לגבי ניפוח בלונים בשבת
יש לדון מצד בנין וסתירה בכלים, ומבואר בשו''ע שרק אם עושה דרך תקיעה בחוזק אסור. והגרש''ז אוירבך התיר ע''פ זה לנפח. וכן דעת הגרח''ק.
אולם באול''צ החמיר בזה. והדבר לכאורה תלוי במחלוקת הפוסקים לגבי קשר כפול האם נחשב לקשר אומן, שלדעת שלטי הגבורים, וכן הרמ''א החמיר, וכן דעת הבא''ח, ועוד. ואילו דעת הגרע''י להקל.
ובענין מלאכת קושר יש להתחיל מהיסוד.
מלאכת קושר הייתה במשכן בציידי חלזון שהיו קושרין ומתירין (שבת עד ע''ב), ופירש רש''י שכל רשתות עשויות קשרים קשרים והן קשרי קיימא, ופעמים שצריך ליטול חוטין מרשת זו ולהוסיף על זו, ומתיר מכאן וקושר מכאן.
אולם יש לדון כאן משני צדדים, א, מצד קשר שאינו של קיימא פטור, וכמבואר בגמ' עד ע''ב דקשר ביתדות האהלים הוא קשר ע''מ להתיר ופטור. ומבואר שם ברש''י שאין זה קשר של קיימא כשדעתו להתירו. והנה גם במלאכת ''כותב'' ו''צובע'' בעינן שיהא דבר המתקיים, אבל בקושר נוסף שיהא גם "בדעתו" לקיימו ובלא''ה אין כאן חיוב תורה, ואפילו אם הקשר מצד עצמו מתקיים.
בשיעור הזמן הנקרא קשר שאינו של קיימא מצינו ברש''י על מתני' דף קיא ע''ב בהיתר לאשה לקשור מפתח חלוקה, ''דכיון דכל יומא שרו ליה לא דמי מידי לקשר של קיימא ומותר לכתחלה''. ובגמ' מבואר דקשר של הגמל שקושרין בזממא [בחבל אל הטבעת שחטמו] אסור מדרבנן, ומפרש''י ''מפני שפעמים מניח שם שבוע או שבועיים''. הרי שמבואר שקשר שנפתח כל יום מותר, ואם מיועד לשבוע נאסר מדרבנן. אולם לא נתבאר מה הדין בב' או ג' ימים עד שבוע, האם לדמותו לשבוע או לדמותו ליום אחד בלבד.
ואותה הסתירה ישנה גם בדברי רבינו הטור (סימן שיז) ''והעומד להתיר שבעה ימים פטור אבל אסור וכו' ושעומד להתיר בכל יום מותר לכתחלה''. ומרן הב''י עלה ונסתפ'ק בהאי דינא יעו''ש באורך. ולאחר שהעלה צדדין בזה לכאן ולכאן ונחלק בזה עם מהר''י אבוהב בשני פנים סיים בהאי לישנא "מיהו יש לדחות דקושטא דמילתא קאמר דאין מתירין אותם אלא כשמחליפין דהיינו לשבעת ימים אבל אין הכי נמי דבבציר מהכי כל שהוא עשוי להתקיים יותר מיום אחד אסור. וכן נראה מדברי הר"ם (שו"ת מהר"ם מרוטנבורק דפוס לבוב סי' תלד) שכתב הכל בו (סי' לא כו ע"ד) וזה לשונו חלוק ומכנסים שנקשרו יחד אין להתירן בשבת לפי שכל קשר שאין מתירין ליומיה פטור אבל אסור וזה רגיל אדם להניח אפילו שבוע קשורין עכ"ל וגם בהגהות פרק י' (שם) כתוב שהר"ם אוסר להתיר בשבת קשרים שקושרות הכובסות מכנסים וחלוק יחד". והבין רבינו דכן הוא מסקנת הב''י מתרי טעמי, א) דזה הסברא האחרונה שזכר בדבריו. ב) מכיון שחיזקה מדברי רבותינו הראשונים המהר''ם מרוטנבורג והכל בו והגמ''י. ולפיכך נקט רבינו דרק יום אחד שרי.
ויש לחזק פסקו של רבינו מעוד ראשונים דהנה במהר''ח או''ז כתב (סי' סז) "הא למדת דקשר שמתירין אותו בכל יום מותר אבל אם מניחו ד' וה' ימים אסור'' הלא שמעת דפשיט לן בין א' לז' דגם הוא אסור.
הן אמת דלכאורה יש לדון דלפי מה שפסק השו''ע כהרי''ף והרמב''ם שחלקו בין קיימא ולא קיימא ובין אומן ללא אומן, יש מקום לומר שאין איסור דרבנן כלל בגוונא שאינו קיימא לגמרי. וכ''כ בס' אבני נזר (סי' קעח) וטעמו דלרמב''ם קיימא קצת שאינו של אומן הוי גזירה לגזירה.
ואמנם הט''ז (סי' שיז ס''ק א) כתב דכל שאינו עשוי להתיר באותו יום לדעת הרי''ף והרמב''ם הוי של קיימא. וצ''ע מנא ליה.
ונראה לבאר מקור הט''ז דהנה בגמ' (קיב ע''א) ביאר הגמ' דיש קשר של גמלים וספנין שהוא איסור תורה והיינו הטבעת עצמה הקבועה בחוטם הגמל או בספינה, ואילו כשקושרים את החבל לטבעת הקבועה בספינה פטור אבל אסור. ורוב הראשונים חילקו בין ''קיימא קצת'' לבין קימא גמור. אולם הרמב''ם והרי''ף דא ביארו האי חילוק בדבריהם בין קיימא קצת לקיימא גמור כיצד יפרשו את הגמרא.
ונראה ברור דיפרשו דקשר הקבוע בגמל או בספינה הוי קשר של אומן, ואילו קשר שקושרים את החבל לטבעת אינו קשר של אומן ולכן פטור. וראיה ברורה לזה הוא ממה שכתב הרמב''ם (פרק י) "קשר רסן בהמה הרי זה פטור וכן כל כיוצא באלו הקשרים שהן מעשה הדיוט וכל אדם קושר אותן לקיימא", הרי מבואר דרסן בהמה שהוא החבל שקושרין לגמל פטור מצד שאינו של אומן ולא מצד חסרון קיימא אלא שפיר חשיב קיימא. והנה קשירת הרסן הרי פותחים וסוגים מזמןלזמן כמוש''כ רש''י ואמאי חשיב קיימא, אלא על כרחך דכל כהאי גוונא חשיב של קיימא וכל הפטור אינו אלא מצד חסרון של ''מעשה אומן''. וזה מקור נאמן לדברי הט''ז וזהו דעת רבינו.
ואמנם יש להקשות על זה דהרי הגמ' (בע''א) דקשר דעביד באיסטרידא שהוא נחשב קשר שאינו בר קיימא. וי''ל ע''פ מש''כ השלטי הגבורים דגדר ''אומן'' הוא שמהודק היטב ואינו עשוי להנתק. ולפי זה דין ''אומן'' הוא חוזק עצם הקשר מצד טבעו שאינו עשוי להנתק. וקשר של קיימא שנקטו הרמב''ם והרי''ף הוא מצד דעתו שאינו רוצה להתירו בו ביום. וע' בלח''מ ובביאוהגר''א על הרמב''ם מש''כ על דבריו.
יסוד החילוק בין מעשה אומן למעשה הדיוט מפירוש הרי''ף בגמ' קיב ע''א שיש ג' דרגות בקשר מנעל וסנדל, והחיוב במנעל הוא באושכפי, ופירש הרי''ף דמעשה אומן הוא וקשר של אומן, פטור בדרבנן שהוא מעשה הדיוט אבל של קיימא, ומות בדבני מחוזא ע' ברי''ף מא ע''ב מדפיו, ובמאירי שם ד''ה ורצועות. והרא''ש תמה דלא מצינו חילוק זה במתני' כלל. ובאמת הרוקח (סי' עה) והסמ''ג (ל''ת סה) ועוד ראשונים נקטי בפירוש הסוגיא שהוא חילוק בדרגת הקיימא ולא חילוק בין מעשה אומן ללא מעשה אומן. וע' במרומי שדה שתלה המח' בעירובין קב גבי קושרין נימא במקדש.
ואמנם עלה בדעתי לתלות זאת במקור הילפותא מהמשכן האם מציידי חלזון או מאורגי יריעות, דמפשטא דבבלי משמע דיפינן מציידי חלזון שהיו מחברין יריעות אלו באלו, ולזה א''צ אומנות כ''כ וכל הציידין בקיאין בזה אולם באורגי יריעות בעינן אומנות טוב. ובירושלמי מבואר (פ''ז ה''ב נא ע''ב) דילפינן מאורגי יריעות. אולם בש''ס דילן היא סברת אביי, ורבא אזיל קמדחי לה תרצת קושר מתיר מאי איכא למימר. ויעו' ברש''י וברע''ב ר''פ ואלו קשרים ועוד ראשונים דפירשו דילפינן מאורגי יריעות, ולא נדחה אביי אלא לגבי מתיר אבל לגבי קושר שפיר שמעינן מינה. ואם זה המקור שפיר י''ל דבעינן של אומן דווקא. והנה הרמב''ם כידוע דרכו להמשך אחר הירושלמי וכיון דהכי מסיק בירושלמי ואפשר להשוות ב' התלמודים הכריע הכי דבעינן ''אומן''. שוב הראוני ממש כעין זה בתוספות רעק''א על המשניות שכתב כן על הרע''ב, ע''ש. וע''ע במנח''י (ח''ז סי טו) ביאור נפלא בפלוגתת הבבלי והירושלמי בזה, ואכמ''ל.
זה לשון הבא''ח בספרו רב פעלים (ח"ב או"ח סימן מד) ודע, כי מקור דין זה באיסור ב' קשרים זע"ז אפילו בדבר שדרכו להתיר בו ביום, הוא בשלטי הגיבורים, שכתב כן, לדעת הרי"ף והרמב"ם, וגם מור"ם בש"ע בהגה"ה הסכים כן, וכן הוא דעת הגאון פרישה, גם הגאון ר"ז ז"ל בש"ע פסק כן לדינא, וכן הסכים הגאון שלחן עצי שיטים, והרב חסד לאלפים, וכן נראה מסתמות דברי שאר האחרונים ז"ל, וגדולה מזו מצינו להגאון מהר"ש אבוהב ז"ל, בספר הזכרונות דף נ"ג ע"ב, שהביא דין זה דשני קשרים לאסור, ופקפק על מה שהתיר מור"מ במקום צער, שדעתו לאסור גם במקום צער, והגאון מג"א ז"ל הביא דברי ס' הזכרונות הנז'. והשתא מאחר דהרי"ף והרמב"ם ס"ל במעשה אומן ואינו של קיימא פטור אבל אסור, ומרן ז"ל פסק כוותייהו, ומצינו שכל הפוסקים הנז' כתבו אליבא דהרי"ף והרמב"ם לאסור בשני קשרים זע"ז, על כן ודאי יש להורות באבנט שבמתניים, וחבל המכנסיים הנז' בשאלה, לאסור בזה ובכיוצא בזה שני קשרים זע"ז, ואינו מותר אלא בקשר ועניבה. והגם דהרא"ש והטור ס"ל קשר אומן אינו מעלה ומוריד, והעיקר תלוי בשל קיימא, ולדידהו כל שהוא עשוי להתיר בו ביום מותר אפילו קשר אומן מ"מ אנן לא ס"ל כוותייהו בזה, אלא קי"ל כהרי"ף והרמב"ם וכל הפוסקים הנז"ל ס"ל, שדעת הרי"ף והרמב"ם לאסור בשני קשרים זע"ז וכאמור, וכן ראיתי להרב פרי האדמה ז"ל ח"ד דף ג' ע"ג שכתב וז"ל, עיין בא"ח סי' שי"ז, ומתבאר דקשר הסודר אשר אנחנו עושין, אף על גב דעשוי להתיר בו ביום, כל שהם ב' קשרים זע"ז, לדעת רבינו (הרמב"ם) והרי"ף ז"ל אסור, אלא יעשה קשר ועניבה עליו, כיון דעשוי להתיר בו ביום שרי לכ"ע, או הכריכה וקשר אחד כ"ש דשרי, עכ"ל.
והנה ראיתי באחד מן האחרונים שעשה בעיקר דינו של השלטי הגבורים מחלוקת בין הרמ''א לשו''ע והוא ממש''כ מרן בסימן שיז "כיצד: נפסקה לו רצועה וקשרה, נפסק החבל וקשרו, או שקשר חבל בדלי או שקשר רסן בהמה, הרי זה פטור וכן כל כיוצא באלו הקשרים שהם מעשה הדיוט וכל אדם קושר אותם לקיימא" והנה ממש''כ דחבל בדלי חשיב מעשה הדיוט והלא חבל בדלי הוי קשר על קשר בסתמא, חזינן דקשר על קשר לא חשיב למעשה אומן.
ואני תמה דמקור האי דינא הוא מהרמב''ם עצמו ומקורו מהמשנה, וכיצד יעלה על הדעת דהשלטי הגבורים כותב דמשמע מלשון הרמב''ם היפך מדבריו המפורשים. ועוד יותר קשה וכי השלטי הגבורים טועה בדבר משנה בדוכתא, וזה תימה. וכבר כתב מהר''י קנפנטון רבו של מהר''י בירב בדרכי הגמרא שלו "בתחילת עיונך תשים במחשבתך כי כל אחד מהמדברים אחד השואל ואהד המשיב שהם בעלי שכל, ושכל דבריהם בחכמה ובתבונה אין בהם נפתל ועקש אטו בשפטני עסקינן? ולכן יש לך לעיין בכל הדברים ולראות אם הם דברים של טעם בריאים וחזקים או אם תפל מבלי מלח ודברים חלושים ואם הם דברים מתקרבים אל השכל או מתרחקים, ויש לך לתקנם בענין שיהיו ניאותים ומתקבלים ושלא לשאת עליהם עון אשמה של סברא רעועה או חלושה כי כולם דברי אלקים חיים", ולהאשים אחד מן הראשונים בשכחת משנה מפורשת אשר היא לפניו במקום פירושו היא דבר תימה שאין כמותו, ובפרט הגאון בעל 'שלטי הגבורים' הנודע בשליטתו במכמני התורה שהוא בעל ה'עין משפט' כמוש''כ רבינו החיד''א (שם הגדולים חלק ספרים מערכת ש אות עו) "והרב יהושע בועז הוא החל להיות גבור חיל לזכות הרבים הור"ה גבר מראי מקום בהר"ם וסמ"ג וטור איה מקום כבוד דיני הש"ס וקראו עין משפט".
וגם מרן החזו''א תמה על דברי השלטה''ג מדין פותחת חלוקה של אשה שהוא בסתמא קשר על גבי קשר. ואולם נראה ברור דדעת השלטה''ג וכל הפוסקים דעמיה שמנה רבינו הבא''ח לאוקים הנך דיני בקושר קשר וע''ג עניבה ולא קשר ע''ג קשר, ולק''מ.