סטטיסטיקה בהלכה

• יוזם האשכול יוזם האשכול דורש אמת
  • תאריך התחלה תאריך התחלה

דורש אמת

חבר חדש
אני מתעניין מאוד לדעת מה דעתם של רבנים פוסקי הלכה ות"ח על מקומה של הסטטיסטיקה בהלכה:

לשם דוגמה האם מותר להיכנס ברכב עם מת לכביש המנהרות משום שלמרות שיש שם אלפי אנשים כל דפריש מרובא פריש, או שמכיוון שלפי הסטטיסטיקה יש שם כהן בוודאי זה אסור.

ישנו מאמר ע"ז מאת ידידי הגאון המופלא רבי רפאל סויד שליט"א
ואשמח מאוד שיעלוהו כאן לתועלת הכלל !

יש תשובה נפלאה ביותר של הרב אשר ויס בשו"ת נראה לי חלק א

ישנו מאמר ע"ז מאת ידידי הגאון המופלא רבי רפאל סויד שליט"א
ואשמח מאוד שיעלוהו כאן לתועלת הכלל !
מצורפים ב' מאמרים שלו בענין, אולי יש עוד אבל כעת אין עיתותי בידי לחפש.

קבצים מצורפים

דעת הראש"ל רבי יצחק שליט"א בנושא:

קבצים מצורפים

• סטטיסטיקה מרן הראש''ל שליט''א.png
    סטטיסטיקה מרן הראש''ל שליט''א.png
    71.5 קילובייט · צפיות: 17
  • אוצר החכמה_-_ שו-ת הראשון לציון - א - יוסף, יצחק בן עובדיה__ 531_532.pdf
    אוצר החכמה_-_ שו-ת הראשון לציון - א - יוסף, יצחק בן עובדיה__ 531_532.pdf
    1.8 מגה-בתים · צפיות: 15
יש פולמוס גדול לגבי פרות מנותחות מה דין החלב שלהן,
מצד אחד הרב לנדא זצ"ל החמיר בזה ואחד מגדולי העד"ח זצ"ל (איני זוכר כעת) פסק להתיר.
[תשובתו מופיעה באחד קבצי תנובה]
עיקר הנידון הוא לפי הזכור לי הוא המדובר.

דעת הראש"ל רבי יצחק שליט"א בנושא:
שכחתי להדגיש: יש חידוש עצום בתשובה של מרן הראש"ל שליט"א.
א. הנידון הוא בדאורייתא וחמור מכך [שפי"ד של עובר]
ב. מדובר בסטטיסטיקה מאוד חלשה, הרי לאשה הזו נולדו שלושה בנים בריאים ושנים חולים, ומרן הראש"ל אומר שמכיון שלפי מדע הסטטיסטיקה כיון שהראשון היה בריא והשני חולה השלישי בריא והרביעי חולה והחמישי בריא, לכן אנחנו יודעים שהשישי יהיה גם כן חולה, ולכן הוא התיר הלכה למעשה להפיל, זה לדעתי חידוש גדול מאוד בתחום!!!

הוא לא מדבר על ענין הסטיסטיקה אלא רק אל עניין תחושת האם וגם אם לא נלך אחר הסטיסטיקה עדיין האם כן תלך
אינני מבין, ניתן להרוג עובר על סמך תחושות, זה הזוי. זה לא כתוב בתשובה, כתוב הפוך לחלוטין, ואתה ממש מוציא שם רע על מרן הראש"ל, סליחה שאני מתבטא בתקיפות, אבל אי אפשר לטפול דברים כאלה על מרן הראש"ל שליט"א!!!

מה לעשות, אני לא מקובל כקשה-הבנה, אבל אני פשוט לא מצליח להבין אותך, לכן אשמח מאוד אם תסביר. תודה
השואל שאל מה יחס ההלכה לסטיסטיקה.
בתשובה שם המשיב לא מתיחס לעצם הסטיסטיקה, אלא שמכייון שהאשה לחוצה מזה וזה משפיע על המצב הנפשי ומביא אותה לחולי לכן יש להתייחס אליה כאל חולה.
הענין הזה הוא גם אם נכפור באופן מלא במושג סטיסטיקה זה לא משנה כיון שהיא מאמינה בזה
נראה לי שזה פשוט

הרב כתב במפורש: קרוב לוודאי שיוולד עם המחלה!

אתה אומר דבר הזוי, אשה שיש סיכון אפי' נמוך שיוולד לה ילד פגום והיא מאוד מפוחדת מזה אז היא יכולה להפיל, נשמע לך הגיוני?

אם ככה, אז אין בינינו לחילונים שמפילים על כל שטות, שום דבר. אתה בכלל יכול לשבת בעצמך בוועדה להפסקת הריון.

האמת היא פשוטה; מרן הראש"ל שליט"א סמך על הסטטיסטיקה אפי' נגד רוב, ולכן היות וילד חולה יביא את האשה למצב של חולי כמו שמתואר בתשובה בארוכה, ולכן הוא התיר להפיל בצירוף ס"ס, לא מדובר על החשש ממה שיקרה אלא מהתוצאה עצמה.

שכחתי להדגיש: יש חידוש עצום בתשובה של מרן הראש"ל שליט"א.
א. הנידון הוא בדאורייתא וחמור מכך [שפי"ד של עובר]
ב. מדובר בסטטיסטיקה מאוד חלשה, הרי לאשה הזו נולדו שלושה בנים בריאים ושנים חולים, ומרן הראש"ל אומר שמכיון שלפי מדע הסטטיסטיקה כיון שהראשון היה בריא והשני חולה השלישי בריא והרביעי חולה והחמישי בריא, לכן אנחנו יודעים שהשישי יהיה גם כן חולה, ולכן הוא התיר הלכה למעשה להפיל, זה לדעתי חידוש גדול מאוד בתחום!!!
בתשובה בכלל לא מתייחס ל"סטטיסטיקה" אלא רק עונה לפי הנתונים של השואל.

ומבואר שמיקל ע"פ ס"ס (שמא הוי דרבנן וגם את"ל שהוי מדאורייתא שמא הותא לחשאב"ס)
ועוד צירף שהוא פחות מג' חודשים ועושים זאת ע"י גוי.
(ובכלל יש לצרף את סברת הציץ אליעזר שלפעמים מרן זצוק"ל היה מורה בשתיקה שמי שעושה כמוהו יש לו על מה לסמוך)

ובכל זאת סיים "יש מקום לצדד להקל אך באופן כללי יש להסתייג מכל היתר להפיל והרבה שיקול דעת ומתינות רבה צריך בדבר חמור כזה".

וכמובן שאנחנו לא יודעים מה זה לחיות עם שלושה ילדים במצב הנ"ל ולא נראה לי למשהו יש כח נפשי להתמודד עם מצב נפשי כזה, וודאי יש לשקול זאת גם בהיתר.

הרב כתב במפורש: קרוב לוודאי שיוולד עם המחלה!

אתה אומר דבר הזוי, אשה שיש סיכון אפי' נמוך שיוולד לה ילד פגום והיא מאוד מפוחדת מזה אז היא יכולה להפיל, נשמע לך הגיוני?

אם ככה, אז אין בינינו לחילונים שמפילים על כל שטות, שום דבר. אתה בכלל יכול לשבת בעצמך בוועדה להפסקת הריון.

האמת היא פשוטה; מרן הראש"ל שליט"א סמך על הסטטיסטיקה אפי' נגד רוב, ולכן היות וילד חולה יביא את האשה למצב של חולי כמו שמתואר בתשובה בארוכה, ולכן הוא התיר להפיל בצירוף ס"ס, לא מדובר על החשש ממה שיקרה אלא מהתוצאה עצמה.
צודק סליחה חוזר בי,
עיינתי שוב בלשונו ונראה שנוקט בפשיטות שכיון שמבחינה סטיסטית אמור להיוולד חולה ואז האשה לא תוכל להתמודד,
צודק טעות שלי

בתשובה בכלל לא מתייחס ל"סטטיסטיקה" אלא רק עונה לפי הנתונים של השואל.
אנחנו מדברים על אותה התשובה?

1770669542427.png

ואני וחוזר שוב, אם לא בגלל הסטטיסטיקה שאומרת שקרוב לודאי הילד יהיה חולה, אין כאן שום צירוף להקל כל יסוד ההיתר הוא משום שהאמא חולה שאין בו סכנה מגידול ילד כזה, אבל אם הילד יהיה בריא האמא תהיה בריאה שבעתיים.
כל מי שקורה את התשובה רואה את הדברים ויפה עשה @שב בתשובה ש @שב בתשובה
רופא גוי זה לא היתר כמובן, באותה מידה אפשר לשכור שני סיציליאנים שיתנקשו בחיים של המתחרה שלך, זה כמובן רצח בגרמא או חמור מכך, וזה דאורייתא.

ראשי תחתית