לחצו כאן – תרומה לשמואל

מעשר ממעשר

• יוזם האשכול יוזם האשכול אור יעקב
  • תאריך התחלה תאריך התחלה

אור יעקב

חבר מוביל
כסף שהביאו ממעשרות, האם צריך להפריש ממנו גם מעשרות?

מי מדבר על כך?

פשטות שחיוב מעשרות הוא על הגברא, הוא מדין צדקה ואינו "טובל" את הכסף, כי אם לא כן כולם היינו פטורים מחיוב מעשרות, דהיה לנו לטעון המוציא מחבירו עליו הראיה - כלומר שהעני היה צריך להביא ראיה שכסף "זה" מחויב במעשרות, והארכתי אבל פשוט מאד הוא.

פשטות שחיוב מעשרות הוא על הגברא, הוא מדין צדקה ואינו "טובל" את הכסף, כי אם לא כן כולם היינו פטורים מחיוב מעשרות, דהיה לנו לטעון המוציא מחבירו עליו הראיה - כלומר שהעני היה צריך להביא ראיה שכסף מחויב במעשרות, והארכתי אבל פשוט מאד הוא.
מסברא אתה צודק שזה ככה.
רציתי לדעת רק מי מדבר על זה?

אולי ישנו באחד מספרי האחרו' שסיכם הלכות אלו, אבל אין צורך מחמת הפשיטות...

שאלתי בעבר את הגרב"צ מוצפי באתר על כך האם צריך לתת מעשר ממעשר
וכתב לי "בהחלט לא"

וכתב לי "בהחלט לא"
שאלה - 265992
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
אדם שמקבל כספי מעשר האם הוא גם צריך לעשר מהכסף הזה?
תשובה
בהחלט לא.

שאלה - 298044
שלום לרב מוצפי שליט”א, בתי ובעלה עישרו מעשרות ממתנות החתונה והביאו לי, האם אני צריכה לעשר מזה? (הנני גרושה המתקיימת מקיצבת נכות).תודה לרב על הסבלנות, השם ישמרכם אמן.
תשובה
לא מפרישי מעשר ממעשר.

וכתב לי "בהחלט לא"
אולי כוונתו לעני מרוד שקיבל מעשרות וכתב שהוא אינו צריך לתת מעשר, לא בגלל שהכסף נפטר ממעשרות, אלא בגלל שהגברא אין לו לתת מעשרות.
ואגב לגבי הלכה למעשה חוששני שקשה לקחת מהאתר הנ"ל הלכה למעשה ואני נזהר מאד בדיבורי, וכוונתי בגלל שהשאלות והתשובות קצרות מאד ובלי נימוקים,אין התשובות והשאלות ברורות תמיד לשואל ולנשאל. קיצורי של דבר בעדינות מפני כבודו של הגאון הרב"צ מוצפי שליט"א, מעולם לא ראינו שפוסקים הלכה ע"פ אתרים ופשוט.

אולי כוונתו לעני מרוד שקיבל מעשרות וכתב שהוא אינו צריך לתת מעשר, לא בגלל שהכסף נפטר ממעשרות, אלא בגלל שהגברא אין לו לתת מעשרות.
א"א להוכיח כך מהשאלה, האדם שאל מה הדין, והרב לא חילק לו.
ואגב לגבי הלכה למעשה חוששני שקשה לקחת מהאתר הנ"ל הלכה למעשה ואני נזהר מאד בדיבורי, וכוונתי בגלל שהשאלות והתשובות קצרות מאד ובלי נימוקים,אין התשובות והשאלות ברורות תמיד לשואל ולנשאל. קיצורי של דבר בעדינות מפני כבודו של הגאון הרב"צ מוצפי שליט"א, מעולם לא ראינו שפוסקים הלכה ע"פ אתרים ופשוט.
מצד שני אם הגרב"צ עונה בעצמו
ודאי זה אחריות ונזהר מאוד בדבר זה

אולי ישנו באחד מספרי האחרו' שסיכם הלכות אלו, אבל אין צורך מחמת הפשיטות...
שאלה - 265992
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
אדם שמקבל כספי מעשר האם הוא גם צריך לעשר מהכסף הזה?
תשובה
בהחלט לא.

שאלה - 298044
שלום לרב מוצפי שליט”א, בתי ובעלה עישרו מעשרות ממתנות החתונה והביאו לי, האם אני צריכה לעשר מזה? (הנני גרושה המתקיימת מקיצבת נכות).תודה לרב על הסבלנות, השם ישמרכם אמן.
תשובה
לא מפרישי מעשר ממעשר.
בקיצור... @עיפרון מחודד זה לא כ"כ פשוט...

לכן אשמח אם יש לעוד מישהו מידע בנושא.

לדברי הרב מוצפי אין שום הסבר הגיוני (ובלאו הכי אין לסמוך על התשובות באתרו שענה בקצרה וללא נימוקים ובחלקן ניכר שלא הבין כלל את השואל). לא מדובר בפירות שעושרו אלא בכסף, וממילא אין שום נפק"מ אם מאן דהו עישר אותו, כל שקל שהאדם מקבל הוא צריך לעשר, בין מה שמרוויח מעבודתו ובין מה שמקבל במתנה.

אפשר מקור?

דרך אמונה חלק א' (פרק ז מהלכות מתנות עניים ס"ק כז), ושו"ת תשובות והנהגות חלק ג' (סימן רפב). וכן נוהגים.

רק חפץ שמקבל במתנה, אין צורך לעשרו. וגם בזה, דעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל (מאסף תורני "קול התורה", חוברת ל"ט, עמוד פז) שיש להפריש מעשר גם ממתנות שוות כסף. וכ"כ בשו"ת משנה הלכות חלק ו' (סימן קצט) וחלק י"ב (סימן רמה, רמו, רמט) ובשו"ת אבן ישראל חלק ט' (סימן צב אות יג). מכל מקום המנהג פשוט שלא להפריש מהם מעשר.

כמו כן המקבל כסף במתנה לצורך כלשהו כדי לקנות מקרר, אין צריך להפריש מעשר כי המתנה היא המקרר, כמו כן אם מקבל עזרה בקניית דירה (וטוב שהנותן ישלם בעצמו ישירות למוכר).

ואם הנותן מוחה במקבל שלא יעשר את המתנה (כי ע"י זה יצטרך לתת לו יותר), יעויין בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' קיב שנשאל על אחד שנתן סכום כסף לחתנו כדי שיוכל ללמוד ללא דאגות פרנסה, והבטיח לו להוסיף עוד כפי הצורך, והחתן ביקש להפריש מעשר מהכסף שקיבל, וחמיו מעכב בטענה שעל ידי זה יצטרך לתת לו יותר. והשיב שהחותן יכול לעכב על חתנו שהרי הקפיד שחתנו לא ישתמש בכסף רק לפרנסתו, שהרי לשם כך נתן לו את הכסף, וכאילו התנה על כך, ונותן מתנה יכול להגביל מה ייעשה במתנה, כמבואר בשו"ע חו"מ סי' קיא סעיף ג "אם נתנו ללוה מתנה על תנאי שלא תחול עליה שום שעבוד… התנאי קיים, ולא יגבה בעל חוב ממנה" ועיין בסמ"ע שם סק"ה שכיון שהנותן הוא הבעלים יכול להתנות מה שירצה. גם בספר באורח צדקה עמוד שסד מביא שהגר"נ קרליץ סובר שאם הנותן מקפיד, אסור לתת מן המתנה לצדקה.

אע"פ שאינה ראיה גמורה לדבר, מיהא איכא זכר לדבר.

תלמוד בבלי מסכת גיטין דף ז עמוד ב
אמר מר זוטרא: אפי' עני המתפרנס מן הצדקה יעשה צדקה

אע"פ שאינה ראיה גמורה לדבר, מיהא איכא זכר לדבר.

תלמוד בבלי מסכת גיטין דף ז עמוד ב
אמר מר זוטרא: אפי' עני המתפרנס מן הצדקה יעשה צדקה
ושו"מ שהרמב"ם פסק דין זה לגבי הלכות מעשר

רמב"ם הלכות מתנות עניים פרק ז הלכה ה

"בא העני ושאל די מחסורו ואין יד הנותן משגת נותן לו כפי השגת ידו וכמה עד חמישית נכסיו מצוה מן המובחר, ואחד מעשרה בנכסיו בינוני, פחות מכאן עין רעה, ולעולם לא ימנע עצמו משלישית השקל בשנה, וכל הנותן פחות מזה לא קיים מצוה, ואפילו עני המתפרנס מן הצדקה חייב ליתן צדקה לאחר".

ולפי"ז נראה שחייב לתת מעשר מן המעשר.

אחר העיון מצאתי דברים כמעט מפורשים בפ"ת ריש סי' רמט בשם היעב"ץ.

- מביא שם שאבא שמחתן את בנו ומביא לו נדונייא כותב שהיא חייבת במעשר (אפי' שיש שמקילים) ולכן האבא יעשר זאת קודם ושמביא לבן אין צריך לעשר את מה שמקבל (וכל זה בתנאי שבשעת הפרשת המעשרות חשב לתת זאת לנדונייא כמבואר שם)

(ואפי' שמביא אח"כ דברי השל"ה שצריך לעשר מירושה, אפי' שהאבא עישר זאת. אינו דומה.)

ואלה דברים מפורשים לסייעתא למה שהורה הרב בן ציון מוצפי שליט"א!

אחר העיון מצאתי דברים כמעט מפורשים בפ"ת ריש סי' רמט בשם היעב"ץ.

- מביא שם שאבא שמחתן את בנו ומביא לו נדונייא כותב שהיא חייבת במעשר (אפי' שיש שמקילים) ולכן האבא יעשר זאת קודם ושמביא לבן אין צריך לעשר את מה שמקבל (וכל זה בתנאי שבשעת הפרשת המעשרות חשב לתת זאת לנדונייא כמבואר שם)

(ואפי' שמביא אח"כ דברי השל"ה שצריך לעשר מירושה, אפי' שהאבא עישר זאת. אינו דומה.)

ואלה דברים מפורשים לסייעתא למה שהורה הרב בן ציון מוצפי שליט"א!
זה בדיוק הפוך ממה שהורה הרב מוצפי. ופשוט.

ראשי תחתית