כהנא דמסייע
חבר בכיר
מתאים לכת''ר
בהצלחה
מתאים לכת''ר
נכון, לא כתב את חידוש התוס'.לא דיבר מאומה מהסוגיא
מחדשי השיטה, מסתמא לא ראו.
לשיטת ר''ת הוא מייסד השיטה: ואכן ראו גם ראו.בתוס' (יומא פ:) תיאור מדויק איך נראה הזית "...ור"ת תירץ בע"א וזה לשונו דגרוגרות בלא גרעינין קאמר הכא ונמעכות ונדרסות טפי ונוחים להשימן בבית הבליעה וזיתים יש בהם גרעינין וקשין הן ועגולין ואינן נדבקין בבית הבליעה.
אין לו חידושים על הדף הזה תבדוק לא לכאן ולא לכאן.נכון, לא כתב את חידוש התוס'.
ממש לא. אני תמיד אחרי העיון יוצא לי דבר מדוייק יותר ממה שחשבתי לפני כן.@כהנא דמסייע כיום אני פחות מונח בסוגייה, אבל בתקופה שלמדתי אותה (והפכתי בה מכל צדדיה) הגעתי למסקנה אחת פשוטה.
אתה נועץ את המסקנה שאליה אתה מכוון ומנסה לסובב ולהסתובב עד שתגיע אליה. ביטול תורה.
הטעות שלך מתחילה בזה שאתה מכריח את עצמך לחבר את הכזית לביצה, ומשם אתה הולך סחור סחור. חצי אולי שליש אולי קצת פחות אולי רבע אולי בערך.ממש לא. אני תמיד אחרי העיון יוצא לי דבר מדוייק יותר ממה שחשבתי לפני כן.
אולי אתה ניגשת בצורה כזו.
אני דווקא חשבתי שהשיטה הפשוטה היא כחצי ביצה. וכפי שכתב הגרע''י ברוב המקומות
ויצא לי מעט פחות משליש ביצה. וכדעת הגר''א ור''ע חי ריקי שהשוו לגמרי שיטת התוס' והרמב''ם, ולענ''ד זה השיטה הכי מחוורת הן במציאות והן בסוגיות.
ומ''מ הערות בעומק הסוגיות בכבוד. ואם לאו בהצלחה, ואל תגרום ביטול תורה.
20 ראשונים קישרו את הדברים מראיה ברורה מסוגיאהטעות שלך מתחילה בזה שאתה מכריח את עצמך לחבר את הכזית לביצה, ומשם אתה הולך סחור סחור. חצי אולי שליש אולי קצת פחות אולי רבע אולי בערך.
אין קשר בניהם ולא אמור להיות קשר. אחר המחילה וכו.
הסוגיא שעליה עמדו 20 ראשונים נמצאת כאן.הגמרא ביומא (פ, א) מציינת כי "שיערו חכמים שאין בית הבליעה מחזיק יותר מביצת תרנגולת". מאידך, הגמרא בכריתות (יד, א) אומרת: "שיערו חכמים שאין בית הבליעה מחזיק יותר משני זיתים".
וגם הקושיה שהתחילה את כל הסיפור הזה כבר תורצה מזמן
א. נקודת המוצא: דעת ה'משחא דרבותא' והתמיהות עליה
בבסיס הדיון עומדת ראייתו של הגאון בעל ה'משחא דרבותא' (סי' תפו) מדברי הרשב"א בתורת הבית (דף צו, א), אשר נקט כלל בחשבון ביטול איסורים כי "ט"ו ביצים שהן הרבה מס' זיתים". מלשון זו דייק ה'משחא דרבותא' כי לדעת הרשב"א, כל ביצה גדולה מארבעה זיתים, ומכאן ששיעור כזית הוא פחות מרבע ביצה.
אולם, על ראיה זו נתעוררו פליאות גדולות בקרב גדולי האחרונים. מרן הגר"ע יוסף זצ"ל בספרו 'חזון עובדיה' (ח"ב עמ' קמד), וקדמוהו בעל 'ראש אפרים' (יו"ד סי' לו) ובעל 'יבא הלוי' (סי' רי) ועוד, הקשו על הבנה זו. לטענתם, חשבונו של הרשב"א בסוגיא שם אינו מתיישב כלל, ונראה כי נפלה טעות סופר בדבריו, ועל כן יש להגיה את הנוסח. לאחר ההגהה, שוב אין כל ראיה מלשונו של הרשב"א כי סובר שכזית הוא כרבע ביצה, והדרא קושיא לדוכתה.
סתירה ממסורת בית מדרשם: המקור המובהק ביותר לשיטתם ההלכתית של הרשב"א ותלמידיו הוא 'ספר החינוך'. בין אם מחברו הוא הרא"ה עצמו (כפי שנטו רבים), ובין אם הוא תלמיד מובהק של הרשב"א (כפי שהוכיח בעל 'ראש אפרים' וכמבואר במבוא ל'מנחת חינוך' מהדורת ירושלים), הרי שבכל מקום לא זזה ידו מתחת יד רבו הרשב"א. והנה, 'ספר החינוך' נוקט להדיא וללא כל ספק, כי שיעור כזית הוא חצי ביצה , כדעת התוספות. אם כן, כיצד ייתכן שהרשב"א עצמו, או הרא"ה, ינקטו בסוגיא אגבית דלא כשיטתם העקרונית והמפורשת?
אני דווקא יותר נקטתי שישובו של הגר‘‘מ מזוז בניגוד לדעת האחרונים מתקבלת אבל א‘‘א להתעלם מגדולי הפוסקים כך דרכיהניסוח שלך מאוד מטעה, זו לא "דעת המשחא דרבותא" אלא דעת הרשב"א, שמפורש בדבריו שכזית הוא פחות מרבע ביצה. המשחא דרבותא רק הביא את הראיה מדבריו, אבל הדברים כתובים ברשב"א ואינם דעתו של מאן דהו.
ולקמן ניסחת כותרת של "הקושיות היסודיות על שיטת רבע ביצה בדברי הרשב"א"... כאשר זו לא "שיטה", אלא דברים מפורשים ברשב"א!
האוקימתא שהעמידו כמה מאחרוני האחרונים שיש ט"ס בדברי הרשב"א היא אוקימתא דחוקה ביותר, שמשתמשים בה רק כאשר אין ברירה, ומקושיות לא מתים ולא מגיהים ברשב"א.
וכן כתב בספר זית רענן, שקושיא זו נכונה רק אם נניח הנחה שהרא"ה סובר שכזית הוא חצי ביצה בלבד, ואז יהיה קשה שבחתיכה של י' זיתים יש ט"ו ביצים שהן שלשים זיתים ולא שישים. אבל אם נאמר שאין באמת שום גילוי ברא"ה כמה הוא שיעור כזית ביחס לביצה ויתכן שיש הרבה זיתים בביצה אחת, א"כ אין הרשב"א צריך שום הגהה ודבריו ברורים שכל כזית שחוטה שווה כמו רביעית שהיא ביצה ומחצה וממילא כחתיכה של י' זיתים הרי היא שווה לט"ו ביצים. וע"ז סיים הרשב"א כמושכל פשוט שגם הרא"ה מודה לו ”שבט"ו ביצים יש יותר מס' זיתים" כי גם הרא"ה לא חולק ע"ז כלל. ועיינתי בשו"ת בית אפרים שם וראיתי כדברי ממש, ששם היתה קושייתו על הרשב"א מחמת המושכל הפשוט שהיה לו מדברי השו"ע ”שכזית הוא חצי ביצה", ולא חשב לפקפק ע"ז, ולכן הקשה מה שהקשה. אבל אנחנו אומרים דהיא גופא הנחה זו אינה נכונה ולכן אין כאן שום הגה ודברי הרשב"א ברור מיללו ”שיש בט"ו ביצים יותר מס' זיתים".
החינוך במקורם של דברים הבאתי שהוכיחו שכל דבריו מדברי רבו הרשב‘‘א ויש שייחסוהו לרשב‘‘א עצמוראשית, זו קושיה של הבל, וכי מדעת תלמידו של הרשב"א אתה רוצה להוכיח על דעתו של הרשב"א עצמו, נגד דבריו המפורשים?
גם בחינוך המקסימום זה שליש וכן מצאו בכתב ידוכי בכל מה שנמצא בספר של תלמיד סותר לדברי רבו, נגיה בדברי רבו? (אפילו בדברי הרב יצחק יוסף שמצהיר מעל כל במה שהולך כהגר"ע יוסף, נמצאו דברים שחולקים על דעת אביו).
שנית, כבר כתב בספר זית רענן שדברי החינוך גופא צריכים הגהה, מצ"ב.
א‘‘א להתעלם מגדולי הפוסקים
כבר שלח לי הרב יוסף גדסי מעי''ת ליקווד שבירר ענין הנוסחאות בספר החינוך מכת''י ומצ''ב דמבואר דס''ל שליש ביצהשנית, כבר כתב בספר זית רענן שדברי החינוך גופא צריכים הגהה, מצ"ב.
יש ויכוח בין האחרונים בדעת הרשב''א הבאתי, את מי שהביא הראיה - הרי הראיה לא בסוגיא בדוכתא אלא אגב אורחא בהל' תערובות, ורק גאונותו של המשד''ר היא זו שעמדה לו להביא ראיה נפלאה זו.ולהתעלם מלשונו של הרשב"א עצמו?
מה לעשות שהראש אפרים לא סמך להלכה על הרשב'א וכן היבא יוסף וכן הגרע''י בגלל קושייתם ולא סברו כי מקושיות לא מתים.כפי שכתבתי, מקושיות לא מתים, ולא הופכים דברים מפורשים ברשב"א ל"מחלוקת אחרונים".
הנפק''מ אם לייחס זאת למביא הראיה דבר בשם אומרהמאי נפק"מ אם כתב זאת אגב אורחא במקום אחר?
וממתי אתה הולך מה כתבו בראשונים?
הרי יש 20 ראשונים שכתבו חצי ביצה
אני רוצה להגיד לך שהיה לי התכתבות של כשבועיים ימים עם הרב אליעזר פולק (מח''ס שו''ת פרי אליעזר) על שיטת הרשב''א עצמו.אני לא נכנס כאן ל"דעת הראשונים" (בספר זית רענן הוכיח שרוב הראשונים לא סוברים כתוס') אלא עוסק באופן ספציפי בדעת הרשב"א.
והראיות שהבאתי מהגמ' שהזית הוא בגודל של זית סורי בינוני בזמננו, הן לא כ"קושיות על הראשונים" (רק לשיטתך הן קושיות שצריך לתרץ) אלא סייעתא לדעת הגאונים ושלושת עמודי הוראה.