קובץ בית יוסף נ"א

באנר
הרב משה לוי התייחס למרן הרב עובדיה כאל ענק שבענקים, כאשר יחזה כל מי שעובר על ספריו.

ובכל זאת העיר עליו "כננס על גבי ענק" (כמובא בהקדמת יבי"א ח"א).
באמת מעניין אותי למה דווקא כלפיו מרן התבטא בלשונות חריפים?

לא רק כלפיו, הוא בחברה טובה...
הגרבץ הרבנים תופיק ברדה סופר ועוד.
הרב ברדא באמת חורג מהדרך המקובלת וכותב דברים זרים ומוזרים עד למאוד
ולא הייתי כוללו יחד עם חב"צ והגריח"ס

לא רק כלפיו, הוא בחברה טובה...
הגרבץ הרבנים תופיק ברדה סופר ועוד.
ניכר קצת מתגובתך שהבנת שהודעתי כלפי הרב יצחק ולא כלפי הרב עובדיה.

(ושאר רבנים אלה נטו גם בכללים ולא רק בהלכות, ועוד כלפי הרב משה לוי זצוק"ל יש עשרות מקומות של דברים חריפים)

ניכר קצת מתגובתך שהבנת שהודעתי כלפי הרב יצחק ולא כלפי הרב עובדיה.
ממש לא.
(ושאר רבנים אלה נטו גם בכללים ולא רק בהלכות, ועוד כלפי הרב משה לוי זצוק"ל יש עשרות מקומות של דברים חריפים)
רבנים אלו למעט הרב ברדה כדלהלן, לא נטו מכלום, הם נשארו במסורת הותיקה, מרן הגרע"י הוא זה שעשה תורה חדשה וכללים חדשים.
הרב ברדא באמת חורג מהדרך המקובלת וכותב דברים זרים ומוזרים עד למאוד
ולא הייתי כוללו יחד עם חב"צ והגריח"ס
צודק, גם הוא מייסד תורה חדשה וכללים חדשים.

רבנים אלו למעט הרב ברדה כדלהלן, לא נטו מכלום, הם נשארו במסורת הותיקה, מרן הגרע"י הוא זה שעשה תורה חדשה וכללים חדשים.
אני לא בא להתווכח איתך מי צודק.
הרבנים האלה נטו מהקו של הרב עובדיה ואילו הרב משה לוי שהכי קרוב אליו בכללים זכה להכי הרבה קיתונות ועל זה הדבר תמוה לי.

הרבנים האלה נטו מהקו של הרב עובדיה ואילו הרב משה לוי שהכי קרוב אליו בכללים זכה להכי הרבה קיתונות ועל זה הדבר תמוה לי.
דבת מינה מחריב בה

לא לא, בבקשה בלי להנדס תודעה. הם לא נטו! הוא זה שנטה ממסורת הפסיקה הספרדית הקדומה.

לא לא, בבקשה בלי להנדס תודעה. הם לא נטו! הוא זה שנטה ממסורת הפסיקה הספרדית הקדומה.
הרב משה לוי הלך בדרכו של הרב עובדיה כפי שכותב בעצמו, אם התחיל ללכת בדרך אחרת, אז הוא נטה מדרכו של הרב עובדיה.

הרב משה לוי הלך בדרכו של הרב עובדיה כפי שכותב בעצמו, אם התחיל ללכת בדרך אחרת, אז הוא נטה מדרכו של הרב עובדיה.
מה שאני כתבתי הוא שעוד רבנים ספגו התקפות ממרן הגר"ע זצל ולא רק הגרמ לוי. בנוסף כתבתי שרבנים אלו שהזכרתי לא נטו ממסורת הפסיקה הספרדית (למעט הרב ברדה).
מהי דרך הפסיקה של הגרמ לוי זצ"ל ואם היא שונה מדרך מרן הגר"ע איני יודע כי לא למדתי מספיק בספרי הגרמ לוי.
ולא עליו התייחסתי כשכתבתי שלא נטה ממסורת הפסיקה הספרדית.
ואם כדבריך שהלך בדרכו של מרן זצ"ל ושינה, כפי שגם כתב
דבת מינה מחריב בה
יש יותר מקום להבין את חרי האף הגדול.

אם התחיל ללכת בדרך אחרת, אז הוא נטה מדרכו של הרב עובדיה

בדרך המחלוקות של הגר"מ לוי ושל כיוצא בו, אינם מפני ש"הלכו בדרך אחרת", אלא פשוט שנראה להם להביא ראיה להכריע כהצד השני בדיון, כגון שפסקו של הגרע"י בנוי על דבר פלוני, ואם יתברר שבראשונים מבואר לא כאותו דבר פלוני אלא כאלמוני, אזי ממילא ישתנה כל התמונה וגם הגרע"י לא היה אומר את דבריו.
וזה ודאי לא נקרא ללכת ב"דרך אחרת".

בדרך המחלוקות של הגר"מ לוי ושל כיוצא בו, אינם מפני ש"הלכו בדרך אחרת", אלא פשוט שנראה להם להביא ראיה להכריע כהצד השני בדיון, כגון שפסקו של הגרע"י בנוי על דבר פלוני, ואם יתברר שבראשונים מבואר לא כאותו דבר פלוני אלא כאלמוני, אזי ממילא ישתנה כל התמונה וגם הגרע"י לא היה אומר את דבריו.
וזה ודאי לא נקרא ללכת ב"דרך אחרת".
כתבתי "אם", לא כתבתי שהלך בדרך אחרת. וזה היה כמענה לטענת ידידיה.

וזה היה כמענה לטענת ידידיה.
מה שאני כתבתי הוא שעוד רבנים ספגו התקפות ממרן הגר"ע זצל ולא רק הגרמ לוי. בנוסף כתבתי שרבנים אלו שהזכרתי לא נטו ממסורת הפסיקה הספרדית (למעט הרב ברדה).
מהי דרך הפסיקה של הגרמ לוי זצ"ל ואם היא שונה מדרך מרן הגר"ע איני יודע כי לא למדתי מספיק בספרי הגרמ לוי.

שיטתו של הגר"ע כמו כל דבר בעולם מורכבת מכמה חלקים ואפשר שחכם יסכים לחלקם וינטה מחלקם
לדו' האם הרמב"ם או השו"ע?
וכדומה
והאם אזלי' בתר בתראי או השו"ע
האם אחר המנהג או אחר השו"ע
האם אפשר מסברא לחלוק על גדולי האחרונים
מה המקום של דעות דחויות.
וכ"ז באופן כללי
ויש דברים שאף אם נסכים לכל הנ"ל עדיין יש מקום לבע"ד לחלוק
כמו האם ברכה שאי"צ דאו' או דרבנן? [ודאי דרבנן..]
האם פס"ר בדרבנן מותר או אסור? [אסור] וזה דבר שמשליך על מאות הלכות בשבת
ולכן אף אם הגר"מ לוי חולק בעשרות מקומות ודאי שהוא יותר קרוב לשיטתו מיצ"ר
ולענ"ד חב"צ לא בעל פלו' באמת של הגר"ע משום שבהרבה מעיקרי השיטות הוא מסכים להגר"ע

עכ"פ כבר נתבאר שהרשימה הארוכה שבקובץ בית יוסף החדש,
אינה מדוייקת ואינה נכונה.

ולמעלה הבאתי שתי דוגמאות, מהראשונה והאחרונה, שהדברים כלל אינם קשורים לדברי מרן הגרע"י.
והאחרונה מעניינא דיומא, הלכות פסח, וההערה על הרב משה לוי אינה מובנת כלל...

ודי בזה למבין

תאמין לי שבתור אחד שמכיר את ספריו של מרן, הרב משה לוי זצוק"ל יוצא דופן ואין זה ראוי להביא את כל המקומות כאן.
כבר נתקיים בעבר ויכוח על היחס של הגרע‘‘י לגרמ‘‘ל.
ומ‘‘מ אף אני מכיר ולא חושב כמוך

אגב בעניין זה
תמיד אומרים על הגרח"ק
מה תמיד החזו"א צודק
אז מה אתם רוצים מהגר"י
ואמנם יש בזה דברים שלענ"ד לא מתאים כתוב פה
אבל בגדול הגרח"ק כותב בהרבה מקומות על החזו"א צ"ע ושאיננו מבין את דבריו
אבל מבחינתו זה כמו שהוא לא מבין רמב"ם
ואם הגר"י היה מתייחס לזה כך כמדומה שהכל היה נרגע
אבל הוא תוקף כאילו אין שום מקום שאפשר להבין אחרת

כבר נתקיים בעבר ויכוח על היחס של הגרע‘‘י לגרמ‘‘ל.
ומ‘‘מ אף אני מכיר ולא חושב כמוך
היה לו יחס עצום כלפיו ואני לא חולק על זה, אלא אדרבה זה מוסיף על תמיהתי מדוע א"כ תקף אותו בספריו פעמים רבות.

ראשי תחתית