מדובר על גיל קלאס והגיל המדויק שנא בפערים קטניםבכל מקרה, אם כוונתך למה שנהוג כיום בישיבות - יש לך את רוב ראשי הישיבות שליט''א וזצ''ל בעד.
בעולם הישיבות בעבר (בליטא, ובארה''ב) היה נהוג להתחתן יותר מאוחר (סביבות גיל 28-30)
כמו כול מי שחותר נגד הישיבה וא"ז משנה הנושא [כן גם נרות חנוכה למרות שאני הולך כהאול"צ]כמה משמעות יש לגיל מול הועד שבו נמצא הבחור, ויחס הישיבה לעניין?
אני מכיר מישהו שאירס את בנו בגיל 18.5 (שיעור ב') בטענה כי סבור שבחורים היום קשה להם לשמור על עצמם ואשתו מצילתו.
למעשה אותו בחור עף מהישיבה מיד כשהתארס ונאסר ללכת לחתונה שלו.
כל החוויה שלו לחתונה הייתה כמשהו חתרני שנחשב בעיני רבותיו שלו לאיסור.
זה השפיע מאוד על כל יסודות הבית שלצערנו גם לא החזיק מעמד שנים רבות.
צריך קצת כאלה שגם מבינים בהלכהבכל מקרה, אם כוונתך למה שנהוג כיום בישיבות - יש לך את רוב ראשי הישיבות שליט''א וזצ''ל בעד.
בעולם הישיבות בעבר (בליטא, ובארה''ב) היה נהוג להתחתן יותר מאוחר (סביבות גיל 28-30)
יש רמב''ם ושו''ע מפורשים שמי ששקוע בתורה יכול לאחר (יש לשים לב למילים של הרמב''ם, שרק מי שאינו יכול לשקוע בתורה מחמת היצה''ר וכו', נחשב שיצרו מתגבר עליו, וזה דבר שא''א בשופו''א לומר שכלל הבחורים בזמננו הם בהגדרה זו, למרות שיש מיעוט שכן, הרוב ברוך ה' לא. אמנם מעניין שהשו''ע השמיט את זה מלשון הרמב''ם, וצ''ע)צריך קצת כאלה שגם מבינים בהלכה
לדוג' מה היה בשארית יוסף ששם ודאי הבינו [אחרי הכול ר' עימנואל]
עיין בספר "הגיע זמן"
ובספר "גיל הנישואין"
שהאריכו בהרבה יותר והביאו את רוב ככל גדולי ישראל בנידון.
אחרי כל הדיון שהיה פה...
מישהו יכול לכתוב לי כאן גדול ישראל אחד שהורה לסלק בחור שרוצה להתחתן מוקדם??
וכן אין נראה לי אפי' גדול ישראל אחד שאמר לא להתחתן מוקדם... (ואפי' הרב שך זצוק"ל, הורה רק לבחור שיעבוד אחרי החתונה שיתחתן מוקדם, אבל לולי זה וודאי שראוי שיתחתן מוקדם. כמש"כ הגרח"ק זצוק"ל)
אם אתה משווה ראשי ישיבות (שהרבה מהם היום הם אברכים בגילאי 40 - וכמובן זה לא בתורת זלזול!) לגדולי ישראל מה אני יגיד לך...
(אתה רוצה תתווכח עם הרב שטיינמן זצוק"ל שאמר שרוב רובם של ראשי הישיבות עושים זאת כדי שיהיה להם ישיבה עם הרבה בחורים. וד"ל.
ואמר שרוב רובם של המדרדרים בישיבות זה בגלל זה שלא נותנים להתחתן מוקדם.
ותתווכח עם מרן הגרע"י זצוק"ל שאמר שראש ישיבה כזה אין לו יראת שמים.
ותווכח עם עוד עשרות גדולי ישראל שהתבטאו בצורה קיצונית על הפשע הנורא הזה שלא נותנים לבחורים להתחתן מוקדם)
לעניין "לימוד תורה" אם תמצא לי פוסק אחד בעולם! שמתיר להתאחר בשביל לימוד תורה אפי' שיש לו הרהורים נתחיל לדון בנושא.
- ומה גם שדעת גדולי ישראל שרק בזמנם שהרבה יצאו לעבוד אחרי החתונה זה היה שייך, אולם בזמנינו שיש כוללים וממשיכים אחרי החתונה אין היתר. (אפי' לגדול הדור שאין לו הרהורים...)
- לעניין "בשלות" זה גם טענה של שטות, וכי כל החסידים שמתחתנים בגיל 18 לא בשלים!?
אלא מה... הם באו מוכנים כי הם יודעים שהם הולכים להתחתן בגיל הזה, וה"ה לכל אחד ותכונותיו.
(והחיד"א אמר זאת בדברים מפורשים שלעולם הדבר הזה לא ישתנה בגלל שאדם לא מספיק "בוגר"...)
הצג קובץ מצורף 5424הצג קובץ מצורף 5425
"דיינו שמצילות אותנו מן החטא".נכון שאומרים שזה מציל מהרהורים, אבל בינינו...
פשוט וברור שבחור שאינו מוכן לכך שלא יתחתן.מה גם, שלא כל אחד יכול לקחת על עצמו עול של אשה וילדים עם כל המשתמע מכך.
ולכן לא בטוח שהתועלת (כביכול קדושה), שווה את הנזק (מה שקורה אח"כ).
ולכן גם אם בשו"ע נפסק גיל 18-20, כמו כל דבר המציאות כיום עלולה להיות שונה לחלוטין, וממילא לא ברור אם יש הכרח לקיים את השו"ע כפשוטו.
איך דייקת כן מהרמב"ם?יש לדייק מהרמב''ם שלא כל מי שיש לו קצת 'הרהורים' - חייב להתחתן מיד ואין לו היתר לאחר. אלא דוקא ברמה כזו שאינו יכול ללמוד מחמת זה. (ומעניין שהשו''ע השמיט מילים אלו, וצ''ע)
להגיד שרוב הבחורים בזמננו כך, זה הוצאת שם רע ושקר.
לתשומת לב הרב @אור יעקב .
נא להביא שמות בלבד ללא להיכנס לסוגיא
דווקא שמעתי לא מזמן מאיזה חסידישער חשוב אחד שמתאונן על כך שיש אצלם הרבה גירושין, ואמר לי שני דברים בשם הסבתא שלו:(וודאי שכל הבחורים החסידים שמתחתנים מוקדם בנויים לכך וזה לא מופקע)
אני לא בקיא כ"כ בסיפורי סבתא (במיוחד חסידית...)דווקא שמעתי לא מזמן מאיזה חסידישער חשוב אחד שמתאונן על כך שיש אצלם הרבה גירושין, ואמר לי שני דברים בשם הסבתא שלו:
א. היתה מברכת בחופה את הזוג שלא יהיה להם ילדים בשנתיים הראשונות...
ב. כשהיו מספרים לה על זוג שהתגרש, היא הייתה מגיבה, וואו! הם לא התגרשו, והם לא התגרשו...
זה המעלה אצליהם שהם מצליחים להסתיראני לא בקיא כ"כ בסיפורי סבתא (במיוחד חסידית...)
אבל לא ידוע לי על תופעה חריגה אצל החסידים על גירושין.
"דיינו שמצילות אותנו מן החטא".
פשוט וברור ש"מסייע" לכך.
זה לא אמור "למחוק" את ההרהורים.
פשוט וברור שבחור שאינו מוכן לכך שלא יתחתן.
אנחנו לא רוצים "לייצר" מחתנה בכח...
אבל בחור שמרגיש בעצמו בנוי ומוכן ח"ו למנוע זאת ממנו בטענות שונות ומשונות.
(וודאי שכל הבחורים החסידים שמתחתנים מוקדם בנויים לכך וזה לא מופקע)
מה שבטוח לא "להעיף"...מי שמרגיש באופן אישי, שיעשה. השאלה מה צריכה להיות ההנהגה הכללית לעם.
אם כן נתת דבריך לשיעוריםמה שבטוח לא "להעיף"...
מה שבטוח לא "להעיף"...
ועל עצם "ההנהגה" אנו באים בטענות.למה לא ?
אם ההנהגה החליטה משהו, אז מי שבא להפר אותה סימן שהוא חריג, אז שילך למקום מתאים.
למה צריך להחזיק אותו ? - קודם כל צריך להעיף אותו, (לתועלתו האישית ולתועלת הכלל)
ועל עצם "ההנהגה" אנו באים בטענות.
תאמין לי שמרן הגרע"י זצוק"ל לא סתם התבטא שראש ישיבה כזה אין לו יראת שמים ועתיד ליתן את הדין.
לא סתם הרב שטיינמן זצוק"ל אמר שרוב רובם של הראשי ישיבה עושים זאת שיהיה להם ישיבה עם הרבה בחורים. (ודבריו מובנים לכל בר דעת)
זה גדולי ישראל, לא אנחנו.זה "שאתם" באים בטענות על ההנהגה, זה ברור, לא ציפיתי למשהו אחר.
תאמין לי שמרן הגרע"י זצוק"ל לא סתם התבטא שראש ישיבה כזה אין לו יראת שמים ועתיד ליתן את הדין.
לא סתם הרב שטיינמן זצוק"ל אמר שרוב רובם של הראשי ישיבה עושים זאת שיהיה להם ישיבה עם הרבה בחורים. (ודבריו מובנים לכל בר דעת)
לא סתם הגרח"ק זצוק"ל אמר שצריך לגזור על כך תענית.
כי זה ישיבה טובה ויש לו כנראה ידיעה שיגדל שם.אז למה הוא שלח אליו תלמידים ?
עיין בהודעות לעיל.אני לא שמעתי,
זה כמו שאני יתלונן על מנהג של ישיבה שנוגד את ההלכה.ומי שהולך למקום אחר, בא ע"מ שיעיפו אותו אם... - אז למה להתלונן ?