שאינו יודע לשאול
חבר קבוע
נכון.מבירור קצר שערכתי המציאות כיום ברוב הישיבות הספרדיות
שרוב הבחורים עם טלית על הראש ולא עם כובע!
נכון.מבירור קצר שערכתי המציאות כיום ברוב הישיבות הספרדיות
מבירור קצר שערכתי המציאות כיום ברוב הישיבות הספרדיות
אגב - מאוד נפוץ גם בישיבות ליטאיות, בעיקר הפתוחות יותר.מבירור קצר שערכתי המציאות כיום ברוב הישיבות הספרדיות
אני למדתי בחיידר אשכנזי, והייתי שם את הטלית על הראשומ"מ חבל לענ"ד שבכמה ישיבות "מחייבים" את הבחורים לשים מגבעת על הראש ולא טלית כמו שכתבו רבים מהפוסקים.
לא משנה מה הסיבה שאתה עשית כך,השיב לי קצרות: "הוא לא עושה את זה מאותה סיבה שאתה עושה את זה"
דהיינו אני עשיתי את זה כי כך כתבו הפוסקים שיש לנהוג, ואילו הוא עשה את זה כי לא רצה לשים מגבעת
נכון, והלוואי המיעוט ילמד מהם ולא יחכה בכל דבר את הישיבות האשכנזיות.מבירור קצר שערכתי המציאות כיום ברוב הישיבות הספרדיות
שמעתי שבישיבה הקטנה של הרב ישי טולידאנו נר"ו אכן שמים טלית על הראש, ונהניתי לשמוע, בגדר שמועה טובה תדשן עצם.לדברי הזוהר (פרשת ואתחנן) והאר"י חובה לכסות ראשו.
לדעת מרן השו"ע "נכון" לכסות ראשו בטלית. (ועיין מנחת אהרן כלל רי אות כד ושו"ת איש מצליח ח"א סי' ט שסוברים להורות כמקובלים)
ומ"מ חבל לענ"ד שבכמה ישיבות "מחייבים" את הבחורים לשים מגבעת על הראש ולא טלית כמו שכתבו רבים מהפוסקים.
@אלישמע, אתה רשאי, בזכות מלאה ולא בחסד, לזכות בתואר "הרב הכי מגניב בפורום". צריך לבקש מההנהלה לפתוח דירוג בנושא, אין ספק שאתה תהיה בכותרות.יכול להיות שראשי הישיבות רוצים להרחיק את התלמידים מדעתו של הרב עובדיה שלא כיסה את הראש מחד,
ומעדיפים כובע כדי שיהא כמו הבחורים האשכנזים שאין להם טלית.
וכך מרוויחים שני דברים בבת אחת,
גם עושים לא כמו הרב עובדיה וגם מכניסים מומנטום של שיכנוז.
השאלה אם צריך להעיף מהישיבה בחור שלא מכסה בגלל שהוא רוצה להיות הרב עובדיה, או מכיון שיש לתלות שהוא עושה מחמת טעם אחר אז יש להניח לו.
מחכה לתגובות העצבניות שלכם!!!
מה כל כך משמח בזה, תשתף אותנו.נהניתי לשמוע, בגדר שמועה טובה תדשן עצם.
בפשטות כן, כי הטלית מכסה את הצדדים ומונעת היסח הדעת, משא"כ מגבעת.יש הבדל בין טלית למגבעת?
בקצרצרה...מה כל כך משמח בזה, תשתף אותנו.
אותי יותר ישמח לשמוע על הרצינות של הבחורים שיש בישיבה פלונית ועל רציפות הלימוד שיש באלמונית,
אבל ששמים טלית על הראש ולא כובע?!
אנא הסבר (בקצרה ...)
מבואר עוד במסכת כלה, שבסודנא של תלמידי חכמים יש קדושה ובכובע אין קדושה, יעויין שם.בפשטות כן, כי הטלית מכסה את הצדדים ומונעת היסח הדעת, משא"כ מגבעת.
וכמש"כ הב"י חו"מ (סימן ה סעי' ה) ומ"ש כגון שהתחילו בעלי הדינין לטעון או שנתעטפו הדיינין. שם (י.) מאימתי התחלת דין רבי ירמיה ורבי יונה חד אמר משיתעטפו הדיינים וחד אמר משיפתחו בעלי דינים ולא פליגי הא דעסקי ואתו בדינא הא דלא עסקי ואתו בדינא ופירש רש"י דיינים מתעטפים בטליתן כשפותחין בדין מאימת שכינה ושלא יפנו [ראשן] לכאן ולכאן ותהא דעתן מיושבת עליהם:
???
בב"י כתב שהכיסוי הוא לצניעות והכנעת לב האדם וכו', מ"ש טלית ומ"ש כובע?
גם אם נגיד כדבריך, דבר שלא מוכרח בכלל,
גם כובע זה חפצא של מצוה, ומקיימים בו היכון, ואפילו לדעת חלק מהפוסקים מעלתו עדיפה על תפילה במניין.
ובכל זאת לראשי הישיבות יש את השיקולים שלהם.
אא"כ כוונתך לעשותם רשעים וכו', כמו שעשית באשכול אחר בענין גיל הנישואין.
מצפה לתשובה:הטענה היחידה היא שראשי הישיבות רוצים להציק לבחורים, ולשנות אותם מדרך ההלכה, שיעשו כמה שיותר עבירות!
וכמובן רוצים להתגדל כמה שיותר.
בפשטות כן, כי הטלית מכסה את הצדדים ומונעת היסח הדעת, משא"כ מגבעת.
וכמש"כ הב"י חו"מ (סימן ה סעי' ה) ומ"ש כגון שהתחילו בעלי הדינין לטעון או שנתעטפו הדיינין. שם (י.) מאימתי התחלת דין רבי ירמיה ורבי יונה חד אמר משיתעטפו הדיינים וחד אמר משיפתחו בעלי דינים ולא פליגי הא דעסקי ואתו בדינא הא דלא עסקי ואתו בדינא ופירש רש"י דיינים מתעטפים בטליתן כשפותחין בדין מאימת שכינה ושלא יפנו [ראשן] לכאן ולכאן ותהא דעתן מיושבת עליהם:
לא הבנתי דבריך, האם לסייע או להקשות?מבואר עוד במסכת כלה, שבסודנא של תלמידי חכמים יש קדושה ובכובע אין קדושה, יעויין שם.
לסייע את דבריך, שבכובע אין קדושה, ולכן עדיף סודרא, יעויין כלה רבתי ט יג.לא הבנתי דבריך, האם לסייע או להקשות?
בקצרצרה...
ראש הישיבה התנהג והנהיג כפי איך שהוא חושב.
חשבו איך אפשר להדמות לאשכנזים.כלומר, וראשי הישיבות שהנהיגו אחרת פשוט לא חשבו ???
כך אתה חושב ???
אתה רשאי לחשוב שחשיבתם מוטעית, אבל לחשוב שהם לא חשבו רק בגלל שזה לא עולה בקנה אחד עם רגשותיך ???
חושבני שהפעם לא חשבת.
ויש עוד טעם שהביא מרן הגרע"י זצוק"ל שכובע הרבה פעמים מזיז את התפילין ממקומם.בפשטות כן, כי הטלית מכסה את הצדדים ומונעת היסח הדעת, משא"כ מגבעת.
חשבו איך אפשר להדמות לאשכנזים.
למה שנבטל דברים טובים שאינם נגד ההלכה???אפשר גם לומר שמנהג הכובע והחליפה בכלל צריך לבטלו כי הוא בוודאי מגיע מ"האשכנזים".
אפשר גם לטעון שהמושג בית יעקב לבנות צריך לבטלו כי גם הוא מגיע מהאשכנזים.
אפשר גם לטעון שהמושג שכולם כולם צריכים ללכת לכולל אחרי החתונה צריך לבטלו כי גם הוא מגיע מהאשכנזים,
ולכן צריך להלחם ב"חילוניות" ששמה טלית על הראש בתפילה...ואפשר גם להבין שאנחנו במלחמה נגד החילוניות, שיש כלים שנתגבשו איך להתמודד איתה, ושמרכיב הזהות העיקרי שלנו הוא יהודים יראי ה' ורק אחר כך "ספרדים", ולבוש מבטא זהות ומגדיר זהות, כמו ששוטר ורופא ואפילו נהג אוטובוס יש להם מדים, וכמו שכל אדם יש לו בגדים לחתונה ובגדים לשינה ובגדים לעבודה ובגדים לבית, כך הלבוש הזה מזוהה עם האמירה של אמון מלא בגדולי ישראל, וגאוות יחידה בדרכנו ובשיטתנו.
מכיוון שהנוהגים בלבוש זה לובשים אותו גם בתפילה א"כ יש לשמוח להיות חלק מהם ולבטא בזה אמירה ברורה שאין אף אחד מהשיקולים שנאמרו כאן - שמשתווה לה.
למג"א הייתה גירסת "טלית" בגמרא.[ובהערת אגב, לא הוזכרו כאן דברי הגמ' בקידושין שמפורש שם שרווק לא היה מכסה ראשו בטלית, דומני ל ע"ב משתבח לי רב הונא לרב חסדא ברב המנונא דאדם גדול הוא וכו', ושראה אותו שלא מכסה ראשו בטלית גער בו והשיב שאינו נשוי, ושוב גער בו מדוע אינו נשוי משמע שכל שאינו נשוי שפיר דמי שלא יכסה ראשו בטלית].
כל עוד יש לך תשובה אחרת אשמח לשמוע.זה המחשבות שלך ושל רבותיך,
נו, שיהיה.
והאחרים חשבו איך לרצות את העצבים שלך ושל אבא שלך,
נו, שיהיה.
כל עוד יש לך תשובה אחרת אשמח לשמוע.
אם ישנה טענה שכל דבר שדומה לאשכנזים יש לבטלו, אדרבה כ"ש בדבר שאינו נגד ההלכה שיש לבטלו.למה שנבטל דברים טובים שאינם נגד ההלכה???
חס ושלום חילוניות.ולכן צריך להלחם ב"חילוניות" ששמה טלית על הראש בתפילה...
תיפייף את זה איך שאתה רוצה.
ומעניין מאוד שאם זה השיקול מדוע ראשי הישיבה והרבנים לא מהווים "דוגמא" לבחורים וגם שמים מגבעת!?
אלא מה...
רוצים להדמות לאשכנזים וכמו שהם נוהגים שהרבנים לא שמים כובע אז גם אנחנו ככה...
איפה ראית טענה כזאת שכל דבר שדומה לאשכנזים יש לבטלו!?אם ישנה טענה שכל דבר שדומה לאשכנזים יש לבטלו, אדרבה כ"ש בדבר שאינו נגד ההלכה שיש לבטלו.
בקיצור אין תשובה.חס ושלום חילוניות.
כמו בכל דבר שנוגע לנושא רגיש זה הדברים מורכבים, כי החיים מורכבים והגלות מורכבת ובכלל כל דבר שיש בו חכמה ודעת בהכרח יש בו מורכבות.
ראשי הישיבות ותלמידיהם נוהגים כפי מנהג ראשי הישיבות ותלמידיהם.
אלא שבעיני קצרות הרואי וחסרות ההשגה נקודת המבט על אותם ישיבות שראשיתם באירופה היא כך;
אני רואה קודם כל ת"ח, אחר כך אנשי חינוך מעולים, אחר כך מנהיגים שהם כמעט היחידים שהצליחו באופן שאי אפשר לתאר ובס"ד מרובה להעמיד את האלטרנטיבה לחילוניות ולציונות הדתית בצורה יציבה [שאיננה חסידית]. ורק אחר כך אני נזכר שהם גם אשכנזים, פשוט כי זה חשוב לי פחות.
אולי אצל אחרים סדר הדברים שונה.
לא ענית,כדי להיות דומה בלבוש לאלה שבעיניך הם "אשכנזים" ובעיני הם קודם כל "בני הישיבות".
כמו ששוטר לובש מדים וכמו להבדיל רבנים לובשים איצטלא דרבנן שגם היא מקורה באירופה וכן הלאה, הדמיון בלבוש מבטא שייכות למשהו שאני רוצה להשתייך אליו כי הוא מבטא הצהרה שהיא התמצית של הזהות שלי.
ומי ששם טלית על הראש הוא "בעל בית" ולא בן ישיבה...כדי להיות דומה בלבוש לאלה שבעיניך הם "אשכנזים" ובעיני הם קודם כל "בני הישיבות".
אסור לאדם שילמד את בתו תורה.דברים טובים שאינם נגד ההלכה???