עדיף לא ללמוד מאשר ללמוד פחות מ-4 פעמים!

אברימי

חבר ותיק
עדיף לא ללמוד מאשר ללמוד ולא לחזור 4 פעמים!.png

לשון מדוקדקת למהריד.png

נערך לאחרונה:
יש לשים לב לחילוק בין מהרי''ד מבעלז לבין דברי מרן הח''ח.
מהרי''ד מבעלז שאם אינו לומד ד' פעמים מוטב שלא ילמד, ולזה לא מצאנו מקור, וצ''ע.
הח"ח אמר שאינו מקיים מצוות ת"ת, ואמנם לא ראיתי את המשך תשובת מרן הגר"מ שטרנבוך שליט"א, אך לענ"ד כוונתו שאם אינו חוזר ויודע את הלימוד אין בזה מצות ת"ת לפי שעיקר מצות ת"ת היא לאוקמי גירסא לאחר זמן וכמבואר להדיא ברש"י ברכות ו' ב'.

ברור שחובה ללמוד.
וביטול תורה חמור מאוד.
אבל יש נידון על "פרט" היינו על זמן מסוים העומד לפניך, מה תעשה בו אם תלמד או תתבטל או תלמד ד' פעמים, שבזה ברור שלהתבטל חמור מכולם.
ויש נידון על ה"כלל" דהיינו בשיקול הכולל להיכן לנתב את הכוחות והאנרגיות, לדרך של חזרה מייגעת ד' פעמים, אבל בצידה יש חשש שתיגרם בטלה מסוימת מחמת חוסר חשק, וחוסר מוטיבציה, או לדרך של קצב והספקים, וסיומים מידי כמה ימים, בלי בטלה כלל, אני לא בא לפרש מה שאמר אותו רבי, אבל לדעתי הקלושה והרטושה אין ספק שהדרך הראשונה עדיפה.
ולא בשאלה תיאורטית ומנותקת מהמציאות עסקינן, כי אם במציאות חייהם של הרבה מאוד לומדים.
ואדרבה - כאן בפורום יש חכמים ונבונים ובקיאים גדולים, ושאלו אם יש מקור לדברי הרבי הנ"ל, ואני הקטן והצעיר שואל, האם יש תכלית ללימוד שאין בו אחד מג' דברים - "עמל" התורה, "ידיעת התורה" [שיהיו ד"ת מחודדים בפיך כדת"ר בסופ"ק דקידושין], וידיעת ההלכה למעשה.
היינו הלימוד המצוי מאוד היום, שמסיימים מסכת אחרי מסכת אחרי מסכת, וחוגגים אותו במסיבות גדולות, ובשלמא אילו היה מדובר על בעלי בתים, עוד היה אפשר ללמד זכות [אף שגם בזה יש הרבה להשיב], אבל מדובר בבני תורה, בחורי ישיבות, אברכים ועוד, שלומדים וגומעים כמויות של חומר, בלי שום תכנית מעשית איך לדעת אותו.
וכבר אמר ר' חיים שמולאביץ כמדומני, כמה חבל על כל אותם אלה שלומדים דף יומי, שהרי בזמן הזה יכלו להספיק ללמוד דף גמרא...
ובנו הג"ר רפאל אמר לחברי ששיבח בפניו בחור שסיים את הש"ס לפני החתונה, "כן, זה החסרונות שלו, אני שאלתי מה המעלות שלו"...
והגרב"מ אזרחי היה רגיל לומר בכל מיני צורות את הביטוי "עם הארץ בכל התורה כולה".
[אגב, אני לומד דף יומי, או אולי דף גמרא, יבואו המכירים אותי ויעידו...]

ראשי תחתית