בד"ץ מחזיקי הדת

א. אני לא מאמין לסיפור הנ"ל. ואם העובד אמר כך זה אומר שזה נכון?! תפנה לכשרות ותשאל.
אם אתה לא מאמין למה שכותבים כאן, אפשר לסגור את האשכול.
ב. יש הבדל בין מה שאני מקפיד כשאני מכין משהו לבין כשאני מאשר משהו של מישהו אחר, שאז יתכן קצת פחות הקפדות.
איזה חמ"ג הם מכניסים? הם סומכים על ב"י?
כולם מכירים מה היה בגבינות בכשרות בעלזא וב"י שהרבנות פסלה.

פחות או יותר זה אומר סתם...
ברור שיעדיפו להביא משהו שאין מקום לשאלה. עצם זה שנפתח כאן אשכול האם יש מי שלא אוכל, אומר שיש מקום כזה. אני לא אפתח אשכול ששואל אם יש מישהו שלא אוכל ממתקים בכשרות בד"ץ העדה החרדית... אבל זה לא שזה באמת בעייתי.
יש רבנים שאמרו לא לאכול מחזיקי הדת?
זה ממש לא אומר סתם יש רבנים רבים שסבורים שזה ברמה של רבנות.
אתה מוזמן להתקשר לרב מחפוד או לרב דוד טהרני או לכל אחד אחר מראשי בד"צ יורה דעה וזה מה שתשמע מהם.

א. אני לא מאמין לסיפור הנ"ל.
אתה לא חייב להאמין, אני מספר לך מה ראיתי בעיני.
ואם העובד אמר כך זה אומר שזה נכון?! תפנה לכשרות ותשאל.
ממ"נ אם זה נעשה בידיעתם זה חמור מאוד, ואם לא הרי זה יותר חמור, ומראה לך מה כשרותם שווה...
ב. יש הבדל בין מה שאני מקפיד כשאני מכין משהו לבין כשאני מאשר משהו של מישהו אחר, שאז יתכן קצת פחות הקפדות.

פחות או יותר זה אומר סתם...
ברור שיעדיפו להביא משהו שאין מקום לשאלה. עצם זה שנפתח כאן אשכול האם יש מי שלא אוכל, אומר שיש מקום כזה. אני לא אפתח אשכול ששואל אם יש מישהו שלא אוכל ממתקים בכשרות בד"ץ העדה החרדית... אבל זה לא שזה באמת בעייתי.
יש רבנים שאמרו לא לאכול מחזיקי הדת?

בודאי! הייתי באיזה סופר שמוכר מיני ממתקים בתפזורת והמחלקה היא בהשגחת מחזיקי הדת בעלז ולתדהמתי אני רואה את העובד פותח אריזות ממתקים בכשרות בית יוסף וממלא את התאים, כששאלתי מה זה ענו לי שבעלז מאשר את זה...
מה הבעיה? יתכן ולדעתם ומבדיקה שהם עשו הממתקים המדוברים הם בהשגחה טובה. הרב בורנשטיין תמיד כשעונה אומר שלא משנה הבד"ץ כל מוצר זה עניין אחר. הלא כן?

מה הבעיה? יתכן ולדעתם ומבדיקה שהם עשו הממתקים המדוברים הם בהשגחה טובה. הרב בורנשטיין תמיד כשעונה אומר שלא משנה הבד"ץ כל מוצר זה עניין אחר. הלא כן?
כשאני קונה השגחה מסוימת אני מצפה שהם ישלחו למפעל משגיח מטעמם, כי אני סומך עליהם שהם השגיחו בשטח. אני טועה?

אם אתה לא מאמין למה שכותבים כאן, אפשר לסגור את האשכול.
אתה לא חייב להאמין, אני מספר לך מה ראיתי בעיני.
אני מאמין לסיפור! אני מאמין שהעובד אמר כך, אך אני לא מאמין לעובד!
ממ"נ אם זה נעשה בידיעתם זה חמור מאוד, ואם לא הרי זה יותר חמור, ומראה לך מה כשרותם שווה...
מה קשור לכשרותם?! כשיש בחנות חמצוצים שמניחים משקיות של מנצ'סטר, נראה לך שמנצ'טסר מודעים לחנות הזו?! זה לא כשרות על המקום, אלא החנות כתבה איזה מוצר היא שמה שם.

כשאני קונה השגחה מסוימת אני מצפה שהם ישלחו למפעל משגיח מטעמם, כי אני סומך עליהם שהם השגיחו בשטח. אני טועה?
אכן כן. יש כשרויות שסומכות על משגיחים של כשרויות אחרות ודי בזה. (ולא כי הם מזלזלים, אלא כי כך זה עובד).

אני מאמין לסיפור! אני מאמין שהעובד אמר כך, אך אני לא מאמין לעובד!

מה קשור לכשרותם?! כשיש בחנות חמצוצים שמניחים משקיות של מנצ'סטר, נראה לך שמנצ'טסר מודעים לחנות הזו?! זה לא כשרות על המקום, אלא החנות כתבה איזה מוצר היא שמה שם.
כנראה לא הבנת אותי, כל המחלקה שם של הפיצוחים סוכריות שוקולד חלבה ועוד היא בהשגחה של בעלז.

לעניין גוף שיפקח על הכשרויות, לכאורה כמ"ש זה פחות רלוונטי, מה שכן רלוונטי לכאורה זה אולי לחייב שקיפות של התקנון והנהלים והכללים ויומני הביקורים במפעלים ובעסקים. עם פיקוח מטעם הרבנות וגם כל יהודי יוכל להסתכל ולראות האם זה אמין (אם לדוגמה רשום באתר של הרב מחפוד [לדוגמה] שבשעה פלונית המשגיח צריך להיות במסעדה, והוא לא הגיע, זו נקודה לציון).

זה לדעתי יותר מעשי, והייתי אומר אולי גם נדרש ומחייב המציאות, הכשרויות בסוף הם גופים על גבול הציבוריים ומן הראוי שינהגו בשקיפות. ואומנם זה לא ייתן הכשר גורף לכל ההכשרים אבל זה ייתן לנו יותר מידע עליהם.

אבל בתור צרכן אין לי כלים לבדוק ולדעת על מי לסמוך אני צריך גוף מטעם המדינה עם "שיניים" שלפחות יוכל להמליץ מי עומד בסטנדרטים לדעתו ומי שחורג ברמה קיצונית ישלל ממנו האפשרות להכריז על עצמו כבד"ץ.

זה לא יוכל לקרות לעולם.
בא נדבר על השמיטה, או קיי.
אז מה נחוקק? שמהדרין לא מכניס היתר מכירה ? - ואז יוצא שהכשר של הרב עובדיה (במקרה זה ב"י ג"כ טוענים שלא מכניסים, אבל לו יצוייר שהיו מכניסים, ודוק מיניה ואוקי באתרין) הוא לא מהדרין ?
וחכי"ם של ש"ס יתנו לזה יד ? ומחר אם יהיה קואליציה שמאלנית והחרדים באופוזיציה (לפיד, בנט), אז ישנו את החוק ?
או שנפסיק לסמוך על הגוף ההוא עד שהמאזן הדמוגרפי ישתנה שוב ויתוקן החוק ?
וכן האם נחוקק חוק שהסתמכות על מצלמות זה פחות טוב ? ואז הרב רובין ירד לדרגה ב' ?
ומה עם המשגיחים הולכים ברחוב עם טרניג ומגולחי זקן ואייפון (מוגן), איזה דירוג ניתן להם ?
אז מה יוצא, שמצד הברכה גפן ספציפית העדה החרדית היא סוג ב' כי יש להם מעל 40% מיין, אבל מצד המשגיחים דוקא הם סוג א' לעומת ההכשר השני שמהדר על 70% יין והמשגיחים שלו בבחינת ערבך ערבא צריך.
ולא כלתה היריעה.

זה לא יוכל לקרות לעולם.
אז מה נחוקק? שמהדרין לא מכניס היתר מכירה ? - ואז יוצא שהכשר של הרב עובדיה (במקרה זה ב"י ג"כ טוענים שלא מכניסים, אבל לו יצוייר שהיו מכניסים, ודוק מיניה ואוקי באתרין) הוא לא מהדרין ?
וחכי"ם של ש"ס יתנו לזה יד ? ומחר אם יהיה קואליציה שמאלנית והחרדים באופוזיציה (לפיד, בנט), אז ישנו את החוק ?
ומה עם המשגיחים הולכים ברחוב עם טרניג ומגולחי זקן ואייפון (מוגן), איזה דירוג ניתן להם ?
אז מה יוצא, שמצד הברכה גפן ספציפית העדה החרדית היא סוג ב' כי יש להם מעל 40% מיין, אבל מצד המשגיחים דוקא הם סוג א' לעומת ההכשר השני שמהדר על 70% יין והמשגיחים שלו בבחינת ערבך ערבא צריך.
ולא כלתה היריעה.
לכאו' הפיתרון לתת דירוג לכל קטגוריה. חלבי, בשרי, פירות, יין וכו'.

הוא אשר אמרתי לעיל,
לתת נתונים יבשים - והבוחר יבחר.

כשאני קונה חליפה, אין מי שמספר לי שהחליפה טובה או לא,
יש נתונים יבשים: 100% צמר או 50% צמר 50% פוליאסטר.
את השיקול מה טוב עבורי - זה אני עושה לבד.

כך גם לגבי כשרות, תן לי את נתוני הכשרות: על איזה קולות סומכים, באלו מצבים, מהי רמת הפיקוח (משגיח צמוד, מצלמות או משהו אחר).
ואני אחליט מה טוב עבורי: אם אני בן תורה, שמשתדל להקפיד קלה כבחמורה, אבדוק מי הכי מחמיר. אם אני ברמה נמוכה יותר - מסתמא שאהיה מוכן להסתפק בפחות.

הוא אשר אמרתי לעיל,
לתת נתונים יבשים - והבוחר יבחר.

אף אחד לא ינפיק נתונים יבשים לגוף אחר שיפרסם אותם,
כל אחד יפרסם מה שהוא רוצה שתדע, ויסתיר מה שהוא רוצה שלא תדע.
אל תחשבו שהם יפרסמו לכם פרטים על המשגיחים, לבוש תספורת הולמים, מחזיק אייפון, קובע עתים לתורה. (ויש כאלו שזה מנפק"מ להם).
אל תחשבו שהם יספרו לכם שהם בודקים במהירות מסויימת אם הכשר מתחרה יכתוב שבודקים יותר לאט.
וכעזה"ד.

לע"ע לא קראתי את הסיפור המדובר.
לגופה של הודעה,
אתה לא טועה,
אבל לא כך המציאות, יש המון 'נאמני כשרות' שלא הייתה אוכל בבית שלהם ...
בהרבה מאוד הכשרים, איני יודע אחד על אחד.

בודאי! הייתי באיזה סופר שמוכר מיני ממתקים בתפזורת והמחלקה היא בהשגחת מחזיקי הדת בעלז ולתדהמתי אני רואה את העובד פותח אריזות ממתקים בכשרות בית יוסף וממלא את התאים, כששאלתי מה זה ענו לי שבעלז מאשר את זה...
עכשיו קראתי,
הגיוני לגמרי, למה לא?

יש הרבה מקרים כאלו לא להאמין ..
גם בכשרויות שכולם אוכלים, זה נובע מבדיקה מעמיקה [בעומקה של אותה כשרות] על המוצר המסויים.

עכשיו קראתי,
הגיוני לגמרי, למה לא?

יש הרבה מקרים כאלו לא להאמין ..
גם בכשרויות שכולם אוכלים, זה נובע מבדיקה מעמיקה [בעומקה של אותה כשרות] על המוצר המסויים.

נכון, ולאידך יש הכשרים אחרים שלא מכניסים שום דבר זולת מה שהוא תחת השגחתם.
עכשיו אם אני סומך על הכשר א' ולא סומך על הכשר ב' (ולכן אני לא אוכל אותו),
ופתאום אני מגלה שההכשר עליו אני סומך בעצם האכיל אותי מה שאני לא סומך עליו, זה קצת יותר ממביך.

זה לא יוכל לקרות לעולם.
ולא כלתה היריעה.
לכל הפחות שהחוק יחייב שיאמרו הכללים שלהם ויאכוף את זה. לי הקטן אין שום יכולת לדעת ואני ניזון רק משמועות.

נכון, ולאידך יש הכשרים אחרים שלא מכניסים שום דבר זולת מה שהוא תחת השגחתם.
עכשיו אם אני סומך על הכשר א' ולא סומך על הכשר ב' (ולכן אני לא אוכל אותו),
ופתאום אני מגלה שההכשר עליו אני סומך בעצם האכיל אותי מה שאני לא סומך עליו, זה קצת יותר ממביך.
אז זה בדיוק העניין...
אם אתה סומך על א', וא' סומך על ב', ואתה לא סומך על ב', זה אומר שיש לך איזו בעיה.
או שיש לך בעיה שאתה לא סומך על ב', (כי אם א' סומך עליו למה אתה לא?)
או שיש לך בעיה שאתה סומך על א', (כי אם הוא סומך על ב' שעליו אתה לא סומך, איך אתה סומך עליו?)

אז זה בדיוק העניין...
אם אתה סומך על א', וא' סומך על ב', ואתה לא סומך על ב', זה אומר שיש לך איזו בעיה.
או שיש לך בעיה שאתה לא סומך על ב', (כי אם א' סומך עליו למה אתה לא?)
או שיש לך בעיה שאתה סומך על א', (כי אם הוא סומך על ב' שעליו אתה לא סומך, איך אתה סומך עליו?)

זה אומר שעד היום חשבתי שא' זה רק א' והיום התברר לי שלא,
וכעת הברירה בידי.

ראשי תחתית