מסברא אתה צודק שזה ככה.פשטות שחיוב מעשרות הוא על הגברא, הוא מדין צדקה ואינו "טובל" את הכסף, כי אם לא כן כולם היינו פטורים מחיוב מעשרות, דהיה לנו לטעון המוציא מחבירו עליו הראיה - כלומר שהעני היה צריך להביא ראיה שכסף מחויב במעשרות, והארכתי אבל פשוט מאד הוא.
שאלה - 265992שאלתי בעבר את הגרב"צ מוצפי באתר על כך האם צריך לתת מעשר ממעשר
וכתב לי "בהחלט לא"
אולי כוונתו לעני מרוד שקיבל מעשרות וכתב שהוא אינו צריך לתת מעשר, לא בגלל שהכסף נפטר ממעשרות, אלא בגלל שהגברא אין לו לתת מעשרות.שאלתי בעבר את הגרב"צ מוצפי באתר על כך האם צריך לתת מעשר ממעשר
וכתב לי "בהחלט לא"
א"א להוכיח כך מהשאלה, האדם שאל מה הדין, והרב לא חילק לו.אולי כוונתו לעני מרוד שקיבל מעשרות וכתב שהוא אינו צריך לתת מעשר, לא בגלל שהכסף נפטר ממעשרות, אלא בגלל שהגברא אין לו לתת מעשרות.
מצד שני אם הגרב"צ עונה בעצמוואגב לגבי הלכה למעשה חוששני שקשה לקחת מהאתר הנ"ל הלכה למעשה ואני נזהר מאד בדיבורי, וכוונתי בגלל שהשאלות והתשובות קצרות מאד ובלי נימוקים,אין התשובות והשאלות ברורות תמיד לשואל ולנשאל. קיצורי של דבר בעדינות מפני כבודו של הגאון הרב"צ מוצפי שליט"א, מעולם לא ראינו שפוסקים הלכה ע"פ אתרים ופשוט.
אולי ישנו באחד מספרי האחרו' שסיכם הלכות אלו, אבל אין צורך מחמת הפשיטות...
בקיצור... @עיפרון מחודד זה לא כ"כ פשוט...שאלה - 265992
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
אדם שמקבל כספי מעשר האם הוא גם צריך לעשר מהכסף הזה?
תשובה
בהחלט לא.
שאלה - 298044
שלום לרב מוצפי שליט”א, בתי ובעלה עישרו מעשרות ממתנות החתונה והביאו לי, האם אני צריכה לעשר מזה? (הנני גרושה המתקיימת מקיצבת נכות).תודה לרב על הסבלנות, השם ישמרכם אמן.
תשובה
לא מפרישי מעשר ממעשר.
אפשר מקור?בין מה שמרוויח מעבודתו ובין מה שמקבל במתנה.
דבריך צריכים מקור.אפשר מקור?
כי מקובל לומר בעולם שרק מרווחים בעבודה וכד' צריך לעשר, אבל מי שמקבל מתנה (וי"א גם מלגה מהכולל) לא צריך לעשר.
אפשר מקור?
ושו"מ שהרמב"ם פסק דין זה לגבי הלכות מעשראע"פ שאינה ראיה גמורה לדבר, מיהא איכא זכר לדבר.
תלמוד בבלי מסכת גיטין דף ז עמוד ב
אמר מר זוטרא: אפי' עני המתפרנס מן הצדקה יעשה צדקה
זה בדיוק הפוך ממה שהורה הרב מוצפי. ופשוט.אחר העיון מצאתי דברים כמעט מפורשים בפ"ת ריש סי' רמט בשם היעב"ץ.
- מביא שם שאבא שמחתן את בנו ומביא לו נדונייא כותב שהיא חייבת במעשר (אפי' שיש שמקילים) ולכן האבא יעשר זאת קודם ושמביא לבן אין צריך לעשר את מה שמקבל (וכל זה בתנאי שבשעת הפרשת המעשרות חשב לתת זאת לנדונייא כמבואר שם)
(ואפי' שמביא אח"כ דברי השל"ה שצריך לעשר מירושה, אפי' שהאבא עישר זאת. אינו דומה.)
ואלה דברים מפורשים לסייעתא למה שהורה הרב בן ציון מוצפי שליט"א!