שאינו יודע לשאול
חבר ותיק
יצא לי להיות בשלושה מקלטים שונים ביממה האחרונה שלא היתה בהם מזוזה.
האם יש להם על מה לסמוך ?
האם יש להם על מה לסמוך ?
מעניין מדוע פסק כך, כי בדירת עראי פוסקים לקבוע בלי ברכה.ראיתי בשם הגר"נ קרליץ, שאם הוא משמש רק למחסה א"צ,
ואם גם למחסן צריך (הלכתא מבי דינא, הל' מזוזה עמ' רפא).
forum-otzar-hatorah.co.il
היכן כתוב שלדירת עראי צריך לקבוע מזוזה?מעניין מדוע פסק כך, כי בדירת עראי פוסקים לקבוע בלי ברכה.
מעניין מדוע פסק כך, כי בדירת עראי פוסקים לקבוע בלי ברכה.
סוכה ??היכן כתוב שלדירת עראי צריך לקבוע מזוזה?
בסוכה שלך אתה קובע מזוזה?
בשו"ע סי' רפו סי"א מבואר שפטור.
גם כאן דבריו ק"ק להבין, דהדירה היא קבע רק התשמישים עראי, אטו יפטור בעל אולם שמחות ? בעל מלון ?ר' עמרם פריד כתב:
שאלה: האם מקלט חייב במזוזה.
תשובה: אם לא נכנסים אליו במשך השנה, אלא רק לעיתים רחוקות, כגון לאחסן בו את הסכך של סוכות וכדו' ועוד פעמים בודדות – פטור ממזוזה, אף שכעת נכנסים אליו בזמן האזעקה (כמבואר בש"ך דלהלן). ומה שמשתמשים במקלט בזמן האזעקות, אינו מחייב וכדין דירת עראי (עי' יומא יא ומאירי שם, ורמב"ם פ"ו ממזוזה ה"א).
אך אם נכנסים אליו ומשתמשים בו במשך השנה מידי פעם – יש לקבוע בו מזוזה בברכה, כדין בית האוצר (יומא יא, יו"ד סי' רפו ס"א, ובש"ך שם ס"ק ב, ולא חוששים לשיטת הרמב"ם, עי' שו"ת רעק"א מהדו"ק סי' סו, אך עיין קיצוש"ע סי' יא סי"ז וערוה"ש סי' רפו ס"ט).
אתה כתבת:סוכה ??
כל לשבעת ימים לאו קבע מיקרי כמבואר בסוגיא ביומא - ואדרבה משם ראיה דלר' יהודה שהסוכה היא קבע מצד בניינה, אע"פ שהיא עראי מצד הדיורין שבה, הרי היא חייבת...
ולהיפך, מבואר בערוך השולחן (רפו איני זוכר מיקום מדויק אם תרצה אעתיק) שהדר בפונדק אע"פ שהאורח פטור ממזוזה [מנחות מד] מ"מ בעל הבית חייב, וכך נוהגים כל בעלי המלונות היום לקבוע מזוזה בחדרים אע"פ שהתשמיש עראי, האם ראה כבודו מי שנוהג אחרת ?
ומה זה שונה ממקלט, קשה לי להבין.
זולת אם נקבל מה שחידש הרב @אלישמע שמחסה אינו מגורים, וגרע טפי מבית האוצר ובית שער, אבל זה חידוש עצום לקולא.
וע"ז שאלתי.כי בדירת עראי פוסקים לקבוע בלי ברכה.
השתדלתי לבאר, ואפרש יותראתה כתבת:
וע"ז שאלתי.
אתה טוען כעת שאינה דירת עראי, לחיי.
בוא נדון בזה.
אבל קודם בוא נסכם האם אתה מודה שבדירת עראי א"צ לקבוע מזוזה.
היכן ר"י כתב זאת?דירה שנבנתה לצורך יותר משבעה ימים איננה קשורה כלל לפטור של סוכה, והראיה מסוגיא דסוכה עצמה ביומא, דר' יהודה מחייב סוכה במזוזה, כיון שצריך שיהיה מבנה הראוי לקבע [היינו ליותר מז' ימים], אע"פ שבפועל משתמש שימושי עראי, לשבעה ימים בלבד !!!
היכן הורה הגריש"א לחייב אולמות וצימרים?בערוך השולחן רפו מח מפורש שבעל הפונדק חייב לקבוע עבור מי שבא באופן עראי לפונדק.
האם זה סתירה לדין סוכה פטורה ממזוזה ??
כל המלונות [הלא רבים....] שביקרתי בהם וכן הצימרים היתה בהם מזוזה, כנ"ל אולמות שמחות, וכך הורה הגרי"ש אלישיב, לא שמעתי שחלקו עליו בזה, שם זה דירת עראי מוחלטת, אדם בא לשמחה ועוזב...
אם משמש לאיחסון דברים ודאי שצריך מזוזה מדין בית האוצר, אם לא משמש לאיחסון מה החידוש שפטור, מאיזה דין יהיה חייב?מה שכן כאן השימוש הוא עראי וזה שייך לסוגיא של בית האוצר ובית שער, ובזה יש חידוש עצום מסברא שרוב הפוסקים שהובאו כאן לא טענו אותו , מלבד הגר"נ קרליץ שמקום שמיועד רק למחסה גרע טפי.
ובאמת שבדרך כלל מקלט בימינו מיועד לעוד דברים.
סוכה ??
כל לשבעת ימים לאו קבע מיקרי כמבואר בסוגיא ביומא - ואדרבה משם ראיה דלר' יהודה שהסוכה היא קבע מצד בניינה, אע"פ שהיא עראי מצד הדיורין שבה, הרי היא חייבת...
ולהיפך, מבואר בערוך השולחן (רפו איני זוכר מיקום מדויק אם תרצה אעתיק) שהדר בפונדק אע"פ שהאורח פטור ממזוזה [מנחות מד] מ"מ בעל הבית חייב, וכך נוהגים כל בעלי המלונות היום לקבוע מזוזה בחדרים אע"פ שהתשמיש עראי, האם ראה כבודו מי שנוהג אחרת ?
ומה זה שונה ממקלט, קשה לי להבין.
זולת אם נקבל מה שחידש הרב @אלישמע שמחסה אינו מגורים, וגרע טפי מבית האוצר ובית שער, אבל זה חידוש עצום לקולא.
ההסבר שלך.קודם כל זה לא חידוש שלי, אלא של הגר"נ קרליץ (ונראה לי של עוד),
צ"ל תשנ"א [מלחמת המפרץ]...אבל בעיקר הדברים מאד הגיוניים.
כי מתי יתחייב במזוזה ?
משנת תשנ"ה
בבית קבוע העומד לשימוש עראי מחויב בעת עשייתו, והחיוב על הבעלים ולא על הדר בו, לו יצויר שאדם בנה בית מלון ולא הצליח להשיג לקוחות תקופה ארוכה האם זה נידון לפטור אותו מזוזה ?או אולי בעת שבתם במקלט ?
זה לא בית, זה מחסה רגעי זמני חד פעמי, ותו לא.
אך קדם לי בזה משה רבינו עליו השלום... שכתב בתורתו בסוכות תשבו שבעת ימים, ולא הצריך יותר, ושמא יש לומר דר' יהודה נמי מודה בזה...היכן ר"י כתב זאת?
לענ"ד זו המצאה שלך.
הערוך השולחן חייב עוד לפני הגריש"א, והמקור שלו מדין פונדק גופא שהאורח פטור הא בעל הבית חייב, וכן מדקדק מהרמב"ם ו ו שבית כנסת של כפרים שהאורחים דרים בו חייב במזוזה, אף שהוא רק לדיורי אורחים, ולכאורה זו ראיה ברורה. [לא ראיתי כעת בפנים רק בעבר הרחוק, וכעת אני מעתיק משבות יצחק וכדלהלן].היכן הורה הגריש"א לחייב אולמות וצימרים?
לכאו' צימר הוא פונדק שפטור (שו"ע שם סעי' כב. ועי' שבט הלוי ח"ב ס"ס קנו).
מדין בית כנסת של כפרים שכתב הרמב"ם פרק ו הלכה ו וכנ"ל.אם לא משמש לאיחסון מה החידוש שפטור, מאיזה דין יהיה חייב?
הרמב"ם מנה 10 תנאים לחיוב מזוזה, לא הסתפק בכך שזה מבנה קבע...
ההסבר שלך.
צ"ל תשנ"א [מלחמת המפרץ]...
בבית קבוע העומד לשימוש עראי מחויב בעת עשייתו, והחיוב על הבעלים ולא על הדר בו, לו יצויר שאדם בנה בית מלון ולא הצליח להשיג לקוחות תקופה ארוכה האם זה נידון לפטור אותו מזוזה ?
אם המחסה גופא הוא דיור עראי, אין סיבה לפטור בגלל עצם זה שלא יודעים מתי יזדקקו לו, כנלע"ד.
אני הבנתי שהמכוון בדברים הוא שעצם המחסה הוא לא שימוש חשוב, ואין בו אלא כמו אדם העומד תחת תחנת אוטובוס מפני הגשמים.
ובאמת זה סברא ישרה, רק הערתי מ"ש מאוצר.
השאלה מה הנקודה במחסה, האם זה מצד חוסר הוודאות כמה ישתמשו ? כי אם כן גם במלון כנ"ל, ובעצם בכל מלון אינו יודע אם יצליח ואם יבואו או כמה יבואו, וכן במקלט אינו יודע כמה יזדקק לו, ואם מצד הספק פוטרים שם יש לפטור גם במלון.בפשטות כן. אא"כ יש לו שם כלים מה שמאד מסתבר שיהיה ואז הוא חייב מדין בית האוצר.
מחסה אינו דיור עראי, אלא מחסה.
כמו שהסברת בדבריו יפה, כשם שאדם נכנס תחת הגגון מפני הגשם כך נכנס למקלט מפני הטילים, ומיד לאחר מכן הוא יוצא וחוזר לבית מגוריו.
כמובן לשבח...ההסבר שלך
"שהות קצרה" ו"מיד יוצאים" זה לא גדר ברור.השבח לבעל השמועה
הצג קובץ מצורף 17944
"שהות קצרה" ו"מיד יוצאים" זה לא גדר ברור.
בגלל שמיד יוצאים לכן זה לא נקרא דיורים, כי זה לא שימוש חשוב, ששימוש חשוב בהכרח מצריך זמן רב יותר.
וזה התברר כאן.
[וזה לא כמו הטענה שטען כבודו באחרונה שיש לפטור מצד שאין ידוע אם ישתמשו בו וכן שלא השתמשו בו מתשנ"ה]
כי אם זה רק למחסה אינו נחשב מגורים כלל (אפי' לא עראי).
אי משום הא לא קשיא, דוודאי בשעה שבונה וכדין פונדקאות, ומצד שהוא הבעלים גם אם לא הוא החוסה בעת הצריך מחסהזו הודעתי
ולדידיה דפליג עלי קאמינא סוף סוף מתי נחייב אותו, ברגע שבנה המקלט או ברגע שיכנס, ותרווייהו לא מסתברים.
אי משום הא לא קשיא, דוודאי בשעה שבונה וכדין פונדקאות, ומצד שהוא הבעלים גם אם לא הוא החוסה בעת הצריך מחסה