לצערי אני לא יכול להוסיף עכשיו אופציות לסקר.חסר לי כאן אפשרות
של -ספרדי ולא מחמיר כר"ת , וגם לא מעריך חומרא זו.
[כי מה שנכתב למעלה הוא - שראוי להמנע מכך, אך במה שהצעתי הוא שלא מעריך אך גם לא חושב שראוי להמנע]
נכון. אבל בלי קשר לר"ת...אבל בפשטות אני לא חושב שיש צד כזה, כי נכון שאולי יש מי שלא מעריך את עיקר החומרא של ר"ת, אבל וודאי מעריך את עניין הוצאת שבת מאוחר כמו שיש עניין לקבל שבת מוקדם.
לא כתבתי למה הוא מעריך...נכון. אבל בלי קשר לר"ת...
דיבר על עצם שיעור תוספת שבת מהו.ראה מג"א סי' קפח שעניין תוספת שבת נאמר רק על כניסתה ולא על יציאתה.
לא נכון.לא כתבתי למה הוא מעריך...
דיבר על עצם שיעור תוספת שבת מהו.
וום לעניין כניסת שבת קיי"ל ששיעור תוספת שבת כל דהוא.
עיין בדברי המג"א מה שענה על ההוכחה מגמרא זו,אבל עצם להכניס מוקדם ולהוציא מאוחר נזכר כבר בגמ' (שבת קיח:) "אמר ר' יוסי יהא חלקי ממכניסי שבת בטבריה וממוציאי שבת בציפורי" - עיי"ש.
לא דיבר על כך.עיין בדברי המג"א מה שענה על ההוכחה מגמרא זו,
אינני זוכר כעת.
עיין שו"ע רסא ס"ב וחזון עובדיה שבת ח"א עמ' קפבלא נכון.
צודק טעיתי.לא דיבר על כך.
נו ו -עיין שו"ע רסא ס"ב
אין הספר תח"י.וחזון עובדיה שבת ח"א עמ' קפב
רק הראיתי לך שמבואר שם ששיעור תוספת שבת כל דהוא.נו ו -
דאם היה מצוה בתוספתו היו המדקדקים נזהרים בדבר כמו בע"ש"
המג"א מביא ראיה ששיעור "תוספת שבת" היא כל דהוא דאל"כ מדוע המדקדקים במצוות לא מוציאים מאוחר?וכמו שהוכיח המג"א ממנהג העולם שלא מדקדקים להוסיף במוצאי שבת.
רק הראיתי לך שמבואר שם ששיעור תוספת שבת כל דהוא.
אבל וודאי שיש עניין לקבל שבת מוקדם כמבואר בגמ' שם.
המג"א מביא ראיה ששיעור "תוספת שבת" היא כל דהוא דאל"כ מדוע המדקדקים במצוות לא מוציאים מאוחר?
אבל כמובן שלא סובר שאין בכך שום עניין דמבואר להדיא בגמ' שכן יש עניין.
ורק לעניין "תוספת שבת" ביאר מה הגדר שלה שא"א לומר שיש לה שיעור.
המג"א סבר שבערב שבת יש שיעור לתוספת שבת ובמוצאי שבת אין שיעור. (וכשיטת תוס' ודעימיה)אשמח שתענה על השאלה הבאה -
לדעת המגן אברהם, מה ההבדל בין מוצאי שבת לערב שבת?
השמטת שהם היו "טועים" (וסבורין שחשכה) דהיינו שכל ההחמרה שם הייתה בטעות ואפ"ה ר' יוסי רצה שכך יהיה חלקו.רש"י מבאר שההבדל בין ציפורי לטבריה הוא עניין השקיעה שעל ההר השקיעה יותר מאוחרת ובבקעה יותר מוקדמת.
מבואר אם כן, שיש עניין להיות כמה שיותר תחת השבת, ולכן יש מעלה מסוימת להיות במקום שבו צאת הכוכבים בשעה יותר מאוחרת כיון שנמצא יותר תחת כנפיה של השבת.
כדאי שתקרא את כל דברי המגן אברהם ואח"כ תבוא עם הסברים שונים ומשונים.המג"א סבר שבערב שבת יש שיעור לתוספת שבת ובמוצאי שבת אין שיעור. (וכשיטת תוס' ודעימיה)
אולי תוכל להביא מקור לדבריך שהם היו טועים. (גם אם תמצא מישהו שכותב כך כל עוד שאין זה מוכרח אי אפשר להקשות מהגמרא על המגן אברהם).השמטת שהם היו "טועים" (וסבורין שחשכה) דהיינו שכל ההחמרה שם הייתה בטעות ואפ"ה ר' יוסי רצה שכך יהיה חלקו.
המקום שם לא שונה משאר מקומות וזה לא קשור לעניין הנ"ל, אלא יש עניין להמשיך את קדושת השבת עליו כמה שיותר.
הצג קובץ מצורף 10897
אולי תוכל להביא מקור לדבריך שהם היו טועים.
אכן זה המקור, ופשטות דבריו משמע גם על המוציאים.אם כוונתך לדייק ממה שרש"י כתב "סבורין שחשכה"
נכון, דעת המג"א לקבל מהפלג, כי כתב כן לשיטת ר"ת והשו"ע ששעה ורבע קודם צאת הכוכבים זה ממש סמוך לשקיעה ראשונה.לדבריך שהחילוק בין מוצ"ש לער"ש הוא אם יש שיעור או לא, א"כ בהכרח שלדעת המגן אברהם יש חובה לקבל תוספת שבת מפלג המנחה ואילך, וכמו שכתב להדיא שכל החילוק בין ער"ש למו"ש הוא דבער"ש יש פלג. ולא עלה על דעת אף אדם מעולם לומר שיש חיוב לקבל שבת מפלג.
ומפשטות דבריו החלטת להקשות ולהוכיח כדבריך?אכן זה המקור, ופשטות דבריו משמע גם על המוציאים.
נכון, דעת המג"א לקבל מהפלג, כי כתב כן לשיטת ר"ת והשו"ע ששעה ורבע קודם צאת הכוכבים זה ממש סמוך לשקיעה ראשונה.
איזה סלט.(וכתב בסי' רסא שלב"ח ועוד יש להחמיר אפי' ב' שעות קודם הלילה - דהיינו קודם הלילה של ר"ת)
אחרי עיון קצר ראיתי שיש דיון בזה בפוסקים ויש באמת לכך שני צדדים האם הם החמירו או שזה היה מדינא.ומפשטות דבריו החלטת להקשות ולהוכיח כדבריך?
אדרבה, ממה שכתב כן רק גבי הכניסה ולא גבי היציאה יש לדקדק כדברי המג"א.
כנראה לא הבנת אותי.פשוט וברור שהמג"א לא סבר שיש חובה לקבל מפלג,
בגמרא בברכות כז מוכח שאין חובה לקבל מפלג,
ואין שום סיבה לעקם את השכל ואת דבריו כדי להיראות צודק.
מותר להודות בטעות.
לא הבנתי ראייתך מדבריואגב, בכוונה התעלמת מדברי הט"ז?
א. המג"א פסק להדיא כר"ת [אינני זוכר מקור, אם כל הדיון עומד על זה אחפש] ולא חשש בשום מקום לצאה"כ של הגאונים.כנראה לא הבנת אותי.
לפי השו"ע גופיה ברור שאין צריך מפלג המנחה לקבל תוספת שבת אלא אפי' אחרי צאת הכוכבים דידן אפשר לקבל תוספת שבת, משום שסובר כר"ת וכרוב הראשונים.
אבל המג"א שכתב להחמיר מפלג המנחה של השו"ע, הוא משום שחושש לזמן הגאונים לשקיעה שאנו נוהגים. ופלג המנחה של השו"ע הוא צמוד לשקיעה כמו שנתבאר.
הט"ז כותב להדיא שאין תוספת שבת במוצאי שבת ומה שצריך להבדיל קודם עשיית מלאכה הוא להיכרא בעלמא.לא הבנתי ראייתך מדבריו
לא מבין בקבלה.ומלבד הנ"ל ברור שיש עניין להתעכב ביציאת השבת ע"פ המבואר בהקדמת הזוהר שיש לרשעים מנוחה עד שאין ישראל אומרים הבדלה.
ועוד עיין בזוהר ויקהל שצריכים ישראל להתעכב ביציאת השבת להראות את חשיבותה ומעלתה.
כבר נתבאר שאין זה נכון אליבא דהט"ז והמג"א ועוד פוסקים.יש ענין להוסיף על השבת בכניסתה וביציאתה,
אין לי עניין להמשיך במשא ומתן בדעת האחרונים הנ"ל אחר שמהגמ' בברכות והזוהר ועוד משמע להדיא שיש עניין לאחר את צאת השבת.כבר נתבאר שאין זה נכון אליבא דהט"ז והמג"א ועוד פוסקים.
[ולדעת הרמב"ם אין עניין בתוספת אף בכניסה]
שמהגמ' בברכות
אבל אין ענין לחשוב שהלילה הוא יום (ור"ת היה בצרפת, ועליו אין קושיה, וכשם שבעלי התוס' לא ראו זיתים וסברו שזית הוא חצי ביצה).
נא לא להגרר לדיונים על הנושא ההלכתי, אין כאן מקומו.
דרך נפלאה להודות בטעות.אין לי עניין להמשיך במשא ומתן בדעת האחרונים הנ"ל אחר שמהגמ' בברכות והזוהר ועוד משמע להדיא שיש עניין לאחר את צאת השבת.
אתה מוזמן לענות על גמרות מפורשות וזוהר, ואז נתפנה לדון בדברי האחרונים.דרך נפלאה להודות בטעות.
מה הקשר?אגב, מחקת גם את דעת הרמב"ם שסובר שכל מצוות תוספת נאמרה רק על יום כיפור?