בדרך סיפרתי מעשה
חבר קבוע
בן תורה סטנדרטי, שאינו מחפש וחוקר אינו סומך אלא על תעודה רשמית, מה שבחו"ל יש רק באומןבר"ה.בכל השנה (עכ"פ בשני מלונות).
בן תורה סטנדרטי, שאינו מחפש וחוקר אינו סומך אלא על תעודה רשמית, מה שבחו"ל יש רק באומןבר"ה.בכל השנה (עכ"פ בשני מלונות).
היכן אמרתי שאסור לנפוש בחו"ל? לא דברתי על הנושא הזה בכלל,אתה הקצנת (לצורך הענין - איסור נופש בחו"ל), ואני עזרתי לך.
באומן יש מלונות עם הכשר מהודר כל השנהבחו"ל יש רק באומן בר"ה
מסתבר שזה כרוך במטליות.וגישה אחרת לגמרי בעבודת ה'
נהפוך הוא: רק טיול לשם טיול אינו צורך, אבל טיול לשם מנוחת הנפש בוודאי הוא "צורך כל דהו".
מה שהמשנ"ב "אוסר להדיא" הוא בטיול לשם טיול גרידא, וזה גם הגר"ש דיכובסקי והגר"ש וואזנר "אוסרים להדיא".
והגר"ש דיכובסקי הביא את המג"א שלראות פני חבירו שרי ומקרי מצווה, ורומז לרמ"א (שבעצם זה דבריו של ר"ת שהביא הטור) שכתב שאינו חשוב דבר הרשות רק כשהולך לטייל (לשם טיול) וכן פסק משנ"ב.
ואם לראות פני חברו חשיב מצווה, על אחת כמה וכמה שרפואת בריאות הנפש חשיבא מצווה, בטיול פעם בשנה וכיו"ב. והגר"ש וואזנר כתב שאפילו ראיית פלאי הבורא חשיבא מצווה, וכן בשו"ת ציץ אליעזר (חלק ד סימן ה פרק ב) כתב "שיש לנו יסוד גדול ויתד נאמן לסמוך על דעת ר"ת לומר שהכל נחשב דבר מצוה חוץ מלטיול".
וכן כתב הגר"מ שטרנבוך בשו"ת תשובות והנהגות (כרך ה סימן שצג), וכן הגאון רבי זלמן נחמיה גולדברג זצ"ל (תחומין כ', עמ' 403).
זו לא כוונתם, וכנ"ל, פול גז בניוטרל.
יש להם מסורת אחרת מהבעל שם טוב ותלמידיו איך עובדים את ה' בדורות הללו.מסתבר שזה כרוך במטליות.
אין ספק שבארץ ישראל גם כן נופש או כל מקום אחר שמצויים בו מכשולות בשמירת העיניים, ההולך לשם נקרא רשע מדינא דגמרא, ולא אמרינן שילך וישמור עיניו וכמו שכתב החפץ חיים.גם זה פול גז בניוטרל, כי כל מה שכתבתי הוא שבכל נופש בכל מקום שהוא יש מראות נגעים (וגם להסתכל על אישה צנועה אין שום היתר), וא"כ תאסור לצאת לנופש גם בארץ ישראל ולא רק בחו"ל.
אני באמת לא מוצא לנכון להיכנס לביקורת על סגנון ומי מטיף מוסר, או מי מדבר גבוהה גבוהה.כך זה בכל העניינים, יש מקום לומר זאת לשני הצדדים, ולכן רואים מי נחפז להטיף מוסר לאחרים, מכניס ראשו בין ההרים ועושה עצמו כפוסק הלכה ומדבר גבוהה גבוהה, ועל ראש הגנב בוער הכובע.
אבל מי שבסך הכל עונה לו, מהיכי תיתי לחשוד שעושה זאת מחמת אינטרס? וכי ישתוק לו ויתן לו לעוות את ההלכה, או להוציא לעז על כלל ישראל?
מאי נ"מ אם מי שנוסע הוא גדול בתורה או פעוט?מאי נפק"מ אם הוא צריך או אשתו?
ואגב לי נראה שמכל מה שהוא כתב קראת את המיליםנראה שמכל מה שכתבתי לעיל קראת רק את המילים "הגר"ש דיכובסקי"
בשם הניק, וזה הדליק אותך, לחינם. וחבל.ההשקפה הטהורה
אשמח לרשימה של גדולי תורה מהציבור החסידי, לא כאלו שירשו חצר ותארים אלא יהודים מהציבור החסידי שישבו ולמדו עד שגדלו בתורה, שאכן נהגו לטוס לטיולים בחו"ל.ענין של מנטליות, שמצויה יותר אצל חסידים. אבל האם אין אצלם גדולי תורה?
אשמח לרשימה של גדולי תורה מהציבור החסידי, לא כאלו שירשו חצר ותארים אלא יהודים מהציבור החסידי שישבו ולמדו עד שגדלו בתורה, שאכן נהגו לטוס לטיולים בחו"ל.
לכאורה הרב אשר ווייס וכפי שהביאו לעיל משמו
אשמח לרשימה של גדולי תורה מהציבור החסידי, לא כאלו שירשו חצר ותארים אלא יהודים מהציבור החסידי שישבו ולמדו עד שגדלו בתורה, שאכן נהגו לטוס לטיולים בחו"ל.
החילוק בין אדמורי"ם לבין גדולים אחרים הוא גם מנטלי אבל לא רק. יש גם עניין של בית מדרש אחר וגישה אחרת לגמרי בעבודת ה'.
מהו טיול לשם טיול, ומדוע אין בו מנוחת והרווחת הנפש ?
ולגבי הרב וואזנר - כאשר חכם כותב בתשובה שלא גזרו אלא שלא לצורך כלל, אבל לצורך כל דהו התירו, וטיול לא מיקרי צורך, הרי שטיול שייך לקטגוריה הראשונה לא ?
אלא שהוא טוען שיש מושג של לספר חסדי ה' וכיו"ב [אין לשונו לפני כעת] וזה הוא מגדיר צורך כל דהו.
אבל עצם הטענה שמנוחה והרווחת הנפש הם צורך נראה מדבריו שלא.
יש להם מסורת אחרת מהבעל שם טוב ותלמידיו איך עובדים את ה' בדורות הללו.
וגם את"ל ששייכותם למסורת זו היא לאו דווקא מכוח מה שראו אצל ההורים אלא מכוח מנטליות, שוב זה לא משנה, כי סו"ס מי ששייך לדרך זו, ורוצה לעבוד את ה' בדרך זו - לחיי, ויוכל ללמוד ממנהגי האדמורי"ם שליט"א, אבל גם להכנס למהלך של עבודת ה' כפי המסורת החסידית והשיטה של הבעל שם טוב הקדוש ותלמידיו.
אך אי אפשר להסתמך עליהם כהכשר להשקפה, ולא ללכת כלל בדרכי עבודת ה' שלהם
אין ספק שבארץ ישראל גם כן נופש או כל מקום אחר שמצויים בו מכשולות בשמירת העיניים, ההולך לשם נקרא רשע מדינא דגמרא, ולא אמרינן שילך וישמור עיניו וכמו שכתב החפץ חיים.
ולא הבאתי את זה כנימוק לאסור חו"ל, דוודאי בזה לא שאני כלל א"י או חו"ל, אלא כמענה לטענה של כת"ר שישמור עיניו ושוב לא ידע וכו', שבחז"ל רואים לא כך, וכמו שדייק הח"ח מהרשב"ם ב"ב שם, שאין אומרים ילך וישמור עיניו, אלא לא ילך לשם ואם ילך נקרא רשע.
אני באמת לא מוצא לנכון להיכנס לביקורת על סגנון ומי מטיף מוסר, או מי מדבר גבוהה גבוהה.
רק באתי לומר שלדעתי אין לפסול את הניק שכתב טעם להתיר בגלל חשד שמא אין לו ממון, ויש לשמוע בכובד ראש ובמלא הכבוד גם מי שיש לו ממון ונסע לחו"ל, אף שיש לו נגיעה ברורה להכריע להיתר.
כך זה בכל הוראה הלכתית.
אם כת"ר או כל אחד אחר מוצא את עצמו נפגע מדבריי אני מתנצל עמוקות לא לכך היתה הכוונה.
מאי נ"מ אם מי שנוסע הוא גדול בתורה או פעוט?
אבל כשמתוודע שהצורך הספציפי הוא גדול (כמו לדוגמא אם ייודע שיש לו צורך רפואי), התמונה משתנה