חוג לקבלה באוניברסיטה העברית

בקשו פני

חבר חדש
שבוע טוב
בעלון השיעור השבועי אחרון הודפסה דרשה שלמה
שהתוכן שלה למה אנשי אקדמיה לא חוזרים בתשובה
והתשובה היא בגלל שלא לומדים אתם הלכה-כמובן בילקוט יוסף
מעבר לתשובה המעניינת
יש שם כמה פרטים היסטוריים מרתקים
א' שהרב קוק שהיה חי לפני 70 שנה בא להקמת האוניברסיטה - צ''ל 90 שנה
ב' והם רצו למשוך בחורים דתיים ממרוקו ופרס ולכן פתחו חוג לקבלה- קצת משונה לחשוב כן
ג' והביאו את חמיו של מרן חכם אברהם פתאל ללמד שם -היה להם את גרשום שלום

קבצים מצורפים

א' שהרב קוק שהיה חי לפני 70 שנה בא להקמת האוניברסיטה - צ''ל 90 שנה
בעלון כתוב בזה"ל לפני יותר משבעים שנה היה חי הרב קוק
נו,
זה לא מדויק
הרב קוק נפטר לפני תשעים שנה (כמעט תשעים ואחד) בג' אלול תרצ''ה
לפני שבעים שנה או לפני יותר משבעים שנה באמת נשמע 70 75 שנה אבל בשיעור עצמו הרב אמר בהתחלה לפני שבעים שנה בערך ואז אמר "יותר, יותר מ70 שנה". ולפי הבעת פניו וכל הסגנון נראה כוונתו הרבה ואפילו הרבה יותר ושלא דק בזה כרגע.
ב' והם רצו למשוך בחורים דתיים ממרוקו ופרס ולכן פתחו חוג לקבלה- קצת משונה לחשוב כן
בשיעור הוא לא אמר שרוצים למשוך בחורים דתיים דווקא ממרוקו ופרס. אלא אמר שרצו למשוך בחורים דתיים, והוסיף ואמר כל העולים החדשים שבאו מפרסי ומדי ממרוקו ותימן היו דתיים וכו'. כל כוונתו שנפתח חוג שאמור למשוך דתיים ובגלל שהמרצים חילוניים לא יבואו וחיפשו מרצה בעל חזות כמו קהל היעד בחזות.
ג' והביאו את חמיו של מרן חכם אברהם פתאל ללמד שם -היה להם את גרשום שלום
אני לא בא לשכנע אותך לגבי מה שלא קיבלת מקודם שהרצון שלהם שזה נפתח למשוך דתיים,
אבל כל הטענה של הרב יצחק היא שחששו שלא יבואו הדתיים ללמוד ממרצים חילוניים, ומה בכך שהיה להם את גרשום שלום??
הוא סיפר שחיפשו דמות רבנית בעל חזות כמו של קהל היעד ופשוט.

אמר בדרך בדיחותא לעורר הקהל כמובן. לא מכל דבר צריך לעשות ליצנות, במחילה.
אם זה היה מסתכם פה אני כמוך
אבל דא עקא, שעינינו הרואות מכתבים שיוצאים תח"י בזה אחר זה ובו הוא מזהיר בחורים צעירים שילמדו רק מתוך ילקו"י ושח"ו אם ילכו אחרי ספרים אחרים ופוסקים אחרים הם יטעו בהלכה, וכו' וכו'
אז יודעים בדיוק שזה לא פליטת פה בבדיחותא, אלא זה בצחוק אך ברצינות

לעצם העניין מניח כאן את מקור דבריו של הגאון שליט''א שרק בלימוד ההלכה ניתן להגיע ל'מאור שבה מחזירה למוטב' מתוך הספר דברי יחזקאל להגאון רבי יחזקאל ברשטיין זצ''ל

1766903789379.png

אם זה היה מסתכם פה אני כמוך
אבל דא עקא, שעינינו הרואות מכתבים שיוצאים תח"י בזה אחר זה ובו הוא מזהיר בחורים צעירים שילמדו רק מתוך ילקו"י ושח"ו אם ילכו אחרי ספרים אחרים ופוסקים אחרים הם יטעו בהלכה, וכו' וכו'
אז יודעים בדיוק שזה לא פליטת פה בבדיחותא, אלא זה בצחוק אך ברצינות
בסדר זכותו להציע ולומר כן למי שרוצה, אבל כאן בוודאי הוא לא התכוון ברצינות שילמדו לפני שהוא נולד את הספרים שלו אלא זה בבדיחותא וגם רואים את זה מסגנון אמירת הדברים. וזה פשוט וברור לענ"ד.

בסדר זכותו להציע ולומר כן למי שרוצה, אבל כאן בוודאי הוא לא התכוון ברצינות שילמדו לפני שהוא נולד את הספרים שלו אלא זה בבדיחותא וגם רואים את זה מסגנון אמירת הדברים. וזה פשוט וברור לענ"ד.
אתמול אמר על החזו"א כי לא הכיר פתח הדביר, טהרת הבית...
אם היה מכיר היה חוזר בו...

ברור שזכותו , אף אחד לא מפקפק בזכותו זו

אלא שבד בבד גם זכותי לומר אחרת [וכן לשאר חברים שפה בפורום]
נא לא להכניס מילים בפי, לא אמרתי שאין לך זכות לומר שלא ללמוד בספריו היכן חלקתי על זכותך זו? רק אמרתי שכאן אמר בבדיחותא ושלא צריך לעשות ליצנות מכל דבר. (כמובן שמי שלא רוצה לשמוע לעצתי לא חייב בפרט אם הוא לא רואה בדבריו אלו ליצנות...)

לא אמרתי שאין לך זכות לומר שלא ללמוד בספריו היכן חלקתי על זכותך זו?
חלילה לא אתה ספיציפי
אלא אחרים בפורום, ועניתי להם דרך תגובתך [והיינו השתמשתי בדבריך ככלי בשבילם]

בהמשך שם הוא כותב על חוג תנך שהיה בבית של רה"מ נתניהו:
ישבו שם פרופסורים ופרופסוריות, והוא עצמו ישב לידי עם תנ"ך, וכל אחד קורא פרק, דיברתי דברי פתיחה כעשר דקות ורציתי ללכת. רה"מ תפס אותי ביד ואמר תשב איתנו, כיבדתי אותו וישבתי, והתעכבתי שם שלוש שעות, לא חבל על הזמן?! הייתי יכול לכתוב עוד סעיף בילקוט יוסף... אבל מה אעשה. ראיתי שהנוכחים שם לא מתפללים שלוש תפילות ביום, לא מניחים תפילין, מצד אחד אישה בלי ידיים, מצד שני בלי רגליים, (צ"ל בלי שרוולים) וממול פרופסור עם קרחת מבריקה... וכמה אחדים ישבו עם כיפה בנט... וכל אלה לומדים תנ"ך כל שבוע ביום חמישי, ולמה לא חחוזרים בתשובה? כל אחד קורא פרק ומפרש מה שרוצה, ומי שדיבר הכי לעניין היה רה"מ וכל האחרים דברו שטויות... אבל גם הוא לא חזר בתשובה, והרי "המאור שבה מחזירם למוטב"?!

מעניין.

אשכול מיותר.

הוא אמר שהרב קוק חי לפני למעלה מ70, זה יכול להיות גם 80 וגם 90.

ואכן בז' בניסן התרפ"ה התקיים טקס הפתיחה של האוניברסיטה העברית בירושלים ובין הנואמים שדברו בטקס הפתיחה היה גם רבה הראשי של א"י מטעם הציונים והבריטים הראי"ה קוק שנשא דברים נלהבים בשבח המאורע.

ומה שאמר שהיו צריכים ללמוד איתם ילקוט יוסף, זה נאמר בהלצה כדרכו, ואמנם בכל צחוק יש מן האמת, אבל ההערות הקטנוניות הללו מעיבות על ההערות האמיתיות שפזורות כאן ברחבי הפורום.

נערך לאחרונה:
משום מה לא נפתח לי הקובץ שצורף בהודעה הראשונה
ועל כן לא אדע מה כתוב בו
אבל מה הפשט הגר"א בשם הדברי יחזקאל?
לדעתי אין כזה גר"א, אשמח להתבדות
1766920404027.png

הכוונה לספר הזה

ועכ''פ ה'דברי יחזקאל' הובא לעיל ותוכל להתרשם מדבריו, ואגב ניכר מדבריו של הרב יצחק שכאן מסכים והולך לדברי בעל ההליכות שבת שדקדוק בהלכה מביא ליראת שמים

ולפי הבעת פניו וכל הסגנון נראה כוונתו הרבה ואפילו הרבה יותר ושלא דק בזה כרגע.
שומע, אני לא ראיתי את השיעור
לא אמר שרצו למשוך בחורים דתיים, והוסיף ואמר כל העולים החדשים שבאו מפרסי ומדי ממרוקו ותימן היו דתיים וכו'. כל כוונתו שנפתח חוג שאמור למשוך דתיים ובגלל שהמרצים חילוניים לא יבואו וחיפשו מרצה בעל חזות כמו קהל היעד בחזות.

אבל כל הטענה של הרב יצחק היא שחששו שלא יבואו הדתיים ללמוד ממרצים חילוניים, ומה בכך שהיה להם את גרשום שלום??
יתכן, רק ליודעי היסטוריה הדברים רחוקים מלהיות מדויקים, בעת פתיחת האוניברסיטה עוד לא הייתה עלייה המונית זה הרבה לפני קום המדינה והעליה
ובכל אופן לא היו חסרים שם לצערנו סטודנטים, ובעיקר, מה המקור שחכם אברהם לימד שם קבלה? זה מתועד היכן שהוא
עורר את מחאתם של גדולי ישראל ובראשם מרן ה"חפץ חיים"
פלא גדול לי על מר, כבודו עירבב בין ביאליק שאמר שם ביהמ''ק השלישי ועל כך מוסבים דברי הח''ח לבין דברי הרב קוק במעמד וסילופם ע''י כמה עלובים
אתה מסתמא מכיר את מכתבו של הרב קוק לרב יוסף משאש

לגוף השאלה -

מאחר וטעמו של הרב יצחק לא נראה, והשאלה ששאל בעינה עומדת - מה הסיבה שלומדי הקבלה והתנ"ך לא חוזרים בתשובה?

לדעתי התשובה היא מה שכל בעל לב רגש יבין, כי אם לא לומדים מתוך דביקות בה' ורצון לעשות את רצונו וללכת בדרכיו, מסתבר כי לא תועיל להם התורה.

והדברים מפורשים בזוה"ק ובכתבי הגר"א ובעוד הרבה.

העתקתי מכאן, שם מוכיח שהקנאים צדקו ומצטט את נאומו של הרב קוק. אבל לא היתה כוונתי להכניס ראשי בין ההרים, ההמשך הועתק בטעות ואין בו צורך (כעת מחקתי).
האדם הלז הוא שקרן רמאי ובעיקר מגמתי (תברר באלעד)
אבל בעיקר יש לו חוסר הבנה בסיסי, מי שקרא את הנאום בשלמותו מתחילה ועד סוף מבין שזה פשוט חוסר הבנה ילדותי
משום שכל עיקרו של הנאום הוא הטפה כנגד השפעות זרות
אבל גם בלי זה וכי הראי''ה שקרן???
תקרא את מכתבו לגר''י משאש ותראה בעצמך

לגוף הערת הגר''י שליט''א
יש אומרים שלימוד גמרא הכי משפיע עליהם לטובה וכך אומרים בשם הגרי''ש אלישיב
ויתכן שלזה התכוון באמרו לימוד הלכה

האדם הלז הוא שקרן רמאי ובעיקר מגמתי (תברר באלעד)
אבל בעיקר יש לו חוסר הבנה בסיסי, מי שקרא את הנאום בשלמותו מתחילה ועד סוף מבין שזה פשוט חוסר הבנה ילדותי
משום שכל עיקרו של הנאום הוא הטפה כנגד השפעות זרות
אבל גם בלי זה וכי הראי''ה שקרן???
תקרא את מכתבו לגר''י משאש ותראה בעצמך

אתה פול גז בניוטרל.. זה לא הנדון, ואין לי נפק"מ בזה.

ראשי תחתית