פלאפון כשר: כיצד? במה?

עושים מה שנקרא "טוקמן" וכד', שאין קשר בין הבעלים למספר.

החשש העיקרי הוא ממישהו שמכיר מישהי ופונה אליה בשיחה כדי לברר משהו כביכול, מתוך תמימות כביכול, וכך גורר אותה לשיחה. אבל אשה נורמלית שרואה מספר בלתי מזוהה (בין בוואטסאפ ובין בהודעות כתובות) תחסום באופן מיידי את הפונה האנונימי שמטרתו ברורה ושקופה.

ואם גם היא בעייתית ומחפשת דרך "לצאת החוצה" (שבזה הבעיה היא הרבה יותר שורשית ולא יועיל שום פתרון), אפשר לעשות כנ"ל שבעלה יעקוב היטב אחר ההודעות שלה. וכן להיפך - שאשה תעקוב אחרי בעלה.

הדיבור על בחורים מוציא את הענין מהקשרו ומסיט נושא למשהו אחר לגמרי. דומני שכולם מסכימים שעבור בחורים האופציה הטובה ביותר היא פלאפון טיפש לגמרי, ויתירה מכך, עדיף שלא יחזיקו פלאפון בישיבה, אין בזה שום תועלת עד גיל שידוכים (למעט מקרים יוצאי דופן כנ"ל).
נראה לי שהדיון כאן הוא גם על בחורים (ראה לעיל).
אם לאפשר פלאפון (אפי' כשר) כבר נידון כאן.
עכשיו באו לדון, למה בכלל אין מצלמה וכו' בפלאפון כשר.

בלת״ק חלקי

sms בעצם היה ההתחלה של מה שנקרא היום רשתות חברתיות ווואטצפ, ומיותר לציין כמה בתים בישראל נהרסו מחמת הsms לפני שהללו פותחו. כיום באמת אין כ״כ סכנה מרובה בsms כיוון ש, מי משתמש בזה כיום, אך זה שהסכנה חלפה לא אומר שהיא לא קיימת.
והמצלמה בפנ״ע ג״כ הייתה חלק מתרבות הmsmsים (קיצור של multinedia sms בו היה אפשר לצרף תמונות וסרטונים), בדיוק כמו בוואטצפ שאשה או גבר יכולים לשלוח אחד לשני תמונות או סרטונים לא צנועים.
כך שבעצם שניהם הם חלק מהתרבות הלא צנועה של הרשתות החברתיות שיש כיום.

ד. הטענה ש-SMS ממכר אינה טענה, כי אינו ממכר יותר מקווים שונים ומשונים שבמו עיני ראיתי כיצד אנשים מכורים אליהם באופן מבהיל (ובשורה התחתונה, הציבור המסכן מצא לו "פתרון" כמעט לכל "בעיה").
עדיין לא אפילו מתקרב בסכנה. וגם שם מתמכרים אחוז מסוים ובSMS ההתמכרות תהיה רחברה פי כמה וכמה.
גם מה שכתבת בהקשר לבחורים קשה להסביר לילד למה לך מותר ולמה לו אסור, אבל פלאפון כשר (ולדעתי חכם ואדרבה אייפון לדעתי זה פלאפון טיפש וכסיל) מה שיש לי אני נותן לילד שלי.

לי לא קשה להסביר לילד שלי שהוא צריך להיות שקוע בלימוד ולא בקבוצות וואטסאפ או SMS וכדו'... וההבדל בינו לבין מבוגר הוא פשוט.

בפרט בחור ולא בחורה, שצריך להיות שקוע בלימוד, ודברים כאלה יוציאו אותו מהלימוד לגמרי.

גם כיום הפלאפונים הכשרים הם בעיה קשה, פעם ביקשו ממני ללוות בחור לישיבה חדשה, ואחרי שבוע התקשרתי אליו לשאול מה שלומו, וענה שרוצה לצאת מישיבה זו, כי כולם עם פלאפון "דמוי כשר" ורואים סדרות כל לילה!! מהסוג הכי גרוע.... ומילא זו היתה ישיבת קיבוץ מהסוג לא הכי טוב, אבל יצא לי לדבר עם כמה בחורים מהישיבות האשכנזיות הכי טובות, ואמרו לי שיש אייפונים בישיבה!! זה שוד ושבר ממש! שלא לדבר על הישיבות החלשות, שם חצי עם אייפונים...

ולית מאן דפליג שאייפון פרוץ בשביל בחור, זה דרדור בטוח וספק אם ישמור שבת בהמשך!

וכעת אני נזכר שבעבר ליוויתי בחור אחר לישיבה בצפון (זה לא תפקידי, רק כך יצא לי בעבר) ולאחר כמה שבועות שאלתי אותו מה קורה, וענה תשובה מדהימה. יודגש שלא מדובר בישיבה סטנדרטית, ובכל זאת התשובה מדהימה.

באותה ישיבה החליט ראש הישיבה להנהיג כלל בישיבה: בחורים משיעור א' וב' יהיו עם פלאפון כשר בלבד, ובחורים משיעור ג' וד' יורשו להחזיק סמארטפון מסונן.

והסינון היה באופן שיש מישהו ממונה מטעם הישיבה על הסינון, ואם בחור לא משתמש בטלפון (והיינו שמחזיק מכשיר פרוץ במקביל) - הוא מקבל התראה מיידית, ואם בחור מסיר אפליקציה או מתקין, הוא מקבל התראה מיידית.

ובכן, סיפר לי אותו בחור ש70 אחוז (!!!) מהבחורים בשיעור א' עם אייפון פרוץ במקביל לטלפון הכשר שלהם, ויש אפילו קבוצת וואטסאפ לעדכונים על הנעשה בשיעור...

ולראש הישיבה הנ"ל היתה מדיניות שכאשר הוא תופס בחור הוא אינו מעיף אותו אלא מחרים לו את המכשיר, וכך נתפסו כמה וכמה ועבדו כמה שעות וקנו מכשיר חדש.

ישמע חכם ויוסף לקח (עכ"פ לאברכים וכנ"ל).

ואגב, סופו של אותו בחור היה שביקש מראש הישיבה לתת לו אופציה לטלפון מסונן בשיעור א', ולא הסכים בשום פנים ואופן, וביקש ממנו להפקיד אצלו את המכשיר בכל זמן שהותו בישיבה ויקח אותו רק בשבת חופשה לשימוש בנסיעה באוטובוס וכדו', וגם לזה לא הסכים, ועזב הבחור את הישיבה ויצא לתרבות רעה!

מי יודע מה מחכה בעולם הבא לראש הישיבה העקשן הנ"ל.

והמצלמה בפנ״ע ג״כ הייתה חלק מתרבות הmsmsים (קיצור של multinedia sms בו היה אפשר לצרף תמונות וסרטונים), בדיוק כמו בוואטצפ שאשה או גבר יכולים לשלוח אחד לשני תמונות או סרטונים לא צנועים.
כך שבעצם שניהם הם חלק מהתרבות הלא צנועה של הרשתות החברתיות שיש כיום.

לא קרב זה אל זה. החשש הוא אחר, ואכמ"ל.

באותה ישיבה החליט ראש הישיבה להנהיג כלל בישיבה: בחורים משיעור א' וב' יהיו עם פלאפון כשר בלבד, ובחורים משיעור ג' וד' יורשו להחזיק סמארטפון מסונן.
נשמע כמו התעסקות יתרה בפלאפונים. הפיתרון החינוכי שאני מכיר שהוא הכי טוב, זה להנהיג הנהגה כללית ולא להיות לוחצים יותר מדי, ולפעמים אפילו ״לשחרר״ מעט. רוב הנושרים בגלל סמארטפונים זה בגלל הלחצים האלו.
וכמו שסיפרת בעצמך:
אספר מעשה שהיה, וכל אחד יסיק את המסקנות:

ליהודי אחד היו שני בנים בישיבות. שניהם למדו היטב, עלו והתעלו. באמצע שיעור ג' יש"ק הגיע אחד מהם לביתו, וסיפר לאביו: ברצוני לגלות לך שרכשתי סמארטפון מזה תקופה, וקשה לי להסתיר ממך את הסוד. לא אכפת לי שתתקין עליו סינון, אם אתה רוצה. האבא כעס מאוד, לקח את הסמארטפון וניפץ אותו מול עיני הבן, על קורות מיטתו. הקליפה נשברה. הבן חזר לישיבה, עבד פה ושם כמה שעות, קנה סמארטפון חדש והפעם הסתיר אותו היטב, לאט לאט סר מהדרך וכיום הוא רווק, בקושי מניח תפילין ושומר שבת. חי לבדו בדירה עם עוד כמה בחורים כמותו.

עם הבן השני כבר היה האב חכם יותר, וניחם על מעשיו. כשראה את הבן משתעמם בבין הזמנים ומטפס על הקירות, הוא קנה לו סמארטפון שיהיה לו בבית, עם סינון של "נתיב". האבא היה רגוע עם הסינון הזה, והבן מצא לו תעסוקה נחמדה. הוא לא לקח את הסמארטפון לישיבה. השתמש בו רק בבין הזמנים וכאשר הגיע לשבת חופשה. האבא בדק מידי פעם את הסמארטפון, וראה שהכל כשורה. כשהבן התחתן הוא אמר לרעייתו שיש לו פלאפון מסונן עם סינון טוב, היא בתחילה רצתה רק פלאפון כשר, לאחר מכן הסכימה (בסוף התברר שגם לה יש איזה סמארטפון מהצד...) עד היום הוא מחזיק במכשיר הזה בשמחה רבה, והוא לומד בכולל יום שלם. האבא מספר שהוא מאוד מתפעל כיצד זמן רב לאחר החתונה הבן נשאר עם אותו סינון ומשלם כל חודש 45 שקל לנתיב, ולא התדרדר לסינון אחר וכדו'.

כל אחד יכול לומר את הגרסא שלו.
בתור בעל תשובה, אני יודע שsms וmsmsים היו לממש רשת חברתית בעבר. כמו שהיום אנשים מכורים לוואטצפ, בעבר היו מכורים לsmsים.
נ"ל הוא מתכוון שהחשש הוא לא שישלחו תמונות לא צנועות. וד"ל.

נ"ל הוא מתכוון שהחשש הוא לא שישלחו תמונות לא צנועות. וד"ל.
ואני חושש שאתם מדברים מתמימות. וברוך ה׳ שאינכם יודעים מאומה מזה.
ואגב, סופו של אותו בחור היה שביקש מראש הישיבה לתת לו אופציה לטלפון מסונן בשיעור א', ולא הסכים בשום פנים ואופן, וביקש ממנו להפקיד אצלו את המכשיר בכל זמן שהותו בישיבה ויקח אותו רק בשבת חופשה לשימוש בנסיעה באוטובוס וכדו', וגם לזה לא הסכים, ועזב הבחור את הישיבה ויצא לתרבות רעה!
אספר סיפור דומה שקרה בישיבתי. מי שלא מכירני, למדתי בישיבה ידועה לבעלי תשובה, ולכן הסיפור עשוי לא להפתיע או אפילו להפתיע.
המעשה שהיה כך היה, בחדרי בפנימייה התחתן אחד מחבריי לחדר, ובמקומו לאחר מספר חודשים הגיע בחור חדש, אשר הסתיר אייפון מבין תיקיו. והנה בלילה כשהגיע לחדר מבית המדרש, הוא התחיל לנגן סדרות. בזמנו הייתי מאד מתרחק ממחשבים ואינטרנט בכלל (אחרי שהתחתנתי התרככתי מעט בעניין כשהבנתי שהישיבה הגנה עלי מכניסת האינטרנט לציבור החרדי. אך סדרות ידוע שלא שייך במחנינו) והדבר מאד הפריע לי ברוחניות. כמובן שניסיתי להעיר לו על כך, ומשראיתי שממשיך בכיסלו נאלצתי ללכת למשגיח לספר לו על הנעשה, כי הדבר ממש הפריע לי ברוחניות. יודעים מה הוא עשה? הוא העביר אותי לחדר אחר, ואותו בחור נשאר בישיבה. איני יודע מה קורה עם אותו בחור כיום, אך ידוע לי כי לפני שעזבתי את הכולל של הישיבה הוא עדיין היה בישיבה, יושב ועוסק בתורה. איני יודע אם עדיין החזיק את הסט״א בחיקו בזמנו.
אך המסר מהסיפור הזה הוא יותר מרק ״למה העבירו אותך חדר״ (דבר שמאד שמחתי עליו). וק״ל.
(ייתכן שזה מסר לא נכון לישיבה שהיא רגילה, אך אני חושב שזו ההנהגה הנכונה. לקרב זה תמיד הפתרון הנכון מאשר לרחק)

שבת שלום.

ואני חושש שאתם מדברים מתמימות. וברוך ה׳ שאינכם יודעים מאומה מזה.
אני חושש שהקוראים מבינים שיש כאן מישהו אחר שמדבר מתמימות... (אחר המחילה).
לא שאין בעיה שישלחו תמונות, רק שלא זו הבעיה העיקרית שממנה אנחנו חוששים...

הלוואי שהיתה נשמרית בי התמימות . . . (וברוך ה׳ ששומר עלי יום יום לדבוק בו ובתורתו)

אני חושב שפלאפון נועד להתקשר.

בחור צריך להיות עסוק בתורה הקדושה ולא בדברים אחרים.

למה הוא צריך מצלמה לצלם את מי ואת מה...

כל דבר שהוא מרבה קדושה הוא טוב.

אגב, לא רק לבחורים אלא גם לאברכים.

אבל למה הגרי"ג והגראי"ל והגרי"ש לא חששו מכך ורק אתה ואדמו"ר מגור חוששים מכך?

נקודת המוצא היא שפלאפון נועד לשיחות ותו לא
אולם יש אפשרות להנות מעוד דברים
אבל ברור שהודעות יכולות לגרור שיח שלא נעים לומר ישירות בפרט בעניני צניעות
בנוסף יכולות להישלח הודעות שאין להם סינון וכד'
מצלמה נ"ל היום זה יותר מובן כי אנו רואים איך זה נהיה מחלה שאנשים כל היום מצלמים
רב דורש ובמקום להקשיב כולם מצלמים וד"ל
למי שזוכר את רה"י חכם שלום בכנס בני תורה צועק באמצע הדרשה על בחור שצילם וצילם
זה ממכר ולכן זה בעיה

ראשי תחתית