בעל תשובה שמחמת בושה שיקר לילדו שלמד בישיבה בקטנותו

איך הייתם מגדירים מעשה שכזה?
ומה צריך לעשות מכאן ולהבא?
ובפרט שבנו רואה שלא 'מבין הרבה' בלימוד הגמ'?
והאם יש הבדל בגילים?

איך הייתם מגדירים מעשה שכזה?
ומה צריך לעשות מכאן ולהבא?
ובפרט שבנו רואה שלא 'מבין הרבה' בלימוד הגמ'?
והאם יש הבדל בגילים?
מדובר בדבר שיכול לפגוע באמון בין הילד להורה ולנזק בלתי הפוך וחובה לתקן ולהתנצל בפני הילד,

ו'בחור ישיבה' שכבחור ראה את הגמרא מתחילת זמן לסופו - זה שונה?!

הרי ישנם אברכים שמעולם לא היו בחורי ישיבות באמת!

ורק אחרי החתונה נבנו והתבססו, אז מה, הוא צריך לספר לילד ש'למד' בישיבה ובאמת הסתובב במחניודא, והוא היה 'רשום' בישיבה וטס בכל העולם?!

הוא צריך להגיד את האמת?!

בקיצור, לא צריך לעשות מזה עסק. שימשיך לשקר, במיוחד באופן שאם יספר את עברו האמיתי - זה לא יעשה טוב לילד ולחינוכו.

ו'בחור ישיבה' שכבחור ראה את הגמרא מתחילת זמן לסופו - זה שונה?!

הרי ישנם אברכים שמעולם לא היו בחורי ישיבות באמת!

ורק אחרי החתונה נבנו והתבססו, אז מה, הוא צריך לספר לילד ש'למד' בישיבה ובאמת הסתובב במחניודא, והוא היה 'רשום' בישיבה וטס בכל העולם?!
מזכיר לי את דברי הרב רצאבי שסיפר שכבר בזמנו בירר על אותו אחד, אמרו לו שהוא למד בקול תורה אבל אחרי שהרב כבר עזב. אז הוא שאל מכרים מקול תורה, ואמרו לו שההוא מעולם לא "למד" בקול תורה. הוא היה הבטלן שבישיבה.

אבל לגופו של ענין נראה כמו @הצעיר שאי אפשר לשקר בדבר כזה לילד. זה מילתא דעבידא לאיגלויי. הוא ישאל איפה למדת? אילו זכרונות יש לך מהישיבה? מתי למדת? מי היו החברים שלך בישיבה? וכו׳. וכן לא יוכל לספר לי זכרונות ילדות ממה שהיה לו, ואם יפלוט בטעות איזה דבר שיסגיר שלא למד בישיבה, ייפגע האמון.
ובפרט שהילד שם לב (כך כתבו בהודעה הראשונה) שאינו מבין כל כך בלימוד. אז מה עדיף לספר לילד? שלא למד בישיבה ולכן אינו מבין אבל מקווה שהילד שלומד בישיבה יגיע יותר רחוק, או שהוא למד בישיבה ואעפ״כ יש לו "ראש בטטה"?

אכתוב סיפור שהיה איתי שקשור באופן עקיף.
בהיותי בישיבה קטנה היה לי חבר שהוריו היו בעלי תשובה, פעם דיברנו על המדריך שהיה בחור מבוגר מישי"ג שקם כל יום לתפילה בישיבה ודנו בענין זה, אותו בחור עד היום לא ברור לי למה הגיב שאביו תמיד היה קם לתפילה בישיבה ואין כאן כל מעליותא, אני לא ידעתי שאביו בעל תשובה ושאלתי אותו באיזה ישיבה אביך למד, הוא המהם משהו ואמר שהוא ישאל את אביו בדיוק, אח"כ הוא הלך לחבר אחר ושאל אותו איזה ישיבה הוא יכול להגיד לי בלי שאני אסבך אותו ואותו חבר חמד לצון ואמר לו לומר לי את הישיבה של סבא שלי ואמר לו שאת זה אני לא מכיר ואני לא אוכל לסבך אותו, והוא כמובן בא אלי והסתבך ואז הוא ממש כעס עלי שאני סתם מחפש אותו ואני מנסה להביך אותו, בעוד שהכל היה בתום לב.
בכ"א הנקודה לעניינינו שכשאדם משקר והשני מנסה לברר כיוון שבאמת מעניין אותו, המשקר מרגיש שהשני מנסה לתפוס אותו, וזה מייצר כעסים מיותרים וזה רק הולך ומסתבך וצובר עוד כעסים.
לצורך העניין במקרה שלנו הילד יעלה לישיבה והוא ירצה לברר כל הזמן איך היה אצל אביו בישיבה, וכל פעם שישאל את אביו שאלות אביו ירגיש שהוא דוחק אותו לפינה ויכעס עליו, והבן לא יבין על מה הכעס ומה לא בסדר בשאלה וכו' וכו'

ראשי תחתית