כל הרבנים הנ"ל שדימו זאת למשמרת.
אם זה גרמא הרבה פוסקים מתירים מעיקר הדין. (ועיין בילקו"י יו"ט שבעיקר ההיתר הנ"ל נסמך בעיקר על הגרמא וביאר שאף בשו"ע משמע שמתיר גרמא - עיי"ש)
וגם אם נאמר שזה דרבנן יש לצרף את כל המתירים פס"ר בדרבנן. (שזה עיקר הסמיכה גבי דוד שמש)
כן.
הייתי אומר שאני רוצה בלחיצה שלי בעיקר שירד המים, אבל אני לא רוצה מים מלוכלכים אלא רוצה שבלחיצה גם יצאו מים נקיים.
משא"כ בנתינת חיטים אין לך מחשבה אחרת חוץ מכך שיטחנו.
עיין בילקו"י שבעיקר נסמך על ההיתר של גרמא.
אני מכיר.
גם לדבריך, שאינני מסכים להם כלל וכלל,
כתב בפסקי תשובות (סימן של"ד) בשם הגרש"ז אויערבך והגר"מ שטרנבוך
ועוד יש לציין, כי גם באופנים שהתירו גרמא, לא התירוהו אלא על דרך מקרה, אבל לא לנהוג כן בקביעות ולכתחילה, פן יפרוץ חומת השבת.
ולכן יש לימנע מלהשתמש בקביעות ותדירות ב'שעוני שבת' (טיימר) למיניהן ולכוונם בשבת גופא (באופן שאינו עושה שום פעולה חשמלית בשעת הכוונתם) כדי לעשות פעולות הדלקה וכיבוי על ידי גרמא, ואפילו במקום הפסד או צורך מצוה, וכן בשאר 'מכשירי גרמא' חשמליים שהמציאו לאחרונה עבור חולים וקשישים וכדומה, ובפרט כי ישנם החוששים לומר שיתכן ששעוני שבת ומכשירים אלו המיועדים לעשות מלאכתן על ידי גרמא, שוב אינם בכלל היתר ד'גרמא', שעיקר התירו כי המלאכה נעשית באופן משונה מהרגיל, וכמו שנתבאר.
ובהערה שם הביא מכתב מרן הגרי"ש אלישיב "בדבר ההיתרים שהמציאו לנסוע בשבת ע"י גרמא (קלנועית), מלבד הפירצה בקדושת השבת,
יש גם לדון בעיקר הדין שדבר שכך מתכונן על ידי עריכת החשמל אין בזה גדר של גרמא, ולכן אם המדובר הוא בחולה שיש בו סכנה יעשה המלאכה כדרכה, ואם אין בו סכנה אין היתר להשתמש בהמצאות הנ"ל".
ולפי"ז ה"ה במיניבר כיון שזו צורת פעולתו, לא חשיב כגרמא. וזאת מלבד דברי הביאור הלכה שהגדיר את הסרת המונע כמעשה דידיה ממש. ואף אי נימא דגרמא הוא, מ"מ אסור בדאורייתא, וודאי שבאופן קבוע אסור וכמשנ"ת לעיל.