מבט חדש על ה'גולם מפראג'

על כרחך לומר
שמצד אחד קשה להאמין שהמהר"ל שכל כך אם לא הכי מנוגד לענינים אלו (שכידוע מסביר בהרבה בגמרות שהדברים לא כפשוטו, כמו היתוש שניקר במוחו של טיטוס שהדבר רק משל, וכן לגבי כל המספרים כמו 60, וכן לגבי זה ששדים זה לא כפשוטו ועוד ועוד) ברא גולם
ומנגד אכן מובן שהיה לו שמש מוזר
על כן המסקנא במחקר שערכתי שהיה לו שמש ספרדי המכונה פרענ"ק שכידוע כוחם הפיזי רב ושכלם מועט מאד, וכנראה נתגלגל לשם מערי מארוק"ו ולא הבינו את שפתו וכך נוצרה הטעות

אני חושב שאם מישהו יוכיח ויפרסם שלא היה גולם, זה כמו להוכיח שלמשה רבינו לא היה זקן, או שגם אצל בנ"י היו מכות.

למשה רבינו לא היה זקן ? (פעם אחת ידוע שהוריד את כל שערו, ותו לא). אצל בנ"י היו מכות ?

גם אם זה נכון, זה יסתור את כל חוויית הילדות...

בא ונהיה מיצרים על שזו חוויית הילדות.

...

על כן המסקנא במחקר שערכתי שהיה לו שמש ספרדי המכונה פרענ"ק שכידוע כוחם הפיזי רב ושכלם מועט מאד, וכנראה נתגלגל לשם מערי מארוק"ו ולא הבינו את שפתו וכך נוצרה הטעות

שמא נשלח ע"י הגאון האשכנזי שהגיע למארוקו ?

יכול להיות שהיו "מסורות" של הבל שעזרו לרב רוזנברג לדמיין את יצירתו על המהר"ל שברא גולם והיה מחזיר אותו לעפרו ומחיהו, זה לא קשור להגות ומוסר...

אינני מבין מדוע נפלאת היא על המהר''ל שהיה מגדולי המחשבה והקבלה

אלא שצריך עדויות

ואם יש 180 שנה לפני רוזנברג נ''ל שיש מקום שאין הכל הכחשה

ועל ענינו של הרב רוזנברג מי שיראה שהוא ת''ח עצום וכתב חידושים על הש''ס. אלא שמפני עניותו עסק גם בספרים כגון נפלאות מהר''ל

אולם על יב זיופיו למשל הגדה של פסח של מהר''ל

לא נכתבה ע''י מהר''ל כהגדה ש''פ והוציאה הר' רוזנברג

אולם כולה לקוחה מספר גבורות השם ומשאר ספרי מהר''ל וסידרה כספר בפנ''ע 'הגדה ש''פ ' מהר''ל

מ''מ נראה שהשתמש בפלטפורמות שיווקיות, אבל לא היה שקרן בעצם דבריו.

אינני מבין מדוע נפלאת היא על המהר''ל שהיה מגדולי המחשבה והקבלה

אלא שצריך עדויות

קבלת המהר"ל הינה עיונית, ודרכו בהגדות הש"ס לפרשם בדרך משל.
ואין כל אישוש בספריו להתעסקות מיסטית כזו או אחרת.

ואם יש 180 שנה לפני רוזנברג נ''ל שיש מקום שאין הכל הכחשה

זו לכאו' טענתו של הר' ענבל.

ועל ענינו של הרב רוזנברג מי שיראה שהוא ת''ח עצום וכתב חידושים על הש''ס. אלא שמפני עניותו עסק גם בספרים כגון נפלאות מהר''ל

אולם על יב זיופיו למשל הגדה של פסח של מהר''ל

לא נכתבה ע''י מהר''ל כהגדה ש''פ והוציאה הר' רוזנברג

אולם כולה לקוחה מספר גבורות השם ומשאר ספרי מהר''ל וסידרה כספר בפנ''ע 'הגדה ש''פ ' מהר''ל

מ''מ נראה שהשתמש בפלטפורמות שיווקיות, אבל לא היה שקרן בעצם דבריו.

זו השאלה, האם התעסק באגדות עם לצורך פרנסתו, או שייצר אותן בדיוק בשביל כך.
ענבל תומך באפשרות הראשונה.

קבלת המהר"ל הינה עיונית, ודרכו בהגדות הש"ס לפרשם בדרך משל.
ואין כל אישוש בספריו להתעסקות מיסטית כזו או אחרת.
אני חושב שלמדתי מהר''ל (לכה''פ חלק גדול מספריו אם לא רוב) אבל עדיין גם הגר''א היה מאד מסביר בנמשל וגם רמח''ל, אבל היה להם גם חלקים של גילויים שמיימיים, והגר''א רצה לעסוק בס''י ולברוא גברא, ומנעוהו מן השמים כעדות ר''ח מולאז'ין, וכי רבא היה מיסטיקן? וכאן היה לפי הסיפור צורך הצלת נפשות של עם ישראל ואין כאן משום דאשתמש בתגא חלף. ולכן עצם הקישור למהר''ל נראה לי לא נפלאת ולא רחוקה כלל.
זו לכאו' טענתו של הר' ענבל.
רק שתירוצו נשמע לי יותר מופרך משל רוזנברג.
זו השאלה, האם התעסק באגדות עם לצורך פרנסתו, או שייצר אותן בדיוק בשביל כך.
ענבל תומך באפשרות הראשונה.
אני גם סבור שלא היה כאן זיוף. לפי ראיות ענבל. אבל התיאוריה של האוטיסט נשמעת לי הרבה יותר מופרכת ממה שבא להפריך.

ולגופש''ע האם שייך שמהר''ל משתמש בס''י
ראה כאן:
כתב ספר בני יששכר - מאמרי חדשי כסלו טבת - מאמר ב
"וכן מדברי הרב הגאון מהר"ל מפראג (יובאו דבריו אי"ה לקמן [מאמר ד' אות פ"ו]) ידוע דבריו נאמרו ברוח הקודש והיה משתמש בספר יצירה".

2. בהערות של המהדיר , נח חיים בן משה לעווין מקאברין , למהדורה של "מגילת יוחסין" מ-1864 , יש עדות של ר' יוסף שאול הלוי אב בית דין בלמברג ששמע מהשמש הזקן בבית הכנסת בפראג שהגאון רבי יחזקאל לנדא בעל הנודע ביהודה עלה לעליית בית הכנסת לראות את הגולם של המהר"ל.

אני חושב שלמדתי מהר''ל (לכה''פ חלק גדול מספריו אם לא רוב) אבל עדיין גם הגר''א היה מאד מסביר בנמשל וגם רמח''ל, אבל היה להם גם חלקים של גילויים שמיימיים, והגר''א רצה לעסוק בס''י ולברוא גברא, ומנעוהו מן השמים כעדות ר''ח מולאז'ין, וכי רבא היה מיסטיקן? וכאן היה לפי הסיפור צורך הצלת נפשות של עם ישראל ואין כאן משום דאשתמש בתגא חלף. ולכן עצם הקישור למהר''ל נראה לי לא נפלאת ולא רחוקה כלל.

הגר"א ורמח"ל גם כשדברו על הסוד התכוונו לפלטפורמה אחרת ממהר"ל, והמיסטיקה ניכרת מכל כתביהם.
מהר"ל העדר המיסטיקה ניכר בכל כתביו, עד שקשה להלביש דוקא עליו עיסוק מיסטתי בקנה מידה שכזה של יצירת אדם.
רבא, לא ברור מה הוא עשה. (הרמב"ם יגיד שאף זה משל).
עכ"פ ענבל לצורך הענין, נוטה בזה יותר ויותר לדעת הרמב"ם כמו שהעיר פה מישהו. (איני יודע אם באופן אישי, או לתועלת באי ביהמ"ד).
ובאמת כ"כ מעניין, שאת הסיפור המיסטתי על הגולם, הלבישו דוקא על המהר"ל הדמות הכי לא מיסטיקאית.
ובמקביל מכחישי המיסטיקה מכנים את עצמם בימ"ד הגר"א, בעוד הגר"א דוקא האמין בהיכי תמצי מיסטית של יצירת גולם.

רק שתירוצו נשמע לי יותר מופרך משל רוזנברג.

אני גם סבור שלא היה כאן זיוף. לפי ראיות ענבל. אבל התיאוריה של האוטיסט נשמעת לי הרבה יותר מופרכת ממה שבא להפריך.

לא קראתי את המאמר אלא ברפרוף, אבל לענ"ד כוונתו כך.
כל דבר מתחיל מאיזה מקום.
השאלה מה היה ומה לא. כאמור, ענבל סבור שלא היה גולם, ומשכך יש להבין למה התחילו להלביש סיפור על בנאדם ספציפית במקום מסויים אגדות כאלו.
לכן בנה תיאוריה של שמש אוטיסט. (לא שאני מסכים עם התאוריה, כי בכ"ז איך קרה שפסקו עלילות הדם, ולאידך אם לא פסקו אז שוב נשאל איך נוצרה התיאוריה). אני אישית סבור שלא היה גולם מבחינה היסטורית, והתיאוריה לא מקובלת עלי, ולכן אני נוטה יותר לזיוף.

ולגופש''ע האם שייך שמהר''ל משתמש בס''י
ראה כאן:
כתב ספר בני יששכר - מאמרי חדשי כסלו טבת - מאמר ב
"וכן מדברי הרב הגאון מהר"ל מפראג (יובאו דבריו אי"ה לקמן [מאמר ד' אות פ"ו]) ידוע דבריו נאמרו ברוח הקודש והיה משתמש בספר יצירה".

2. בהערות של המהדיר , נח חיים בן משה לעווין מקאברין , למהדורה של "מגילת יוחסין" מ-1864 , יש עדות של ר' יוסף שאול הלוי אב בית דין בלמברג ששמע מהשמש הזקן בבית הכנסת בפראג שהגאון רבי יחזקאל לנדא בעל הנודע ביהודה עלה לעליית בית הכנסת לראות את הגולם של המהר"ל.

זה נשמע לי יותר כמו סיפורי חסידים,
והתובנות בהתאם.

מהר"ל העדר המיסטיקה ניכר בכל כתביו, עד שקשה להלביש דוקא עליו עיסוק מיסטתי בקנה מידה שכזה של יצירת אדם.
המיסטיקה ניכרת בכתביו 90 אחוז מדבר בהפשטת הקבלה, אבל שי מקומות שבהם פתאום מדבר כמקובל. למשל בענין ידיעה ובחירה בדרך חיים. ועיין או''ש שמתווכח איתו.

המיסטיקה ניכרת בכתביו 90 אחוז מדבר בהפשטת הקבלה, אבל שי מקומות שבהם פתאום מדבר כמקובל. למשל בענין ידיעה ובחירה בדרך חיים. ועיין או''ש שמתווכח איתו.

הפשטת הקבלה זו בדיוק הנקודה של העדר המיסטיקה.
זה מאד דומה לקבלה של הראשונים (רבנו בחיי ועוד).
ומ"ש בענין ידיעה ובחירה, אשמח אם תציין מקור מדוייק.
עכ"פ מקופיא, כפי איך שאני מכיר ומתרשם ממנו, אני יכול לשער שנטה בזה לתובנות של הפילוספויה של זמן ומקום וכדו',
ובזה הקבלה והפילוסופיה היינו הך.
עכ"פ אשמח לראות מקור מדוייק.

הוא לפני הכל ת''ח גדול ובר דעת עצום
כל דבריו מבוססים על גמרא מדרש או זוהר והבנה עמוקה.
לא מדובר כאן בלבלר חסידי ממציא מעשיות.

בהחלט בהחלט,
אבל הוא נולד לתוך הוואי של חסידות, של סיפורי מופתים, ושזה חלק מהאמונה, (ובפשטות לתוך סיפורי הגולם).
ואצלם זה חלק מתפיסת העולם, שכולם צדיקים כולם קדושים כולם ידעו את כל התורה כולם ידעו קבלה וכולם כיוונו את כל הכוונות וכולם חשבו אותו דבר, והמחלוקות זה דברים עמוקים שאין לנו שיג ושיח בהם.
ואפי' הגר"א יכול להיות אדמו"ר גדול, והרמב"ם יכול להיות מקובל גדול, וזה לא סותר.

הפשטת הקבלה זו בדיוק הנקודה של העדר המיסטיקה.
גם הרמח''ל והגר''א ובימ''ד בדיוק עסקו בכך
כל דע''ת ודרך ה' וקל''ח פת''ח הם זה
וכן רי''א חבר וכל תלמידי הגר''א הלכו כך
וזה לא סותר שעסקו גם בזה.
זה מאד דומה לקבלה של הראשונים (רבנו בחיי ועוד).
ומ"ש בענין ידיעה ובחירה, אשמח אם תציין מקור מדוייק.
ראה דרך החיים פרק ה' משנה ו'
עכ"פ מקופיא, כפי איך שאני מכיר ומתרשם ממנו, אני יכול לשער שנטה בזה לתובנות של הפילוספויה של זמן ומקום וכדו',
זה הרבה מעבר כמעט כל מילה במהר''ל א''א להבין בלי רקע של ידיעת הקבלי.
אלא שהפשיט זאת להסברה שכלית
ואגב רי''א ממודינא כותב שהתווכח עם ר' ישראל סרוק תלמיד האר''י, וכל מושג קבלי היה אומר מיד הפשטה פילוסופית על זה...
ובזה הקבלה והפילוסופיה היינו הך.
עכ"פ אשמח לראות מקור מדוייק.

אביא כאן מעט מן המעט על היחס שלו שבין פילוסופיא לקבלה.
ספר דרך חיים - פרק ה משנה ו
והנה שמעתי שהיה איש אחד בארץ פולן כשקרא דברי אשר בספר גבורת השם, אסף עליו רבים ופער פיו לבלי חוק כי דבר זה יוצא מן האמונה והיה מרבה דברי הבל וסכלות, כל זה להתגדל ולהתכבד עצמו נגד בני אדם הבלתי יודעים כמו שהוא בני דורינו זה אשר הם קוראים בספרים שאין רוח חכמים נוח מהם והם מן המדה השלישית אשר ליושבים לפני החכמים, וכל זה הרעיש עלי שאמרתי כי אין הידיעה עצמותו והוא מפעולותיו. והנה הפוער למה לא פער פיו ולא הקשה על דברי ספר הזוהר וכל הספרים הנכבדים אשר חברו בעלי הקבלה, וכי הם אומרים כי עצמותו הוא השכל, והרי לא המשילו הקב"ה רק לנשמה אשר ממנה כל הכחות ודבר זה תמצא בכל דבריהם והוא דעת רז"ל כמו שאמרנו לך למעלה. וכתב הרב כמהר"ר מאיר ז"ל בחלק היחוד בפרק י"א וז"ל וחכמי האמת קראו הקב"ה נשמה כי הוא נשמה למדותיו וכו', הרי לך כי הוא יתברך נשמה למדותיו שהם האצילות, ודבר זה יורה לך כי אין לומר כי הידיעה שהיא החכמה והבינה היא עצמותו, ולפי דברי אלו שאומרים כי הידיעה היא עצמותו אין מקום לכל דברי המקובלים ואין להאריך במקום הזה. כלל הדברים כי אלו האנשים הם חולקים על כל דברי הקבלה, ומי שיבין דברים בענין זה ידע כי הכל נבנה על שורש חכמת הקבלה, כי כל דעתם של החולקים רק כי הכל הוא עצמותו יתברך ואף שום תואר אין לתת לו כמו שמבואר בדבריהם, ובני אדם ששמעו דבריהם אשר התפשטו בעוונותינו הרבים שמים דבריהם אלו כמו שהיה דבר זה בתורת משה ע"ה, ויבהלו כאשר אדם ידבר כנגד זה, אך כאשר ילמד דברי הקבלה נותן להם גם כן מקום ומורה להם כי דבריהם אמת, וכאשר הם אמת ולא ידעו כי הוא מקבץ שני דברים יחד שהאחד סותר והפך לשני, והלשון הוא שעושה הבדל ביניהם בלבד כי זה נאמר בלשון חכמי הקבלה וזה נאמר בלשון הפילוסופים כאלו היה זה מתיר הסתירות שהם זה נגד זה. וכל זה מסכלות דעת האנשים אשר לא יבינו, כי כאשר ידע ויבין הדברים אז ידע שהם רחוקים זה מזה בתכלית הריחוק. וכי יעלה על דעת אדם לומר כי לפי דברי חכמי הקבלה יהיה הכל עצמותו ולא יהיה אליו יתברך שום תואר, ואם כן מה הם המדות ועל מה יפול שם אצילות אם אין כאן אף תאר אליו כי אם בשלילה ומי הוא זה שעולה על לבו דבר זה לעשות השוואה בין שני דברים אלו. וההולכים בדרכי הפילוסופים חשבו כי זהו היחוד הגמור, ומפני כך אמרו כל אלו דברים, ובני אדם חושבים כי הנוטה מדברים אלו ח"ו שהוא נגד האחדות, וכל זה אין ממש כלל כי אין דבר זה כלל נגד אחדותו יתברך ואין כאן מקום זה:
ואני אמרתי בראש דברי בספר גבורת השם, כי אנחנו תלמידי משה רבינו ע"ה אין הדבר כך אצלינו, ובודאי אינו כך שאין לנו לומר הידיעה עצמותו יתברך והרי דבר זה נראה מכל דברי חכמים כמו שאמרנו למעלה. וכתב עוד הרב המופלא וז"ל בחלק היחוד בפרק י"ב, חלוקי השמות ומנין הספירות לא יחויב רבוי באלהות וכו' עד וכפי חלוף הבחינות בהצטרף אל פעולותיו כפי חלוף המקבלים יקראו בשמות רבים ויאמרו בו שהם עשר ספירות, והראיה לזה מה שאמרו בפרקי ר"א וכו' עד כי רבוי הספירות מצד רבוי הפעולות שלו יתברך, הרי לך כי רבוי הספירות שבכללם נחשבים החכמה והבינה הם לפי רבוי הפעולות. ודבר זה תמצא בכל פרקיו שהספירות הם לפי פעולותיו וכמו שתמצא בפרק ט' ובכל פרקיו של חלק היחוד. רק כי מבהילים הם השומעים כאשר יאמרו כי הוא אחד פשוט, ואשר אינו מקבל דבריהם כאלו ח"ו נוטה מן האחדות. ואין הדבר כך כי בדברי חכמים יכול האדם לעמוד על זה הבנה גמורה ולא יקבץ שני הפכים יחד. והנה הם אומרים כי הש"י הוא אחד פשוט ואין לו שום תאר מצד החיוב רק בשלילה, ומה מועיל אלו הדברים שהם נאמרים בפה. והנה הוא יתברך עילת העולם הזה ופועלו וכי אפשר לומר בשום צד שלא יהיה דבר זה תאר מה שהוא בורא העולם והוא אדון העולם, ומה יועיל באמרנו שאין לו תאר ותארי הש"י בשלילה כך הם אומרים והתוארים הם אל הש"י מצד שברא העולם, ואי אפשר רק כי העולם נותן אל הש"י התאר, וכבר השיג על זה הרב רבי חסדאי כמו שהביא דבריו בעל נוה שלום במאמר י"ב דרוש א'. אף כי בעל נוה שלום דחה דברי הרב הנ"ל, דברי הרב רבי חסדאי ברורים. ולמה לא פער פיו על ספר מערכת אלקות בפרק שביעי, וז"ל דע כי התוארים הם נשואים בעצם וכל מקרה אין קיום בלתי נושא ואינו מתקיים בו העצם אבל הוא מתקיים מכח העצם, ולכן חכמי המחקר הרחיקו התארים מן הש"י בתכלית הריחוק. אמנם המקובלים יחסו לשם יתעלה תארים בלתי נוספים כמו השמש

גם הרמח''ל והגר''א ובימ''ד בדיוק עסקו בכך
כל דע''ת ודרך ה' וקל''ח פת''ח הם זה
וכן רי''א חבר וכל תלמידי הגר''א הלכו כך
וזה לא סותר שעסקו גם בזה.

נכון, אבל הרמח"ל והגר"א גם אמרו דברים אחרים, המהר"ל לא.
יכול להיות שהוא ידע והסתיר, אבל גם יכול להיות שלא.
ומכיון שאין לי סבה לומר שכן, אז מבחינתי זה לא, עד שיוכח אחרת. - (הגולם כאמור אינו מהווה הוכחה, כי היסטורית זה לא מסתדר).

אי"ה אעיין במועד מאוחר יותר.

זה הרבה מעבר כמעט כל מילה במהר''ל א''א להבין בלי רקע של ידיעת הקבלי.
אלא שהפשיט זאת להסברה שכלית
ואגב רי''א ממודינא כותב שהתווכח עם ר' ישראל סרוק תלמיד האר''י, וכל מושג קבלי היה אומר מיד הפשטה פילוסופית על זה...

רי"א ממודינא היה ממכחישי הקבלה, ולכך אמר מה שאמר.
זה לא אומר שאחרים לא יכלו לעשות ההיפך (לומר הפשטה פילוסופית ואח"כ להאמין שזה דברים מיסטיים), אבל גם לא אומר שכל מי שעסק בקבלה עיונית בהכרח עסק גם במיסטיקה.

@כהנא דמסייע

עיינתי, ואכן לא טעיתי.
זה יותר פילוסופיה אריסטוטלית שבמו"נ מאשר מיסטיקה.
הוא דוחה את הפילוסופיא האריסטוטלית שבמו''נ, וכותב בתקיפות ומוכיח מדברי הר''מ ן' גבאי ומערכת האלוקות,
וכותב בזה דברים תקיפים בעד הקבלה ונגד התפיסה הפילוסופית.
ספרים אלו ובפרט מערכת האלוקות מלאים מהסברי הספירות ועוד.

הסתרה פילוסופית אמונית כן, מיסטית (כוחות על טבעיים) לא.
ממש לא הוא חולק על הרמב''ם בנושאי יסוד כמו ניסים מתחדשים ועוד.

האמת שזה לא על רגל אחת, יש ספר שעשה בזה קצת סדר, של ר''א אוחנה דעת השם, בין התפיסות השרשיות של הפילוסופיא של חכמי ישראל, והקבלה, המהר''ל בהחלט נמצא באופן עקבי הצד השני.

אבל כמו שאמרתי צריך לזה זמן.

לא יודע אם בהתכתבות כאן נצליח לפרש את זה.

הוא דוחה את הפילוסופיא האריסטוטלית שבמו''נ, וכותב בתקיפות ומוכיח מדברי הר''מ ן' גבאי ומערכת האלוקות,
וכותב בזה דברים תקיפים בעד הקבלה ונגד התפיסה הפילוסופית.
ספרים אלו ובפרט מערכת האלוקות מלאים מהסברי הספירות ועוד.

יש שני דברים אריסטוטלים, א' אמונת היחוד (המהר"ל נכנס גם לזה, ומסביר את הקבלה/ספירות וכו' שאינו ריבוי ואינו סותר ליחוד וכו').
ב' את המהות הרוחנית של ספירות וכו' כמובא בספר הזהר, שזה האנטי תזה של התפיסה האריסטוטלית הנוטה יותר ליחוד פשוט בלבד בלא שום כח רוחני נוסף, שעזב את הארץ. אני דברתי על הראשון.
עכ"פ אין שם איזכור מיסטתי לכוחות אנושיים על טבעיים, ובכל ספריו אין. זו הקבלה הקלאסית של הראשונים (רבנו בחיי ועוד), שנחשפו לספר הזהר, וידעו שיש ספירות, והסבירו את הכל בצורה כזו או אחרת, אך לא עסקו (ולא הפגינו ידיעה) בשמות קודש ושינוי הטבע. וכן המהר"ל.

ראשי תחתית