הנושא הוא
גבי אדם שברר בשבת ע"י שהציף הדבר במים וכך הפסולת צפה, האם זה בורר דאו' או דרבנן
ויסוד המחלוקת הוא הסוגייא ביצה יד:
שם איתא- גבי לברור ביו"ט, דב"ה מתירים אף בקנון ותמחוי, ואף פסולת מתוך אוכל כדרכו, אבל לא בנפה וכברה, ור"ג אומר אף מדיח ושולה, וכדאמרינן בגמ' שבבית ר"ג היו מציפים וכו',
והמחלוקת היא- איך לבאר את דברי ר"ג שאמר "אף" מדיח ושולה
ובפשטות- הסוגיא שכתוב אף מדיח ושולה פירושו דבא להוסיף קולא על ב"ה דלא רק בקנון ותמחוי או פסולת מתוך אוכל, אלא אפי' להשרות במיים דזה בורר כדרכו שזה דרך להשרות דברים שיצופו הפסולת גם זה הותר ביו"ט.
והסברא דשרי- דיעויין ברש"י ביצה יב: ד"ה אבל לא בטבלא- דמבאר טעם איסור ברירה בנפה וכברה ביו"ט, איסור דרבנן, מפני שמחזי שבורר למחר והיינו שבורר בשביל חול ולכן אסרו בנפה וכברה, מפני שבדברים אלו הדרך לעשות ולברר לכמה ימים וממילא אף שיברור בהם קצת אסור דמחזי שבורר לצורך חול.
ולפי"ז אתי שפיר- דדווקא בנפה וכברה רבנן אסרו ביו"ט דנראה שבורר למחר, אך בלהציף לא גזרו דאינו נראה שעושה לימים הרבה, דדרך הברירה בהם הוא לאותו יום.
ואתי שפיר- מאי דנקט "אף", והיינו לא רק דשרי ביו"ט לברור בקנון ותמחוי אלא אף להציף שהוא יותר חמור מקנון ותמחוי ג"כ שרי ביו"ט דאין את המחזי שיש בנפה וכברה, נמצינו- דלהציף האוכל בשביל לברור שוה הוא לבורר בנפה וכברה.
ובאמת כפשט הזה איתא להדיא בב"י בסי' תקי'
דשם אחר שהביא הסוגיא הביא את ר' ירוחם נתיב רביעי חלק שני סוף לא ע"ג, שכותב שם להדיא דביו"ט מותר לברור ביו"ט בקנון ותמחוי וגם להדיח במיים ולשלות הפסולת, אבל לא בנפה וכברה, וכותב על זה הב"י- שמדברי הרמב"ם בפירוש המשניות ושאר הפוסקים משמע דלא פסקו כר' גמליאל, אבל- ר' ירוחם כן פסק כר"ג, וכנראה דסברתו כי בגמ' הביאו מעשה רב כר' גמליאל.
ובחשבון הפשוט- להדיא רואים שהב"י למד הסוגייא שר' גמליאל לקולא, כי כתב שהרמב"ם פסק דלא כר' גמליאל אך ר' ירוחם כן פסק כר"ג, ובר' ירוחם הרי כתוב להדיא שגם מותר בקנון ותמחוי וגם בלהציף, ואי תימא- שר"ג אזיל לחומרא איך כותב הב"י שר' ירוחם פסק כר"ג? הרי התיר שם אף בקנון ותמחוי והרי ר"ג אוסר בקנון ותמחוי?, על כרחך- דהב"י למד כפשטות גירסתינו שר"ג לקולא ולכן ר' ירוחם שהתיר בקנון ותמחוי ולהציף הוא כר"ג אך הרמב"ם ושאר פוסקים שאסרו להציף אזלי כב"ה.
ובאמת- שדבר זה מסתדר היטב עם דברי סוגיין בשבת קמ. אין שורין הכרשינין, דהוי ליה בורר וכרש"י שם, שזה ממש מלאכה דאו' לברור ע"י שריה כי זה דרכו בכך, ורק ביו"ט ר"ג התיר אך ודאי שזה דאו' וכמתני' אין שורין, וא"כ אין לחלק- בין מאכל בהמה לבין מאכל אדם, דשניהם אסורים הן בביצה גבי מאכל אדם והן בשבת גבי כרשינין שזה מאכל בהמה.
לעומת זאת פשט המאירי בסוגייא אחרת
אמנם יעויין במאירי- שלמד הסוגייא בביצה דר"ג לחומרא, שאסור בקנון ותמחוי ורק בלהציף התיר, והיינו- שב"ה התירו אף קנון ותמחוי וכ"ש להציף אך ר"ג אסר קנון ותמחוי ורק להציף התיר, ומבאר שם כוונת "אף"- שכוונתו שביו"ט מותר אף להציף ולא שבא להוסיף קולא על ב"ה, אלא רק כלפי שבת, שביו"ט אף מותר להציף אבל לא בקנון ותמחוי.
וגם לפי פשט המאירי- רואים עדיין שאף ב"ה התירו להשרות הוא רק ביו"ט אבל בשבת אסור, ואל תחלק- שיש הבדל בין מאכל אדם לבהמה דבבהמה אסור וכדאיתא בשבת אבל במאכל אדם מותר, והסברא- שמאכל אדם יותר קל כי זה דרך אכילה אך לבהמה אין צריך לברור לה ולא הוי דרך אכילתה.
אך זה אינו- דהא משנתינו דביצה קאי על מאכל אדם, ור"ג שפליג על ב"ה לשי' המאירי מה אומר לנו, שהתירו אף להציף והיינו שביו"ט יש היתר מיוחד דעל כרחך- שכל מחלוקתם זה רק על יו"ט, דבשבת כולם אוסרים בלא חילוק בין מאכל אדם לבהמה, ואף במאכל אדם של דין משנה דביצה, אסור בשבת ורק כאן שזה יו"ט דב"ה מתירים אף בקנון ותמחוי ור"ג מגביל היתר רק להציף שזה הותר ליו"ט, כי לפי חילוק- של אדם לבהמה, מה חידש ר"ג אף מדיח ושולה? פשיטא, דזה מותר אף בשבת כי זה מאכל אדם ומה מחלוקתם, דעל כרחך- כדביארנו שהחידוש שאף שבשבת אסור אף במאכל אדם, ביו"ט שרי.
והוצרכתי לכל זה- מתרי טעמי, א'- כדי להוציא מידי המחלקים בין מאכל אדם לבהמה, וסברי דסוגייא דאין שורין כרשינין הוי למאכל בהמה, אך במאכל אדם בשביל לנקותו שרי להשרות, דזה אינו- כהסוגייא בביצה הן לפשט הפשוט וכהב"י ואף להמאירי וכדכתבנו.
השגת החזון עובדיה על המשנה ברורה
ב'- דראיתי בחזון עובדיה, שבת ד' סוף עמ' ריז' [הובא כל הקטע הזה בלוית חן סי' שיט' אות נב'] שהביא דברי הבה"ל שהוכיח שאדם ששורה הוא דאו' מהסוגייא בביצה שב"ה אוסרים את זה כנפה וכברה דזה ממש בורר דאו', וכתב עליו- שנעלם ממנו דברי המאירי וכו' שמהמאירי רואים הפוך, שלהציף זה יותר קל מאשר נפה וכברה ולכל הפחות יהא דרבנן וכו'.
אולם לא זכר- הר' המשיג, דברי הב"י שהבאנו בתק"י דלהדיא למד דלא כהמאירי וא"כ תלונתו על המ"ב סרה, דוודאי- המ"ב יסביר בשו"ע דהוא דאורייתא וכדברי הב"י בתק"י שלמד הסוגיא בביצה הכי, וא"כ הוא דאו', וגם בלי הב"י- ודאי שהמאירי דבריו מחודשים, והמ"ב אזיל אחר פשטות הסוגיא שר"ג בא להקל, ומה תלונתו על הפשטות, שנעלמה ממנו דברי המאירי, דאף אם לא נעלמה מעינו היה מסביר כפשטות.
ואע"פ- שבאמת בסוגייא שם בביצה האיסור להציף הוא דרבנן, אך ההבדל דשם אזיל ביו"ט, וביו"ט שרי בורר אפי' של דאו', דהא שרי ליקח הפסולת בידו אע"פ שליקח הפסולת הוא איסור תורה, ואף בנפה וכברה שרי ביו"ט מהתורה, אלא מאי יש איסור דרבנן של מחזי שבורר למחר כמו שכתבנו לעיל, וכמו שיבואר לקמן בסמוך, רק הראיה של הבה"ל מהסוגיא בביצה- שלהציף זה יותר חמור מקנון ותמחוי, וששוה הוא לאיסור של נפה וכברה דהוא איסור תורה, וא"כ, ביו"ט אין ה"נ כל האיסור רק מדרבנן, אך בשבת, אם נפה וכברה זה איסור דאו' א"כ הה"נ להציף שיהא דאו', וכמו שרואים גבי יו"ט שלרבנן להציף אסור, א"כ זה משליך לנו גבי שבת ויגלה לנו שלהציף הוא בורר דאו'.