סטטיסטיקה בהלכה

• יוזם האשכול יוזם האשכול דורש אמת
  • תאריך התחלה תאריך התחלה

דורש אמת

חבר חדש
אני מתעניין מאוד לדעת מה דעתם של רבנים פוסקי הלכה ות"ח על מקומה של הסטטיסטיקה בהלכה:

לשם דוגמה האם מותר להיכנס ברכב עם מת לכביש המנהרות משום שלמרות שיש שם אלפי אנשים כל דפריש מרובא פריש, או שמכיוון שלפי הסטטיסטיקה יש שם כהן בוודאי זה אסור.

ישנו מאמר ע"ז מאת ידידי הגאון המופלא רבי רפאל סויד שליט"א
ואשמח מאוד שיעלוהו כאן לתועלת הכלל !

יש תשובה נפלאה ביותר של הרב אשר ויס בשו"ת נראה לי חלק א

ישנו מאמר ע"ז מאת ידידי הגאון המופלא רבי רפאל סויד שליט"א
ואשמח מאוד שיעלוהו כאן לתועלת הכלל !
מצורפים ב' מאמרים שלו בענין, אולי יש עוד אבל כעת אין עיתותי בידי לחפש.

קבצים מצורפים

דעת הראש"ל רבי יצחק שליט"א בנושא:

קבצים מצורפים

• סטטיסטיקה מרן הראש''ל שליט''א.png
    סטטיסטיקה מרן הראש''ל שליט''א.png
    71.5 קילובייט · צפיות: 20
  • אוצר החכמה_-_ שו-ת הראשון לציון - א - יוסף, יצחק בן עובדיה__ 531_532.pdf
    אוצר החכמה_-_ שו-ת הראשון לציון - א - יוסף, יצחק בן עובדיה__ 531_532.pdf
    1.8 מגה-בתים · צפיות: 19
יש פולמוס גדול לגבי פרות מנותחות מה דין החלב שלהן,
מצד אחד הרב לנדא זצ"ל החמיר בזה ואחד מגדולי העד"ח זצ"ל (איני זוכר כעת) פסק להתיר.
[תשובתו מופיעה באחד קבצי תנובה]
עיקר הנידון הוא לפי הזכור לי הוא המדובר.

דעת הראש"ל רבי יצחק שליט"א בנושא:
שכחתי להדגיש: יש חידוש עצום בתשובה של מרן הראש"ל שליט"א.
א. הנידון הוא בדאורייתא וחמור מכך [שפי"ד של עובר]
ב. מדובר בסטטיסטיקה מאוד חלשה, הרי לאשה הזו נולדו שלושה בנים בריאים ושנים חולים, ומרן הראש"ל אומר שמכיון שלפי מדע הסטטיסטיקה כיון שהראשון היה בריא והשני חולה השלישי בריא והרביעי חולה והחמישי בריא, לכן אנחנו יודעים שהשישי יהיה גם כן חולה, ולכן הוא התיר הלכה למעשה להפיל, זה לדעתי חידוש גדול מאוד בתחום!!!

הוא לא מדבר על ענין הסטיסטיקה אלא רק אל עניין תחושת האם וגם אם לא נלך אחר הסטיסטיקה עדיין האם כן תלך
אינני מבין, ניתן להרוג עובר על סמך תחושות, זה הזוי. זה לא כתוב בתשובה, כתוב הפוך לחלוטין, ואתה ממש מוציא שם רע על מרן הראש"ל, סליחה שאני מתבטא בתקיפות, אבל אי אפשר לטפול דברים כאלה על מרן הראש"ל שליט"א!!!

מה לעשות, אני לא מקובל כקשה-הבנה, אבל אני פשוט לא מצליח להבין אותך, לכן אשמח מאוד אם תסביר. תודה
השואל שאל מה יחס ההלכה לסטיסטיקה.
בתשובה שם המשיב לא מתיחס לעצם הסטיסטיקה, אלא שמכייון שהאשה לחוצה מזה וזה משפיע על המצב הנפשי ומביא אותה לחולי לכן יש להתייחס אליה כאל חולה.
הענין הזה הוא גם אם נכפור באופן מלא במושג סטיסטיקה זה לא משנה כיון שהיא מאמינה בזה
נראה לי שזה פשוט

הרב כתב במפורש: קרוב לוודאי שיוולד עם המחלה!

אתה אומר דבר הזוי, אשה שיש סיכון אפי' נמוך שיוולד לה ילד פגום והיא מאוד מפוחדת מזה אז היא יכולה להפיל, נשמע לך הגיוני?

אם ככה, אז אין בינינו לחילונים שמפילים על כל שטות, שום דבר. אתה בכלל יכול לשבת בעצמך בוועדה להפסקת הריון.

האמת היא פשוטה; מרן הראש"ל שליט"א סמך על הסטטיסטיקה אפי' נגד רוב, ולכן היות וילד חולה יביא את האשה למצב של חולי כמו שמתואר בתשובה בארוכה, ולכן הוא התיר להפיל בצירוף ס"ס, לא מדובר על החשש ממה שיקרה אלא מהתוצאה עצמה.

ב. מדובר בסטטיסטיקה מאוד חלשה, הרי לאשה הזו נולדו שלושה בנים בריאים ושנים חולים, ומרן הראש"ל אומר שמכיון שלפי מדע הסטטיסטיקה כיון שהראשון היה בריא והשני חולה השלישי בריא והרביעי חולה והחמישי בריא, לכן אנחנו יודעים שהשישי יהיה גם כן חולה, ולכן הוא התיר הלכה למעשה להפיל, זה לדעתי חידוש גדול מאוד בתחום!!!
בתשובה בכלל לא מתייחס ל"סטטיסטיקה" אלא רק עונה לפי הנתונים של השואל.

ומבואר שמיקל ע"פ ס"ס (שמא הוי דרבנן וגם את"ל שהוי מדאורייתא שמא הותא לחשאב"ס)
ועוד צירף שהוא פחות מג' חודשים ועושים זאת ע"י גוי.
(ובכלל יש לצרף את סברת הציץ אליעזר שלפעמים מרן זצוק"ל היה מורה בשתיקה שמי שעושה כמוהו יש לו על מה לסמוך)

ובכל זאת סיים "יש מקום לצדד להקל אך באופן כללי יש להסתייג מכל היתר להפיל והרבה שיקול דעת ומתינות רבה צריך בדבר חמור כזה".

וכמובן שאנחנו לא יודעים מה זה לחיות עם שלושה ילדים במצב הנ"ל ולא נראה לי למשהו יש כח נפשי להתמודד עם מצב נפשי כזה, וודאי יש לשקול זאת גם בהיתר.

הרב כתב במפורש: קרוב לוודאי שיוולד עם המחלה!

אתה אומר דבר הזוי, אשה שיש סיכון אפי' נמוך שיוולד לה ילד פגום והיא מאוד מפוחדת מזה אז היא יכולה להפיל, נשמע לך הגיוני?

אם ככה, אז אין בינינו לחילונים שמפילים על כל שטות, שום דבר. אתה בכלל יכול לשבת בעצמך בוועדה להפסקת הריון.

האמת היא פשוטה; מרן הראש"ל שליט"א סמך על הסטטיסטיקה אפי' נגד רוב, ולכן היות וילד חולה יביא את האשה למצב של חולי כמו שמתואר בתשובה בארוכה, ולכן הוא התיר להפיל בצירוף ס"ס, לא מדובר על החשש ממה שיקרה אלא מהתוצאה עצמה.
צודק סליחה חוזר בי,
עיינתי שוב בלשונו ונראה שנוקט בפשיטות שכיון שמבחינה סטיסטית אמור להיוולד חולה ואז האשה לא תוכל להתמודד,
צודק טעות שלי

בתשובה בכלל לא מתייחס ל"סטטיסטיקה" אלא רק עונה לפי הנתונים של השואל.
אנחנו מדברים על אותה התשובה?

1770669542427.png

ואני וחוזר שוב, אם לא בגלל הסטטיסטיקה שאומרת שקרוב לודאי הילד יהיה חולה, אין כאן שום צירוף להקל כל יסוד ההיתר הוא משום שהאמא חולה שאין בו סכנה מגידול ילד כזה, אבל אם הילד יהיה בריא האמא תהיה בריאה שבעתיים.
כל מי שקורה את התשובה רואה את הדברים ויפה עשה @שב בתשובה ש @שב בתשובה
רופא גוי זה לא היתר כמובן, באותה מידה אפשר לשכור שני סיציליאנים שיתנקשו בחיים של המתחרה שלך, זה כמובן רצח בגרמא או חמור מכך, וזה דאורייתא.

ואני וחוזר שוב, אם לא בגלל הסטטיסטיקה שאומרת שקרוב לודאי הילד יהיה חולה, אין כאן שום צירוף להקל כל יסוד ההיתר הוא משום שהאמא חולה שאין בו סכנה מגידול ילד כזה, אבל אם הילד יהיה בריא האמא תהיה בריאה שבעתיים.
כתב שם בשאלה שגם שאר הילדים יצאו חלשים (אמנם לא עם בעיית מיעיים)

ומ"מ אני חושב שההיתר הוא בעיקר בגלל ש"עכשיו" זה כבר גורם לאשה לחצים נפשיים וכו' בגלל הספק של איזה ילד יהיה להם.
ולכן בכלל לא התייחס לנתונים שהשואל הציג.

אני משוכנע שכל מי שקורא את התשובה חושב כמוני.

אבל אפילו, בא נניח שבתשובה הדברים לא התבארו. אבל בבקשה, האם נראה לך הגיוני, להפיל ילד בריא בגלל שהאמא מפחדת אולי הוא יהיה חולה? לי זה נשמע הזוי ורצחני.

לכן גם אם הדברים לא היו מפורשים בתשובה, אין לי ספק בכוונת התשובה.

א. הרואה יראה בתשובה שלא מוסכם שזה דאורייתא. אם כי אביו זצ"ל תפס כדעת הסוברים דאורייתא, כאן צירף התורת חסד מלובלין ושמא כדעת האומרים שהאיסור דרבנן וגם שבתוך ג' חודשים שפיר אמרינן שהוא לא איסור תורה וגם שבתוך ג' חודשים יותר קל לצרף דעת האומרים שהוא לא איסור תורה. ובנוסף התיר רק ע"י גוי ורק במקרה הנ"ל ושלא ילמדו למקרים אחרים. גם זה לא סטטיסטיקה חלשה כלל וכלל לבד מה ש2 נולדו כך והשני בנוסף עם אוטיזם שזה קרוב למחצה, עוד בה שיש דילוג של כל ילד שני חולה. והוי יודע שיש נשים שנכנסו לדכאון אחרי לידה ונתגרשו בגלל זה והתאבדו וכדו' בפרט שגידול ילדים כנ"ל זו מעמסה נפשית אדירה ולא כל אחד יכול להתמודד וכאן האשה נמצאת במצוקה עצומה וחרדה. כל זה עמד לפני הרב שליט"א.

גם זה לא סטטיסטיקה חלשה כלל וכלל לבד מה ש2 נולדו כך והשני בנוסף עם אוטיזם שזה קרוב למחצה,
אני חלילה לא התכוונתי שהסטטיסטיקה חלשה הרי מרן הראש"ל שליט"א אמר במפורש שהמדובר בקרוב לוודאי על פי הסטטיסטיקה, התכוונתי לכתוב שזה סטטיסטיקה נגד רובא והתבלבלתי בניסוח.
עימך הסליחה.

אגב דברי הרב @נוריאל עזרא , הרי שלמרות שהשיקולים שעמדו לפני הרב שליט"א מפורטים בתשובה אולם ברור מתוך התשובה איזה שיקולים עמדו ביסוד היתר ואלו היו משניים בלבד.
וכל קורא רואה ברור שהסטטיסטיקה הייתה יסוד ההיתר, ומכוח הנחת המציאות שנולדה לפי הסטטיסטיקה הרב דן ופסק.

וכבר הארכנו בזה למעלה והסכים עימנו הרב שב בתשובה

אני חלילה לא התכוונתי שהסטטיסטיקה חלשה הרי מרן הראש"ל שליט"א אמר במפורש שהמדובר בקרוב לוודאי על פי הסטטיסטיקה, התכוונתי לכתוב שזה סטטיסטיקה נגד רובא והתבלבלתי בניסוח.
עימך הסליחה.

אגב דברי הרב @נוריאל עזרא , הרי שלמרות שהשיקולים שעמדו לפני הרב שליט"א מפורטים בתשובה אולם ברור מתוך התשובה איזה שיקולים עמדו ביסוד היתר ואלו היו משניים בלבד.
וכל קורא רואה ברור שהסטטיסטיקה הייתה יסוד ההיתר, ומכוח הנחת המציאות שנולדה לפי הסטטיסטיקה הרב דן ופסק.

וכבר הארכנו בזה למעלה והסכים עימנו הרב שב בתשובה
לדעתי גם בלי ה"סטטיסטיקה" היה מתיר להפיל. (אם לדוגמא יש סיכוי של 33 אחוז שיצא ילד כזה)

זה פשוט לא הגיוני. מסכן העובר, מפני מה הפחד של אמא שלו חשוב יותר מהחיים שלו?

פשוט לא נתפס אצלי התשובה שלך, אני בוהה במסך בלי להאמין.

והוי יודע שיש נשים שנכנסו לדכאון אחרי לידה ונתגרשו בגלל זה והתאבדו וכדו' בפרט שגידול ילדים כנ"ל זו מעמסה נפשית אדירה ולא כל אחד יכול להתמודד וכאן האשה נמצאת במצוקה עצומה וחרדה. כל זה עמד לפני הרב שליט"א.
אני רק מנסה לדמיין איך אפשר להתמודד עם חמשה ילדים חלשים שלשנים מהם יש מחלה נדירה שדורשת כח נפשי ומסירות ועוד ילד אחד עם אוטיזם.

ורק עכשיו לשמוע ש"עוד ילד" מגיע לעולם.

רק השמועה הזאת שבטעות האשה נקלטה להריון כבר מעלה האשה את כל מה שהולך לעבור עליה ומכניס אותה לחרדה.

אני רק מנסה לדמיין איך אפשר להתמודד עם חמשה ילדים חלשים שלשנים מהם יש מחלה נדירה שדורשת כח נפשי ומסירות ועוד ילד אחד עם אוטיזם.

ורק עכשיו לשמוע ש"עוד ילד" מגיע לעולם.

רק השמועה הזאת שבטעות האשה נקלטה להריון כבר מעלה האשה את כל מה שהולך לעבור עליה ומכניס אותה לחרדה.
אני מכיר מקרה שרב אשכנזי מפורסם אמר להפיל ולא היה סטטיסטיקה ולא כלום פשוט האשה בלידות האחרונות נהייתה סובלת מכל מיני חרדות (ולא מאובחן בשום מקום) ובלידה האחרונה מרוב חרדה הדופק עלה בצורה מסכנת חיים רק מחמת החרדה והרופאה נבהלה וכשנכנסה להריון שוב (למרות מניעה) נכנסה לפחדים וחרדות והרב הנ"ל הורה לסיים ההריון.

רב אשכנזי מפורסם
מה ענין ארץ המוצא?
הדופק עלה בצורה מסכנת חיים
מסכנת חיים. מסכנת חיים. מסכנת חיים. לא בגלל שהיא מסכנה של החיים.
לסיים ההריון.
הביטוי המעודן הנ"ל נולד במקומות זרים ואיננו מתאים למחנינו

לא. שנים חולים ואחד מתוך השנים החולים עם אוטיזם. שלשה בריאים.
האשה חוששת שתתמוטט אם יוולד חולה, ולא יהיו לה כוחות לטפל בזה ובאשר בני הבית ע"כ מתוך התשובה.

הסיבה שהרב התיר היא וודאות סטטיסטית, שגורמת שהחשש של האשה הוא לא חשש שאולי יקרה משהו באם יקרה דבר שבכלל לא בטוח שיקרה, אלא חשש בדבר הוודאי הסטטיסטית, בגלל שהראשון בריא והשני חולה השלישי בריא והרביעי חולה החמישי בריא ועכשיו היא בהריון של השישי.

ראשי תחתית