדיף על מה.

במוסדות הליטאים האליטיסטים שגדלתי בהם כל חיי.

ותאמין לי שהרבה מהכותבים כאן,
למדו את הלשון החריפה בביקורתם,
משיעורי וספרי מש' יוסף, בהם הגו במשך שנים עד שנקעה בהם נפשם.
וזה הדדי.
וע"ז אמרתי שאין תורה למש' יוסף ותורה לכל ישראל.
אם מותר למש' יוסף לחלוק על כולם, אז מותר לכולם לחלוק עליהם באותה צורה ובאותה לשון.
וזה לא יעזור שתחליט שהם גדולי הדור ומותר להם הכל, א'' כי זה לא נכון ואין הבדל בדבר. ב' כי זה לא נכון והם לא גדולי הדור. ג' כי אתם (בחסותם) משתמשים בדיוק באותה זילותא כלפי גדולים וטובים ממכם, ואתם בטוחים שזה מותר לכם.

א. אין צורך לרצות אף אחד, אבל אין צורך שיהיה "רב ספרדי" דווקא.
כל עוד ויש להם מה למכור שלך אין, תקח מהם הטוב.
וכל עוד והרב הענק שלך, לא מתקרב ל...
אז תכיר בעובדא.
זה הכל.

ב. ההלכות של הרב עובדיה או בנו, זה לא ההלכות של "הספרדים".
יש ספרדים שפוסקים כמותו, אבל יש שפוסקים אחרת וזה ספרדי לא פחות.
לא חולק על שום מילה, חוץ מחוסר ההקשר לוויכוח מקודם....
ג. מי שמטנף, בינתיים זה לא אני,
אלא זה שאתה מתבטל אליו ומלקק אותו בחנופה רגשית ולא חכמה,
והוא (ושומעי לקחו וכותבי עלוניו) מנצלים את היותך רגשי, ומחדירים בכם שנאה עצמית למה שהייתם אמורים להיות.
מסכן אם אתה חושב שלכבד גדול בתורה שלא לטעמך הרי זה חנופה רגשית, מרחם על כך שאתה בטוח שאתה בר השוואה לגדול בישראל (אתה לא מטנף הוא כן... עפ"ל), ועוד יותר שאתה בטוח שכל מי שיש לו דעה שונה ממך זה מגיע מהשפעות זרות של ניצול רגשי, האמת מעולם לא התרגלת לחשוב לבד ותמיד היית כפוף לכאלו ששלטו בך ואתה לא מכיר מושג של דעה עצמאית
לא רואה אותה משוכנז אלא כרגע עבד שמרצה מגזר וקבוצה שלא סופרים אותך, ולא בז לך בעיקר מרחם שנלכדת באמתחתם...
שוב חוסר היוזמה, והתנהלות שאם עשית לי כך גם אני רואה אותך כך, חבל יותר ילדותיות....

שאלתי מה כוונתך במילים שכתבת, ואם אתה מפחד לענות אתה לא חייב.

השאלה אינה שאלה של פחד, אלא של חיפוש אחר אמת.
מי שיעקוב אחר סגנון הכתיבה שלי לאורך זמן יראה שאינני נוטה לחריפות, אך לעיתים המציאות שבה טענות מהותיות נותרות ללא מענה מעוררת תסכול מובן.
אני מגיע מתוך המערכת ה"משוכנזת" מתוך רצון כן ואמיתי להבין ולא כדי להתנצח.
קיימתי דיונים רבים, גם בהודעות פרטיות, בניסיון למצוא תשובה אחת של הנושא, אך לצערי תמיד הגעתי למבוי סתום שבו הצד השני נותר ללא מענה. אני מזמין אותך ואת חבריך לנסות ולקיים דיון ענייני, אולי באשכול ייעודי, ללא בריחה למחוזות נוחים יותר.
התקווה שלי לדיון עמוק בפורום הזה אינה גבוהה, אך אשמח להתבדות.

חבל שרק את זה ידעת לקבל מהם.
מנין לך מה קיבלתי מהם?

השאלה אינה שאלה של פחד, אלא של חיפוש אחר אמת.
מי שיעקוב אחר סגנון הכתיבה שלי לאורך זמן יראה שאינני נוטה לחריפות, אך לעיתים המציאות שבה טענות מהותיות נותרות ללא מענה מעוררת תסכול מובן.
אני מגיע מתוך המערכת ה"משוכנזת" מתוך רצון כן ואמיתי להבין ולא כדי להתנצח.
קיימתי דיונים רבים, גם בהודעות פרטיות, בניסיון למצוא תשובה אחת של הנושא, אך לצערי תמיד הגעתי למבוי סתום שבו הצד השני נותר ללא מענה. אני מזמין אותך ואת חבריך לנסות ולקיים דיון ענייני, אולי באשכול ייעודי, ללא בריחה למחוזות נוחים יותר.
התקווה שלי לדיון עמוק בפורום הזה אינה גבוהה, אך אשמח להתבדות.
אתה מוזמן לענות על תגובותי האחרונות.
מנין לך מה קיבלתי מהם?
כי זה החותם שבנתיים ניכר עליך.
עכ"פ חבל להסיט את הדיון לדיון אישי.

אם הרב עדס אוחז שהגרמ"ה הירש והגרד"ל הם מנהיגי הדור אז הם עושים כדעתו.
אבל עד כמה שהרב עדס הוא קובע להם אז מינימום אהבה עצמית צריכה להיות לו ולמקם אותו ראשון (כמו הטיעון הצודק בוויכוח הציבורי כל הכח של בית המשפט לבטל חוק נובע מחוק שהכנסת חוקקה אז הם לא יכולים לבטל חוקים שהכנסת חקקה נגדם...)
ומה יעשו אלו החפצים להיות תחת מרות גדולי ישראל הליטאיים, ומאידך יש כאלה מהעסקונה וכדו' שמחמת כך גם קצת ידרכו עליהם?
הם שוקלים מה עדיף על מה.
מי שתלמיד ישירות של גדול"י הליטאים הללו אין לי מילה מה לומר עליו, הביקורת שלי היא כלפי אלו שנהפכים לתלמידי גדולי הדור הליטאים בגלל אינטרסים צרים וקטנים, ובעיקר שע"י כך בטוחים שהשכנים הליטאים יסתכלו עליהם יותר יפה-הצורך בהכרה מאחרים ועליהם אני מדבר...

לא חולק על שום מילה, חוץ מחוסר ההקשר לוויכוח מקודם....

זה קשור להודעה אחת או שתים מקודם, עבור ביישוב הדעת (אא"כ מחקו ההודעות).

מסכן אם אתה חושב שלכבד גדול בתורה שלא לטעמך הרי זה חנופה רגשית,

כך בדיוק אתה חושב עלי ועל שכמותי,
אז אל תצפה שאחשוב עליך אחרת.

מרחם על כך שאתה בטוח שאתה בר השוואה לגדול בישראל (אתה לא מטנף הוא כן... עפ"ל),

אם התכוונת לרב יצחק, אני צוחק עליך.

ועוד יותר שאתה בטוח שכל מי שיש לו דעה שונה ממך זה מגיע מהשפעות זרות של ניצול רגשי, האמת מעולם לא התרגלת לחשוב לבד ותמיד היית כפוף לכאלו ששלטו בך ואתה לא מכיר מושג של דעה עצמאית

בדיוק לכן, עזבתי את מש' יוסף ובחרתי לי בדרך האחרת.

לא רואה אותה משוכנז אלא כרגע עבד שמרצה מגזר וקבוצה שלא סופרים אותך, ולא בז לך בעיקר מרחם שנלכדת באמתחתם...

אני לא כמו הרב שלך ששולח את ילדיו לישיבות אשכנזיות ואת בנותיו לסמנירים אשכנזיים (אחרי השמצות עליהם, שהם לא צנועים, ושהם חוצפנים ומזלזלים ברבנים וכו' וכו'). ואני לא בורר לי חתנים וכלות משם.

אני פשוט מכיר בחסרונות שיש לרבותיך (בדברים מסויימים), ולכן בהנהגה ובהשקפה אני שומע לרבנים אחרים.

ובהלכה אני ממשיך את הספרדי הישן, לפני הרב עובדיה, ולפני הסריטה שהכניסו לכם בראש שמי שלךא עושה כמותו הוא משוכנז, זה הכל.

שוב חוסר היוזמה, והתנהלות שאם עשית לי כך גם אני רואה אותך כך, חבל יותר ילדותיות....

איך אמר החכם מכל אדם ? כי כמים הפנים לפנים.
ואיך המליץ התנא ע"פ הנביא ? כי מכבדי אכבד ובוזי יקלו.

אבל עד כמה שהרב עדס הוא קובע להם אז מינימום אהבה עצמית צריכה להיות לו ולמקם אותו ראשון (כמו הטיעון הצודק בוויכוח הציבורי כל הכח של בית המשפט לבטל חוק נובע מחוק שהכנסת חוקקה אז הם לא יכולים לבטל חוקים שהכנסת חקקה נגדם...)
זה סברא אחת, ויש סברא אחרת לומר כי כיון שאף הוא סובר שצריך לבכר אחרים על פניו, הרי הם עושים את רצונו.
(בפרט שאיני יודע מי המו"ל ומי זה ארגון 'מורשה' הנ"ל).

הביקורת שלי היא כלפי אלו שנהפכים לתלמידי גדולי הדור הליטאים בגלל אינטרסים צרים וקטנים,
מי שתלמיד של רב גדול ככל שיהיה בגלל אינטרסים, יבחר לו את רבו לפי האינטרסים הכי חשובים בשבילו.
ואולי זו כוונתך לדון, איזה אינטרסים יותר טובים יהיו לו אם יבחר ברב ספרדי, או אם יבחר ברב ליטאי.
ובעיקר שע"י כך בטוחים שהשכנים הליטאים יסתכלו עליהם יותר יפה-הצורך בהכרה מאחרים ועליהם אני מדבר...

ומי שתלמיד של רבותיו שהם תלמידים של גדולי ישראל הליטאיים?
שילך אחריהם, הנושא העדתי נשאר רק במגזר שלנו, זהו, זה נושא פרמיטיבי ובעולם הנאור בקושי מדובר עד לא קיים....
זה סברא אחת, ויש סברא אחרת לומר כי כיון שאף הוא סובר שצריך לבכר אחרים על פניו, הרי הם עושים את רצונו.
אני לא בטוח שהוא סובר כך למרות ענוותנותו הגדולה, אבל אם מרן הגרד"ל יעדיף לבכר את מרן הגרמ"ה או ההפך התלמידים יעשו את זה, אז למה כאן זה מובן מאיליו ההתרפסות הזאת, הזלזול העצמי?!
מי שתלמיד של רב גדול ככל שיהיה בגלל אינטרסים, יבחר לו את רבו לפי האינטרסים הכי חשובים בשבילו.
אפשר לשאול שאלה אתה חושב שבחירת רב לתלמיד זה ע"י אינטרסים? האם יש אמת בכך שאדם בוחר רב/דרך מסוימת רק כדי שיסתכלו עליו יותר יפה? האם זה נראה לך כעבודת ה'?

שילך אחריהם, הנושא העדתי נשאר רק במגזר שלנו, זהו, זה נושא פרמיטיבי ובעולם הנאור בקושי מדובר עד לא קיים....

אז מה כ"כ מפריע לך שילכו עם רב אשכנזי, ואתה קורא לזה רפיסות וכו' ?

אפשר לשאול שאלה אתה חושב שבחירת רב לתלמיד זה ע"י אינטרסים? האם יש אמת בכך שאדם בוחר רב/דרך מסוימת רק כדי שיסתכלו עליו יותר יפה? האם זה נראה לך כעבודת ה'?

מי אמר לך שמי שבוחר רב אשכנזי זה כדי שיסתכלו עליו יותר יפה ?

אתה מחליט מה כל אחד חושב ומה כל אחד רוצה, ואח"כ אתה כותב שזה פרימיטיבי.

ואתה לא חושב פרימיטיבי (בענין הזה) ?

הרשה לי להגיב לך.

השאלה שלי היא רעיונית וצופה פני עתיד: האם גם בעוד חמישים שנה נראה את עצמנו כ'נספחים' להנהגה שאינה צומחת מתוכנו?

אם נצליח להצמיח מישהו ברמה כזו שיוכל להתחרות עם מישהו שבא משם,
נוכל גם נוכל. (כיום אין, כי גם אלו שראויים לכך, הם צעירים יחסית לזקנים ששם, ומתבטלים אליהם).

בעולם מתוקן אין שום מקום לחלוקה בין אשכנזים לספרדים,

אם אתה חושב שבעוד חמישים שנה העולם ישתנה (אחרי מדיניות של 5000 שנה),
נראלי שאתה טועה.
והלוואי ואני טועה.

כנכד לאחד מגדולי ראשי הישיבות שהקימו בעשר אצבעותיהם את עולם התורה הספרדי, גדלתי על ברכי חזונו של הרב שך זצ"ל, שזעק נגד האפליה במוסדות.
בזה האמנתי כל חיי, אך המציאות בשטח שהפערים רק גדלים.
כיום, יש הרבה חיידרים שבהצהרה אינם מקבלים ילדים ספרדים כלל.

כיום, לא נשמע משום רב ליטאי בכיר מילה אחת בגנות האפליה במוסדות.
כיום, הנציג הפוליטי הבכיר ביותר של ההנהגה הליטאית עומד ללא שום בושה בכינוס בבית שמש וזועק על כך שילדים ספרדים צריכים ללמוד במוסדות ספרדים.

וזה כ"כ נכון, למה אנחנו צריכים ללמוד אצלם ?
אא"כ אנחנון מודים שיש שם משהו שאין אצלינו, ואז סתרת את כל טענותיך.
כי מה שחסר לך (במידה וחסר) זו בדיוק הסיבה וההצדקה שהם לא ירצו אותך. (אתה רוצה מוסד ברמה, גם הם רוצים).
ואם אתה כבר יכול להקים לך הנהגה משלך, אז תקים מוסדות משלך.

על ההמשך אגיב מיד, אי"ה.

אתה מוזמן לענות על תגובותי האחרונות.
אף שמן הראוי היה לקבל תשובות לשאלות שהועלו בתחילת האשכול,
אוותר על הסדר ואשיב לשאלותיך בנפש חפצה.
אני מאוד אשמח לקבל מענה ענייני ולא מענה שנתפס על זוטות.

תלמידיהם הולכים אחריהם.
יש טענות על הדבר הזה?
השאלה שלי היא רעיונית וצופה פני עתיד: האם גם בעוד חמישים שנה נראה את עצמנו כ'נספחים' להנהגה שאינה צומחת מתוכנו?

בעולם מתוקן אין שום מקום לחלוקה בין אשכנזים לספרדים,
כנכד לאחד מגדולי ראשי הישיבות שהקימו בעשר אצבעותיהם את עולם התורה הספרדי, גדלתי על ברכי חזונו של הרב שך זצ"ל, שזעק נגד האפליה במוסדות.
בזה האמנתי כל חיי, אך המציאות בשטח שהפערים רק גדלים.
כיום, יש הרבה חיידרים שבהצהרה אינם מקבלים ילדים ספרדים כלל.
כיום, לא נשמע משום רב ליטאי בכיר מילה אחת בגנות האפליה במוסדות.
כיום, הנציג הפוליטי הבכיר ביותר של ההנהגה הליטאית עומד ללא שום בושה בכינוס בבית שמש וזועק על כך שילדים ספרדים צריכים ללמוד במוסדות ספרדים.

ובמצב הנוכחי,
אין שום מקום להגיון שאומר,
אני וביתי נצמד אחר הנהגת הציבור הליטאי שרומס אותי ואת כל אנשי עדתי מתוך פטרונות ועליונות גזעית וללא שום סיבה אמיתית ונכונה.
איזה מסר אנחנו מעבירים לדור הצעיר, כשאנו משדרים לו שגדול הדור לעולם לא יצמח מתוכנו? שהנהגת הציבור תמיד תהיה מסורה בידי חכמי אשכנז? האם יש נמיכות קומה גדולה מזו?
לפני עשרות שנים, כשעולם התורה הספרדי היה בתחילת דרכו, לא הייתה ברירה. אבל היום, כשיש לנו אימפריה של תורה – מה גורם לנו להמשיך ולדבוק במפלגה ובהנהגה שאינה צומחת מתוכנו? מה מונע מאיתנו לקומם הנהגה ספרדית גאה ועצמאית באמת?
גילוי נאות לאותם אלו שיסיטו את הדיון. אני אישית לא ניזוקתי מההתנהלות הנוכחית, אני וילדי ב"ה התקבלו בקלות למוסדות הליטאים הטובים ביותר, ומבחינתי היה הכי קל להמשיך את המצב הנוכחי כמה שיותר. אבל צריך להסתכל למציאות בעינים, וכשהיהודי לא עושה קידוש הגוי עושה הבדלה, ומתוך ערבות הדדית לגורל אנשי עדתי ומתוך חשש עמוק מהמסר השקט העובר לילדינו על ידי ההתנהלות הנוכחית, אני רואה מקום לזעוק ולהבין האם גזרה חוכמתו העליונה שלילד ספרדי אין סיכוי להיות העומד ראשונה במלכות? או שעלינו לנסות להילחם ולעמוד ולהתריע מפני המגמות המנוחלות בעקיפין על ידי ההתנהלות הנוכחית שגם אם היא צודקת היא איננה חכמה כלל וכלל.

חבל שבקובץ שמארח את רבותינו הרב הראשון הוא אשכנזי ועל כגון דא נאמר דיכוי מופנם.
יש מושג שנקרא ללדת גוי מקרב גוי
והוא שכאשר יש צורך לגדול ולפרוח צריך מנטור אשר יש לו כבר ניסיון ויכולות
והוא נותן מדיליה למען הצלחת האחר
והיות ובציבור שלנו הנעלה והמרומם עולם הישיבות עדיין צעיר לימים
נצרך כח מגדולי ישראל שנמצאים בציבור אחר כדי לפאר ולרומם
ולאחר שעולם הישיבות יגדל וישגשג יהיו גם גדולים משלנו
יהיה מאמר בפתח הקובץ של מרן ראש הישיבה שליט"א מעדתינו

ובמצב הנוכחי,
אין שום מקום להגיון שאומר,
אני וביתי נצמד אחר הנהגת הציבור הליטאי שרומס אותי ואת כל אנשי עדתי מתוך פטרונות ועליונות גזעית וללא שום סיבה אמיתית ונכונה.

עד שנטען זאת על המשוכנזים, בא נשאל זאת על השונאים שלהם.
כן, ראשי ש"ס ורבותיהם, שלא מאמינים בתוצרת של עצמם.
ואם כך הם פני הדברים, אז כנראה שעדיין יש מה לשפר, ועד שזה לא ישתפר, מה אתה מצפה שראש ישיבה גדול ישלח את ילדיו למקום פחות טוב ?
אלא מה, שיקים מוסדות ? נו באמת, הרי ש"ס ורבותיהם מפריעים לו בהנהגה, ומשמיצים אותו.
ובודאי הדבר גם ישפיע על התורמים, אז למה שהוא ירצה לעשות משהו בנידון.
הוא דואג לשלו, וזהו.
את האצבע המאשימה תפנה לאדם הנכון.

איזה מסר אנחנו מעבירים לדור הצעיר, כשאנו משדרים לו שגדול הדור לעולם לא יצמח מתוכנו? שהנהגת הציבור תמיד תהיה מסורה בידי חכמי אשכנז? האם יש נמיכות קומה גדולה מזו?
לפני עשרות שנים, כשעולם התורה הספרדי היה בתחילת דרכו, לא הייתה ברירה. אבל היום, כשיש לנו אימפריה של תורה – מה גורם לנו להמשיך ולדבוק במפלגה ובהנהגה שאינה צומחת מתוכנו? מה מונע מאיתנו לקומם הנהגה ספרדית גאה ועצמאית באמת?

ע"ז הגבתי למעלה.
ואחזור שנית,
עדיין עוד לא קמה הדמות המתחרה באמת.
(יש לך מישהו להציע ?).

גילוי נאות לאותם אלו שיסיטו את הדיון. אני אישית לא ניזוקתי מההתנהלות הנוכחית, אני וילדי ב"ה התקבלו בקלות למוסדות הליטאים הטובים ביותר, ומבחינתי היה הכי קל להמשיך את המצב הנוכחי כמה שיותר. אבל צריך להסתכל למציאות בעינים, וכשהיהודי לא עושה קידוש הגוי עושה הבדלה, ומתוך ערבות הדדית לגורל אנשי עדתי ומתוך חשש עמוק מהמסר השקט העובר לילדינו על ידי ההתנהלות הנוכחית, אני רואה מקום לזעוק ולהבין האם גזרה חוכמתו העליונה שלילד ספרדי אין סיכוי להיות העומד ראשונה במלכות? או שעלינו לנסות להילחם ולעמוד ולהתריע מפני המגמות המנוחלות בעקיפין על ידי ההתנהלות הנוכחית שגם אם היא צודקת היא איננה חכמה כלל וכלל.

שים לב, שרק לספרדים מפריע כל הזמן,
שפוסקים כמו אשכנזים, ושאין הנהגה ספרדית, ושאין מוסדות לספרדים וכו' וכו'.
אבל יש !!!
יש לכם את ש"ס, יש לכם דעת תורה, ורבנים, ומוסדות, מה איכפת מכמה הזויים שחושבים ועושים אחרת ?
למה זה כל פעם מתעורר מחדש ?
ואתה יודע מה התשובה ? - אותו חילוני שמפריע לו דתי/חרדי שמתפלל ושומר מצוות, אבל לא מפריע לו מוסלמי שמתפלל באמצע הרחוב ולא משרת בצה"ל. ולמה ? כי החרדי מזכיר לו איך סבא שלו היה נראה, או יותר נכון איך הוא היה צריך להראות, וזה שורף לו.
וה"ה הכא, אנחנו (ה"משוכנזים") מזכירים להם/לכם איך בן תורה צריך להראות, איך ישיבה צריכה להראות, ואיך בן תורה צריך להתלבש ולנהגו בהלכות ובהליכות, ואיך לא !!! - וזה שורף, כי זה האמת בםרצוף. והראייה, שגם הם חרף ההשמצות, פותחים ישיבות באותה מתכונת, ולקחים חתנים רק משם.
אז כנראה שעוד יש לנו מה לשפר, וכנראה שההנהגה עוד רחוקה מאיתנו.
עד ש... יכירו לפחות בטועויות שלהם, ויתנו לגדולים ה"משוכנזים" להנהיג, (כמו שהיה פעם לפני הפיצוץ של תשנ"א...).

ראשי תחתית