שירת הבקשות גם לת"ח??

זה המדרש הביא מרן רבנו עובדיה יוסף זצוק"ל בהסכמתו לספר שירה חדשה וכן לספר שירה וזמרה.
איתא באותיות דרבי עקיבא (באור זרוע הגדול ח"א) אמר רבי עקיבא אל״ף - א'פתח ל'שון פ'ה, ופ'ה ל'שון א'פתח. אמר הקב״ה, אפתח לשון של כל בני בשר ודם כדי שיהיו מקלסין לפני בכל יום וממליכין אותי בארבע רוחות העולם, שאלמלא שירה וזמרה שהם אומרים לפני בכל יום ויום לא בראתי את עולמי. ומנין שלא ברא הקב״ה את העולם אלא בשביל שירה וזמרה? שנאמר הוד והדר לפניו עוז ותפארת במקדשו (תהלים צ״ו) הוד והדר לפניו בשמים ועוז ותפארת במקדשו בארץ. שמים מכוסים הודו, ותהלתו מלאה הארץ. ומנין שברא הקב״ה את השמים לענין שירה? שנאמר השמים מספרים כבוד אל (תהלים י״ט). ומנין שמיום שברא הקב״ה את הארץ אומרת לפניו שירה? שנאמר מכנף הארץ זמירות שמענו צבי לצדיק (ישעיה כ״ד) - ואין צדיק אלא הקב״ה, שנא׳ צדיק ה׳ בכל דרכיו (תהלים קמ״ח). ומנין שאף ימים ונהרות אומרים שירה? שנאמר מקולות מים רבים (תהלים צ״ג). ומנין שאף הרים וגבעות אומרים שירה? שנאמר ההרים וכל גבעות עץ פרי וכל ארזים החיה וכל בהמה רמש וצפור כנף מלכי ארץ וכל לאומים שרים וכל שופטי ארץ בחורים וגם בתולות זקנים עם נערים יהללו את שם ה׳ כי נשגב שמו לבדו (תהלים קמ״ח). ומנין שכל סדרי בראשית אומרים שירה? שנאמר ממזרח שמש עד מבואו וגו' (תהלים קי״ג). ומנין שאף אדם הראשון פתח פיו בשירה? שנאמר (תהלים צ״ב) מזמור שיר ליום השבת טוב להודות לה' ולזמר לשמך עליון. טוב להודות לה׳ - בארץ מתוך בני אדם, ולזמר לשמך עליון - בשמי מרום בתוך מלאכי השרת:​
 
שלא תמחוק דברים סתם.

כי ברוח קודשי אני אמור לדעת שביררת את הענין ויש איזשהו מקור?

אני מוחק את זה בכל מקרה, ולא רק בגלל "הנאמנות הרבה" שאני מייחס לאיזה כותב אנונימי בפורום השכן אלא בעיקר בגלל שאין שום משמעות למשפט שנאמר בעידנא דריתחא על איזה מקרה ספציפי שקרה פעם בחמש מאות שנה.

ואם יקרה מחר מקרה כלשהו באיזה כולל ואחד החכמים יתבטא שצריך לסגור את כל הכוללים, נסגור אותם?

וגם אם באמת ובתמים היתה דעתו של חכם נתן סאלם שיש לבטל את הבקשות, בטלה דעתו מול כל גדולי ישראל שהשתתפו ומשתתפים עד עצם היום הזה בבקשות.
 
אמנם רוב הפיוטים נכתבו ע"י מצוקי אר"ץ
מ"מ חלקם לא נכתבו אלא מתוך הכרח
בשנים קדמוניות היה סחף גדול הן לאליאנס [גם בחלב-אר"ץ] והן לדברים אחרים והיו זמרים גויים מוציאים שירים שונים עם תוכן פסול כידוע
ובחורי ישראל חובבי השירה היו נסחפם לזה מחמת אהבת השירה והפיוט
משום כך היו יושבים גדולי עולם ומלחינים פיוטים על המנגינות של השירים בכדי לקיים ויגזול את החנית מיד המצרי [יש שיאמרו המצרית...]
עד כדי כך שהיו פעמים שבליה היה יוצא שיר חדש של זמר גוי ומיד באותו הלילה היו מלחינים לו מילים קדושות כדי שלא יספיק בצקם להחמיץ ולא יהיה להם את הנסיון לשמוע את שירי התועבה.
כך שאמנם אחר שהשיר חובר הוא ממילים גבוהות אולם זה לא בבחינת הרצוי אלא בבחינת המצוי
 
מתןך הספר הק' חכמה ומוסר לרבי אברהם ענתיבי זצ"ל ראש על אר"ץ רבה
הצג קובץ מצורף 1897
הצג קובץ מצורף 1898
הצג קובץ מצורף 1899
יישר כח
נפלא
זאת היתה כווונתי אף שלא ידעתי את דבריו
מ"מ חזינן שלא היה עניין לחזק את עניין השירה אלא מכח להציל את המתפתים אחר ההבל
 
אמנם רוב הפיוטים נכתבו ע"י מצוקי אר"ץ
מ"מ חלקם לא נכתבו אלא מתוך הכרח
בשנים קדמוניות היה סחף גדול הן לאליאנס [גם בחלב-אר"ץ] והן לדברים אחרים והיו זמרים גויים מוציאים שירים שונים עם תוכן פסול כידוע
ובחורי ישראל חובבי השירה היו נסחפם לזה מחמת אהבת השירה והפיוט
משום כך היו יושבים גדולי עולם ומלחינים פיוטים על המנגינות של השירים בכדי לקיים ויגזול את החנית מיד המצרי [יש שיאמרו המצרית...]
עד כדי כך שהיו פעמים שבלילה היה יוצא שיר חדש של זמר גוי ומיד באותו הלילה היו מלחינים לו מילים קדושות כדי שלא יספיק בצקם להחמיץ ולא יהיה להם את הנסיון לשמוע את שירי התועבה.
כך שאמנם אחר שהשיר חובר הוא ממילים גבוהות אולם זה לא בבחינת הרצוי אלא בבחינת המצוי
כך זה נראה ג"כ בפיוטים שהביא בסוף הספר
1740949769840.png
1740949791229.png
 
עברתי על האשכול, ולא הבנתי מה הסיבה שבקשות זה לא לבני תורה. בגלל ביטול תורה? אז למה אומרים מי כמוך לפני פורים? ביטול תורה! ועוד בשבת! שכל דקה זה 1000 דקות לימוד וכו׳. למה תיקנו לנו חז״ל קריא״ת כל שבת שעה שלמה? או תיקנו לנו שלש תפילות ביום לא מספיקה תפילה אחת וקצרה שלא יהיה ביטול תיירה?
זו ראייה מצומצמת שמתעלמת מהמכלול של האדם ומצטמצמת על עניין לימוד התורה. נכון הוא שהתורה היא הערך העליון בחיינו, אבל ברא ה׳ את האדם באופן שנהנה משירה, כי ככה הוא יוכל להתחבר אליו בחלקים שעל ידי התורה אי אפשר להתחבר.

וסתם בתור עובדה, במרוקו גדולי החכמים היו מגיעים לשירת הבקשות, ומן הסתם כבר הזכיר זאת הרב @משיב כהלכה. ולא כמו אותו בר אוריין שצוטט בראשית האשכול.
 
אני חושב שהכל תלוי כמה עסק עושים מזה, וכו'
אם עושים 1-2 פעמים בשנה, ובלי לעשות יותר מדי ע''ז מה''מקאם'' וכדו', כמו שנהגו גדולי עולם - תע''ב
אבל מכאן עד ללכת כל ליל שבת, לבקשות 5-6 שעות, בחבורת אנשים לא הכי ... ולשקוע יותר מדאי בזה, זה לא טוב
כמו כל דבר טוב, שאם עושים יותר מדי - זה חסר טעם
ולעשות זיצים וטושנט כל ליל שישי זה יותר טוב ?
 
איה''נ
המצב בצ'ונטיות בלילי ששי לא טוב בשנים האחרונות, רק שע"ז לא היה נידון
בדיוק זה כוונתי למה על דברים שבקדושה שקשורים למסורת שלנו - תמיד יש ביקורת לכל מיני מרעיןם בישין דלא אתון לעלמא ???
כל מה שמפריע להם בחיים - זה המקאמים ? זה הבקשות ? כל מה שקשור לקדושה יהודית עם מסורת ספרדית - כל ה ... קופצים וצורחים !!! אווי !!
אבל על כל תופעות הפסול והדרדור בכל המושגים ההזוים בעולם הישיבות הליטאי המודאניזציה הצונטים הזיצים הארורים ההופעות וכו' וכו' ...
הכל טוב !! אין ביקורת !! אין שאילתות !! למה ?
מה ? מתי ? איך ?
 
אם היו יודעים מי כתב את הבקשות [לפחות אצל חכמי מרוקו] הדיון בכלל לא היה נפתח.
הבעיה לא המילים, אלא ההתחברות לשירה הערבית ולתרבויות זרות שלא בהכרח עושות טוב למי שמתחבר לזה יותר מדי. זה מאוד מקרב את אחינו החילוניים. כך רבי דוד בוזגלו שהיה תלמיד חכם גדול "שחיין בים התלמוד" פעל רבות בקרב חילוניים ומסורתיים והפיח רוח חיים ביהדות מרוקו כולה, אולם גן הוא גזר על עצמו שלא להופיע תקופה ארוכה בשל פטירת בנו שראה בה עונש משמים על כך שמקדיש עצמו לשירה ופיוט ותרבות מרוקאית. ואכתוב בעדינות, לא לחינם רבים מהופעותיו של רבי חיים לוק (שגם הוא ת"ח) סגורות בנטפרי. ודי בזה.
 
זה אני מסכים אבל פותח האשכול דיבר על שירת הבקשות ממש.
אני לא אמרתי לא לשיר פיוטים. אבל כאחד שקצת בקיא בשירה ופיוט ויש לו חברים מוזיקלים שמתעניינים בנושא, מהם ת"ח, המדרון די חלקלק לבזבוז זמן על שטויות והבלים ואין הצד שווה בנזק המלך... כמו בקיאות באלה האנדלוסית ובביצועיה (וחשוב להם לשיר כמו הסולן של הישמעאלים), בשירי סלים הלאלי שהיה מתבולל, ובשירה שעבית, יוטיוב פרוץ ושאר מרעין בישין.
 
נערך לאחרונה:
ראשי תחתית