תיקנתיברמ"א מפורש שהדין הוא על המסובים. אין בזה כלל ספק. ומי שלא אומר כך טועה!
אבל איפה כתוב ברמ"א מסובין, אם זה משום היסח הדעת בכוס של ברכה למה המסובין גם?
תיקנתיברמ"א מפורש שהדין הוא על המסובים. אין בזה כלל ספק. ומי שלא אומר כך טועה!
הדגשתי בהודעה הראשונה. חבל שאתה כותב בלי לדעת מה הנושא בכלל.תיקנתי
אבל איפה כתוב ברמ"א מסובין, אם זה משום היסח הדעת בכוס של ברכה למה המסובין ג
זו הלשון בסימן רעא סעיף י:הדגשתי בהודעה הראשונה. חבל שאתה כותב בלי לדעת מה הנושא בכלל.
הרמ"א כותב 'יתנו' עיניהם בכוס. מי? המקדש 'יתנו'??
אני לא יודע אם אתה תמים או שאתה ...זו הלשון בסימן רעא סעיף י:
מקדש על כוס מלא יין שלא יהיה פגום וטעון כל מה שטעון כוס של ברכת המזון ואומר ויכלו מעומד ואחר כך אומר בורא פרי הגפן ואחר כך קידוש:
הגה: ויכול לעמוד בשעת הקידוש ויותר טוב לישב (כל בו) ונוהגים לישב אף בשעה שאומר ויכלו רק כשמתחילין עומדין קצת לכבוד השם כי מתחילין יום הששי ויכלו השמים ונרמז השם בראשי תיבות. וכשמתחיל יתן עיניו בנרות (מהרי"ל ושכל טוב) ובשעת הקידוש בכוס של ברכה וכן נראה לי עיין לעיל סימן קפ"ג סעיף ד':
לא ברור למה אתה מעיר בלי לקרוא מההתחלהאבל איפה כתוב ברמ"א מסובין, אם זה משום היסח הדעת בכוס של ברכה למה המסובין גם?
"אין דין שהמסובים יתנו עיניהם בכוס, מה שכתב הרמ"א זה על המברך"
טעות!
שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן רצו סעיף א
ובשעת הבדלה יתנו עיניהם בכוס ובנר.
משנה ברורה סימן רצו ס"ק ג
(ג) יתנו עיניהם בכוס - היינו [ה] המבדיל וגם השומעים העונים אמן כדי שלא יסיחו דעתם:
מקור הדברים הוא בטור שם בשם ריצ"ג ועוד.
וה"ה לגבי קידוש
פסקי תשובות אורח חיים סימן רעא אות כט
ודע, שעל304 פי המבואר בפוסקים גם השומעים בכלל הלכה זו, ליתן עיניהם בנרות וביין בעת הקידוש, וכפי המבואר לעיל,
304 . שש"כ פמ"ז סעי' ל"א עפ"י הפמ"ג ומשנ"ב ריש סי' רצ"ו.
אני לא יודע אם אתה תמים או שאתה ...
האם שמעת את ההקלטה שהעליתי??
השואל אמר במפורש 'בהבדלה' ובקידוש. ועל זה ענה לו שאין דין כזה כלל.
המשיך השואל ואמר: אפילו שזה מופיע ברמ"א? ענה לו שהרמ"א דיבר על המברך ולא על המסובים.
היכן אתה חי בדיוק? מה אתה רוצה? לא חבל על הכבוד שלך ועל של הרב? כל דיבור נוסף רק מחזק את הקושיא יותר. שתיקותך יפה מדיבורך.
ברוך שכיוונתיאתה מתכוין לשאול באמת או סתם להטריל?
לא ברור למה אתה מעיר בלי לקרוא מההתחלה
הרב הנ"ל טוען שלא איכפת ליה 'אף פעם' מהאור, והוא אומר שהוא עצמו לא צריך כלל את האור.מה שלא ניחא ליה כעת זה רק בגלל האיסור,
"מותר לפתוח דלת של מקרר שיש בה תאורה של לד במקום הצורך, כיון שהוא איסור דרבנן של מוליד אבל אני לא מתכוין ולא צריך אותו כיון שיש לי אור במטבח, ולכן נקרא פס"ר דלא ניחא ליה בדרבנן במקום צורך".
נ.ב.
חוזר על פסק זה פעמים רבות, אולם אינו מובן כלל מדוע אינו ניחא ליה. כל העם אשר בשער יודעים שתאורה במקרר עוזרת מאוד. שום מנורה במטבח לא מועילה כמו התאורה בתוך המקרר שמוסיפה הרבה. גם אם האדם יכול להסתדר בלעדיה - ודאי שאיתה נוח לו יותר, ולכן עושים את התאורה הזו. לא היו עושים אותה סתם. מספיק 'קצת' ניחותא כדי שיחשב ניחא ליה, ולכן הוי פס"ר בדרבנן דניחא ליה, ובודאי אין להתיר.
מה גם שיש מאחרוני דורנו שנוקטים שאינו בגדר פס"ר אלא בגדר מעשה בידים ממש, כיון שכך היא צורת הדלקת האור במקרר ואין אפשרות להדליק בצורה אחרת.
"בחזו"ע הרב כותב לגבי טלטול המצות בערב פסח שחל בשבת שאפשר להניח ע"ז חזרת. והוא מביא את זה בשם הבא"ח. אני מאוד לא מבין את זה. הבא"ח כתב את זה. אולם הדין של כא"ת זה או משום מת או בכלי שמלאכתו לאיסור שמותר מחמה לצל ע"י כא"ת, וגם זה מחלוקת ראשונים אלא שמרן פסק להקל. אבל שאר המוקצים לא מועיל כא"ת. כיון שאנו קובעים שהמוקצה הוא מוקצה מחמת איסור איך אפשר להתיר. עיינתי במה שהרב כותב הוא לא כותב הסבר הוא מצטט את הבא"ח, אבל אני לא מבין מותר לשאול.
הציבור לא מבין יש טעות שחושבים שהמצה היא מוקצה מחמת חסרון כיס. אין חסרון כיס באוכל. תבינו. ברגע שזה אוכל אין חסרון כיס.
אדם עני שהפקידו אצלו כבייאר שעולה 2000 שח קילו מותר לו לטלטל כיון שזה אוכל.
ההבנה היא אחרת, שזה לא אוכל. כיון שחז"ל אסרו את זה באכילה בדיוק כמו טבל.
אלא מה מצות רגילות ראויות לקטן אז זה מוגדר כאוכל. אבל המצה היקרה שלא מיועדת לקטן אסור לנו לאכול אותה. זה מוקצה לא מחמת חסרון כיס אלא מוקצה מחמת האיסור. האיסור ביטל ממנה שם אוכל".