האם מרן הב"י ביקר במרוקו וביקש שישנו את מנהגיהם הקדומים?

זו לא ההגדרה, שעם הארץ יתגאה בחכמים. אלא התרבות הרוחנית העשירה באופן כללי.

למאי נפק"מ? למי שיבוא ויאמר על מנהג שנהגו בו אדירי ארץ במרוקו ומבואר להדיא בשו"ע, שהוא מנהג של "דלת העם"...
מובן
אבל במרוקו רוב רובם היו דלת העם
ומנהגים רבים שלהם זרים ומוזרים
ואת חלקם יש לעקור
ואמנם לעוקרים לא יעניין כלום ויעקרו כל דבר שלא באג'נדה שלהם
ולא יסתכלו באופן ענייני
אם למנהג יש מקור מוסמך ואם יש עדות אחרות שנוהגות כך אלא כל דבר מרוקאי הוא דלי דלות
עכ"פ עם העיקרון אני מסכים
שהיות והיו שם בלא ספק חכמים וזה לא מקום נטול רבנים שיש מקום לדון במנהגיהם

מובן
אבל במרוקו רוב רובם היו דלת העם
ואת חלקם יש לעקור
ואמנם לעוקרים לא יעניין כלום ויעקרו כל דבר שלא באג'נדה שלהם
ולא יסתכלו באופן ענייני
אם למנהג יש מקור מוסמך ואם יש עדות אחרות שנוהגות כך אלא כל דבר מרוקאי הוא דלי דלות
עכ"פ עם העיקרון אני מסכים
שהיות והיו שם בלא ספק חכמים וזה לא מקום נטול רבנים שיש מקום לדון במנהגיהם
מתוקי, שיעור בית דחוף!

נשמע שאתה קצת מנסה להיות ישיביש בטענותיך...
סביר להניח שהרב משיב כהלכה קצת יותר ישיביש ממך...ושוה לך להתבונן בדבריו במתינות... ובהודעה הקודמת של הרב מבקש אמת.
לגופם של דברים, אמור נא לי איזה ספר לומדים בסד"א?? אני יכול להביא לך מלא ספרים על הש"ס של גאוני אשכנז שאינם מאופיינים בלמדנות שלא לומדים בהם ג"כ, חוץ מזה שלא מכירים את הספרים הללו כך שאין סיבה שילמדו בהם.
אתה חי בגלובוס אחר אם אתה חושב שמישהו מקנא במרוקאים כי מספרים להם שיש ספר עם שמות של שו"ב בכל עיירה וכפר. זלזול מחוסר ידיעה.
יש מנח"ח יש אחיעזר משנ"ב ערוך השלחן הגר"ח חזו"א קה"י יש לחכמי מרוקו מלא ספרים והרב משיב כהלכה יכול לפרטם כי רבים הם, אולי פחות מוכרים בהחלט.
יש מלא ספרים חשובים על הש"ס אבהע"ז וחו"מ של חכמי מרוקו ואת זה מוכר הרב אביטבול.
הרב יעקב הלל ישיביש מספיק והוא הדפיס כמה ספרים מספרי חכמי מרוקו וכותב עליהם בכבוד גדול, וחכמי מרוקו אינם צריכים לו, אלא לשאלתך.

קיצע'ר תעשה שיעורי בית קצת ותחזור.

תגיד אתה דרומי במקור או עכשיו?

כן כך זה נראה.

הרב זקני דרום שים לב ליש לחלק הנ"ל
אתה הרי "למדן" "וסד"א" "ומוסרי התורה".

שים לב!
אתה משווה בין כל יהדות אשכנז ליהדות מרוקו.
מדבים על איכות ביחס לכמות ולא על כמות.

לא הבנתי כלום

אני מבין שאין לזה קשר למה שטענתי על ההשואה שלך

מתוקי, שיעור בית דחוף!
מה אתה רוצה?
עכ"פ אפילו משיב כהלכה קיפל זנבו בעניין.
מה לך להתעקש

נערך לאחרונה:
לפי מה שאני קורא בעלונים ובספרים של מרן הגר"י יוסף שליט"א אכן רוב ככל המנהגים שלהם תמוהים וזרים ומוזרים,
ובוודאי הגיעו מדלי דלת העם...
הולכים כדעת מרן נגד קבלת הרש"ש ולא מניחים תפילין בת"ב שחרית
מברכים על ההלל בימי הדילוג כמנהג ספרד
אומרים "יום השישי" בתפילה כמנהג כמה קהילות ספרדיות אפילו שנמצא בספר של הרב אלגאזי שאומר שלא צריך לומר יום השישי בתפילה ע"פ הסוד
נוהגים כדעת מרן שאין אומרים ברכו אחרי קדיש בתרא, נגד דעת המקובלים
נוהגים שלא לומר שובה בשבוע שחל בו יו"ט אלא מתחילים מאורך ימים אשביעהו כמנהג ספרד במובא בטור - נגד דעת הרש"ש
נופלים על פניהם כמו האשכנזים - אע"פ שעושים כן כגמרא וכל הפוסקים (עד לדעת מרן הרי"ח הטוב)...
מתפללים מתוך סידור עתיק בדפוסי ליוורנו ומסרבים להתפלל בנוסחים החדשים שתוקנו ע"פ רבינו יוסף חיים זצ"ל, ומרן אור העולם רבינו עובדיה, וגם לא מדלגים כמנהג שנקרא מנהג ירושלים בקבלת שבת...
לא אוכלים אורז בפסח כמנהג ספרדים, וכן רובם נזהרים משאר קטניות כמנהג הקהילות הספרדיות בא"י בחוצה לה, בשונה ממנהג בני עדות המזרח
רובם מחמירים בחוזר וניעור ובכלי זכוכית בפסח ובעוד עניינים
עונים ברוך הוא וברוך שמו כמנהג הקדום שעליו מעידים פוסקים ספרדים - אפילו שיש שיצאו נגדו
מקבלים את דעת הרמ"א במקום שלא חולק על מרן ולפעמים מנהגיהם מוזכרים ברמ"א וברא"ש שמוצאם מארצות אשכנז ואין להם זכר ברמב"ם שהיה ספרדי
מחמירים בנדה כמנהג כמה קהילות ספרד בכמה עניינים נגד מרן מפני שקבלתם שאלו הלכות חמורות שניתן להחמיר בהם ח"ו נגד מרן...
חלקם מקלים בדגים וחלב אפילו שבבל החמירו בזה, ולא מקבלים מאי דאיתא בטעות דפוס בבית יוסף לפני הגהת שא"פ והחיד"א...
מחמירים בדבר חריף לומר שחורפא משויא ליה לשבח (כדעת מרן בכמה מקומות...)
מחמירים בנ"ט בר נ"ט לכתחילה ואומרים שלקבלתם לא קיבלו את הבדק הבית
אומרים שלא קיבלו את דעת מרן בתשובה
מחמירים בעשיית קפה שחור בשבת
מחמירים בחימום דגים עם קצת רוטב נגד ה"תיקון" של מרן בדברי רבינו ירוחם ש"תיקן" במקום אחד שהביאו...
מקלים לערות רותחין לחמין - כדעת קדמוניהם הנזכר בתשב"ץ נגד מרן
מברכים על הנרות אחרי הדלקה כמו שאר עדות הספרדים ועדות המזרח, כדעת הרמ"א שהיה אשכנזי רח"ל... ועוד אומרים שמרן עצמו חשש לבה"ג
בכלל יש להם מנגינות בתפילה וכמה סוגי מנגינות למזמורי התהילים... שונות ומשונות ודתיהם שונות ממנגינות הטורקים שאומצו ע"י בני ע"מ ולמלך אין שווה להניחם ויש לעוקרם מן העולם... שאינם מיישרים קו עם הנעימה של המואזין של משפחת חוסייני וממשיכיהם שר"י במסגד אלאקצה
בוודאי חב"ד והליטאים השכיחו מהם את מנגינות אל חוסייני ולימדו אותם שספרדי יכול לנהוג כרמ"א ולהחמיר נגד מרן, אחרת אין שום הסבר להתנהגותם המוזרה...

במציאות חלב קיבלו עליהם רב מרוקאי ולא להיפך
בחלב אני יודע שדרכה כף רגלו של רבי מרדכי אצבאן ממקנס ונהיה שם מגדולי החכמים, כן רבי שבתי בוחבוט היה רבה הראשי (ומוצאו מקהילת המערביים), אשמח לשמוע על עוד
בתוניסיה היו כמה גדולים שמוצאם ממרוקו למרות שגם הם גבהו מאוד, וכך גם באמשטרדם, ורוב גדולי אנגליה ובאיטליה לרוב, ובגרמניה (בקהילה הספרדית בהמבורג), וגם בא"י - בחברון, צפת, ירושלים, מצרים, טבריה, יפו ועוד...

בחלב אני יודע שדרכה כף רגלו של רבי מרדכי אצבאן ממקנס ונהיה שם מגדולי החכמים,
לשון החיד׳׳א ׳מכלל הרבנים׳ מכאן ועד מינויו לרב עליהם... רחוק.
כן רבי שבתי בוחבוט היה רבה הראשי (ומוצאו מקהילת המערביים), אשמח לשמוע על עוד
בתוניסיה היו כמה גדולים שמוצאם ממרוקו למרות שגם הם גבהו מאוד, וכך גם באמשטרדם, ורוב גדולי אנגליה ובאיטליה לרוב, ובגרמניה (בקהילה הספרדית בהמבורג), וגם בא"י - בחברון, צפת, ירושלים, מצרים, טבריה, יפו ועוד...
לגבי הרב בחבט
נולד ביפו למשפחה ספרדית-מערבית. אביו, הרב שלמה בחבוט<a href="https://www.hamichlol.org.il/רבי_שבתי_בחבוט#cite_note-2"><span>[</span>2<span>]</span></a>, היה מקובל מישיבת חסד אל בירושלים, שעלה בצעירותו לארץ ישראל מרבאט שבמרוקו.

בילדותו למד לימודי חול בבית ספר אליאנס, לצד לימוד תורה מפי מלמדים ורבנים בני העדה הספרדית ביפו. בנוסף, למד במשך הזמן שפות שונות, ושלט באנגלית, צרפתית וטורקית (לצד עברית, לאדינו וערבית).

בגיל בגרות עבר לירושלים

לשון החיד׳׳א ׳מכלל הרבנים׳ מכאן ועד מינויו לרב עליהם... רחוק.
"מגדולי החכמים" היינו "מכלל הרבנים", וחתם שני אחרי רבי שלמה לפני כלל החכמים... ויש לזה משקל גדול כידוע.
בילדותו למד לימודי חול בבית ספר אליאנס, לצד לימוד תורה מפי מלמדים ורבנים בני העדה הספרדית ביפו. בנוסף, למד במשך הזמן שפות שונות, ושלט באנגלית, צרפתית וטורקית (לצד עברית, לאדינו וערבית).
חכמי יפו בתמיכת הרב אלקלעי (שמוצאו ממרוקו) תמכו באליאנס דשם (מקווה ישראל). הייתה שם עליה מסיבית של יהודים ורבנים מערביים ומהם גם עסקנים חשובים בפעילות החלוצית והתורנית. מהם רבי אהרן שלוש, רבי אהרן מויאל, יוסף ביי מויאל, חיים אמזלג ועוד רבים. והקהילה הספרדית נשחבת קהילת המערביים כי "רובם ככולם ממש" מערביים ראו כאן.

נערך לאחרונה:
"מגדולי החכמים" היינו "מכלל הרבנים", וחתם שני אחרי רבי שלמה לפני כלל החכמים... ויש לזה משקל גדול כידוע.

חכמי יפו בתמיכת הרב אלקלעי (שמוצאו ממרוקו) תמכו באליאנס דשם (מקווה ישראל). הייתה שם עליה מסיבית של יהודים ורבנים מערביים ומהם גם עסקנים חשובים בפעילות החלוצית והתורנית.
אני רוצה להגיד משהו כללי אני חושב שהמטרה היא לא סיפורי היסטוריה
אלא להביא חומר תורני חיוני ועיוני כאן ועכשיו.

מי חתם לפני מי אין לי כח לכנס
ולגבי הרב השני מלבד מה שגדל ביפו וים ואין קשר למוצאו הרשימה.

והאמת אינני מבין לאן כל זה מוביל
ומה המטרה בכל זה

מי דיבר על עד לפני 250 שנה אחורה??
גם אני לא. רק הבאתי דוגמאות לכך שהיו גדולים שהרעישו את העולם בחייהם, וכיום שמם אינו ידוע. כך שהעובדה שלא ניתן למנות ב'שלוף' חכמים בולטים ממרוקו, אינה אומרת דבר.
וחצמזה שיש הרבה גדולי עולם אשכנזים שלא שמעו עליהם [ר' ראובן דיננבורגער, ר' אברהם פאסוועלער, וכו']
נכון, ואז מה? העיקרון אחיד: לא כל מי שאינו מוכר כיום - לא היה מוכר גם בחייו (אם כי דומני שהשמות שהכרתי חריגים גם ביחס לשאר הגדולים שאינם ידועים כיום).

בשנים האחרונות באמת היה מצב ביש
בכל העולם, עקב עליית ההשכלה והחילוניות.
ומצד שני לדעתי ברור שאין להשוות בכלל בין יהדות מרוקו ליהדות טורקיה למשל
השאלה היתה האם היו במרוקו חכמים, ולא האם בארצות אחרות היו יותר חכמים. אז נכון שיהדות טורקיה הוציאה מקרבה חכמים בלי שום פרופורציה לגדלה ביחס לקהילות אחרות - כולל הקהילות האשכנזיות - אבל זה לא אומר שכל האחרים היו ריקים מתורה.

מי חתם לפני מי אין לי כח לכנס

והאמת אינני מבין לאן כל זה מוביל
ומה המטרה בכל זה
המטרה בכל זה - זה לקלוט ולהבין שאנחנו לא יודעים כלום יוצא רב אנונימי שלא כתב כלום ולא לומדים בסד"א וכו' וכו' בשם ר' משה אנהורי ממרוקו עובר על אר"ץ ולפתע מקבלים אותו לרב ומורה, עוד רב אנונימי יוצא ממרוקו בשם רבי אברהם אנהורי מגיע לצפת ופתאום הוא נהיה ראב"ד צפת, יוצא עוד רב אנונימי רבי רפאל מאמאן ממכנאס מגיע לטבריה ובמקרה הוא נהיה רב העיר, אז יש לנו מושג ביהדות מרוקו? יש לנו כלים לנתח את הדברים? אנחנו יכולים להשוות עפ"י ספרים?

המטרה בעיני היא קיומה של קהילת המערביים ביפו, כדי להבהיר את הביטוי "מערבי"...
מי שגדל בקהילת המערביים ביפו הינו "מערבי"

לגבי מי חתם לפני מי - אל תכנס אם אינך רוצה לייחס לזה חשיבות... אבל גם אל תכניס לי מילים בפה. רבי מרדכי היה "מכלל הרבנים" בחלב, זו עובדה פשוטה שאין מה להתווכח עליה...

יוצא עוד רב אנונימי רבי רפאל מאמאן ממכנאס מגיע לטבריה ובום נהיה רב העיר
ויוצא ממרוקו עוד רב ת"ח בשם רבי דוד ועקנין, בנו של רבי יעקב ועקנין מרבני עיירה במרוקו, פחות מחמש שנים נהיה דיין ואח"כ ראב"ד העיר (שהייתה מלאה בת"ח עצומים), ואח"כ בנו אחריו (הרב הישיש רבי מאיר ועקנין).

דוגמאות לכאלה שלא היו ראב"דים יש רבים למכביר (רוב הספרדים בתקופה זו (המאה ה-19) בטבריה וחיפה נחשבים מערביים, וגם בצפת רבים רבים הם, וביפו "רובם ככולם ממש") ראו תיאוריו של רבי רבי יוסף רחמים אופלטקה (בנו של תלמיד החת"ס החכם המסתפרד... רבי יצחק פראג אופלטקה)...

בספר מסעי היר"ח

https://beta.hebrewbooks.org/reader/reader.aspx?sfid=21043#p=8&fitMode=fitwidth&hlts=&ocr=

וכן לעניין עולם הקבלה הירושלמי כולם מכירים ומדברים על המקובלים הבבלים והחלבים ומי שיעיין במקורות ימצא שלפחות מחצית מחברי 'בית אל' במשך עשרות שנים היו מערביים: ר' מסעוד כהן אלחדאד, רבי שלום מלכא (היה משנה לראש חסידי בית אל דיין בבי"ד של המערביים ובעמ"ח וזרח השמש), רבי שמואל בוחבוט (שהיה תלמידו המובהק של רבי מסעוד הנ"ל ודובר בו שירש מקומו ונלב"ע צעיר), רבי מכלוף שרביט ועוד ועוד

וגם על העמרצים ה'כלל ישראל' המרוקאים, צאו וראו מה כתב הגאון רבי משה פארדו זצוק"ל ראב"ד אלכסנדריה בהמלצה לגאון רבי משה מלכא ראב"ד מערביים בירושלים לכהן כרב בקורפו "איש חיל רב פעלים בריא וחזק בשרשי היהדות כי הוא מילידי המערב אשר אין חליפות למו בשרשי ויסודי הדת והאמונה" (שפת אמת להרב בכור מלכא), וראו איזה פלא מי מחזיק את היהדות במדינת ישראל ?? עם כל הכבוד ליהדות החרדית אם לא היו מיליון "חזקים בשרשי ויסודי הדת והאמונה" תשכחו מכל זכר לדת במדינה הזאת (אשר אין חליפות וכו' ביאורו שגם שעברו את אליאנס והציונות ועליית הנוער הם לא אוכלי נבילות ברמת גן..).

לפי מה שאני קורא בעלונים ובספרים של מרן הגר"י יוסף שליט"א אכן רוב ככל המנהגים שלהם תמוהים וזרים ומוזרים,
ובוודאי הגיעו מדלי דלת העם...
הולכים כדעת מרן נגד קבלת הרש"ש ולא מניחים תפילין בת"ב שחרית
מברכים על ההלל בימי הדילוג כמנהג ספרד
אומרים "יום השישי" בתפילה כמנהג כמה קהילות ספרדיות אפילו שנמצא בספר של הרב אלגאזי שאומר שלא צריך לומר יום השישי בתפילה ע"פ הסוד
נוהגים כדעת מרן שאין אומרים ברכו אחרי קדיש בתרא, נגד דעת המקובלים
נוהגים שלא לומר שובה בשבוע שחל בו יו"ט אלא מתחילים מאורך ימים אשביעהו כמנהג ספרד במובא בטור - נגד דעת הרש"ש
נופלים על פניהם כמו האשכנזים - אע"פ שעושים כן כגמרא וכל הפוסקים (עד לדעת מרן הרי"ח הטוב)...
מתפללים מתוך סידור עתיק בדפוסי ליוורנו ומסרבים להתפלל בנוסחים החדשים שתוקנו ע"פ רבינו יוסף חיים זצ"ל, ומרן אור העולם רבינו עובדיה, וגם לא מדלגים כמנהג שנקרא מנהג ירושלים בקבלת שבת...
לא אוכלים אורז בפסח כמנהג ספרדים, וכן רובם נזהרים משאר קטניות כמנהג הקהילות הספרדיות בא"י בחוצה לה, בשונה ממנהג בני עדות המזרח
רובם מחמירים בחוזר וניעור ובכלי זכוכית בפסח ובעוד עניינים
עונים ברוך הוא וברוך שמו כמנהג הקדום שעליו מעידים פוסקים ספרדים - אפילו שיש שיצאו נגדו
מקבלים את דעת הרמ"א במקום שלא חולק על מרן ולפעמים מנהגיהם מוזכרים ברמ"א וברא"ש שמוצאם מארצות אשכנז ואין להם זכר ברמב"ם שהיה ספרדי
מחמירים בנדה כמנהג כמה קהילות ספרד בכמה עניינים נגד מרן מפני שקבלתם שאלו הלכות חמורות שניתן להחמיר בהם ח"ו נגד מרן...
חלקם מקלים בדגים וחלב אפילו שבבל החמירו בזה, ולא מקבלים מאי דאיתא בטעות דפוס בבית יוסף לפני הגהת שא"פ והחיד"א...
מחמירים בדבר חריף לומר שחורפא משויא ליה לשבח (כדעת מרן בכמה מקומות...)
מחמירים בנ"ט בר נ"ט לכתחילה ואומרים שלקבלתם לא קיבלו את הבדק הבית
אומרים שלא קיבלו את דעת מרן בתשובה
מחמירים בעשיית קפה שחור בשבת
מחמירים בחימום דגים עם קצת רוטב נגד ה"תיקון" של מרן בדברי רבינו ירוחם ש"תיקן" במקום אחד שהביאו...
מקלים לערות רותחין לחמין - כדעת קדמוניהם הנזכר בתשב"ץ נגד מרן
מברכים על הנרות אחרי הדלקה כמו שאר עדות הספרדים ועדות המזרח, כדעת הרמ"א שהיה אשכנזי רח"ל... ועוד אומרים שמרן עצמו חשש לבה"ג
בכלל יש להם מנגינות בתפילה וכמה סוגי מנגינות למזמורי התהילים... שונות ומשונות ודתיהם שונות ממנגינות הטורקים שאומצו ע"י בני ע"מ ולמלך אין שווה להניחם ויש לעוקרם מן העולם... שאינם מיישרים קו עם הנעימה של המואזין של משפחת חוסייני וממשיכיהם שר"י במסגד אלאקצה
בוודאי חב"ד והליטאים השכיחו מהם את מנגינות אל חוסייני ולימדו אותם שספרדי יכול לנהוג כרמ"א ולהחמיר נגד מרן, אחרת אין שום הסבר להתנהגותם המוזרה...
כל מילה בסלע!!!

וגם על העמרצים ה'כלל ישראל' המרוקאים, צאו וראו מה כתב הגאון רבי משה פארדו זצוק"ל ראב"ד אלכסנדריה בהמלצה לגאון רבי משה מלכא ראב"ד מערביים בירושלים לכהן כרב בקורפו "איש חיל רב פעלים בריא וחזק בשרשי היהדות כי הוא מילידי המערב אשר אין חליפות למו בשרשי ויסודי הדת והאמונה" (שפת אמת להרב בכור מלכא), וראו איזה פלא מי מחזיק את היהדות במדינת ישראל ?? עם כל הכבוד ליהדות החרדית אם לא היו מיליון "חזקים בשרשי ויסודי הדת והאמונה" תשכחו מכל זכר לדת במדינה הזאת (אשר אין חליפות וכו' ביאורו שגם שעברו את אליאנס והציונות ועליית הנוער הם לא אוכלי נבילות ברמת גן..).
זה אני מסכים בכל לב

ראשי תחתית