1. דעת רוב ככל הפוסקים (וכן משמע בתוספתא וברמב"ם ובעוד ראשונים) שחצי שיעור במלאכות שבת אסור מדרבנן. (ואף אם נאמר שיש לצדד ולומר שהשיעור הוא כדי לסוך אבר קטן ולא שיעור "כגורגרת", עדין במגבונים זה פחות מחצי שיעור - ואכמ"ל)
ממה שבדקתי זה זמן זמנים זמניהם, זה לא מדוייק בכלל שזהו דעת רוב הפוסקים, אלא
להיפך הגמור,
דעת החכ''צ שדין חצי שיעור אסור מן התורה הוא רק באיסורי אכילה, היא לא דעת רוה''פ כלל, לא בראשונים ולא באחרונים. ואם יש לך סבלנות תקרא ותבדוק.
היסוד: 'חצי שיעור אסור מן התורה' – מהיכן נלמד?
הכלל היסודי של 'חצי שיעור אסור מן התורה' נלמד בעיקר מהגמרא במסכת יומא (דף ע"ד עמוד א'). המשנה ביומא (דף ע"ג עמוד א') קובעת שיום הכיפורים אסור באכילה. הגמרא מעלה תמיהה: הרי על אכילה ביום הכיפורים יש חיוב כרת, אז מדוע המשנה מביאה לשון 'אסור' בלבד, שמשמעותו איסור ללא עונש? הגמרא משיבה שהמשנה נצרכה לחדש את הדין של 'חצי שיעור', שבו אכן קיים איסור, אך אין עונש כרת.
על נקודה זו נחלקו גדולי האמוראים, רבי יוחנן וריש לקיש:
רבי יוחנן סובר ש'חצי שיעור' אסור מן התורה. יסוד טעמו הוא 'כיוון דחזי להצטרופא איסורא כאכיל'. כלומר, מכיוון שחצי השיעור הזה (לדוגמה, חצי כזית) ראוי להצטרף לחצי שיעור נוסף ולהשלים שיעור שלם, הרי הוא כבר נחשב מעשה איסור מן התורה. אמנם, אין עליו חיוב עונש כרת או מלקות, אך עצם האיסור, ה'עבירה' על דבר תורה, קיים. סברה זו מבוארת כאיסור על ה'חפצא' (החפץ האסור עצמו), שכן הדבר נחשב אסור למרות שהאדם (ה'גברא') לא השלים את הפעולה המלאה לחיוב עונש. ראיה לכך מובאת מהפסוק "כל חלב" (ויקרא ז', כ"ג), המרבה לאסור גם כמות קטנה של חלב, למרות שהיה מקום לחשוב שהאיסור תלוי בעונש הקרבנו שהתורה קבעה.
ריש לקיש לעומתו סובר ש'חצי שיעור' מותר מן התורה, שכן 'אכילה אמר רחמנא וליכא' – התורה קבעה 'אכילה' כשיעור מסוים (כמו כזית), ופחות מכך אינו נחשב אכילה לעניין התורה. לדעתו, איסור חצי שיעור הוא רק מדרבנן.
למעשה, ההלכה המקובלת היא כדעת רבי יוחנן, ש'חצי שיעור אסור מן התורה', למרות שאין עליו חיוב עונש.
'חצי שיעור' בהלכות שבת: האם הכלל חל גם כאן?
היסוד הזה של 'חצי שיעור אסור מן התורה' מתרחב גם למלאכות שבת, וזו נקודה מרכזית בדיוננו. הגמרא (שבת עג עמוד א') מביאה ברייתא לגבי מלאכת בורר בשבת. מתחילה נראה שמותר לברור ולאכול פחות משיעור, אך מיד אחר כך מופיעה סתירה: "ואם בירר – חייב חטאת". רב חיסדא ניסה ליישב שהברייתא הראשונה עוסקת בבורר פחות משיעור, ורצה לומר שחצי שיעור במלאכות שבת מותר. אך רב יוסף מקשה עליו קושיה נצחת: "וכי מותר לאפות פחות מכשיעור?!". קושייתו של רב יוסף מלמדת בבירור ש'חצי שיעור' אסור מן התורה גם במלאכות שבת, שכן אם לא, לא היה מקום לשאלתו.
הדעות הסוברות שחצי שיעור אסור מן התורה גם באיסור שבת:
רש"י: כפי שהוזכר, רש"י מפרש בפירוש דברי הגמרא שרב יוסף סובר ש'חצי שיעור אסור מן התורה' גם בהלכות שבת. הוא מבהיר כי "נה דחיוב חטאת לייקה איסור המייקה דקימלן חצי שיעור אסור מן התורה פרק בטרה דיומה". כלומר, גם אם אין חיוב חטאת, האיסור עצמו קיים, והוא איסור דאורייתא, מכוח אותו כלל של 'חזי לצטרופא'. רש"י סובר שסברה זו לבדה מספיקה כדי להפוך מעשה לאיסור תורה.
המאיר"י: גם המאירי בסוגיה שלנו כותב ש"כל ברירה שהיא אסורה היא אסורה אף בפחות מכשיעור, רצוני לומר פחות מכגרוגרת אף על פי שאין בה חיוב חטאת שחצי שיעור אסור מן התורה". המאירי מבהיר כי גם בפחות מכשיעור יש איסור דאורייתא, למרות שאין חיוב. (יש לציין שבהמשך המאירי מחלק לגבי מלאכת הוצאה, ויתכן שהוא סובר שיש הבדל בין מלאכות שונות).
האור זרוע: מביא את דברי רש"י להלכה, ובכך תומך בעמדה זו.
רבנו ירוחם: בתחילת הלכות שבת, מציין רבנו ירוחם מפורשות שאין לפרט את כל השיעורים למלאכות, שכן "אסור אפילו בפחות משיעור כדי מרן ביומה חצי שיעור אסור מן התורה". זהו ביטוי מפורש לעמדתו שחצי שיעור אסור מן התורה בשבת.
הגהות אשרי (או הרא"ש עצמו): בתחילת פרק שמיני של מסכת שבת, מצויין גם בהגהות אשרי (שלפי הקורבן נתנאל ייתכן שזו דעת הרא"ש עצמו) כי חצי שיעור אסור מן התורה.
הפרי מגדים: מדייק מדברי הטור (שמציין שאין צורך להאריך בשיעורים של מלאכות שבת כי "איסורא מיהא איכא בכל שיעור" – האיסור קיים בכל שיעור, ואף בפחות ממנו). הפרי מגדים טוען שאם חצי שיעור היה רק מדרבנן, היה לטור חובה לציין זאת, שכן יש לכך הרבה נפקא מינות הלכתיות. מכאן הוא מוכיח שגם הטור סבר שזהו איסור דאורייתא.
המשנה למלך והלחם משנה: פוסקים מובהקים אלו, בפירושם על הרמב"ם (פרק י"ח ותחילת פרק כ"א מהלכות שבת), מבינים שדעת הרמב"ם עצמו היא שחצי שיעור אסור מן התורה. הם מביעים תמיהה על החכם צבי (שסבר שהרמב"ם מתיר), ורואים זאת כפשוט בלשון הרמב"ם, למרות שלשון הרמב"ם בהלכות אלו (פרק י"ח הלכה כ"ג) מציינת 'פטור', ובהלכות אחרות (פרק א' הלכה ג') הרמב"ם מגדיר 'פטור' כאיסור דרבנן.
המגיד משנה והבית יוסף: הם מפרשים שהרמב"ם בהלכות גזילה, כאשר הוא מציין שאסור לגזול פחות מפרוטה (מינימום לחיוב גזל), הוא מתכוון שמדין חצי שיעור זה אסור מן התורה. זה מראה שהכלל של חצי שיעור חל גם על איסורים שאינם איסורי אכילה, ומכאן ההשלכה למלאכות שבת.
החיד"א (רבי חיים יוסף דוד אזולאי): למרות הקושי בלשון הרמב"ם בהלכות שבת שנראית כפוטרת מחצי שיעור, החיד"א בספרו 'פתח עיניים' מסביר ש'פטור' או 'דברי סופרים' ברמב"ם יכולים להתייחס גם לאיסור דאורייתא שאינו מפורש במפורש בתורה, או שהוא 'הרחקה' (מניעה) מאיסור דאורייתא מלא. הוא פוסק להלכה בספרו 'ברכי יוסף' (סימן ש"מ) במפורש שחצי שיעור אסור מן התורה, ושהוא הדין לשיעורי שבת, כמו שכתב רש"י.
הבן איש חי: פוסק בשלושה מקומות ש'חצי שיעור אסור מן התורה'.
המשנה ברורה: ב'ביאור הלכה' שלו, דעתו נוטה גם כן ש'חצי שיעור אסור מן התורה'. הוא חולק על הבנת החכם צבי בתוספות.
ראיות מדברי חז''ל:
תורת כהנים: מביא ראיה מספר ויקרא (פרשת חרמות, פרק ז' אות ח') לעניין יום הכיפורים, שם נלמד מ"מלאכה" ו"כל מלאכה" בשבת שגם מעשה קטן כמו כתיבת אות אחת או הריגת כינה אחת אסור, למרות שאין עליו כרת. זהו לימוד שמרחיב את האיסור גם ללא שיעור מלא.
הגמרא במנחות (דף ס"ג): מובא שם שלדעת רבי חנינא סגן הכהנים, בבית המקדש היו עושים שלושה 'מגלים' לקצירת שבת (כלומר, אדם אחד היה קוצר שיעור מלא). תמיהה: אם חצי שיעור מותר מן התורה, מדוע לא ירבה באנשים, וכל אחד יקצור חצי שיעור, וכך לא יעברו על איסור דאורייתא? מכאן משמע שחצי שיעור אסור מן התורה.
חשוב לציין את דעות המקילים או המבארים אחרת:
החכם צבי: סבר ש'חצי שיעור' אינו אסור מן התורה במקרים מסוימים (כמו 'בל ייראה ובל יימצא' של חמץ), בטענה ש'חזי לצטרופא' לבדו אינו מספיק אלא אם יש פסוק מיוחד, או כאשר אין 'מעשה' של הכרה וייחוס לחצי השיעור. הוא גם מצא ראיה לדעתו (שחצי שיעור דרבנן) בלשון הרמב"ם.
הרמב"ם (לפי פשט לשונו ולפי המבי"ט): פשט לשונו של הרמב"ם בהלכות שבת (י"ח, כ"ג ו-א', ג') אכן מורה כי 'חצי שיעור' בשבת הוא 'פטור' – כלומר איסור מדרבנן בלבד. המבית בקריית ספר תומך בהבנה זו, ומפרש שלשבת יש לימוד מיוחד מ"בעשותה כולה ולא מקצתה", המלמד ש'חצי שיעור' אינו אסור מן התורה במלאכות שבת, בניגוד לאיסורים אחרים.
הגר"ע יוסף והרב משה לוי זצ"ל: נוקטים בפשט לשון הרמב"ם במקרים מסוימים, ומצרפים סברה זו כסניף להקל, במיוחד כשיש סניפים נוספים להקל.
סיכום בצורה מסוכמת:
הדיון ההלכתי סביב 'חצי שיעור אסור מן התורה' בהלכות שבת הוא עמוק ומורכב, אך הנטייה המובהקת בקרב רוב הראשונים והאחרונים היא שאכן כלל זה חל גם על מלאכות שבת.
הדעות המרכזיות הסוברות שחצי שיעור אסור מן התורה גם באיסור שבת הן:
רש"י: פוסק במפורש שחצי שיעור אסור מן התורה בשבת, מתוקף הכלל היסודי של 'כיוון דחזי להצטרופא'.
המאיר"י, האור זרוע, רבנו ירוחם והגהות אשרי (או הרא"ש): מצטרפים לעמדת רש"י ופוסקים שחצי שיעור אסור מן התורה.
הפרי מגדים: מדייק מדברי הטור שיש להחמיר בזה כאיסור דאורייתא.
המשנה למלך והלחם משנה: מפרשים את דעת הרמב"ם המחמירה, בניגוד לפשט הפשוט של דבריו, וסוברים כי לדעת הרמב"ם חצי שיעור אסור מן התורה בשבת.
המגיד משנה והבית יוסף: מרחיבים את תחולת הכלל של איסור חצי שיעור דאורייתא גם לאיסורים שאינם איסורי אכילה (כמו גזל), מה שתומך בהחלתם על מלאכות שבת.
החיד"א: מיישב את לשון הרמב"ם כך שתתאים לעמדה המחמירה, ופוסק בעצמו שחצי שיעור אסור מן התורה בשבת.
הבן איש חי והמשנה ברורה: מגדולי האחרונים, שניהם פוסקים שחצי שיעור אסור מן התורה.
מקורות מחז"ל: ראיות מ'תורת כהנים' ומ'מנחות' מחזקות את ההבנה שאיסורים קטנים משיעור מלא חלים מדאורייתא גם בשבת.
מכל אלו עולה תמונה ברורה, כי מרבית הפוסקים סבורים שאף על פי שאין עונש על 'חצי שיעור', עצם הפעולה היא איסור מן התורה גם במלאכות שבת, מתוך הבנה שהמעשה 'חזי לצטרופא' – ראוי להשלמה ולהפוך לחיוב.