מגבונים לחים בשבת

  • יוזם האשכול יוזם האשכול נחום
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
א. אהבתי שאתה קורא לזה "גישה שלי" כאילו אני המצאתי את המושג של ס"ס... (מה זה "ספק ספיקא" שתי שיטות שלא להלכה...)
ספק ספיקא זה תורה שלימה תלמד סימן קי, ש''ך ופרי חדש לפחות חדש בעיון. ואח''כ נדבר. לדברי רוב הפוסקים לא כל ספק לבתר דאתאמרא הלכתא, וס''ס לא שקול, לדעת הרבה לא מצטרף.
אני יודע שהגרע''י משתמש בזה הרבה יותר מכל הפוסקים שלפניו, אך מ''מ זה סוגיא רחבה, עד מאד. אם תרצה אביא לך שאלה אחת, האם ס''ס עובד מדין רוב, או מצורה אחרת, ומאי נפק''מ, מי הסוברים דבעינן מתהפך ומי לא.
 
למה
כתבתי שגם בספוג יש תלת דרבנן כי זה לא גידולי קרקע וגם המים לא גדלו בתוכו וגם פ"ר ואעפ"כ אסור
איפה ה"תלתא דרבנן"?
זה נראה לי עשוי מגידולי קרקע (כותנה וכדו', בזמנם לא היה סינטטי...)
ופסיק רישיה לרוב ככל הפוסקים איסורו מדאורייתא, ולכן גם אני לא צירפתי זאת...

- נשאר לך דרבנן אחד, וגם זה תימה לדחות מהכא עשרות רבות של פוסקים שהתירו פס"ר בדרבנן, ואשיב ע"ז יותר מאוחר.
 
זה נראה לי עשוי מגידולי קרקע (כותנה וכדו', בזמנם לא היה סינטטי...)
בראשונים הגדירו דברים מעין אלו שזה דרבנן כי אין דישה אלא בגידולי קרקע

לדוגמא- הרב המגיד על הרמב"ם פ"ט הי"א- הגדיר את בגדים שאינם גידולי קרקע.
וכן הריטב"א- בכתובות בסוגייא של מסוכרייתא כותב שזה דרבנן כי זה לא גידולי קרקע

כנראה שהסברא בזה- כיון שזה לא גדל כך בקרקע אלא זה עבר שינוי וזה לא כמו פרי שגדל כך וסחטת אותו, ממילא זה מוגדר כאינו גידולי קרקע.

ועוד- אם אני זוכר בערוך פירש שספוג זה בא מהים, כך שודאי זה לא גידולי קרקע
 
א.

מה שכתב מהמאירי, המעיין בדברי המאירי יראה דכל הנושא אם יש סחיטה אי לאו, ומה שכתב המאירי "שמטבילו במים", היינו שבכה"ג יש ודאי סחיטה, אבל אין כוונת המאירי כלל, דדווקא במקרה כזה.

אלא העניין במאירי- הוא האם יהיה ודאי סחיטה אסור, וממילא במאירי אם במגבון שמקנח חזק יהיה ודאי סוחט אסור.
ברור שאינו דומה, כי בספוג כל מטרתו זה הסחיטה ולכן חיישינן שמטבילו במים, משא"כ מגבון שתשמישו ע"י העברה - ופשוט.
ב.

מה שכתב בשם הר"ן- אינו קשור לעניינינו כלל וכלל

דמה שדיבר שם הר"ן הוא גבי "מסוכרייתא" דשם נחלקו הראשונים האם יש בזה איסור סחיטה כשאזיל לאיבוד, וע"ז ס"ל הר"ן דיש מדרבנן כי זה יין.

אבל במקרה דידן שהמים לא אזלי לאיבוד אלא מקנח בהם השולחן זה דינא דגמ' שאסור.

ולשיטתו- כביכול הר"ן חולק על גמ' מפורשת

אבל האמת- אין זה שום כלום, דכל דברי הר"ן איירי במקרה של מסוכרייתא דאזיל לאיבוד, אבל לא גבי ספוג או מגבון דסוגיין.
לא הבנתי...
לפי הר"ן סוגייא דספוג איירי ביין, אבל במים מודה שאין איסור.
מה שהביא מהנהר שלום- זה רק מחמיר את הבעיה

כי כל מה שהנהר שלום איירי הוא רק כלפי המציאות הטכנית למה בספוג חששו שמא יסחט הרי הוא נועד לשאוב את המשקין שעל השולחן שמקנח אותו, וע"ז משיב דכיון שכשהספוג מתמלא מהמשקין הוא סוחטו כדי שיוכל לספוג עוד לכן חששו בו שמא יסחט.

ועוד מוסיף- שכשי בית אחיזה לספוג שרי כיון שזה מזכיר לו שאסור לסחוט

הא למדת מדבריו- דכל העניין בספוג מה שהתירו הוא בתנאי שלא יסחוט אך אם יש חשש בסחיטה אסור.

וא"כ במגבון- דהחשש קיים ונסחט בפועל כשאינו מקנח בנחת ודאי דאסור.
דווקא מדברי הנהר שלום יוצא יסוד להיתר – כי החשש נובע מהיעדר בית אחיזה. ואם כן, מגבון שאוחזים בו רק בקצהו או עוטפים באצבע בלי לחץ של סחיטה – דומה לספוג עם בית יד. זאת ועוד: במגבון הלחות כלואה ואין דרך לסחוט בפועל בלא לחץ ממשי, ובשימוש רגיל אין סחיטה ודאית. כלומר, לאפשר את הפסיק רישא באמצעות הפעלת הפעלה.
מה שהביא מהראב"ד ואוהל מועד וכו'

אינו קשור לעניין מגבונים כלל, דכל מה שהתירו הראב"ד וסיעתו ספוג עם בית אחיזה אע"פ שנסחט, הוא מפני שהבית אחיזה הופכו לכלי ובכלי אין שם של מפרק ולכן אין סוחט, אך בנדו"ד אין למגבון שום שם של כלי אלא הרי הוא כספוג רגיל שגם לראב"ד ודעימיה אסור אם יש בו מציאות של סוחט.
הרב אלקנה לא טען שהמגבון הוא כלי, אלא שהשימוש בו אינו פעולת סחיטה – אלא העברת לחות רגילות קלושה, בדומה לניגוב עם דבר שמלכתחילה לח. לא מדובר ב"מפרק" גמור. השוואת מגבון לספוג מדויקת במובנים כוונה – אך גם מרחיקה לכת כי מדובר בחומר שונה, לא ספוג אלא בד רווי לחות, שמוציא מעט רטיבות שלא בכוונת סחיטה. לכן, אין מניעה מהשוואה – מתוך הבדל מהותי בין הכלים.
מה שכתב בדעת הרמב"ם דספוג הוא משום מלבן, וא"כ לפי"ז יש היתר במגבונים כי אין דרך לכבסם אחרי ההשתמשות

שגגה היא מלפניו- דמה שיש בספוג מלבן זה לא מה שמכבסו אח"כ, אלא עצם הסחיטה זה המלבן, ואע"פ שהספוג גופא מתלכלך משאריות המאכל והמשקה, אעפ"כ קרי ליה "מלבן" כי המלבן זה על עצם פעולת הסחיטה ולא על התוצאה של הספוג, וא"כ- אין שום קשר לומר שבמגבונים כיון שאין מכבסם אין בהו מלבן, כי המלבן זה קאי על מה שנסחט, ולא על מה שמתלכלך הספוג או המגבון.

וכשם שבספוג אע"פ שמתלכלך קרי ליה הרמב"ם מלבן על עצם הסחיטה, הה"נ מגבון.
נכון שסחיטה עצמה נחשבת מלבן לפי הרמב"ם (כפי שביאר ביהל אור ועוד), אבל רק כשיש משמעות לסחיטה – כמו בניקוי הבגד. במגבון אין ניקוי הבד עצמו אלא שימוש בלחות כדי לנקות חפץ אחר. כלומר, אין כאן כיבוס אלא "הוצאה שימושית", שאינה מלבן. גם אם נגד כמלבן – הדבר אינו פשוט, כי אין דרך לכבס מגבון ואינו דומה לבגד כלל. רבים מהפוסקים (כמו הרב פיינשטיין והרב נויבירט) העלו את החילוק הזה לעניין מלבן.
מה שדימה דברי הראב"ד דהתיר בספוג עם בית יד, ולפי"ז רצה להתיר במגבונים

דבריו "מרפסין איגרא", דכלום ספוג יש לו השתמשות אחרת?, גם ספוג כל מטרתו זה לנקות עמו, ולכך נוצרת, ומה שהתיר הראב"ד כשיש בית יד, הוא משום דהבית יד עושהו כלי, ובכלי אין סוחט, אבל בלא בית יד אף דבר שהוא עשוי לכך ונוצר לשם כך לנקות דרכו, יש בו איסור "סוחט", והה"נ במגבון דנוצר לכך ולשם ניקוי ממש כספוג, ואיכא ביה איסור סוחט בלא בית יד.
אבל בזה בדיוק טמון ההבדל, הספוג באמת נועד לספיגה, כלומר מים ולהוציאם שוב – זה שימושו. לעומת זאת, המגבון רווי לחות מראש, והקינוח בזהירות לשם ניקוי, לא לשם הפקת נוזלים. הפעלה במגבון דומה לניגוב בעלמא, ולא לסחיטה מכוונת, הפעלת הפעלה עשויה לעקור את החשש שמא יסחוט.
מה שדימה זאת לגמ' של המחליק בענבים, אינם אלא דברי נביאות, דהסוגייא שם במסקנה של ר' הונא בריה דר' יהושע, לא תלתה זאת בדאו' או בדרבנן, אלא תלתה זאת האם אני צריך את הדבר הנסחט להשתמש בו ולתועלת אי לאו, וממילא כיון שמחליק ענבים בפת הוא צריך את המשקה הנסחט הוה ליה שם של סוחט אף דאזיל לאיבוד ונשרף באור, ואם באנו להמציא סברות מדילינו שכל האיסור שם הוא רק בגלל שזיתים וענבים זה דאו' אבל בדבר שהוא דרבנן הם יודו, צריך לשם כך להיות "ראשון" אבל אנו שאפי' לא זכינו להיות אף כחמורו של ר' פנחס בן יאיר, אין לנו להמציא מעצמינו חילוקים ודיוקים שאם זה היה דרבנן אף הסוגייא שם לא הייתה אוסרת.
אבל הסוגיא שם עוסקת במשקה שדרכו להיסחט – ענבים, וזיתים – שברור שהסוחט נחשב כמפרק מן התורה. מגבון אינו פרי ולא דרך סחיטה בו כלל. גם אם תיווצר רטיבות, היא לא לצורך הנוזלים אלא הקינוח. אדרבה, כל הפוסקים שהתירו – לא המציאו אלא חילקו בהלכות "דש" – לפי גדרי דרך הוצאה, דרך סחיטה וכו'.

מה שהביא מספר "מגן בעדי" [עבודי] זה רק מגביר הכאב והמכאוב, כי שם כל הנושא הוא לחלק בין ההיא דספוג לבין הסוגייא דאודרא, למה באודרא אין חשש שמא יסחוט ולבין ספוג דחששו שיסחוט, וע"ז הביא חילוק כי בספוג חששו וגזרו משום שדרך האדם לסוחטו כדי שיוכל לנקות כראוי.

אבל כל דבריו- זה רק על עצם אם גזרו שיסחוט אי לאו, אבל על דבר שסוחט בפועל וכמגבון "מאן דכר שמיה" ואיפכא מדברי המגן בעדי זה כ"ש דכ"ש דאסור, כי יש מציאות של סחיטה ע"י שמקנח בחוזקה, וזה יותר גרוע מספוג, כי בספוג הגזירה שמא יסחוט כדי שיוכל לנקות, ואילו במגבון זה לא שמא יסחוט אלא ודאי יסחט כשמקנח, דכ"ש וכ"ש שזה אסור ל "מגן בעדי".
אבל שוב אין "סחיטה בפועל" אלא אם כן מקנח בחוזקה. המגן בעדי עצמו עוסק בחשש שמא יסחט – ואילו כאן מדובר בשימוש מבוקר, ללא צורך בסחיטה. זה יסוד החילוק שמקבל תמיכה רחבה גם אצלנו.
מה שרצה לדייק מרש"י שכל האיסור הוא כשנסחט בין אצבעותיו, אבל בעצם הקינוח אין בעיה אף אם יש סחיטה.

דבריו נסתרים מהראשונים גופיה ומהב"י ומגדולי האחרונים, ודבריו אלו הוו נגד ראשונים וב"י להדיא.

דהא הראב"ד וכן הרב המגיד שחלקו על רש"י, כתבו, דהסבה שא"א להגיד כרש"י הוא מפני שגם אם יש בית יד הוא נסחט כשקמנח, ולכן כתבו סברא אחרת דההיתר מפני שהוא כלי, ובכלי אין סוחט.

להדיא- שלמדו ברש"י דהנושא הוא "סוחט בקינוח", ולא רק כשאוחזו.

וכן הוא בב"י- שהביא דבריהם על רש"י, כתב ג"כ שא"א לקינוח בלי סחיטה, והיינו- שכל הנושא ברש"י הוא אף על הקינוח.

ובכלל יעויין בדרישה- דבכלל מבאר את רש"י [ע"פ הטור] דכל הנושא הוא חשש "שמא יסחוט" "וגזירה" הוה.

דלפי פירושו- כ"ש דכ"ש דהנושא ברש"י הוא בקינוח, דבלי בית יד יש חשש שיסחוט וכשיש בית יד ממילא יזכור ולא יבוא לסחוט, והיינו- שהבית יד זה תשובה ומענה לקינוח, שיקנח בזהירות ובנחת שלא יבוא לידי סחיטה.

וע"פ זה- מיישב את קושיית הראב"ד ארש"י, שכל הנושא הוא כדכתב הטור "גזירה" וממילא כשיש בית יד אין גזירה, כי זה יזכיר לו שאסור לסחוט כשמקנח.

וכן ביאר בפשטות המשנה ברורה ס"ק מז- וז"ל- "רש"י והרמב"ם פרשו דכשיש לו עור בית אחיזה שיאחזנו אפשר לקנח בלי סחיטה".

דלהדיא- הנושא ברש"י זה "הקינוח" ולא רק מה שנסחט באצבעותיו.

אלא מאי דכתב רש"י נסחט בין אצבעותיו- הוא רק לעניין טכני ומציאותי שיש בספוג שכשהוא מלא מים כבר שאתה אוחזו יש סוחט, אבל לאו דווקא רק באחיזה, אלא אף בקינוח יש בו סוחט, אלא שבספוג עוד בשלב הראשוני יש את הסוחט, אבל לא בא רש"י כלל להפקיע דרק בהאי גוונא איכא סוחט, ואילו בקינוח ליתא, דזה אינו, ע"פ המפרשים לעיל [הראב"ד והר' המגיד וב"י ועוד].
אפשר בהחלט להבין ברש"י, ובעקבותיו ברמב"ם והב"י, שהתירו שימוש אם אין בו סחיטה ודאית, וכאשר יש בית אחיזה המרחיק את הסחיטה. גם מגבון – אם נתפוס אותו בזהירות – דינו כמעין בית אחיזה. ואין זה דומה לספוג הטבול. ממש, אלא לרטיבות מוגבלת. רש"י לא מחייב שמגע עם נוזל הוא סחיטה, אלא שבלחיצה או לחיצה חזקה תיווצר בעיה. שוב – שימוש הוא הקובע.
מה שרצה לדמות מה שכתבו הרא"ש והרדב"ז בעניין סחיטת לימונים.

זה בעיני כעשן [ולימונים] לעיניים.

דאיך הדימוי מתחיל, דכל הנושא בהיתר לימונים הוא בגלל שהמשקה בא "לאכילה" וקיי"ל שמשקה הבא לאוכל כאוכל, ולכן אין שם משקה על הלימון כי דרכו לערבו באוכל.

ואיך זה מתחיל להדמות- לדבר שאדם מקנח וצריך את מימיו בשביל להשתמש במימיו לנקיון וכד', וכי הסוגייא של ספוג היא נגד הרדב"ז והרא"ש של לימונים?, ודאי שלא- כי לא קרב זה אצל זה, דהאיסור שיש בקינוח ספוג כי משתמש במים הנסחטים בשביל לנקות, משא"כ בלימונים שסוחט בשביל לתת לאוכל הוה לן כמשקה הבא לאוכל, ומגבונים למאי דמיא?- ללימונים שבאים לאוכל, או לספוג לקנח השולחן שצריך את רטיבותו לנקות?.
נכון שאין הקבלה גמורה – אך העיקרון של שימוש לצורך דבר אחר – דומה. מהות הסחיטה היא תוצאה של פעולה מכוונת לשם הפקת נוזלים. בלימון הדבר ברור, במגבון - אין כוונה אלא לקינוח, וזה קובע אם יש מלאכה או לא. לא כל משקה היוצא הוא מלאכת סחיטה – אלא אם כן נצרך לו.
וההערה זאת בעיני היא בבחינת "ואת עלית על כולנה", [ובבחינת אחרון אחרון חביב].

מה שהביא מסוגייא ד "פוצע זיתים", להוכיח דמקרי אזיל לאיבוד אף שמשתמש בהם, ולכן שרי, הוא היפך האמת.

משום דאי נבאר כדבריו יצא לנו סתירה חמורה בכמה וכמה ראשונים.

א. וראשונה אפתח ב ריטב"א דרצה להוכיח ממנו שכיון שאזיל לאיבוד שרי, והאף שמשתמש במי הזיתים לא חשיב סוחט, הרי הריטב"א הוא עצמו ס"ל שיש איסור סוחט בזיתים וענבים אף כשאזיל לאיבוד.

והוא בסוגייא דכתובות ו. מבאר הריטב"א את סוגיית מסוכרייתא דהאיסור שם כשהיין לא אזיל לאיבוד, אך אם היין נסחט מהמסוכרייתא לארץ שרי, ומבאר- דדוקא זיתים וענבים שהם איסור דאו', ממילא אף שאזיל לאיבוד אסור מדרבנן, אך מסוכרייתא שאינו גידולי קרקע לכן כל האיסור מדרבנן רק שמשתמש בדבר הנסחט אך אי אזיל לאיבוד שרי.

וז"ל הריטב"א בכתובות ו. "ואי משום מפרק אינו מן התורה אלא בדבר של גדולי קרקע ושהוא צריך למימיו דומיא דדש אבל כל שאינו גידולי קרקע ליכא אלא איסורא דרבנן וכי גזור רבנן הני מילי היכא דצריך למשקה או דניחא ליה בגויה אבל היכא דאזיל לאיבוד לא גזרו ביה רבנן".

להדיא בריטב"א- שבזיתים וענבים אף דאזיל לאיבוד ממש ונשפך לארץ, אפ"ה אסור, ואילו כאן בפוצע זיתים התיר מכיון שאזיל לאיבוד?

וכאן זה יותר חמור- והוה לן יציבא בארעא וגיורא בשמי שמיא, דהא איפה דאזיל לאיבוד באמת הוא אסר, וכאן עוד דמשתמש בו והתיר?.

ב. הר"ן- דס"ל דזיתים וענבים יש איסור אף שאזיל לאיבוד, ולא רק בזיתים וענבים אלא אפי' במסוכרייתא החמיר כשזה יין, [ודלא כהריטב"א לעיל שהקל במסוכרייתא שאזיל לאיבוד], ואעפ"כ בסוגייא דפוצע זיתים שרי?, והרי זה זיתים ואסור אף באזיל לאיבוד? כ"ש הכא שזה לא לאיבוד ממש?.

ג. הרא"ש שבת פי"ב אות א' מביא את שיטת הערוך שהתיר פ"ר דלא ניח"ל ובגלל זה התיר גם את חבית של הסחיטה דאזיל לאיבוד דאז לא ניח"ל, ודוחה הרא"ש את ראיותיו, ופליג על הערוך יעו"ש, ולכן אוסר גם כשאזיל לאיבוד, ואאעפ"כ- בפ"ד אות ט' גבי זיתים כתב לפצוע זיתים פירוש למימשי ביה ידיה.

וגם ברא"ש יש לנו כ"ש וק"ו כדכתבנו בר"ן- שאף במסוכרייתא שזה לא ממש ענבים וזיתים הוא אסר אף שאזיל לאיבוד, ואילו כאן שזה זיתים ממש שרי כשאזיל לאיבוד?.

ד. הטור שכ"ו- פסק דמותר לפצוע זיתים לממשי ידיה, והרי הוא ס"ל בסוף סי' ש"כ דגם כשאזיל לאיבוד אסור?, ושם עוד דיבר על מסוכרייתא ואסר אף שאזיל לאיבוד ודלא כהערוך שהתיר בזה, אז איך פתאום בזיתים התיר, והמקרה כאן הוא יותר חמור פעמיים, גם זה זיתים ממש, וגם לא אזיל לאיבוד גמור, ואעפ"כ התיר?.

דעל כרחינו- לומר דסוגייא זו דפוצע זיתים שונה היא בגדרה משאר סוחט, וא"א להקיש משם ולהוכיח משם.

וישנם ב' ביאורים בסוגייא זו דפוצע זיתים- א' בקצות השולחן מבואר דהסבה שבזיתים שפוצען וחף בהם לא יוצא המשקה אלא מוחל בלבד, ומוחל לאו כמשקה והוא גרע אף מתותים ורימונים.

ואף שלהלכה קיי"ל שמוחל הוא כמשקה מ"מ זיתים שאני מכיון שהמוחל שלהם גרוע יותר משאר פירות.

ואוסיף לבאר מדילי- דידוע לכל מי שעוסק בשמן וזיתים, דכדי להפיק שמן מזיתים צריך או לבשלם או לכובשם [מה שקרוי היום בכבישה קרה], ואם נקח זיתים חיים מהעץ אף שהם כבר מבושלים, לא יצא מהם שמן אלא אך ורק מוחל גרוע, זה דרך הטבע, שה' הטביע בזיתים.

ולכן- כשאני לוקח כזה פרי שהיעוד שלו לעשות מזה שמן, ובמקום זה אני רק מוציא מוחל גרוע ולחלוחית בעלמא, בכה"ג לא מקרי שם של סוחט.

ב' ע"פ ספר התרומה- בסי' רמ"ד אחרי שהביא את שיטת ר"י שדחה דברי הערוך ור"ת ואסר אף דאזיל לאיבוד, ומביא על זה את הסוגייא שבת קמה.- גבי הלכות טומאה וטהרה, אדם שפצע זיתים כדי לבודקן אם נתבשלו לא הוכשר לקבל טומאה דלא הוי שם של משקה משום דאזי לאיבוד, ומאי שנא- מאזיל לאיבוד דסוגיין וע"ז מחלק דשאני התם שזה היה בתוך הזית ולא היה לו שם של משקה עדיין ועתה יוצא לאיבוד אין זה שם של משקה, אך דבר שיצא מזית או מענבים לשם משקה וכגון בבגד דאז אף דאזיל לאיבוד אסור דיש לו שם של משקה כבר.

וא"כ למדנו מהתרומה- שאין לדמות האי זיתים לבגד שיש לו משקה.

ולא זו בלבד- אלא דמצינו בראשונים דבכלל יש איסור אף "בפוצע זיתים", א- תוס' ר"י הזקן, ב'- רבינו חננאל וז"ל [ר"ח] לפצוע זיתים וכיו"ב לרחוץ בהן ידיו בחול אסור משום הפסד אוכלין וכ"ש בשבת שאסור.

וביאור דברי הגמ'- דאפ' בחול אסור, והיינו לא מיבעיא דבשבת אסור מצד מלאכה אלא אפי' בחול יש איסור מצד ביזוי אוכלין.

וכן הוא בב"י- על דברי הטור שהתיר לחוף במי זיתים בשבת, מבאר הב"י דיצא זו לטור, ממה ששם כתוב שאסור לפצוע זיתים משום ביזוי אוכלין ומביא את הביאור של הרי"ף והרא"ש דהיינו לממישי ידיה, והנושא שם בטור הוא גבי השרת שיער כמו שהביא שם לפנ"כ באותו עניין, וממילא למד הטור- שכל האיסור הוא בלפצוע זיתים אך במי זיתים כיון שאין איסור בחול של ביזוי אוכלין ממילא אין בו גם איסור גבי שבת.

להדיא- דלמד הב"י דמה שהגמ' כתבה דאסור אף בחול היינו דכ"ש בשבת משום המלאכות, ורק בדבר שאין בו איסור אף בחול וכגון מי זיתים [היינו שכבר מוכנים מלפנ"כ ולא שעושה כן בשבת] אם איכא איסור בחול משום ביזוי אוכלים א"כ כ"ש שבשבת יש איסור משום מלאכה.

ולעיל- הרי הבאנו את סברת התרומה להיתר- י"ל דאיה"נ- שאין זה מחייב את שאר הראשונים- דאפשר לומר דזה לא קשור לדיני שבת ומה שאין לו שם של משקה הוא רק גבי טומאה וטהרה אך לגבי מלאכה של שבת כן הוי ליה שם של מפרק.

ולפי כל הביאורים שביארנו- א"א לדמות ולהקיש סוגייא זו למגבונים, כי ודאי שלא מקרי אזיל לאיבוד, וגם שאין את הסברא של התרומה בהיתר זיתים, משום דהמים שבמגבונים הם היו מים מתחילתם ושם משקה עליהם, וגם ע"פ מה שכתב הקצות השולחן, משום שדווקא בזית שכל מהותו ועיקרו לשמן ולכך נוצר, ואתה לוקחו וחף בו ומוציא מעט לחלוחית בהאי דווקא אין זה שם של סוחט, אך דבר שכל מטרתו ויעודו כמגבון שלכך נוצר ודאי ודאי דהוא גרע טפי מההוא דסוגייא, ואין קשר בין הסוגייא זו להיתר במגבונים.

סוף דבר- מכל הראשונים הנ"ל להדיא שסוגייא זו מוחרגת מאיסור סוחט, וא"א להקיש הימנה לדיני סוחט.
לא באנו להקיש, אלא ללמוד יסוד: שיש משמעות לדרך הפעלה, מתי שם משקה חל ומתי לא. כל הראשונים שסוברים שהתירו פציעת זיתים – קובעים גם אם יוצא משקה – אין כאן איסור, השימוש אינו לצורך המשקה. מגבון הוא כלי יבש למחצה, שאין בו הוצאת מים גמורה, אינו בגדר סחיטה כפעולה. מאמץ במים נלמד מהתוצאה ולא מהכוונה, אף אם יצא מעט נוזל – אם אינו לתועלתו אלא מלווה את הפעולה, איננו איסור.
 
ושוב כל זה לדון בחידושו של הגרש"ז אוירבך זצוק"ל, אבל הדבר פשוט שבכל מקרה יש לנו כאן ארבעה דרבנן בספק פסיק רישיה ואפשר לומר שלא ניחא ליה וגם לצורך מצוה.
 
יוצא שלדעת הגרנ''ק כיון שרוצה שיצאו המים שבזה מתנקה הטינוף חשיב צריך למימיהן.
מצרף כאן תמלול של שיעור שמסרתי בזה לפני כעשר שנים, ויש בסוף ביאור מעניין של הגרא''מ שך בסוגיא, ובשולחן ערוך. ייתכנו אי אלו אי דיוקים, לא עבר עדיין הגהה.

בשיעור זה נעסוק בדיני סחיטה בשבת, תוך התמקדות בירקות כבושים (כבשים) וירקות מבושלים (שלקות), ונסביר את המחלוקות השונות בין האמוראים (רב, שמואל ורבי יוחנן) וכיצד הראשונים והאחרונים הבינו ופסקו הלכה למעשה. ננסה להבין את ההיגיון העומד מאחורי כל שיטה, ואף נציג מסקנות מעשיות.


א. שיטת רב: כבשים ושלקות – הבחנה ונימוק​

לדעת רב, אם אדם סוחט כבשים אלו "לגופן" – כלומר, למען הירק עצמו, כדי לשפר את אכילתו (למשל, להוריד ממנו חמיצות יתרה), אזי הדבר מותר לכתחילה. אין כאן איסור כלל.אולם, אם הסחיטה היא "לממהן" – כלומר, לצורך המים היוצאים מהירק (למשל, שתיית מי מלפפון חמוץ), אזי הדין הוא "פטור אבל אסור". "פטור אבל אסור" משמעו איסור דרבנן.
רש"י מבאר את הטעם לאיסור דרבנן בכבשים: מדוע פטור מאיסור דאורייתא? "למה שאין זה מפרק שאין המשקה הזה יוצא מן הכבשים שלא גדל בתוכן". כלומר, מלאכת מפרק דאורייתא, כפי שהייתה במשכן, הייתה סחיטה של דבר שהמשקה גדל בתוכו (כמו זיתים וענבים שהיו סוחטים למנחות ולניסוך היין על המזבח). מאחר שבכבשים, המשקה (החומץ) נבלע מבחוץ ולא גדל בתוכו, אין בזה איסור דאורייתא מצד "מפרק". אולם, חכמים אסרו זאת מדרבנן, משום "אטו זיתים וענבים" – כיוון שצורת הסחיטה דומה למלאכת סחיטת זיתים וענבים, גזרו חכמים שלא יסחטו כבשים לצורך המים שלהם.

מעבר לשלקות:לאחר מכן, עובר רב לדון ב"שלקות" – ירקות שבושלו במים. לגבי שלקות, רב קובע ש"בין לגופן בין לממהן מותר". כלומר, מותר לסחוט ירקות מבושלים הן לצורך האוכל עצמו והן לצורך המים היוצאים מהם.מה הסיבה להיתר הגורף בשלקות? רש"י מסביר: "מכיוון שזה לא משקה אלא אוכל על ידי השלקות". המים שנספגו בירק המבושל נחשבים לחלק מהאוכל עצמו, ואינם נחשבים כמשקה נפרד. זהו חידוש גדול, שהרי בפועל יוצא משקה. הסיבה היא, שהבישול שינה את הדבר והפך את המים והאוכל לדבר אחד, ולכן כשסוחטים אותם, אין זו פעולה של "מפרק" (הפרדת משקה מאוכל) אלא פעולה הקשורה לאוכל עצמו, ולכן מותר אפילו לממהן.


ב. כל כבוש הרי הוא כמבושל? בירור הכלל והקשרו לרמב"ם​

כאן נשאלת שאלה חזקה: הרי יש לנו כלל הלכתי ידוע: "כל כבוש הרי הוא כמבושל". אם כן, לכאורה, דין כבשים (שכבושים) צריך להיות זהה לדין שלקות (שמבושלים), ואם שלקות מותרים לממהן, מדוע כבשים אסורים לממהן?הנודע ביהודה (יורה דעה סימן כב) מעורר נקודה חשובה: "ברמב"ם לא מצינו בכל המקומות בהלכות איסור והיתר שהוא כותב את הדין של כבוש כמבושל". הרמב"ם, לשיטתו של הנודע ביהודה, לא סובר שכל כבוש הרי הוא כמבושל באופן גורף בהלכות איסור והיתר.היכן כן מוזכר דין זה אצל הרמב"ם? בהלכות שבת פרק כב הלכה י', הרמב"ם כותב שאסור למלוח צנון במלח רב, משום שזה נראה כ"כובש כבשים בשבת", ואסור "כי כבוש כמבושל". כלומר, לעניין שבת, הרמב"ם כן מזכיר את הכלל. כמו כן, מצינו בגמרא בפסחים דף מד עניין כבוש כמבושל לגבי בשר וחלב: אם מבשל בשר וחלב, עובר איסור בישול. אבל אם שורה בשר בחלב קר כל היום (24 שעות), אין בזה איסור דאורייתא של בשר בחלב. הפוסקים אומרים שיש בזה איסור דרבנן. מכאן עולה שגם לעניין בשר בחלב, הכלל "כבוש כמבושל" לא תמיד מביא לידי איסור דאורייתא.

הנודע ביהודה מסביר את שיטת הרמב"ם: דין "כבוש כמבושל" בשבת נובע מכך שסחיטה או כבישה הם "תיקון אוכל". בשבת, מלאכה אסורה מדין "מלאכת מחשבת" אם היא באה לתקן אוכל, ולכן גם כבישה היא תיקון אוכל ואסורה. אך בהלכות איסור והיתר, הדינים שונים: על הדבר להפוך להיות ממש "דבר אחד" כדי שיהיה דין בישול. כבשים אינם נחשבים לדבר אחד לחלוטין כמו מבושלים. הנודע ביהודה מסביר שרבנו יוחנן בגמרא (חולין קיא.) סובר כדעת רבי יוחנן (ולא כדעת שמואל שאומר "מליח כרותח וכבוש כמבושל") שאין דין כבוש כמבושל באופן גורף בהלכות איסור והיתר. לכן, מובן מדוע רב מחלק בין כבשים (אסור לממהן) לשלקות (מותר לממהן) – כי רק בשלקות הדבר נהפך לדבר אחד, ולא בכבשים.


ג. שיטת שמואל: השוואת דינים והחמרה​

שמואל חולק על רב וקובע: "אחד זה ואחד זה [כבשים ושלקות] לגופן מותר, לממהן פטור אבל אסור". כלומר, שמואל משווה את דין כבשים ושלכות. לשיטתו, גם בשלקות, אם סוחט לממהן, הדין הוא פטור אבל אסור.שמואל סובר כשיטתו הכלל ש"מליח כרותח וכבוש כמבושל". ומאחר ו"מבושל" (שלבמקום אחר נחשב לכביכול דרגה יותר גבוהה במלאכת מפרק), הוא אצלו כמו "כבוש", הוא מחמיר בשלקות להיות אסור דרבנן (פטור אבל אסור) לממהן, בדיוק כמו הכבשים. הוא רואה את הבישול והכבישה בדרגה דומה, שאינה מגיעה לכדי חיוב דאורייתא (כיוון שהמשקה בא מבחוץ), אך יש בה איסור דרבנן כשסוחט לממהן.


ד. שיטת רבי יוחנן: החומרה המרבית והגדרת "מפרק"​

רבי יוחנן מציג את השיטה המחמירה ביותר: "אחד כבשים ואחד שלקות, לגופן מותר, לממהן חייב חטאת". רבי יוחנן אינו מבחין בין כבשים לשלקות (כמו שמואל), אך הוא מחמיר במידה ניכרת. לדעתו, סחיטתם לממהן היא איסור דאורייתא, בדומה לזיתים וענבים. "חייב חטאת" פירושו איסור דאורייתא.מדוע מחמיר רבי יוחנן? הטעם המרכזי הוא שמחלוקת יסודית בינו לבין רב ושמואל נוגעת להגדרת מלאכת "מפרק".

לדעת רב ושמואל: "מפרק" דאורייתא הוא רק כאשר המשקה גדל ונוצר בתוך הפרי או הירק (כמו בזיתים וענבים). אם המשקה בא מבחוץ (כמו חומץ בכבשים או מים בשלקות), אין בזה איסור דאורייתא מצד מפרק.
לדעת רבי יוחנן: אין צורך שהמשקה יגדל בתוכו. עצם העובדה שהמשקה "כנוס" (כלוא) בתוך האוכל, ואני מוציא אותו ומפריד ביניהם, מהווה מלאכת "מפרק" דאורייתא. "מה אכפת לי שזה בא עכשיו מבחוץ, לא צריך שזה יגדל בתוכו". פעולת ההפרדה היא העיקר.לכן, גם אם סוחטים מלפפון שהיה שרוי בלימון, ויוצא לימון, אם רבי יוחנן יחשיב את המשקה כ"משקה חשוב" (שראוי לשתייה או לטביל בו), הסחיטה תהיה אסורה מדאורייתא. אם המשקה אינו חשוב (כמו מי מלפפון שנועדו רק לטבל ואינם ראויים לשתייה), אז הדין תלוי במחלוקת אחרת של "מים לטבל" אם יש בהם איסור.

ה. סחיטת בגדים והקשר למחלוקת​

התוספות מקשה על דברי הגמרא ממלאכת סחיטת בגדים, שהיא איסור דאורייתא. והרי בבגדים, המים באים מבחוץ, ובכל זאת יש בזה איסור דאורייתא. מדוע אין איסור דאורייתא בכבשים ושלקות?. התוספות מיישב שרבא, שאומר שסחיטת בגדים היא איסור דאורייתא, סובר כשיטת רבי יוחנן, שאין צורך שהמשקה יגדל בתוך הדבר אלא מספיק שהוא כנוס בו.אולם, האור שמח מעורר שדעת הרמב"ם שונה: הרמב"ם סובר שחיוב סחיטת בגדים הוא מצד מלאכת "מלבן" (הלבנה), ולא מצד "מפרק". כלומר, סחיטת הבגד היא המשך פעולת הניקוי וההלבנה שלו. מכאן משמע שהרמב"ם סובר כרב ושמואל, שאין איסור דאורייתא מצד מפרק כשהמשקה בא מבחוץ.


ו. חידושו של רבנו חננאל וביאור דבריו​

רבנו חננאל, בפירושו לדף, מרחיב את דעת רבי יוחנן ואומר חידוש גדול: לא זו בלבד שרבי יוחנן מחייב חטאת על סחיטת כבשים ושלקות לממהן, אלא גם "אם הוא יסחט לתוך אוכל יהיה בזה איסור דאורייתא", ואף "זיתים וענבים אם יסחט אותם לתוך אוכל יהיה חייב".החידוש הזה תמוה מאוד לראשונים (הרי"ף והתוספות): הרי רבי יוחנן לא דיבר כלל על סחיטה לתוך אוכל!.ה"שפת אמת" מציע שני תירוצים ליישב את רבנו חננאל:
  1. "לא אורחיה בהכי": הסברה שבסחיטה לתוך אוכל אין איסור דאורייתא היא משום שזו "לא אורחיה באחי" (לא דרך הסחיטה הרגילה). אולם, רבנו חננאל מבין שלדעת רבי יוחנן, כיוון שהוא מחייב על כבשים ושלוקות (אף שהם "לא אורחיה באחי" – בדרך כלל לא סוחטים אותם למשקה), הרי שהוא אינו מתחשב כלל ב"לא אורחיה באחי". לכן, גם סחיטה לתוך אוכל, שאף היא "לא אורחיה באחי", תהיה אסורה דאורייתא.
  2. "אין לו שם משקה": סברה נוספת לפטור בסחיטה לתוך אוכל היא ש"אוכל הבא לתוך אוכל, אוכל הוא", ואין לו "שם משקה". אולם, זה נכון רק לשיטות שדורשות "שם משקה" (כמו הר"ן), אך רבי יוחנן, שמחייב גם בדברים שאין להם שם משקה (כמו כבשים ושלוקות), לא יחלק בין סחיטה למשקה לבין סחיטה לאוכל.

ביאורו של הרב שך (בספרו אבי עזרי):הרב שך מציע הסבר נוסף, המתבסס על ההבדל בין משקה שגדל בתוך הפרי לבין משקה שנבלע בו מבחוץ.
"מפרר" לעומת "מפרק": אם אדם סוחט אוכל לתוך אוכל, זה נחשב "מפרר" (מחלק דבר אחד לשניים) ולא "מפרק" (מפריד שני דברים נפרדים). זה מותר.
המשקה "בא מבחוץ": אולם, אם המשקה (כמו החומץ בכבשים או המים בשלקות) בא מבחוץ ונבלע באוכל, הוא לעולם נחשב לשני דברים נפרדים. לכן, כשסוחטים אותו, זו פעולת "מפרק" האסורה, גם אם סוחטים לתוך אוכל. כך מסביר הרב שך את רבנו חננאל לגבי כבשים ושלוקות.אך קשה על הסבר זה: אם הטעם הוא שהמשקה בא מבחוץ, מדוע רבנו חננאל הרחיב את החיוב גם לזיתים וענבים, שהמשקה גדל בתוכם?.הרב שך מיישב זאת מתוך דיוק לשונו של רבי יוחנן בגמרא. רבי יוחנן אמר שסחיטת כבשים ושלוקות לממהן "נעשה כמי ששחת זיתים וענבים". מלשון "נעשה כמי ששחת" לומד רבנו חננאל שרבי יוחנן משווה את דין כבשים ושלוקות לזיתים וענבים באופן גמור. לכן, אם בשלקות וכבשים סחיטה לתוך אוכל אסורה (מכיון שהמשקה בא מבחוץ), הרי שגם בזיתים וענבים, שאליהם הוא משווה, סחיטה לתוך אוכל תהיה אסורה. זה אמנם לא מסביר את הסיבה מדוע רבי יוחנן עצמו סובר כך בזיתים וענבים (היכן שהמשקה בא מבפנים), אבל זה מסביר מדוע רבנו חננאל הסיק זאת מתוך דברי רבי יוחנן.כדי להבין את שיטת רבי יוחנן עצמו, אנו חוזרים לתירוצי השפת אמת שהוזכרו לעיל.

ז. השולחן ערוך והלכה למעשה​

נעבור לפסיקת השולחן ערוך, סימן שכ, העוסק במלאכת דש. סעיף ד': "מותר לסחוט את כל הענבים לתוך קדרה שיש בתבשיל כדי לתקן האוכל, דבא למשקה הבא לאוכל הוא כאוכל דמים". כלומר, מותר לסחוט ענבים לתוך תבשיל כי המשקה הופך לאוכל. "אבל אם אין בה תבשיל – אסור". השולחן ערוך לא כתב "חייב" אלא "אסור", מה שמרמז על איסור דרבנן במקרה זה.לדעת רבנו חננאל, שהזכרנו לעיל, גם סחיטת ענבים לתוך תבשיל צריכה להיות אסורה דאורייתא, כפי שהרחיב את שיטת רבי יוחנן. השולחן ערוך כאן לא מזכיר את דעת רבנו חננאל.

סעיף ז': "סוחט כבשים ושלקות: אם לגופן – שלא צריך למים וסוחטן אלא תקנם לאכילה, אפילו סוחט לתוך קערה שאין באוכל – מותר". כלומר, כשסוחט כבשים ושלקות לצורך האוכל עצמו, מותר לגמרי."ואם צריך לממהן [למים שלהם]: אם הוא צריך את הכבשים שלקות לממהן – מותר לסחוט לתוך קדרה שיש באוכל". כלומר, אם המטרה היא המשקה, מותר לסחוט לתוך אוכל. "אבל אם אין באוכל – אסור". כאן שוב "אסור" ולא "חייב", מה שמרמז על איסור דרבנן, כדעת שמואל.אולם, מיד לאחר מכן, השולחן ערוך מביא: "ולרבנו חננאל: כל שהוא צריך לממהן – חייב חטאת, אפילו שחת לגדרה שיש בה אווכל". כלומר, השולחן ערוך מביא את דעת רבנו חננאל המחמירה מאוד לגבי כבשים ושלוקות, שסחיטתם לממהן אסורה מדאורייתא גם לתוך אוכל.נשאלת השאלה: מדוע השולחן ערוך מביא את דעת רבנו חננאל המחמירה כאן (בכבשים ושלקות) אך לא הזכיר אותה בסעיף ד' לגבי זיתים וענבים (שם היא מחמירה גם לסחיטה לתוך אוכל)?.הרב שך מנסה ליישב זאת: הוא מציע שהשולחן ערוך אכן חושש לשיטת רבנו חננאל, אך באופן חלקי. לדעת השולחן ערוך, החיוב דאורייתא (כרבנו חננאל) קיים רק בכבשים ושלקות, היכן שהמשקה בא מבחוץ. אולם, בזיתים וענבים, היכן שהמשקה גדל מבפנים, אין הוא מקבל את חומרת רבנו חננאל שסחיטה לתוך אוכל תהיה אסורה מדאורייתא.הרמ"א, לעומת זאת, סובר שאין לחלק בין כבשים ושלקות לזיתים וענבים, ולכן מוסיף בסעיף ז' "ולדבריו [רבנו חננאל] הסוחטש כל הקדרה נמי אסור".


הלכה למעשה (וסיכום מביאור הלכה):
הביאור הלכה מסכם ש"כל הפוסקים פליגה לרבנו חננאל" והיינו בדין השני לעניין משקיעה בא לאוכל". כלומר, רוב הפוסקים חולקים על רבנו חננאל בחידוש שלו שאסור לסחוט משקה לתוך אוכל.אולם, בדין הראשון שלו דפוסק דכבשים מושלקות יש חיוב חטאת כשסחטן למימיהן יש הרבה ראשונים דסבירה להוא הכי". כלומר, לגבי עצם סחיטת כבשים ושלוקות לממהן (לאו דווקא לתוך אוכל), יש הרבה ראשונים שכן פוסקים כרבי יוחנן (וכרבנו חננאל) שזה איסור דאורייתא, בניגוד לרב ושמואל שפסקו "פטור אבל אסור". מכיוון שזו מחלוקת בין גדולי האמוראים (רב, שמואל נגד רבי יוחנן), למרות שהלכה כרבי יוחנן בדרך כלל, כאן יש שני אמוראים נגדו.על כן, יש מקום לחוש לחומרה זו של חיוב חטאת בסחיטת כבשים ושלקות לממהן. לכן, במקרים כמו טיון (שקית תה) בכוס תה: אם אדם מרים את הטיון וסוחט אותו בכוח כדי להוציא את התמצית לתוך התה, הדבר אסור מדין כבשים ושלקות. המשקה נבלע בתוך הטיון, וכשסוחטים אותו, מוציאים משקה כנוס, ונכנסים לבעיה של סחיטה. (אך אם המים נופלים מאליהם, ללא פעולת סחיטה, אין בכך איסור).

לסיכום, המחלוקות בנוגע לסחיטת כבשים ושלקות הן עמוקות ונוגעות להגדרת מלאכת "מפרק" ולכלל "כל כבוש הרי הוא כמבושל". בעוד שרב ושמואל מחלקים (או משווים) ורואים בכך איסור דרבנן בלבד כשסוחטים למשקה, רבי יוחנן מחמיר ורואה בכך איסור דאורייתא. רבנו חננאל אף מרחיב את החומרה לסחיטה לתוך אוכל. להלכה, יש לחוש לחומרת רבי יוחנן בסחיטת כבשים ושלקות למשקה, ואף שרוב הפוסקים לא קיבלו את חומרת רבנו חננאל לגבי סחיטה לתוך אוכל באופן גורף, יש החוששים לכך במיוחד כשמדובר במים שנבלעו מבחוץ.
 
שמעתי מהרב רובין שהלך למפעלים ובדק והיום רוב המפעלים (חוץ מהזולים מאד) המגבונים הם רוב כותנה, והוי גידו''ק.
שאלתי את הרב אלקנה שליט"א, ואמר לי שבשנים האחרונות תהליך הייצור לא נשתנה, ורוב ככל המגבונים מיוצרים מסינטטי. (ובכל מקרה דעתו שגם אם מיוצרים מכותנה, אינם נידונים כגידולי קרקע)

1750664393449.png1750664447095.png
 
שאלתי את הרב אלקנה שליט"א, ואמר לי שבשנים האחרונות תהליך הייצור לא נשתנה, ורוב ככל המגבונים מיוצרים מסינטטי. (ובכל מקרה דעתו שגם אם מיוצרים מכותנה, אינם נידונים כגידולי קרקע)

הצג קובץ מצורף 6879הצג קובץ מצורף 6880
מעתיק ממאמר מקצועי: מגבון לח מצוי היום בשוק בשתי צורות עיקריות- סינטטי ואורגני. המגבונים הסינטטיים מיוצרים מסיבים של פוליאסטר ו-ויסקוזה ועל כן הם עמידים מאוד. על אריזות מגבונים אלה כתוב כי אין להשליכם לאסלה, אולם במידה והם מוצאים את דרכם למערכת הביוב, הם צפויים להימתח, להסתובב, להיכרך אחד בשני ולהסתלסל, מה שמביא בסופו של דבר לסתימות ביוב קשות.

לעומתם, המגבונים העשויים מסיבים אורגניים נתפסים כסביבתיים יותר מחבריהם הסינטטיים.
 
ותראה... כל מגבון כמעט שאתה קונה כתוב שאין להשליכו לאסלה...
תבדוק, יש ויש. מה שלי זכור מלפני כעשר שנים שהייתי בסוגיא, ובדקתי את המציאות אז, שהאגיס למשל יותר יקר, והוא באמת אורגני, ואילו חברות זולות יותר היה סינטטי.
 
תבדוק, יש ויש. מה שלי זכור מלפני כעשר שנים שהייתי בסוגיא, ובדקתי את המציאות אז, שהאגיס למשל יותר יקר, והוא באמת אורגני, ואילו חברות זולות יותר היה סינטטי.
ומי יימר לך שכולו סינטטי, אולי רק חלקו?
לא שמתי לב למחיר.
אבל מבדיקה שלי ברובם כתוב שאין להשליך לאסלה. (וזה חוץ מבדיקה שערך הרב אלקנה שליט"א, שרובם עשויים מסינטטי)

- ובכל מקרה כמו שנתבאר לעיל דעת רבים מהפוסקים, שעדין זה לא נחשב גידולי קרקע כמו שנתבאר.
 
ראשי תחתית